پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ مهاجرت یا پناهندگی؟ مقالات

سرمقاله اعتماد/ مهاجرت یا پناهندگی؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - اعتماد / «مهاجرت یا پناهندگی؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم عباس عبدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
روز چهارشنبه 24 اردیبهشت به مناسبت روز جهانی خانواده، به دعوت انجمن جامعه‌شناسی بنده به همراه خانم دکتر کاظمی‌پور در خانه اندیشمندان نشستی برگزار کردیم. سخنان خانم دکتر کاظمی‌پور درباره متغیرهای اصلی و کلی خانواده بود و سخنان من نیز درباره مساله روز خانواده یا فرزندآوری که چرا و چگونه فرزندآوری لوث شده است. متن پیاده شده این سخنان و صوت آن را به محض دریافت تقدیم می‌کنم. منتظر بودم که کل صورت و تصویر آن منتشر شود که به یک‌باره دیدم، بخش کوتاهی (یک دقیقه) از سخنان پایانی، در فضای مجازی منتشر شده و برخی فعالان رسانه‌ای نیز در نقد آن به نکاتی اشاره کرده‌اند، بدون اینکه توجه شود ابتدا چه گفته‌ام. نقد تحلیل‌ها و رویکردهای هر کس نه تنها خوب، بلکه لازم است. البته در مورد من که بیش از 90درصد مطالبم مکتوب است، طبعا به سادگی می‌توان به نوشته‌هایم که از جمله‌بندی دقیق‌تری برخوردار است ارجاع شود، ولی در موارد شفاهی نیز مشکلی نیست، به شرطی که کلیت متن یا صوت دیده و شنیده شود. تحلیل من در این سخنرانی متفاوت از نظرات مکتوبم نبود. درباره فرزندآوری مفصل توضیح دادم که دو عامل کلی در کاهش فرزندآوری موثر است؛ اول تحولات اجتماعی و رشد و‌ توسعه جامعه که در این باره تاثیر چندانی نمی‌توان گذاشت، ولی ایران هنوز با این وجه از مشکل مواجه نیست، ولی علت اصلی و مهم چیز دیگری است که در تمام یادداشت‌های خود مکرر به آن اشاره کرده‌ام و حتی نتایج آخرین پیمایش‌ها را هم در آنجا خواندم، این عامل همان وضعیت نامناسب اقتصادی و توقف رشد آن در دهه 1390 است که آن را عامل اصلی تشدید این فرآیند دانستم و اینکه با اقداماتی شبیه قانون فرزندآوری هیچ مشکلی حل نخواهد شد که بدتر می‌شود. شرح این مساله کلیت سخنرانی را تشکیل می‌داد. نکته دیگری که اضافه کردم این بود، هنگامی که سبک زندگی مردم با ابعاد کوچک خانواده هماهنگ شود، برگرداندن آن به شرایط با فرزند بیشتر ممکن نیست و به مساله مسکن اشاره کردم و مواردی را از کشورهای دیگر مثال زدم. در پایان این نکته مطرح شد که باید بدانیم اگر روند کاهنده جمعیت بر اثر تحولات اجتماعی و فرهنگی باشد بازگرداندن این روند به سادگی ممکن نیست و بسیاری از کشورها در افزایش زاد و ولد شکست خورده‌اند. البته ما هنوز به این مرحله نرسیده‌ایم. آن کشورها نیز مساله را از طریق مهاجرت حل کرده‌اند یا تخفیف داده‌اند و روشن است که مهاجرت متفاوت از پناهندگی است. 
مهاجرت مربوط به جامعه‌ و مقصد مطلوبی است که شهروند واجد شرایط از کشور دیگر زندگی در آنجا را ترجیح می‌دهد و به ‌طور رسمی تقاضای مهاجرت می‌کند. درحالی که پناهندگان از روی استیصال به کشور دیگر می‌روند. مهاجرت یک پدیده کاملا قانونی و دارای روند شناخته شده است ولی پناهندگان باید بثدر اردوگاه‌ها نگهداری شوند و یک پدیده جهانی و با مسوولیت بین‌المللی است و این دو مساله متفاوت است. ما امروز با پدیده مهاجرت از ایران مواجهیم که حداقل در چندین یادداشت و گفت‌وگوی مفصل با شرح مطالعات در این باره نوشته‌ام. از سوی دیگر با پدیده مهاجرت به کشور نیز روبه‌رو نیستیم، بلکه دچار پدیده پناهندگانیم که عوارض جدی خود را دارد. علی‌رغم این آنچه که در ایران با آن مخالفت می‌شود صرفا پناهندگی نیست که من در یادداشت روز 19 شهریور 1403 به آن پرداختم. این مخالفت‌های به‌حق را نباید در قالب بیگانه‌ستیزی طرح کرد. من در بخشی از یادداشت مذکور خود حتی عوارض این نوع حضور پناهندگان را برای ساختار اقتصادی کشور به این شرح نوشته بودم: «اقتصاد کشور به ظاهر از وجود نیروی کار ارزان آنان سود می‌برد، ولی این واقعیت رویه‌های دیگر هم دارد؛ اول اینکه نیروی کار ارزان لزوما به سود اقتصاد نیست، زیرا مانع از نوآوری فن‌آورانه و... می‌شود و تولید، چسبندگی زیادی به نیروی کار ارزان پیدا می‌کند. به علاوه جامعه و اقتصاد ایران یارانه‌محور است؛ نان، آب، انرژی، آموزش، بهداشت، حمل و نقل و انواع و اقسام کالاها و خدمات دیگر به صورت یارانه‌ای عرضه می‌شوند که استفاده میلیون‌ها نفر از این کالاها و خدمات، فشار مضاعفی را بر یارانه‌های پرداختی می‌آورد، سود این یارانه‌ها در حقیقت به جیب کارفرماها می‌رود.»
بازار
در هر حال چنین تقطیع‌هایی در فضای مجازی به ویژه از سوی ترول‌های مجازی، دور از انتظار نیست و استقبال افراد سطحی نیز از آنها عجیب نیست ولی از نویسندگان و صاحب‌نظران محترمی که با فضای مجازی آشنا هستند و از سوی دیگر مطالب مکتوب من نیز در دسترس آنان است، انتظار داشتم که اجازه ندهند این شیوه‌های نقد رواج یابد، زیرا کمکی به حل مسائل جامعه ایران و شکل‌گیری تفاهم نمی‌کند. روزی نوبت خودتان هم خواهد شد و ترول‌ها به جان شما خواهند افتاد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/957477/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بهارستان علیه زنان؟

یمن؛ وقتی F-35 تا آستانه سقوط رفت

با این 5 ویتامین اعصابتان را تقویت کنید

زیاد دارچین نخورید؛ داروهایتان بی اثر می‌شود!

دپوی ابزارآلات 40 میلیارد ریالی قاچاق در شیراز لو رفت

کشف جرثقیل 80 میلیارد ریالی قاچاق در خنج

انتشار فراخوان دومین جشنواره ملی فیلمنامه نویسی خلیج فارس

خیزش گرد و خاک در 17 استان کشور/ افزایش ارتفاع موج در خلیج‌فارس

شور اجتماعی در سایه نوستالژی چهار چرخ

پیام امام جمعه اهل سنت بخش سیراف به مناسبت سالگرد شهادت آیت الله رئیسی

نسل z درگیر ژل و فیلرهایی که سوجویان تولید می کنند

راهبرد گره‌گشا

زیدآبادی نوشت: تابوشکنی از مصدق و تابوسازی از دشمنانش؟

ترامپ- نتانیاهو؛ تنش و نه واگرایی

علیه قاچاق سوخت

سارقان؛ کم‌سن‌تر، خشن‌تر و بیشتر

گرفتگی بینی در فصل بهار؛ چطور راحت نفس بکشیم؟

عضو کمیسیون بهداشت مجلس: عده‌ای سودجو با ماینرها در حال جولان دادن هستند

تعرفه‌های برق از اول خرداد چهره جدید به خود می‌گیرند

پشت پرده گرانی حبوبات از زبان سخنگوی اتحادیه بنکداران فاش شد

رشد قیمت‌ها در بازار سکه و طلا؛ دلار درجا زد

قیمت جدید محصولات بهمن موتور اعلام شد +جدول

استقبال خوبی از مجمع گفت‌وگوی تهران صورت گرفت/ کشورهای خلیج‌فارس از مذاکرات ایران و آمریکا حمایت می‌کنند

هم‌اندیشی مدیران صمت در فارس؛ از تدبیر برای تحقق شعار سال تا انتقال تجربه

نجات مرد گرفتار در ارتفاعات تَنگْجیز خشت

دپوی ابزارآلات 40 میلیاردی قاچاق در شیراز لو رفت

مناظره قبل از مذاکره

دیپلماسی به وقت اروپا

چند خاصیت کمتر گفته شده قهوه

کدام آزمایشگاه‌ها در روزهای تعطیل باز هستند؟ راهنمایی برای شرایط اضطراری و خانواده‌ها

مردم با خودروهای وارداتی هم نقره داغ می‌شوند

تنها ایرادی که می‌توان به اجرای طرح کالابرگ گرفت چیست؟

انفجار کپسول گاز در صدرا/ 3 نفر مصدوم شدند

مرحوم نقده دوزان اصفهانی، شخصیتی مخلص و خدمتگزار بود

روایت عالم اهل سنت از حضور شهید رئیسی در سیل بلوچستان

رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران از خبرگزاری مهر بازدید کرد

عراقچی:‌ گفت‌وگوهای ایران و آمریکا نقش موثری در صلح و ثبات خلیج فارس داشته است

اندیشه را که محدود کنیم، از تمدن سازی دور می‌شویم

برادرکشی در فسا به خاطر اختلافات خانوادگی

خواب آلودگی راننده کامیون در فارس سه نفر را راهی قبرستان کرد

خواب‌آلودگی راننده کامیون در فارس سه نفر را راهی قبرستان کرد

ماجرای جنجالی هدیه اشرافی قطری‌ها به ترامپ

تقویت سیستم ایمنی فقط با 3 ویتامین

خودروسازها خواستار گرانی خودروهای وارداتی شدند!

قطعی برق نتیجه درآمد دلاری از ماینرها؟

فارس میزبان نخستین همایش تخصصی نهج البلاغه

نیم قرن کتاب‌بازی در یک شهر کوچک

پایان کار عضو پُر حاشیه هیات مدیره استقلال؛ دو شغله بودن یا فایل صوتی درد سَر ساز؟

صحبت‌های فرامرزی مدیر کل اقتصاد و دارایی استان فارس

چرا در ایران این همه امامزاده وجود دارد؟