پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله ایران/ امکان‌سنجی توافق هسته‌ای ایران و آمریکا مقالات

سرمقاله ایران/ امکان‌سنجی توافق هسته‌ای ایران و آمریکا
  بزرگنمايي:

پیام فارس - ایران / «امکان‌سنجی توافق هسته‌ای ایران و آمریکا» عنوان یادداشت روز در روزنامه ایران به قلم سیدجلال دهقانی فیروزآبادی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
چهارمین دور مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا در مسقط بدون دستیابی به توافق به پایان رسید. دور پنجم این ماراتن دیپلماتیک احتمالاً هفته آینده مجدد پیگیری شود. این «توقف در مرز توافق»، ابهام‌ها و پرسش‌هایی را در مود امکان توافق هسته‌ای بین آمریکا و ایران بر انگیخته است. این یادداشت کوتاه در پی امکان‌سنجی و الزامات یک توافق، ولو حداقلی و مقبول، میان ایران و آمریکا است.
توافق هسته‌ای ایران و آمریکا مستلزم چند پیش شرط و پیش نیاز ماهوی است.
اول: هر دو کشور باید عزم و اراده سیاسی لازم برای حل و فصل این منازعه مزمن به صورت مسالمت‌آمیز از طریق دیپلماسی را داشته باشند. ایران در این چهار دور مذاکره عملاً نشان داد که اراده و انگیزه لازم برای راه‌حل دیپلماتیک را دارد. اما شک و تردید جدی در مورد اراده و جدیت آمریکا در این زمینه وجود دارد. مواضع ضد و نقیض مقامات آمریکایی این تردید را تقویت می‌کند.
دوم: ایران و آمریکا باید تعامل و همکاری را بر تقابل و تخاصم مرجح و مقدم بدارند. بر اثر بی‌اعتمادی شدید دو کشور به یکدیگر، هیچ یک از اینکه قصد و نیت دیگری همکاری باشد، اطمینان لازم را ندارد. باتوجه به پیشینه نقض عهد آمریکا در برجام، بی‌اعتمادی ایران نسبت به این کشور بیشتر و بجاست. مواضع سینوسی و آسانسوری آمریکا در روزهای گذشته تردید ایران نسبت به نیت واقعی آمریکا برای توافق و احتمال تقلب را تشدید می‌کند.
بازار
سوم: توافق ایران و آمریکا در گرو آن است که هر دو کشور شرایط موجود را وضعیت باخت –باخت بدانند، نه بازی برد – باخت. آغاز مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا بیانگر درک وجود چنین شرایطی برای هر دو کشور است. هرچند ترامپ تلاش می‌کند وانمود کند که در چنین شرایطی قرار ندارد. اما شواهد و قرائن نشان دهنده قرار داشتن آمریکا در این وضعیت است.
چهارم: درک این مسأله است که وجود یک بن‌بست متقابل به ضرر هر دو طرف است و هزینه‌های غیرقابل تحملی را بر آن‌ها تحمیل می‌کند. مواضع مقامات آمریکایی بیانگر آن است که ترامپ چنین تلقی‌ای از وجود چنین شرایطی ندارد.
زیرا به زعم او هزینه‌هایی که ایران از این بن‌بست هسته‌ای متحمل می‌شود، با هزینه‌های آمریکا، هم پایه، هم اندازه، همسان و هم وزن نیست. با وجود این، شواهد حاکی از آن است که آمریکا در مورد برنامه هسته‌ای ایران دقیقاً در یک بن‌بست قرار دارد. زیرا از یک سو، ایران در آستانه هسته‌ای قرار دارد و از سوی دیگر گزینه نظامی نیز دربردارنده هزینه‌ غیرقابل تحملی برای آمریکا است. مهم‌تر آنکه این گزینه هدف راهبردی آمریکا مبنی بر از بین بردن برنامه هسته‌ای ایران را تأمین نمی‌کند.
پنجم: تصمیم گیرندگان دو کشور باید به این نتیجه برسند که رهاشدن از وضعیت نامطلوب فعلی از طریق دیپلماسی، مطلوب‌تر از هر گزینه دیگری است. دیپلماسی و راه‌حل سیاسی گزینه بهینه، به معنای پرسودترین و کم هزینه‌ترین گزینه ممکن است. آغاز و استمرار مذاکرات هسته‌ای بویژه پس از دور چهارم، بیانگر آن است که دو کشور به درک مشترکی از این واقعیت رسیده‌اند. به رغم اتخاذ مواضع اعلانی رادیکال، این تلقی و برداشت به طور ضمنی در بیانات مقامات دولت آمریکا نیز دیده می‌شود.
ششم: دو کشور دست کم در سطح حداقلی، باید اهداف و آماج مشترکی از مذاکرات داشته باشند. تأیید ماهیت غیرنظامی فعالیت‌های هسته‌ای ایران و تضمین آن از طریق سازوکارهای اطمینان بخش، دو هدف مشترک ایران و آمریکا است. البته این دو درباره سازوکارها و ابزارهای تضمین کننده این امر اختلاف نظر دارند. از قضا همین امر تاکنون باعث عدم توافق شده است. گرچه آمریکا باید به تأمین مهم‌ترین هدف مذاکراتی ایران مبنی بر لغو و رفع تحریم‌ها متعهد باشد. هفتم: باید یک «منطقه توافق مثبت ممکن» وجود داشته باشد. «منطقه توافق مثبت ممکن»، به معنای تلاقی حداکثر امتیازی که آمریکا حاضر است بدهد، با حداقل امتیازی که ایران مطالبه می‌کند، خواهد بود. در واقع باید خطوط قرمز دو کشور با یکدیگر تلاقی کنند، در غیر این صورت توافقی حاصل نخواهد شد. برگزاری چهار دور مذاکره بر شکل‌گیری یک «منطقه توافق مثبت حداقلی» دلالت دارد، همچنان که تعویق دور چهارم بیانگر برهم خوردن موقت این منطقه بود. اما برگزاری چهارمین دور مذاکرات، نشانه بازسازی این «منطقه توافق» است. در صورت بازیابی نکردن «منطقه توافق مثبت ممکن»، استمرار مذاکرات و حصول توافق ممکن نیست. زیرا بعضی از جناح‌های داخل دولت ترامپ حاضر به پذیرش منافع حداقلی ایران که با تکیه بر به رسمیت شناختن حق غنی‌سازی اورانیوم در خاک ایران تعریف می‌شود، نیستند.
هشتم: هر دو کشور باید مذاکرات هسته‌ای را بازی با حاصل جمع جبری مثبت بدانند، نه حاصل جمع جبری صفر. اکنون به نظر می‌رسد دو کشور ظاهراً چنین برداشتی از مذاکرات دارند.
اما برخی از مواضع و رفتار آمریکا از تلقی بازی با حاصل جمع جبری صفر این کشور نشان دارد. چرا که دادن هر گونه امتیازی به ایران را به مثابه از دست رفتن آن برای خود می‌پندارد.
تاکنون برآیند این هشت شرط و اصل، بر امکان دستیابی به توافق، ولو محدود و موقت، میان آمریکا و ایران دلالت دارد. روی هم رفته می‌توان گفت ایران و آمریکا در شرایط «بازی چیکن» قرار دارند. به این معنی که هیچ یک از دو بازیگر دنبال برخورد و تصادم نیست، اما کوچک‌ترین بی‌احتیاطی ممکن است به تصادف ناخواسته آنها بینجامد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/955471/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مراقبت از مغز را به این دو ماده غذایی واگذار کنید

کره جنوبی می‌خواهد تجربیات خود را در حوزه مسکن به ایران منتقل کند

ایران از صادرکننده انرژی به واردکننده تبدیل شد؛ راه‌حل کجاست؟

ادعای فارس در مورد بابک زنجانی و بیژن زنگنه

بازارهای سهام آسیا بی‌رمق شدند

مرحل دوم عرضه اولیه نماد مهر به روش ترکیبی

تحریف نام خلیج فارس توسط گوگل از مراجع بین المللی پیگیری حقوقی می‌شود

مدیر کل ثبت احوال فارس : سیاست های تشویقی قانون جوانی جمعیت باید عملی شود

فیلم‌برداری فیلم سینمایی «چشمهایش» در شهرک غزالی آغاز شد

اکران مستند «دانشمند دریاها» با حضور نخبگان و فرهیختگان در بوشهر

مشاور رئیس جمهور: دولت چهاردهم با نظارت‌های فراقانونی در دانشگاه‌ها مخالف است

مهر تایید ال‌کلاسیکو به یک تمدید قرارداد

نماد خلیج فارس در هفته پایانی لیگ برتر؛ همه تیم‌ها هم‌صدا شدند

مهر در فرابورس با قیمت 3121 ریال عرضه اولیه شد

دیدار جمعی از علمای اهل سنت بنگلادش با حجت‌الاسلام و المسلمین محسن قمی/تمام دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران به برکت قرآن کریم است

عکس | حضور یک نماینده مجلس با لباس تیم لیگ برتری!

آهی: بین رقابت فکری و دشمنی سیاسی تمایز وجود دارد

مرحل دوم عرضه اولیه مهر به روش ترکیبی

تور خاورمیانه‌ای ترامپ منهای اسرائیل/وقتی سعودی‌ها و آمریکایی‌ها با هم متحد می‌شوند...

خوشحالی منحصربه‌فرد نماینده شیراز از لیگ برتری شدن فجر سپاسی

سرمقاله اطلاعات/ این وضعیت دوام می‌یابد؟

زادروز نابغه فروتن و وارسته ایرانی

سرمقاله سازندگی/ سه پیام دور چهارم

آکنه در بزرگسالی خطر ابتلا به اختلالات خوردن را افزایش می‌دهد

دومین کنگره ملی طب ایرانی، بستری برای تبادل علمی در این حوزه

خواب بی‌کیفیت اولین علامت آلزایمر؟

مخالفت مجلس با افزایش تعرفه اینترنت موبایل

جزئیات دریافت وام مشاغل خانگی

افزایش و اصلاح قیمت 900 قلم دارو در سال گذشته

سرامیک خودرو چیست ؟ آموزش و اجرا

زیان 3 میلیارد دلاری هوندا از تعرفه‌های آمریکا

دبیر سندیکای صنعت برق: اهمیت مدیریت مصرف برق کمتر از افزایش ظرفیت تولید نیست

قیمت جدید مرغ زنده و گوشت مرغ منجمد اعلام شد

حمایت از مهدی طارمی در اینستاگرام باشگاه اینتر با کلید واژه خلیج فارس

گام به گام محرومیت‌زدایی در مناطق محروم شیراز

روضه‌های خانگی سنگرهای حفظ معارف اهل بیت(ع) هستند

از خرابه‌های گویم تا کمپ اعتیاد زنان/ رسانه‌ها روایتگران امید در مناطق محروم شیراز باشند

انتقال اورانیوم غنی‌شده ایران به کشورهای عربی تحت نظارت امارات و عربستان؟

شناسایی فرار مالیاتی 677 همتی در یک صندوق قرض‌الحسنه

سردار پاسدار محمد ناظری، مرد شماره یک خلیج فارس + عکس

توقیف 3 لنج و کشف 150 هزار لیتر سوخت قاچاق در آب‌های خلیج فارس

تکریم حجت الاسلام و المسلمین دکتر عبدالکریم بی‌آزار شیرازی به مناسبت روز معلم

عکس/ لحظات به یادماندنی از شادی شیرازی‌ها پس از صعود فجر سپاسی به لیگ برتر

توقیف سه لنج و کشف 150 هزار لیتر سوخت قاچاق در آب‌های خلیج فارس

جشن صعود فجر در صحن مجلس شورای اسلامی

حضور تیم‌های لیگ برتری در هفته آخر با نماد خلیج فارس

حضور تیم‌ها در هفته پایانی لیگ برتر با نماد خلیج فارس

تیم موتور کراس تیپ 33 المهدی نیروی زمینی سپاه قهرمان مسابقات موتور کراس استان فارس شد

مصطفی خورسندی: آداب نوکری، تجلی محبت و پیروی از اهل بیت (ع)

نماد خلیج فارس وجه اشتراک لیگ برتری‌ها در هفته پایانی فصل