پیام فارس

آخرين مطالب

اشتغال ناقص 7.6 درصدی جمعیت شاغل در سال 1403 اقتصادي

اشتغال ناقص 7.6 درصدی جمعیت شاغل در سال 1403
  بزرگنمايي:

پیام فارس - تسنیم / بررسی سهم جمعیت دارای اشتغال ناقص جمعیت 15 ساله و بیش‌تر نشان می‌دهد که در سال 1403، 7.6 درصد جمعیت شاغل،‌ به دلایل اقتصادی کم‌تر از 44 ساعت در هفته کار کرده و آماده برای انجام کار اضافی بوده است.
اشتغال ناقص یکی از شاخص‌های کلیدی برای ارزیابی کیفیت بازار کار است. این شاخص به افرادی اطلاق می‌شود که با وجود اشتغال، از ساعات کاری کمتر از حد مطلوب برخوردارند یا شغلی دارند که پاسخگوی نیازهای معیشتی یا مهارت‌های آن‌ها نیست. بررسی سهم اشتغال ناقص، اطلاعات مهمی درباره ناکارآمدی ساختاری، نابرابری در فرصت‌های شغلی و وضعیت اقتصادی یک کشور ارائه می‌دهد.
 تعریف اشتغال ناقص طبق تعریف سازمان بین‌المللی کار (ILO)، اشتغال ناقص شامل افرادی است که در هفته کمتر از ساعات استاندارد کار (معمولاً کمتر از 35ساعت) فعالیت می‌کنند.تمایل و توانایی برای کار بیشتر دارند.امکان دسترسی به شغل مناسب‌تر را ندارند.
مطابق بررسی ها سهم اشتغال ناقص در بازار کار در بسیاری از کشورها، به‌ویژه در اقتصادهای در حال توسعه، نسبت قابل توجهی از جمعیت شاغل را شامل می‌شود. این سهم در میان گروه‌های خاص نظیر جوانان، زنان و شاغلان بخش غیررسمی بیشتر مشاهده می‌شود. طبق داده‌های رسمی در برخی کشورها، نرخ اشتغال ناقص می‌تواند تا 10الی 20درصد از کل اشتغال را تشکیل دهد.
دلایل اصلی اشتغال ناقص شامل عوامل اقتصادی مانند رکود اقتصادی, افزایش هزینه های تولید و عدم تعادل عرضه و تقاضای نیروی کار است. کاهش رشد اقتصادی منجر به کاهش فرصت‌های شغلی تمام‌وقت و با کیفیت می‌شود. کارفرمایان تمایل به استخدام پاره‌وقت یا موقتی پیدا می‌کنند. عرضه بالای نیروی کار ماهر نسبت به نیاز بازار منجر به اشتغال ناقص می‌شود.
مطابق بررسی های مرکز آمار ایران نرخ بیکاری جوانان 15 تا 24 ساله حاکی از آن است که 20.1 درصد از فعالان این گروه سنی در سال 1403 بیکار بوده‌اند.
بررسی سهم جمعیت دارای اشتغال ناقص جمعیت 15 ساله و بیش‌تر نشان می‌دهد که در سال 1403، 7.6 درصد جمعیت شاغل،‌ به دلایل اقتصادی (سال غیرکاری، رکود کاری، پیدا نکردن کار با ساعت بیش‌تر و…) کم‌تر از 44 ساعت در هفته کار کرده و آماده برای انجام کار اضافی بوده‌اند. این در حالی است که 38.5 درصد از شاغلین 15 ساله و بیش‌تر، بیش از 49 ساعت در هفته کار کرده‌اند.تعداد اشتغال ناقص در کشور 1874868 نفر بوده است این رقم برای سال 1403 می باشد
 عوامل ساختاری شامل ضعف در نظام آموزش و مهارت‌آموزی, تمرکز اشتغال در بخش غیر رسمی, نقش جنسیت است. مشاغل غیررسمی غالباً پاره‌وقت، فاقد مزایا و با بهره‌وری پایین هستند، زنان به دلیل مسئولیت‌های خانوادگی یا موانع فرهنگی، بیشتر در معرض اشتغال ناقص قرار دارند.
 سیاست‌های بازار کار شامل نبود حمایت های کارآمد اجتماعی‌,سیاست های انعطاف پذیر در استخدام و اخراج است. نبود بیمه بیکاری مؤثر افراد را به پذیرش مشاغل ناقص وادار می‌کند, کارفرمایان با بهره‌گیری از قراردادهای موقتی، ریسک استخدام را کاهش می‌دهند.
 پیامدهای اشتغال ناقص شامل کاهش درآمد خانوار و افزایش فقر پنهان؛هدررفت سرمایه انسانی و عدم رضایت شغلی,کاهش بهره‌وری و رشد اقتصادی بلندمدت و
افزایش نابرابری اجتماعی و اقتصادی است.
به اقتصاد کارشناسان اقتصادی راهکارهای پیشنهادی برای حل این مسئله شامل اصلاح نظام آموزشی,توسعه بخش رسمی و حمایت از بنگاه های کوچک,سیاست های فعال بازار کار,‌افزایش حمایت اجتماعی است. ایجاد مشاغل پایدار و تمام‌وقت,مانند یارانه دستمزد، آموزش‌های فنی‌حرفه‌ای، و خدمات کاریابی مؤثر, بیمه بیکاری، حمایت از مادران شاغل، و ارتقاء دسترسی به مراقبت‌های کودک نیز حائز اهمیت است.
 اشتغال ناقص یکی از چالش‌های پنهان و مهم بازار کار است که می‌تواند چشم‌انداز توسعه پایدار را تهدید کند. پرداختن به ریشه‌های ساختاری، اقتصادی و اجتماعی این پدیده از طریق سیاست‌گذاری هوشمندانه، شرط اساسی برای بهبود کیفیت اشتغال و افزایش بهره‌وری در اقتصاد است.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/959915/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توافق با تهران؛ ضربه‌ای خاموش به اقتصاد پکن؟

بوتاکس برای کاهش وزن؟/ جراح عمومی پاسخ داد

چرایی کاهش آمار مهاجرت پزشکان و پرستاران در سال 1403

وجه نمادین سفر پادشاه بریتانیا به کانادا

گزینه‌های خلاقانه‌ عمان برای مذاکرات

بازگشت غرب به بن‌بست؟‌

نقش مزاج در سازگاری فرد با محیط

نوزادان متولد 1404 هدیه 70 میلیون تومانی می‌گیرند؟

آتش‌سوزی بلوط‌های کوهچنار عمدی بود

متحد دردسرساز

تعلیق غنی‌سازی منوط به بازه زمانی پیشنهادی و امتیازهایی است که آمریکا می‌دهد

روسیه چگونه در مذاکرات ایران و آمریکا بازی می‌کند؟

خوردن خربزه و عسل واقعا خطرناک است؟

زخم کهنه مسکن خانوار

املاکی‌ها با این روش کمیسیون می‌گیرند

پیگیری مطالبات رانندگان کامیون

ترویج فرهنگ ایثار و شهادت، تعهدی جمعی و رسالتی الهی است

استاندار البرز: باید با تمام توان، در جهت حفظ و تبیین فرهنگ ایثار و شهادت تلاش کنیم

پرونده جنایت ترور قاضی شهید باقری بدون مجازات نخواهد ماند

زیدآبادی: اختلاف ترامپ و نتانیاهو چقدر جدی است؟

آنچه برای ایران اهمیت دارد، حفظ زیرساخت‌های هسته‌ای کشور است

اگر این خوراکی‌ها را صبح بخورید تا شب خسته هستید

ماجرای توافق احتمالی ایران و آمریکا با نام «مسقط» چیست؟

کوششی برای شکست بن‌بست مذاکرات ایران و امریکا؟

راز تغییر نفیو

تناقض بین توصیه‌های رهبر انقلاب و استقبال از قاسمیان!

همه چیز درباره طرح جدید بنزینی دولت

معاون وزیر جهاد کشاورزی: محصولات باغی و زارعی ایران به 80 کشور جهان صادر می‌شود

یک استاد دانشگاه: مدیران وزارت میراث فرهنگی با میراث فرهنگی بیگانه‌اند

از ریشه تا میوه، خواص اعجاب انگیز کَبَر!

فرار از مزرعه، پناه به خدمات؛ کاهش اشتغال کشاورزی و رشد مشاغل خدماتی

شرکت‌های اعتبارسنجی رتبه‌بندی شدند

اولین موشک چینیِ قابل استفاده مجدد آزمایش شد

تابستان گرمی در پیش است! / راه‌حلی ساده برای خنک‌ شدن در روزهای داغ تابستان

تصاویری از تشییع قاضی شهید در شهرستان ممسنی

دادستان کل کشور: سرنخ‌های خوبی از عاملان ترور شهید باقری به‌دست آمده است

چنگ‌ودندان امتیازگیری امریکا پای‌ میز

اگر امریکا قصد توافق دارد چرا تحریم‌ها را بیشتر می‌کند

بازی زمان در مذاکرات

برگ بو این همه خاصیت دارد!

شرط برخورداری از کمک هزینه تامین اجتماعی برای زوج‌های جوان

برگزاری مراسم تشییع و تدفین «قاضی شهید احسان باقری» در ممسنی فارس

ادعای جنجال برانگیز

موتور روشن، قانون خاموش

مصرف سبزیجات در وعده‌های غذایی، راهی مؤثر برای پیشگیری از چاقی

هشدار به خریداران مسکن؛ مراقب تعاونی‌های بدون مجوز فعالیت باشید

هزینه‌های پنهان اتلاف منابع؛ از جیب مردم تا سرمایه ملی

وزیر جهاد کشاورزی: کالا‌های اساسی باید با کمترین قیمت به دست مصرف‌کننده برسد

آلودگی ذرات قابل تنفس باعث مرگ زودرس می‌شود

نماینده مجلس: عملکرد سازمان بورس ضد تولید است