پیام فارس

آخرين مطالب

چرا یک توافق هسته‌ای جدید به نفع مسکو است؟ سیاسی

چرا یک توافق هسته‌ای جدید به نفع مسکو است؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
روس‌ها به‌دنبال یک پیروزی دیپلماتیک در خاورمیانه هستند. آن‌ها واقعاً به چنین پیروزی‌ای نیاز دارند و اگر بتوانند در مذاکرات هسته‌ای نقش ایفا کنند، این موفقیت دیپلماتیک بزرگی برایشان خواهد بود.
 مذاکرات هسته‌ای میان ایران و ایالات متحده که با میانجی‌گری عمان در مسقط و رم برگزار شده‌اند، از نظر روسیه «اطمینان‌بخش» هستند. مسکو منافعی جدی در نتیجه این گفت‌وگوها دارد و در تلاش است تا به شکل سازنده‌ای به دستیابی به یک توافق جدید کمک کند. دلیل اصلی استقبال مسکو از این مذاکرات، جلوگیری از پیوستن تهران به باشگاه کشورهای دارای سلاح هسته‌ای و همچنین پیشگیری از حمله آمریکا یا اسرائیل به ایران است.
ماه گذشته، زمانی که سلطان هیثم، پادشاه عمان، در سفری مهم به مسکو با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، دیدار کرد، دو طرف درباره مذاکرات هسته‌ای جاری گفت‌وگو کردند. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، در تاریخ 22 آوریل گفت: «این موضوع در چارچوب تلاش‌های میانجی‌گرانه عمان مورد اشاره قرار گرفت.»
یوری اوشاکوف، دستیار امور سیاست خارجی پوتین، نیز اعلام کرد که رئیس‌جمهور روسیه و سلطان عمان «در خصوص روند مذاکرات میان نمایندگان ایران و آمریکا گفت‌وگو کردند. باید ببینیم نتیجه چه خواهد شد. ما با همتایان ایرانی خود در تماس نزدیک هستیم و هر جا که بتوانیم، کمک می‌کنیم.»
به نوشته جورجیو کافیرو، مدیر موسسه گالف آنالیتیکز برای امواج مدیا، از دیدگاه روسیه، حمله نظامی آمریکا و اسرائیل به ایران می‌تواند لایه‌های جدیدی از بی‌ثباتی را به منطقه غرب آسیا اضافه کند و منافع منطقه‌ای مسکو را به خطر اندازد. افزون بر این، چنین حمله‌ای می‌تواند حضور نظامی آمریکا را به مرزهای جنوبی روسیه نزدیک‌تر کند. با در نظر گرفتن این عوامل، می‌توان به راحتی درک کرد که چرا کرملین به دولت دونالد ترامپ نسبت به اقدام نظامی علیه ایران هشدار داده است.
دکتر مارک کتز، استاد بازنشسته دانشگاه جورج میسون گفت: «فکر می‌کنم مسکو ترجیح می‌دهد ایران و آمریکا با هم گفت‌وگو کنند تا این‌که بجنگند.»
دکتر غنچه تضمینی، نویسنده کتاب زوج قدرت: هم‌سویی روسیه و ایران در خاورمیانه نیز گفت: «با کمتر شدن صحبت‌ها از جنگ میان آمریکا و ایران به دلیل وجود امکان دستیابی به یک توافق قابل اجرا، خاورمیانه می‌تواند به منطقه‌ای نسبتاً آرام‌تر تبدیل شود که این مسئله به نفع منافع راهبردی گسترده‌تر روسیه است.»
مقام‌های روس همچنین نگران‌اند که حمله ائتلاف اسرائیل و آمریکا به ایران، موجب تضعیف تهران شود. کتز در این‌باره خاطرنشان کرد: «اگر روسیه اقدام مؤثری برای کمک به ایران در برابر چنین حمله‌ای انجام ندهد، حتی محافظه‌کاران تهران نیز ممکن است این پرسش را مطرح کنند که ایران در ازای حمایت از جنگ روسیه علیه اوکراین دقیقاً چه چیزی دریافت می‌کند.»
بهره‌برداری از نفوذ روسیه
تعامل دیپلماتیک میان ایران و دولت ترامپ فرصت‌های منحصر‌به‌فردی برای روسیه فراهم می‌کند تا خود را به‌عنوان تسهیل‌گر این گفت‌وگوها تثبیت کند؛ موضوعی که می‌تواند پیامدهایی برای وضعیت در اوکراین نیز داشته باشد.
دکتر ساموئل رمانی، عضو پژوهشی مؤسسه خدمات متحد سلطنتی مستقر در لندن، گفت: «روس‌ها معتقدند که این وضعیت می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا در جنگ اوکراین به توافق بهتری دست یابند؛ شاید به‌گونه‌ای که برخی از وعده‌هایی که از زبان استیو ویتکوف، نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، شنیده‌ایم، مثل واگذاری چهار منطقه ضمیمه‌شده اوکراین به روسیه یا صحبت‌های کیت کلاگ، نماینده ویژه آمریکا در امور اوکراین، مبنی بر کنترل روسیه بر شرق اوکراین در چارچوبی شبیه به سناریوی آلمان شرقی-غربی، محقق شود؛ و همچنین از سرزنش‌ها نسبت به عملکرد روسیه در سایر نقاط جهان بکاهد.»
رمانی افزود: «روسیه می‌خواهد از این برگ برنده یعنی توافق احتمالی با ایران به‌عنوان ابزاری برای مصون‌ماندن از انتقادهای مربوط به اقداماتش در اوکراین و دیگر مناطق جهان استفاده کند.»
روسیه ابزارهایی در اختیار دارد - از جمله شراکت با تهران و عضویت دائم در شورای امنیت سازمان ملل - که می‌تواند از آن‌ها برای واداشتن آمریکا به امتیاز دادن در موضوع اوکراین بهره گیرد.
دکتر تضمینی نیز گفت: «روسیه می‌تواند به‌عنوان یک وزنه سیاسی در برابر فشارهای غرب عمل کند و با استفاده از دیپلماسی پشت‌پرده، مانع تشدید تنش‌ها شود. روسیه همچنین در صحنه ژئوپلیتیکی گسترده‌تر اهرم‌هایی در اختیار دارد. با وجود فعالیت‌های گسترده دیپلماتیک، هدف ترامپ برای دستیابی به آتش‌بس در اوکراین پیشرفت معناداری نداشته است.»
او همچنین خاطرنشان کرد: «هرگونه اقدام نظامی آمریکا یا اسرائیل علیه ایران می‌تواند باعث شود مسکو روند تلاش‌ها برای کاهش تنش در اوکراین را پیچیده‌تر کند. به این ترتیب، روسیه می‌تواند این پیام را منتقل کند که بی‌ثبات‌سازی شرکای کلیدی‌اش - مانند ایران - می‌تواند به قیمت از دست رفتن همکاری در سایر حوزه‌ها تمام شود، از جمله حوزه‌هایی که ترامپ در آن‌ها به دنبال پیشرفت فوری است.»
علاوه بر این، روسیه در پی بازسازی تصویر خود به‌عنوان یک بازیگر دیپلماتیک پرنفوذ در غرب آسیاست؛ به‌ویژه پس از آنکه این جایگاه با آغاز تهاجم نظامی به اوکراین در سال 2022 تا حدودی آسیب دید. جنگ در اروپای شرقی موجب شد منابع و تمرکز سیاسی و دیپلماتیک روسیه از منطقه غرب آسیا منحرف شود.
به گفته دکتر رمانی، نقش چین در توافق عادی‌سازی روابط ایران و عربستان در مارس 2023 به‌کلی جایگاه روسیه را تحت‌الشعاع قرار داد، چرا که مسکو «سرمایه‌گذاری زیادی روی ایفای نقش در احیای روابط میان ریاض و تهران کرده بود». سپس، سقوط بشار اسد، رئیس‌جمهور پیشین سوریه، در دسامبر 2024 ضربه‌ای جدی به منافع روسیه در منطقه وارد کرد.
رمانی در این‌باره گفت: «روس‌ها به‌دنبال یک پیروزی دیپلماتیک در خاورمیانه هستند. آن‌ها واقعاً به چنین پیروزی‌ای نیاز دارند و اگر بتوانند در مذاکرات هسته‌ای نقش ایفا کنند، این موفقیت دیپلماتیک بزرگی برایشان خواهد بود. روس‌ها با خوش‌بینی زیادی به این موضوع نگاه می‌کنند و نسبت به ایده احیای برجام 2، که در آن نقش واسطه و تسهیل‌گر را ایفا کنند، احساس رضایت دارند».
هم‌افزایی‌های ایران و روسیه
تصمیم دونالد ترامپ در سال 2018 برای خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام، ایران را از سرِ ضرورت ژئوپلیتیکی به روسیه نزدیک‌تر کرد. تشدید جنگ سایه‌ای میان ایران و اسرائیل در سال‌های بعد - که در نهایت به دو دور درگیری مستقیم در سال گذشته منجر شد - نیز بر تمایل تهران برای تعمیق روابط با مسکو افزود.
در این چارچوب، برخی دیدگاه‌ها مطرح است که کرملین ممکن است منافعی در شکست مذاکرات هسته‌ای داشته باشد؛ به این دلیل که در صورت کاهش تنش میان تهران و واشنگتن، ایران انگیزه کمتری برای حفظ و تعمیق رابطه با روسیه خواهد داشت. با این حال، کارشناسان عمدتاً بر این باورند که مسکو در موفقیت‌آمیز بودن گفت‌وگوهای ایران و آمریکا دستاوردهای بیشتری می‌بیند تا در شکست و تیرگی روابط آن‌ها.
دکتر تضمینی گفت: «با وجود گمانه‌زنی‌هایی که می‌گویند روسیه ممکن است نقش خرابکار را ایفا کند نه تسهیل‌گر، مسکو از گفت‌وگو و مذاکره حمایت می‌کند. زمانی که ترامپ در سال 2018 توافق هسته‌ای [ایران] را لغو کرد، مسکو آمریکا را به نقض قوانین بین‌المللی متهم و بار دیگر تعهد خود به برجام را تأیید کرد. روسیه به گفت‌وگوهای مجدد میان آمریکا و ایران با دید مثبت نگاه می‌کند و همچنان از تلاش‌های دیپلماتیک برای احیای توافق حمایت می‌کند. این موضع با نگاه تهران همسوست که دولت پیشین آمریکا را عامل بن‌بست فعلی می‌داند و معتقد است ایران به تعهدات خود پایبند مانده است.»
او افزود: «برخی تحلیل‌گران بر این باورند که مسکو ممکن است از ایران به‌عنوان اهرمی در مواجهه با غرب استفاده کند، اما کرملین همچنان روی ارائه چهره‌ای سازنده از خود در سطح جهانی سرمایه‌گذاری کرده است. حمایت از ابتکاراتی نظیر مذاکرات عمان بیشتر به تقویت این تصویر کمک می‌کند تا مانع‌تراشی در مسیر پیشرفت.»
با این حال، هرچند نزدیکی احتمالی ایران و آمریکا در نتیجه توافق هسته‌ای جدید می‌تواند موجب نگرانی مسکو درباره کاهش نفوذش در تهران شود، دکتر مارک کتز معتقد است: «با توجه به خصومت متقابل موجود میان رهبران دو کشور، بسیار بعید به‌نظر می‌رسد که بهبود کلی‌ای در روابط ایران و آمریکا رخ دهد.»
در واقع، حتی اگر یک توافق هسته‌ای جدید بتواند از جنگ میان ائتلاف اسرائیل-آمریکا و ایران جلوگیری کند، مانع دستیابی تهران به سلاح هسته‌ای شود، و به کاهش تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی بینجامد، انتظار روابط دوستانه ناگهانی میان تهران و واشنگتن واقع‌بینانه نیست.
فارغ از اینکه مذاکرات هسته‌ای با میانجی‌گری عمان و ایتالیا به چه نتیجه‌ای برسند، تهران در نهایت همچنان به رابطه‌اش با مسکو اهمیت خواهد داد. کرملین به‌خوبی می‌داند که نه در روابط روسیه-آمریکا و نه در روابط ایران-آمریکا، چشم‌انداز نزدیکی واقعی در آینده نزدیک وجود ندارد. بنابراین، مسکو و تهران همچنان در هدف مشترک خود برای به چالش کشیدن واشنگتن با یکدیگر هم‌راستا باقی خواهند ماند.
دکتر تضمینی اظهار داشت: «از زمان خروج [آمریکا] از توافق هسته‌ای، ایران همچنان نسبت به نیت‌های غرب، به‌ویژه آمریکا، بدبین است. حتی اگر توافق هسته‌ای احیا شود، ایران به‌سوی غرب چرخش نخواهد کرد و همچنان به‌سوی شرق نگاه خواهد کرد تا اتحادهای خود را متنوع سازد و عضویتش را در مجموعه‌ای از گروه‌های اقتصادی، امنیتی و سیاسی منطقه‌ای گسترش دهد.»
او همچنین خاطرنشان کرد: «با وجود امکان تعامل بیشتر با اروپا، هم‌سویی ایران با مسکو همچنان بر پایه مخالفت مشترک با مداخلات غرب و واقعیت‌های ژئوپلیتیکی گسترده‌تر منطقه استوار است.»
تضمینی در پایان تأکید کرد: «روسیه به‌خوبی درک می‌کند که شراکت راهبردی ایران با آن بر پایه منافع مشترک شکل گرفته و ایران به‌احتمال زیاد روابط خود با روسیه را به نفع آمریکا و اروپا کنار نخواهد گذاشت، چرا که تمرکز اصلی ایران بر حفظ حاکمیت ملی و تقویت جایگاهش در یک نظم چندقطبی جهانی است.»
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/953815/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دولت دوم ترامپ به دنبال تغییر بنیادین در سیاست خارجی آمریکاست

چشمم خونریزی داره!

نرخ بهره در کشورهای مختلف جهان در سال 2025 چقدر است؟

پیش بینی قیمت دلار 20 اردیبهشت 1404

خلیج فارس؛ آیینه‌ای از عظمت و شجاعت ملت ایران

ترامپ در اندازه‌ای نیست که نام خلیج فارس را تغییر دهد

خلیج فارس حقیقتی تاریخی است؛ دشمنان با تحریف نام آن به دنبال تفرقه‌اند

جزییات عرضه اولیه شرکت سرمایه‌گذاری مهر در فرابورس

خلیج فارس هویت ملت ایران است

ترامپ بر نام «خلیج فارس» اعتراف کرد

سفر به ایام قدیم سال 1356؛ سفر فرح دیبا با جت شخصی به شیراز برای برپایی جشن هنر

واکنش جالب فیروز کریمی به اقدام ترامپ برای تغییر نام خلیج فارس + فیلم

نماهنگ بچه‌های خلیج فارس + فیلم

حک شدن نام خلیج فارس در گذرنامه بنیانگذار امارات+ عکس

امام جمعه دیر: نام خلیج فارس تغییرناپذیر است

خلیج فارس نماد مقاومت و مایه افتخاراست

عمامه روحانیت ایران همان دستار فردوسی است | روحانیت کتک خورد و زندان رفت، اما این لباس اصیل ایرانی را حفظ کرد

توسعه انرژی‌های‌ تجدیدپذیر در صنعت پتروشیمی

حقایق تاریخی ایران با سیاست بازی قابل حذف و انکار نیست

انبوه سازان تکالیف خود را در باب مدرسه سازی انجام دهند/ ترک فعل را پیگیری می کنیم

خطرات ماساژ عضلات ناحیه گردن

350 میلیون متر مکعب ناترازی گاز در زمستان گذشته

نماینده مجلس: باید قواعد بازی مدیریت منابع آبی را اصلاح و به روز کنیم

امام جمعه شیراز: نام خلیج فارس تاریخی با قدمت 3 هزار ساله دارد

عرضه مجموعه حدیثی 18 جلدی «جوامع الکلام» اثر علامه سیدمیرزا محمد جزائری

اکثر خودروسازان داخلی حاشیه سود منفی دارند

تاکید بر معیشت مردم در اجلاسیه خبرگان رهبری؛ بسته استانی مسکن در همدان

امام جمعه رودان: خلیج‌فارس فرهنگ، تاریخ و هویت ملی ایرانیان است‌

خلیج فارس، تا ابد به همین نام باقی خواهد ماند

خلیج فارس تا ابد، فارس خواهد بود/ حماقت ترامپ ایرانیان را متحد می‌کند

ترامپ صدای حسن شماعی زاده را هم در آورد

برگزاری همایش بزرگداشت استاد «محمد بهمن‌بیگی» در یاسوج

«خلیج‌ فارس»؛ نامی که حتی در شناسنامه اجداد مقامات عرب ثبت شده

امام جمعه اردبیل: اظهارات ترامپ بر عنوان «خلیج فارس» صحه گذاشت

واکنش خاتمی به ادعای تغییر نام خلیج فارس

تصویر؛ نام خلیج فارس در گذرنامه بنیانگذار امارات

توئیت زینب سلیمانی درباره تغییر نام خلیج فارس

امام جمعه تبریز: بدون روحانیت امکان پیشروی مکتب اهل بیت وجود ندارد/ امام جمعه قم: ذره‌ای از غنی سازی کوتاه نخواهیم آمد

پاسخ دندان‌شکن امام جمعه شیراز به یاوه‌گویی‌های ترامپ

ایرانیان با هر عقیده و لباسی هرگز تسلیم آمریکا نخواهند شد

گذرنامه بنیانگذار امارات لو رفت | تصویر حک شدن نام خلیج فارس در گذرنامه

اطاعت از خدا و پیامبر راه هم‌نشینی با پیامبران و صالحان در بهشت است

واکنش امام جمعه گلستان به تحریف نام خلیج فارس: مانند دماوند استواریم

گلایه مردم از قطعی مکرر برق؛ دولت کاری کند

مقاومت یمن، الهام‌گرفته از مکتب حوزه علمیه قم است

دو کشته بر اثر واژگونی پراید در جاده اصفهان - آباده

تلاش خاموش هند و پاکستان برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی

وزن و پوست، ارتباطی پنهان

امام جمعه موقت میناب: نام خلیج‌فارس تغییر ناپذیر است

بانک قرض‌الحسنه مهر ایران در شاخص رضایتمندی ارباب رجوع نمره بالایی دارد