يکشنبه ۵ مرداد ۱۴۰۴
علمی

سرطان ریه؛ شایع و با مرگ‌ومیر بالا / ارتباط سیگار با ۱۰ سرطان

سرطان ریه؛ شایع و با مرگ‌ومیر بالا / ارتباط سیگار با ۱۰ سرطان
پیام فارس - ایسنا / یک فوق تخصص توراکس، سرطان ریه را از شایع‌ترین سرطان‌ها با مرگ‌ومیر بالا خواند و نسبت به افزایش استعمال سیگار و قلیان بویژه میان زنان هشدار داد. دکتر رضا ...
  بزرگنمايي:

پیام فارس - ایسنا / یک فوق تخصص توراکس، سرطان ریه را از شایع‌ترین سرطان‌ها با مرگ‌ومیر بالا خواند و نسبت به افزایش استعمال سیگار و قلیان بویژه میان زنان هشدار داد.
دکتر رضا باقری - عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با اشاره به اینکه سرطان ریه یکی از شایع‌ترین سرطان‌ها با مرگ‌ومیر بالا در هر دو جنس در سراسر جهان است و متأسفانه مصرف سیگار و قلیان در حال افزایش است که زنگ خطری جدی برای سلامت جامعه محسوب می‌شود، خاطر نشان کرد: بخشی از سرطان‌ها ریشه ژنتیکی دارند، با این حال عوامل محیطی مانند استعمال دخانیات (سیگار و قلیان) نقش مهمی در تشدید و تسریع بروز سرطان ریه ایفا می‌کنند. به ویژه افزایش مصرف سیگار بین بانوان در سنین پایین، نگرانی‌ها را نسبت به برابری نرخ ابتلا در دو جنس افزایش داده است.
بازار
فوق تخصص توراکس دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اظهار کرد: برخلاف تصور عمومی، مضرات قلیان به مراتب بیشتر از سیگار است، زیرا میزان دود استنشاقی در هر وعده بسیار بالاتر است.
این فوق تخصص توراکس تأکید کرد: سیگار عامل 80 تا 90 درصد مرگ‌ومیر ناشی از سرطان ریه است. مهم‌ترین اقدام در راستای پیشگیری، ترک سیگار یا عدم شروع آن است؛ همچنین دود دست دوم عوارض مهمی برای اطرافیان فرد سیگاری به همراه دارد.
باقری گفت: سرفه‌های مزمن، سرفه همراه با خلط خونی و سابقه مصرف سیگار از نشانه‌های هشداردهنده محسوب می‌شود و نباید با درمان علامتی و بدون پیگیری تخصصی نسبت به آنها بی‌توجهی شود.
وی افزود: تشخیص به موقع و بررسی‌های تخصصی می‌تواند کیفیت و طول عمر بیماران مبتلا به سرطان ریه را به‌طور قابل توجهی بهبود بخشد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه مصرف سیگار نه تنها با سرطان ریه بلکه با ابتلا به بسیاری از سرطان‌های دیگر از جمله دهان، گلو، مری، معده، روده بزرگ، کبد، پانکراس، کلیه، مثانه و حتی سرطان خون (لوسمی میلوئیدی حاد) نیز مرتبط است، گفت: اجتناب از سیگار و قلیان، پرهیز از مواجهه با دود دست دوم، ترک سیگار در هر سنی حتی اگر سال‌ها مصرف شده باشد، می‌تواند خطر بروز سرطان را به‌طور محسوسی کاهش دهد.
باقری درباره سایر بیماری‌های ریوی و تشخیص ضایعات ندولار نیز یادآور شد: در برخی بیماری‌ها، درمان علامتی کافی نیست و نیاز به بررسی تخصصی وجود دارد. ضایعات حاشیه‌ای ریه با روش‌های کمتر تهاجمی نمونه‌برداری می‌شوند تا تشخیص قطعی حاصل شود و هیچ بیماری نباید بدون تشخیص رها شود.
وی هشدار داد: انجام درمان علامتی و مراجعه به داروخانه بدون ارزیابی تخصصی، گاه سبب خاموش شدن نشانه‌ها و تأخیر در تشخیص علت اصلی می‌شود.
باقری بیان کرد: سرفه‌هایی که بهبود نمی‌یابد یا تشدید می‌شود، سرفه همراه با خلط دارای رگه‌های خون، درد قفسه سینه، تنگی نفس، خس‌خس سینه، خستگی دائمی و کاهش وزن بی‌دلیل از نشانه‌های ابتلا به سرطان ریه است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: تغییر رژیم غذایی، اصلاح سبک زندگی، کنترل استرس و پرهیز از محرک‌های حساسیتی، همگی در پیشگیری و کنترل بیماری‌های ریوی مؤثرند.
بنابر اعلام وزارت بهداشت، باقری تأکید کرد: نباید علامت‌های هشداردهنده را نادیده گرفت و لازم است بیماران ریه تحت پیگیری تخصصی قرار گیرند تا هم در صورت لزوم، درمان‌های مؤثر و جدید به‌موقع شروع شود و هم کیفیت زندگی بیماران حفظ شود.


نظرات شما