پیام فارس

آخرين مطالب

از نیکسون تا ترامپ: نگاهی به سفر‌های رؤسای‌جمهور آمریکا به خلیج فارس سیاسی

از نیکسون تا ترامپ: نگاهی به سفر‌های رؤسای‌جمهور آمریکا به خلیج فارس
  بزرگنمايي:

پیام فارس - - دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا امروز سه‌شنبه عازم خلیج فارس است و قرار است از عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی بازدید کند. این سفر، بازگشت به منطقه‌ای است که میزبان اولین سفر خارجی او در دوره نخست ریاست‌جمهوری‌اش بود و جایی که بزرگ‌ترین قرارداد تسلیحاتی تاریخ آمریکا را با عربستان سعودی امضا کرد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
سفر ترامپ به خلیج فارس، بار دیگر بر اهمیت دیرینه این منطقه در سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه تأکید می‌کند. سفر رؤسای‌جمهور آمریکا به خلیج فارس از سفر تاریخی ریچارد نیکسون به عربستان سعودی در سال 1974 آغاز شد و در طول سال‌ها توسط دیگر روسای جمهور آمریکا ادامه یافت؛ در حالی که دیگر رؤسای‌جمهور درگیر جنگ، دیپلماسی و منافع نفتی در این منطقه بودند.
ریچارد نیکسون نخستین رئیس‌جمهور وقت ایالات متحده بود که در 14 ژوئن 1974 به خلیج فارس سفر کرد. این سفر بخشی از تور گسترده‌تری بود که شامل ایران، مصر، سوریه و اسرائیل نیز می‌شد. نیکسون در ریاض با پادشاه وقت عربستان، فیصل بن عبدالعزیز، دیدار کرد. هدف این سفر، تثبیت روابط دوجانبه پس از تحریم نفتی 1973 بود؛ زمانی که تولیدکنندگان عرب نفت، در واکنش به حمایت آمریکا از اسرائیل در جریان جنگ یوم کیپور، صادرات نفت به آمریکا را قطع کردند و موجب بحران سوخت و اختلالات اقتصادی در غرب شدند.

پیام فارس

چهار سال بعد، در ژانویه 1978، جیمی کارتر نیز از عربستان سعودی دیدن کرد. او با پادشاه خالد و ولیعهد وقت، فهد بن عبدالعزیز، ملاقات نمود و همچنین در این سفر به ایران و مصر نیز سر زد.
در جریان جنگ خلیج فارس، به منظور اعلام همبستگی با نیرو‌های ائتلاف، جرج اچ. دبلیو. بوش در نوامبر 1990 به عربستان سعودی سفر کرد. او با پادشاه فهد و امیر کویت دیدار کرد و برای سربازان آمریکایی و بریتانیایی مستقر در نزدیکی ظهران در شرق عربستان سخنرانی کرد. بوش در واپسین روز‌های ریاست‌جمهوری خود، در 31 دسامبر 1992، بار دیگر با پادشاه فهد دیدار کرد تا درباره ثبات منطقه در پی جنگ خلیج فارس گفت‌و‌گو کند.
بیل کلینتون در دوره پس از جنگ سرد، این مسیر را ادامه داد. در 28 اکتبر 1994، به کویت سفر کرد و با امیر جابر الاحمد الصباح دیدار نمود و خطاب به نیرو‌های آمریکایی که پس از عملیات طوفان صحرا (1991) همچنان در کویت مستقر بودند، سخنرانی کرد. در دوره دوم ریاست‌جمهوری‌اش، کلینتون در سال 2000 به عمان نیز سفر کرد و به نخستین و تنها رئیس‌جمهور وقت ایالات متحده بدل شد که به این کشور سفر کرده است. او در مسقط با سلطان قابوس بن سعید دیدار کرد. این دیدار، طبق گزارش‌ها، به‌صورت ناگهانی و در فرودگاه ترتیب داده شده بود.

پیام فارس

در دوران ریاست‌جمهوری جرج دبلیو. بوش ، پس از حملات 11 سپتامبر و در بحبوحه جنگ‌های عراق و افغانستان، سفر‌های رئیس‌جمهور آمریکا به خلیج فارس به‌طور چشمگیری افزایش یافت. بوش نخستین رئیس‌جمهور وقت آمریکا بود که در ژوئن 2003 به قطر سفر کرد. در این سفر، او با امیر حمد بن خلیفه آل ثانی دیدار کرد و به ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا (CENTCOM) در دوحه رفت و برای نیرو‌های آمریکایی سخنرانی کرد.
بوش در سخنرانی‌ای در پایگاه نظامی آمریکا در قطر، با لحنی قاطع وعده داد که تسلیحات کشتار جمعی صدام حسین را پیدا خواهد کرد، در حالی‌که در آن زمان بحث‌های داغی در جریان بود مبنی بر این‌که هیچ مدرک قطعی مبنی بر وجود چنین تسلیحاتی که جنگ را آغاز کرده بود، یافت نشده است.

پیام فارس

در ژانویه 2008، بوش از کویت، بحرین، امارات متحده عربی و عربستان سعودی بازدید کرد. این سفر شامل دیدار‌هایی در بحرین با پادشاه حمد بن عیسی آل خلیفه و در امارات با رئیس‌جمهور خلیفه بن زاید آل نهیان و نخست‌وزیر محمد بن راشد آل مکتوم بود. در جریان این سفر، بوش نخستین رئیس‌جمهور وقت ایالات متحده بود که از بحرین و امارات بازدید کرد. در کویت نیز، وی با مقامات عالی‌رتبه نظامی آمریکا دیدار و با نیرو‌های مستقر در اردوگاه عریفجان سخنرانی کرد. همچنین با امیر کویت، صباح الاحمد الجابر الصباح، گفت‌و‌گو داشت.
در تاریخ 13 ژانویه 2008، ولیعهد ابوظبی، شیخ محمد بن زاید آل نهیان (راست)، در اصطبل‌های سلطنتی باشگاه مسابقات و اسب‌سواری «الأسایل» در سوَیحان، در حدود 30 کیلومتری خارج از ابوظبی، نظاره‌گر بود که جرج دبلیو بوش شاهینی را در دست گرفته بود. بوش در جریان این سفر خاورمیانه‌ای خود، در سخنرانی کلیدی‌اش خطاب به مردم ایران گفت: «شما حق دارید زیر حکومتی زندگی کنید که به خواسته‌هایتان گوش دهد.»
آخرین مقصد بوش در خلیج فارس در این سفر، عربستان سعودی بود؛ جایی که با پادشاه عبدالله در ریاض دیدار کرد. وی در ماه مه همان سال نیز بار دیگر با پادشاه عبدالله دیدار کرد. این دیدار‌ها در حالی انجام می‌شد که همچنان تنش‌هایی درباره مسائلی مانند قیمت نفت و همکاری ضدتروریسم وجود داشت. این نشست‌ها در سایه بررسی‌های مداوم درباره نقش عربستان در حملات 11 سپتامبر قرار داشت، چراکه 15 نفر از 19 هواپیماربای آن حملات، تبعه عربستان بودند.
باراک اوباما ، رئیس‌جمهور بعدی آمریکا، نخستین بار در ژوئن 2009 از عربستان سعودی دیدن کرد و در ریاض با پادشاه عبدالله دیدار داشت؛ این دیدار درست یک روز پیش از سخنرانی تاریخی او در دانشگاه قاهره در 4 ژوئن انجام شد، جایی که او خواستار «آغازی نو» بین ایالات متحده و دنیای اسلام شد.
اوباما و پادشاه عبدالله در مراسم استقبال در مزرعه سلطنتی در منطقه الجنادریه در حومه ریاض، با یکدیگر خوش‌وبش کردند. هدف از این سفر، آغاز تلاش‌هایی برای برقراری ارتباط بهتر با جهان اسلام و ترویج صلح بود. اوباما در مارس 2014، در بحبوحه ناآرامی‌های ناشی از بیداری عربی، بار دیگر برای دیدار با پادشاه عبدالله به ریاض بازگشت. در ژانویه 2015 نیز پس از درگذشت پادشاه عبدالله، اوباما برای دیدار با پادشاه تازه‌منصوب‌شده، سلمان بن عبدالعزیز، به عربستان رفت.

پیام فارس

در سال پایانی ریاست‌جمهوری‌اش، اوباما در آوریل 2016 در نشست شورای همکاری خلیج فارس در ریاض شرکت کرد. تمرکز این نشست بر مقابله با تروریسم و توافق هسته‌ای تازه اجرایی‌شده با ایران بود؛ توافقی که کشور‌های حوزه خلیج فارس نسبت به آن بی‌اعتماد بودند.
در این نشست، اوباما با شیخ محمد بن زاید آل نهیان، ولیعهد ابوظبی، گفت‌و‌گو کرد.
دونالد ترامپ ، رئیس‌جمهور وقت، در نخستین سفر خارجی‌اش در دوره اول، عربستان سعودی را انتخاب کرد و در 20 مه 2017 وارد ریاض شد. او با پادشاه سلمان و رهبران شورای همکاری خلیج فارس در اجلاس عربی-اسلامی-آمریکایی دیدار کرد. در این سفر، ترامپ توافق تسلیحاتی‌ای به ارزش 350 میلیارد دلار با عربستان امضا کرد — بزرگ‌ترین قرارداد تسلیحاتی تاریخ.

پیام فارس

در حالی‌که سفر‌های دوره اول ترامپ به خلیج فارس به عربستان محدود بود، تعاملات او با منطقه فراتر رفت. دولت اول او توافق‌نامه ابراهیم را امضا کرد که به موجب آن، امارات و بحرین روابط خود را با اسرائیل عادی‌سازی کردند. ترامپ پیش‌تر گفته بود که می‌خواهد عربستان را نیز به این توافق وارد کند، اما جنگ غزه این تلاش‌ها را پیچیده کرده، زیرا عربستان اعلام کرده که عادی‌سازی روابط منوط به مسیر روشن برای تشکیل کشور مستقل فلسطین است.
جو بایدن، رئیس‌جمهور پبشین آمریکا، در ژوئیه 2022 تلاش دیپلماتیک خود را در منطقه آغاز کرد و به جده سفر کرد تا در اجلاس شورای همکاری خلیج فارس +3 (شامل مصر، عراق و اردن) سخنرانی کند. در این سفر، او با ولیعهد محمد بن سلمان دیدار کرد — چرخشی آشکار در سیاست او، چراکه پیش‌تر گفته بود عربستان را به خاطر قتل جمال خاشقجی در سال 2018، به یک «دولت مطرود» تبدیل خواهد کرد. این تغییر رویکرد، بازتابی از یک تغییر راهبردی بود؛ بایدن به دنبال همکاری عربستان برای تثبیت بازار جهانی انرژی پس از حمله روسیه به اوکراین بود.

پیام فارس

منبع: المانیتور

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/955493/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مراقبت از مغز را به این دو ماده غذایی واگذار کنید

کره جنوبی می‌خواهد تجربیات خود را در حوزه مسکن به ایران منتقل کند

ایران از صادرکننده انرژی به واردکننده تبدیل شد؛ راه‌حل کجاست؟

ادعای فارس در مورد بابک زنجانی و بیژن زنگنه

بازارهای سهام آسیا بی‌رمق شدند

مرحل دوم عرضه اولیه نماد مهر به روش ترکیبی

تحریف نام خلیج فارس توسط گوگل از مراجع بین المللی پیگیری حقوقی می‌شود

مدیر کل ثبت احوال فارس : سیاست های تشویقی قانون جوانی جمعیت باید عملی شود

فیلم‌برداری فیلم سینمایی «چشمهایش» در شهرک غزالی آغاز شد

اکران مستند «دانشمند دریاها» با حضور نخبگان و فرهیختگان در بوشهر

مشاور رئیس جمهور: دولت چهاردهم با نظارت‌های فراقانونی در دانشگاه‌ها مخالف است

مهر تایید ال‌کلاسیکو به یک تمدید قرارداد

نماد خلیج فارس در هفته پایانی لیگ برتر؛ همه تیم‌ها هم‌صدا شدند

مهر در فرابورس با قیمت 3121 ریال عرضه اولیه شد

دیدار جمعی از علمای اهل سنت بنگلادش با حجت‌الاسلام و المسلمین محسن قمی/تمام دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران به برکت قرآن کریم است

عکس | حضور یک نماینده مجلس با لباس تیم لیگ برتری!

آهی: بین رقابت فکری و دشمنی سیاسی تمایز وجود دارد

مرحل دوم عرضه اولیه مهر به روش ترکیبی

تور خاورمیانه‌ای ترامپ منهای اسرائیل/وقتی سعودی‌ها و آمریکایی‌ها با هم متحد می‌شوند...

خوشحالی منحصربه‌فرد نماینده شیراز از لیگ برتری شدن فجر سپاسی

سرمقاله اطلاعات/ این وضعیت دوام می‌یابد؟

زادروز نابغه فروتن و وارسته ایرانی

سرمقاله سازندگی/ سه پیام دور چهارم

آکنه در بزرگسالی خطر ابتلا به اختلالات خوردن را افزایش می‌دهد

دومین کنگره ملی طب ایرانی، بستری برای تبادل علمی در این حوزه

خواب بی‌کیفیت اولین علامت آلزایمر؟

مخالفت مجلس با افزایش تعرفه اینترنت موبایل

جزئیات دریافت وام مشاغل خانگی

افزایش و اصلاح قیمت 900 قلم دارو در سال گذشته

سرامیک خودرو چیست ؟ آموزش و اجرا

زیان 3 میلیارد دلاری هوندا از تعرفه‌های آمریکا

دبیر سندیکای صنعت برق: اهمیت مدیریت مصرف برق کمتر از افزایش ظرفیت تولید نیست

قیمت جدید مرغ زنده و گوشت مرغ منجمد اعلام شد

حمایت از مهدی طارمی در اینستاگرام باشگاه اینتر با کلید واژه خلیج فارس

گام به گام محرومیت‌زدایی در مناطق محروم شیراز

روضه‌های خانگی سنگرهای حفظ معارف اهل بیت(ع) هستند

از خرابه‌های گویم تا کمپ اعتیاد زنان/ رسانه‌ها روایتگران امید در مناطق محروم شیراز باشند

انتقال اورانیوم غنی‌شده ایران به کشورهای عربی تحت نظارت امارات و عربستان؟

شناسایی فرار مالیاتی 677 همتی در یک صندوق قرض‌الحسنه

سردار پاسدار محمد ناظری، مرد شماره یک خلیج فارس + عکس

توقیف 3 لنج و کشف 150 هزار لیتر سوخت قاچاق در آب‌های خلیج فارس

تکریم حجت الاسلام و المسلمین دکتر عبدالکریم بی‌آزار شیرازی به مناسبت روز معلم

عکس/ لحظات به یادماندنی از شادی شیرازی‌ها پس از صعود فجر سپاسی به لیگ برتر

توقیف سه لنج و کشف 150 هزار لیتر سوخت قاچاق در آب‌های خلیج فارس

جشن صعود فجر در صحن مجلس شورای اسلامی

حضور تیم‌های لیگ برتری در هفته آخر با نماد خلیج فارس

حضور تیم‌ها در هفته پایانی لیگ برتر با نماد خلیج فارس

تیم موتور کراس تیپ 33 المهدی نیروی زمینی سپاه قهرمان مسابقات موتور کراس استان فارس شد

مصطفی خورسندی: آداب نوکری، تجلی محبت و پیروی از اهل بیت (ع)

نماد خلیج فارس وجه اشتراک لیگ برتری‌ها در هفته پایانی فصل