پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله ایران/ شهید امیرعبداللهیان؛ نماد هم‌افزایی میدان و دیپلماسی مقالات

سرمقاله ایران/ شهید امیرعبداللهیان؛ نماد هم‌افزایی میدان و دیپلماسی
  بزرگنمايي:

پیام فارس - ایران / «شهید امیرعبداللهیان؛ نماد هم‌افزایی میدان و دیپلماسی» عنوان یادداشت روز در روزنامه ایران به قلم سیدعباس عراقچی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
شهید حسین امیرعبداللهیان در شرایطی سکان وزارت امور خارجه را در دست گرفت که پیشینه‌ای جامع از سطوح کارشناسی تا مدیریت کلان دیپلماسی کشور در کارنامه خود داشت. این سیر تدریجی و تجربه‌محور، برای نخستین‌بار پس از سال‌ها، آرامشی کم‌سابقه در ساختار وزارت خارجه پدید آورد. اعتماد بدنه دیپلماتیک به او کامل بود و این سرمایه اجتماعی به‌سرعت به انسجام سازمانی و افزایش کارآمدی وزارت امور خارجه منجر شد.
اما دوران تصدی ایشان از نظر تحولات راهبردی، یکی از پرتلاطم‌ترین ادوار سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بود. مذاکرات احیای برجام که از دولت قبل به‌جا مانده بود، نیازمند پیگیری دقیق، هوشمندانه و در عین حال صبورانه بود. شهید امیرعبداللهیان این مسیر را با واقع‌بینی و صیانت از خطوط قرمز نظام دنبال کرد.
همزمان، بحران اوکراین و پیامدهای بین‌المللی آن، از جمله فشارهای سیاسی و رسانه‌ای علیه ایران، فضای دیپلماسی کشور را با چالش‌های متعددی مواجه ساخت. اما نقطه عطف دوره وزارت ایشان، بدون شک در واکنش جمهوری اسلامی ایران به تحولات پرشتاب منطقه‌ای رقم خورد.
عملیات «طوفان الاقصی» و متعاقب آن، حمله رژیم صهیونیستی به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق که به شهادت چند تن از سرداران سپاه انجامید، آغازگر مرحله‌ای جدید بود. در این شرایط، جمهوری اسلامی ایران ناگزیر به اجرای عملیات «وعده صادق1» شد؛ عملیاتی که در آن، هماهنگی بی‌نظیری میان میدان و دیپلماسی به نمایش گذاشته شد.
بازار
شهید امیرعبداللهیان نه‌تنها در حین عملیات، بلکه در پی آن، با مجموعه‌ای از رایزنی‌های پرحجم دیپلماتیک، مسیر جلوگیری از تبدیل تنش به جنگی فراگیر را هموار کرد. او بار دیگر ثابت کرد که دیپلماسی می‌تواند دستاوردهای میدان را تثبیت، تبیین و تأمین کند. «وعده صادق 1» نمونه درخشانی از این هم‌افزایی راهبردی بود.
از دیگر اقدامات ماندگار در دوره وزارت ایشان، پیوستن ایران به سازمان‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای بود. گرچه فرآیند عضویت در سازمان همکاری شانگهای در دولت قبل آغاز شده بود، اما نهایی شدن آن در دولت شهید رئیسی و با پیگیری‌های دقیق امیرعبداللهیان محقق شد. اما پیوستن ایران به بریکس، حاصل ابتکار و تدبیر کاملاً مستقل دولت سیزدهم بود. این عضویت در لحظه‌ای تاریخی و تعیین‌کننده رقم خورد، اگر ایران آن فرصت را از دست می‌داد دیگر امکان الحاق به این بلوک مهم اقتصادی و سیاسی برایش فراهم نمی‌شد؛ چنان‌که اکنون نیز درِ بریکس بر بسیاری از کشورها بسته شده است.
در کنار تحولات کلان بین‌المللی، یکی دیگر از وجوه برجسته دیپلماسی دولت سیزدهم، پیگیری سیاست همسایگی در دوره وزارت شهید امیرعبداللهیان و تبدیل مرزها از عرصه تهدید به فرصت بود. در نگاه او، مرزها نه خطوط گسست، بلکه پیوندهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی میان ملت‌ها به شمار می‌رفت که در همین چهارچوب سیاست همسایگی را با رویکردی عمل‌گرایانه و مستمر دنبال کرد. هرچند همسایگی همواره بخشی از راهبرد سیاست خارجی ایران بوده است، اما در دولت سیزدهم به‌صورت هدفمند و با عنوان مشخص «سیاست حسن همسایگی» دنبال شد. نتیجه این سیاست، بهبود کم‌سابقه روابط با کشورهای منطقه، به‌ویژه حاشیه خلیج فارس بود.
بازسازی اعتماد میان ایران و برخی همسایگان به‌ویژه عربستان سعودی، یکی از دستاوردهای برجسته سیاست همسایگی است. شرایطی که پیش‌تر به‌دلیل سوءظن ها و فاصله سیاسی، برخی کشورهای منطقه را به سمت بازیگران فرامنطقه‌ای سوق داده بود، با پیگیری‌های مداوم وزارت خارجه و اعتمادسازی تدریجی، به سمت تعامل و گفت‌وگو تغییر مسیر داد. این تغییر، محصول یک رویکرد راهبردی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بود که بر پایه فهم دقیق از مختصات منطقه‌ای، توازن منافع و نیاز به سازوکارهای بومی امنیت‌ساز طراحی و پیاده‌سازی شد. گفت‌وگوهای امنیتی و سیاسی با عربستان سعودی که در چندین دور مذاکره در بغداد و عمان دنبال شد، نمایانگر بلوغی در دیپلماسی منطقه‌ای ایران بود؛ بلوغی که همزمان از منافع ملی صیانت کرد و راه را برای آغاز فصل جدیدی از همکاری‌های منطقه‌ای گشود.
شهید امیرعبداللهیان، چه در میدان بحران و چه در حوزه فرصت سازی، دیپلماسی را ابزاری برای پیشبرد اهداف ملی می‌دانست؛ ابزاری هوشمندانه، صبورانه و عزتمند. کارنامه او نشان داد که سیاست خارجی اگر بر پایه تجربه، عقلانیت و انسجام عمل کند، می‌تواند از دل تهدیدها فرصت بسازد و از دل میدان، دیپلماسی مؤثر استخراج کند.
نام او در حافظه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران با دیپلماسی صبورانه، مؤثر و مبتکرانه‌ای گره خورده است که در پرتو آن، اعتماد بازسازی شد، فرصت‌ها خلق شدند و ایران بار دیگر در جایگاه طبیعی خود در معادلات منطقه‌ای قرار گرفت.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/957788/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بن‌بست غنی‌سازی؟

سازندگی مطرح کرد: دلواپسان ناصادق

ملی‌گرایی افراطی، هند را از درون می‌بلعد!

ترکیب فوق العاده برای رفع یبوست

10 فایده کمتر شناخته شده عسل برای سلامتی

هدف ایران و ترکمنستان برای رسیدن به مبادلات 3 میلیارد دلاری

بلو، قهرمان مدیریت مالی / مروری بر خدمات بلو در حوزه مدیریت مالی

سکه و طلا گران شد؛ دلار از 85 هزار تومان عبور کرد

نگاهی به نخستین رویداد ملی مشاغل خانگی فارس و چشم انداز روشنی که در راه است

دستگیری جاعلان مهر ادارات در سلسله/ کشف 35 میلیارد ریال کلاهبرداری

ایمن سازی گردنه شهید داراب کوشکی در محور پلدختر پل سیمره

70 درصد مجتمع‌های تجاری شیراز ژنراتور برق دارند

ماموریت مهم سرمربی اسپانیایی تیم ملی در شیراز

نمک خوری چه خطراتی دارد؟

گیاه ضد سرماخوردگی قوی در آشپزخانه شما!

6 تا از بهترین وکیل زن تهران + شماره تلفن

پای نیکل‌های بابک زنجانی به بانک مرکزی باز شد

پروژه ملی ساخت نیروگاه‌های خورشیدی به کجا رسید؟

تنش آبی در ماه‌های آینده تشدید می‌شود

معاون وزیر کار: گرایش به مشاغل غیررسمی افزایش یافته است

پرداخت حقوق کارمندان از خزانه کشور، یکپارچه شد

چراغ سبز یارانه به گوشت قرمز

جمع آوری ریسه های نوری در شیراز

دعوای شهرداری و شرکت بهمن خودرو بر سر یک زمین

شرایط بهره‌مندی جوانان از مراکز فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان فراهم شود

تلاش مدعیان در تورجهانی تنیس جوانان اصفهان

برای اولین بار یک تور جهانی تنیس به نام خلیج فارس برگزار شد

خادم محبوب جمهور؛ دلتنگی برای مسئولی که دغدغه مردم را داشت

سرمقاله فرهیختگان/ 6 کلاس اخلاق رئیسی

سرمقاله اطلاعات/ سوریه؛ صحنه همکاری یا منازعه

آیا پاکستان واقعا بر هند پیروز شد؟

خطر مرگ به‌دلیل خوردن این دو میوه

شایع‌ترین دلایل درد دست چپ و روش درمان آن

وضعیت آشفته خدمات پس از فروش در بازار موبایل

فرزین: پیش‌فروش ارز در دستور کار بانک‌ مرکزی است

هشدار درباره تشدید تنش آبی در ماه‌های آینده

قانون روسیه برای رمزارزها

هشدار درباره یک کلاهبرداری جدید؛ فریب پیش‌فروش سانتی متری مسکن را نخورید!

نماینده مجلس: قطعی برق باعث گرانی سیمان و فولاد شده است؛ دولت و بانک مرکزی پاسخگو باشند

مقابله با سوداگری با تقویت حسابرسی سیستمی

وعده رئیس کل بانک مرکزی برای تامین مالی ارزی از طریق بورس‌های خارجی

نوجوانان کازرونی؛ پرچمداران آینده هندبال آسیا

قهرمان‌ها در تله قعرنشین‌ها/ وقتی امتیازهای ساده، صعود را سخت کردند

کلاهبرداری میلیاردی خواستگار قلابی از خانم‌ها

کلاهبرداری 23 میلیارد ریالی از توسط خواستگار قلابی در شیراز

شمال و شمال غرب کشور در اولویت اکتشافات؛ اکتشافاتی در لامرد وجود ندارد

تلاش برای اتصال همه مناطق شیراز به خطوط مترو

کلاهبرداری 23 میلیارد ریالی خواستگار قلابی در شیراز

روایت استاندار سابق فارس از سبک مدیریتی شهید رئیسی

شهید رئیسی کارگزار و مسئول تراز برای جمهوری اسلامی بود