يکشنبه ۵ مرداد ۱۴۰۴
سیاسی

جولانی بدون جنوب

جولانی بدون جنوب
پیام فارس - وطن امروز /متن پیش رو در وطن امروز منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست توافقی با میانجی‌گری آمریکا میان رژیم اشغالگر صهیونیستی و دولت شورشیان ...
  بزرگنمايي:

پیام فارس - وطن امروز /متن پیش رو در وطن امروز منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
توافقی با میانجی‌گری آمریکا میان رژیم اشغالگر صهیونیستی و دولت شورشیان تکفیری سوریه، منجر به خروج سویدا از سیطره دمشق و خلع سلاح درعا و قنیطره شده است. بر اساس توافق رژیم و دولت موقت جولانی که با میانجی‌گری آمریکا حاصل شده، ورود هرگونه نهاد یا سازمان وابسته به دولت مرکزی سوریه به استان سویدا ممنوع شده است! این بند به ‌عنوان یکی از مهم‌ترین مفاد توافق، عملا به معنای خروج کامل سویدا از حوزه نفوذ دمشق تلقی می‌شود؛ هرچند سازمان‌های وابسته به سازمان ملل متحد همچنان اجازه فعالیت در این منطقه را خواهند داشت. طبق مفاد این توافق، پرونده اداره مناطق جنوب سوریه، بویژه استان سویدا، مستقیما تحت نظارت آمریکا قرار می‌گیرد و واشنگتن متعهد شده است روند اجرای کامل این توافق را پیگیری کند. در چارچوب این توافق، نیروهای عشایری و یگان‌های امنیت عمومی، موظف به عقب‌نشینی به خارج از روستاهای دروزی‌نشین شده‌اند. مسؤولیت پاکسازی این مناطق از حضور این نیروها نیز به گروه‌های دروزی محلی واگذار شده است تا اطمینان حاصل شود هیچ نیرویی از عشایر و دولت شورشیان در این مناطق باقی نماند. همچنین به ‌منظور سامان‌دهی امور اداری و خدماتی، شوراهای محلی متشکل از ساکنان بومی سویدا تشکیل خواهد شد که وظیفه ارائه خدمات به مردم را بر عهده خواهند داشت. در کنار این تحولات، کمیته‌ای ویژه برای ثبت و مستندسازی موارد نقض حقوق بشر ایجاد خواهد شد و گزارش‌های آن مستقیما به طرف آمریکایی ارائه می‌شود. نیروهای دولت جولانی نیز پس از این توافق عملیات عقب‌نشینی از سویدا را آغاز کردند. وزارت دفاع شورشیان حاکم بر دمشق نیز اعلام کرد مأموریت ارتش برای تعقیب گروه‌های غیرقانونی به پایان رسید. در مقابل رهبران دروزی ادعا کردند جامعه دروزی کاملا ملی‌گرا و مخالف هرگونه تجزیه یا جدایی‌طلبی است و بر حفظ وحدت و تمامیت ارضی سوریه تأکید کردند.
بازار


بخش دیگری از توافق به مناطق قنیطره و درعا مربوط می‌شود؛ جایی که مقرر شده است تمام سلاح‌ها از این مناطق جمع‌آوری شود و کمیته‌های امنیتی محلی از میان ساکنان این مناطق تشکیل شوند. این کمیته‌ها فاقد سلاح خواهند بود و صرفاً نقش نظارتی ایفا می‌کنند. این توافق در حالی است که بنیامین نتانیاهو روز گذشته با این ادعا که «ما در برابر آنچه برای برادران‌مان در سویدای سوریه اتفاق می‌افتد، نمی‌توانیم نظاره‌گر باشیم» گفت: باید منطقه واقع در جنوب دمشق و سوریه را خلع سلاح کنیم و به حمایت‌های خود از دروزی‌ها ادامه دهیم». رژیم صهیونیستی بارها اعلام کرده است هیچ سلاح سنگین و حتی نیمه‌‌سنگینی نباید در استان‌های مشرف به مرز فلسطین اشغالی وجود داشته باشد. این رژیم همچنین طی ماه‌های گذشته تقریبا تمام زیرساخت‌های نظامی سوریه از جمله جنگنده‌ها و بالگردها و توپخانه سوریه را به طور کامل نابود کرد. درگیری‌های شدید میان عشایر سوریه و دروزی‌های استان سویدا سرانجام روز دوشنبه (31 تیر) با میانجی‌گری آمریکا میان دمشق و تل‌آویو که خود را حامی دروزی‌ها معرفی می‌کند، به پایان رسید و در ادامه شورای قبایل سوریه اعلام کرد به دنبال پایبندی به توافق آتش‌بس، تمام نیروهای عشایر و قبایل از استان سویدا خارج شدند. 
تجزیه تدریجی سوریه با ادعای ملی‌گرایی
این توافق با ادعای ادغام استان سویدا با رویکردی ملی‌گرایانه تحت حاکمیت دولت مرکزی و به رسمیت شناختن حقوق و جایگاه دروزی‌ها به عنوان بخشی جدایی‌ناپذیر از ملت سوریه است، با این وجود، محدودیت‌ها و سابقه تنش‌های پیشین، چالش‌هایی را در پیشبرد کامل این توافق نشان می‌دهد. پیش از این نیز توافقاتی با علویان، دروزی‌ها و کردها شکل گرفته بود که یا به آن عمل نشد یا رفتارهای خشونت‌آمیز نیروهای چندملیتی تکفیری جولانی با این اقلیت‌های بومی سوریه منجر به درگیری‌های مجدد شد. در سوی دیگر ماجرا آمریکا و رژیم صهیونیستی همچنان به دنبال پروژه‌های تجزیه‌طلبانه خود برای سوریه پسابشار اسد هستند و در این راه با نام حمایت از اقلیت‌های دینی در برابر خشونت دولت جدید دمشق، در امور داخلی سوریه به شکل مستقیم دخالت می‌کنند؛ دخالت‌هایی که منجر به کاهش تسلط دمشق بر بخش‌های دیگری از خاک سوریه شد و جغرافیای تحت حاکمیت جولانی را کمتر کرد. اکنون کردها با حمایت آمریکا و نیروهای تحت حمایت ترکیه در شمال سوریه و دروزی‌ها و ساکنان درعا، سویدا و قنیطره در جنوب و جنوب غرب سوریه با حمایت رژیم صهیونیستی و آمریکا مناطق خود را به صورت خودمختار اداره می‌کنند؛ اقدامی که نشان‌دهنده تجزیه تدریجی سوریه و تضعیف حکومت مرکزی آن در دمشق است. پیش از این نیز تحلیلگران پیش‌بینی کرده بودند نابودی زیرساخت‌های نظامی سوریه در نخستین روزهای سقوط دمشق به دست رژیم صهیونیستی و مسائل دیگری همچون افراط‌گرایی نیروهای جولانی و کمبود نیروی سوری بومی در گروهک تحریر شام برای تسلط بر کل سوریه در کنار عواملی همچون دخالت‌های نظامی و سیاسی ترکیه، قطر، رژیم اشغالگر و آمریکا در این کشور منجر به تجزیه تدریجی و نابودی سوریه متحد خواهد شد؛ پروژه‌ای که در راستای منافع اقتصادی و کریدوری رژیم صهیونیستی و آمریکا تعریف شده است.



نظرات شما