بزرگنمايي:
پیام فارس - - عملیات انتقال کارخانه پشم شیشه، یکی از واحدهای صنعتی آلاینده شیراز، به منطقه ویژه اقتصادی این شهر در حال انجام است. زمین هشت هکتاری مورد نیاز از سال 88 در منطقه ویژه اقتصادی خریداری شده، اما به دلیل کمبود اعتبار، تا سال 94 پیشرفتی نداشته است و حالا به همت مدیران کارخانه پشم شیشه شیراز، هیئتی متشکل از رئیس سازمان ساماندهی مشاغل شهری، رئیس کمیسیون محیط زیست شورای شهر شیراز و نمایندگان رسانهها از آخرین وضعیت انتقال کارخانه پشم شیشه شیراز از محدوده شهری به منطقه ویژه اقتصادی بازدید کردند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این بازدید با هدف بررسی میزان پیشرفت عملیات انتقال و رفع چالشهای پیشرو انجام شد. مدیران کارخانه پشم شیشه نیز با ارائه گزارش دقیقی از اقدامات انجامشده، بر تعهد خود به اتمام بهموقع پروژه و کاهش آثار زیستمحیطی تأکید کردند.
انتقال این کارخانه که با هدف کاهش آلایندگی شهری و توسعه پایدار صنعت در حال انجام است، گامی بلند در راستای مسئولیتاجتماعی این مجموعه به شمار میرود.
جهانگیر باقری، مدیرعامل شرکت پشم شیشه ایران، در بازدید از محل جدید این کارخانه در منطقه ویژه اقتصادی شهر شیراز از آخرین وضعیت انتقال کارخانه از منطقه مسکونی احمدآباد به محل جدید خبر داد.
به گفته او، این انتقال که از سال 1390 با خرید زمینی به مساحت هشت هکتار آغاز شده، به دلیل واقع شدن کارخانه در منطقه مسکونی و لزوم ایفای نقش مسئولیت اجتماعی شرکت، در دستور کار قرار گرفته است.
بر اساس اظهار مدیرعامل شرکت پشم شیشه ایران با صرف هزینه بالغ بر 1020 میلیارد تومان، پروژه انتقال تاکنون 70 درصد پیشرفت داشته است.
باقری با بیان اینکه ممکن است این میزان پیشرفت در محل کارخانه مشهود نباشد، گفت: بسیاری از قطعات و تجهیزات در کارگاههایی در سراسر ایران و همچنین در ایتالیا در حال ساخت و ارسال هستند.

مدیرعامل شرکت پشم شیشه ایران با اشاره به تاخیر در تامین مالی پروژه و مشکلات مرتبط با دریافت تسهیلات از شبکه بانکی، ابراز امیدواری کرد: با دریافت تسهیلات درخواستی، طبق برنامه زمانبندی پیش رفته و در نیمه دوم سال جاری کارخانه جدید به بهرهبرداری برسد.
او همچنین در خصوص ارزش افزوده زمین فعلی کارخانه پس از انتقال عنوان کرد: تصمیم خاصی گرفته نشده، ولی قطعاً با همکاری شهرداری، حداکثر ارزش افزوده در راستای منافع منطقه و ایجاد سود برای صاحب سرمایه حاصل خواهد شد.
با بهرهبرداری از کارخانه جدید، ظرفیت تولید از 9000 تن به 14000 تن افزایش خواهد یافت، این وعدهای است که این مدیرعامل به شهروندان قول میدهد، شرکت پشم شیشه ایران، با سابقه فعالیت از سال 1343، تولیدکننده عایقهای معدنی (پشم شیشه) و عایق رطوبتی (ایزوگام) است و به گفته باقری، 70 درصد بازار پشم شیشه در اختیار این شرکت است.
مدیرعامل شرکت پشم شیشه ایران، ضمن تاکید بر پیشرفت 70 درصدی پروژه انتقال کارخانه، به بومیسازی فناوریهای مورد نیاز نیز اشاره کرد.
به گفته او، برخی از تجهیزات خط تولید جدید که پیش از این به صورت کامل از خارج وارد میشد، با همکاری متخصصان داخلی، بومیسازی شده است که این دستاورد نه تنها موجب صرفهجویی ارزی شده، بلکه به تقویت توان مهندسی و طراحی داخلی نیز کمک کرده است.
باقری با اشاره به وجود 19 پیمانکار داخلی در این پروژه، تاکید کرد: هر آنچه امکان ساخت در ایران داشته باشد، با استفاده از ظرفیتهای داخلی ساخته شده است.
او همچنین شایعات مربوط به استفاده از آزبست در تولید پشم شیشه را رد کرد و متذکر شد: این ماده از سال 1975 در سطح جهانی ممنوع شده و در هیچ دورهای در تولید پشم شیشه در ایران یا سایر نقاط جهان استفاده نشده است.
مدیرعامل شرکت پشم شیشه ایران در ادامه صحبتهای خود به وضعیت صادرات این شرکت اشاره کرد و گفت: در حال حاضر حدود 20 درصد از محصولاتمان را صادر میکنیم. در حال حاضر، صادرات شرکت نزدیک به دو میلیون دلار است که در صورت ثبات نسبی در بازار ارز، میزان صادرات تا چهار میلیون دلار افزایش خواهد یافت.
او با اشاره به تاثیر تحریمها بر فعالیتهای این شرکت، اظهار کرد: خوشبختانه تا کنون به دلیل تحریمها حتی یک ساعت هم توقف تولید نداشتهایم، عمده مواد مصرفی ما مواد معدنی داخلی هستند و تنها دو ماده وارداتی داریم که در صورت وجود تحریم، با روشهای خاص خود وارد میکنیم.

مدیرعامل شرکت پشم شیشه ایران به تحقیقات گستردهای که در سال 1394 در خصوص شایعات مربوط به سرطانزا بودن پشم شیشه انجام شده اشاره کرد و افزود: با بررسی وضعیت سلامت پرسنلی که از ابتدا در شرکت کار کردهاند، هیچ موردی از مشکلات تنفسی یا بیماریهای مشابه مشاهده نشده است.
مریدزاده نماینده سازمان محیط زیست با اشاره به سابقه تاسیس کارخانه پشم شیشه در منطقهای که در آن زمان بیابان بوده و با گسترش ساخت و سازها به مرور زمان در مجاورت مناطق مسکونی قرار گرفته است، گفت: با پیگیریهای محیط زیست و نصب فیلترها توسط کارخانه پشم شیشه، در حال حاضر از نظر ما آلایندگی خاصی وجود ندارد.
نماینده سازمان محیط زیست با اشاره به موضوع آلودگی صوتی کارخانه، بیان کرد: این آلودگی کاهش یافته است و ما نمونه برداری انجام دادیم و در صورتی که کارخانه بر اساس نمونهبرداریهای سازمان محیط زیست، آلایندگی داشته باشد، وارد لیست صنایع آلاینده محیط زیست شده و مشمول پرداخت عوارض خواهد شد. با این حال، با توجه به پیشرفت پروژه انتقال، امیدواریم که انتقال کارخانه تا پایان سال به انجام برسد و از قرار گرفتن در لیست صنایع آلاینده جلوگیری شود.
نماینده محیط زیست در این شرکت ضمن تقدیر از تلاشهای مدیرعامل شرکت و سایر کارکنان، عدم آلایندگی کارخانه پشم شیشه را با ادامه رعایت استانداردها تایید کرد و به مردم این منطقه اطمینان داد که خطری متوجه آنها نیست.
مسعود زارعی، رییس کمیسیون محیط زیست شورای شهر شیراز نیز که در این بازدید حضور داشت، با اشاره به قانون ماده 55 بند 20، که شهرداری را موظف به شناسایی و انتقال مشاغل و صنایعی میداند که آلایندگی دارند یا در محدوده شهر ایجاد آلودگی میکنند، گفت در شهر شیراز، 16 مورد از این مشاغل شناسایی شدهاند و انتقال آنها در قالب یک برنامه مدون در حال پیگیری است.

این عضو شورای شهر شیراز با اشاره به زمین 303 هکتاری شهرداری که بخشی از آن به انتقال مشاغل اختصاص یافته است، افزود: کارخانه پشم شیشه یکی از صنایعی است که با سرمایهگذاری قابل توجه و پیشرفت 70 درصدی پروژه انتقال، دیگر ادامه فعالیتش در محل فعلی برای این شرکت مقرون به صرفه نیست.
او همچنین به ارزش افزوده زمین فعلی کارخانه پس از تفکیک و انتقال اشاره کرد که میتواند منافع خوبی را برای شرکت به همراه داشته باشد.
رییس کمیسیون محیط زیست شورای شهر شیراز به پیگیریهای منظم سازمان میادین و کمیسیون بند 20 اشاره کرد و ابراز امیدواری کرد: با جدیت دنبال کردن این موضوعات، شاهد انتقال موفقیتآمیز کارخانه پشم شیشه و سایر مشاغل مزاحم باشیم.
در ادامه این بازدید؛ پژمان شفیعی، سرپرست سازمان ساماندهی مشاغل و فرآوردههای کشاورزی شهرداری شیراز، نیز از تلاشهای جدی این سازمان برای انتقال کارخانجات آلاینده و مشاغل مزاحم به خارج از شهر خبر داد.
شفیعی با اشاره به لزوم شفافسازی و اطلاعرسانی دقیق به شهروندان، از رسانهها خواست تا با انتشار اخبار موثق، اعتماد عمومی را جلب کنند و تاکید کرد: کمیسیون بند 20 شهرداری شیراز با تغییر ساختار، پروندههای مهم و کلان شهر را در اولویت قرار داده است.
او افزود: پروندههای جزئیتر در شعبههای مناطق در حال بررسی است. کارخانجاتی مانند پشم شیشه، سیمان، نشاستهسازی، روغن نباتی و لاستیک دنا در اولویت این کمیسیون قرار دارند.

رییس سازمان ساماندهی مشاغل شهرداری شیراز با تاکید بر رویکرد حمایتی و تسهیلگرایانه شهرداری، تصریح کرد: ما امروز به عنوان کمیسیون بند 20 اصلا با نگاه قهریه نرفتیم، اعضای شورا هم نگاهشان این بود که از تسهیل مسیر انتقال حمایت کنند و در همین راستا مذاکراتی با نمایندگان مجلس و مراکز برای تسهیلات بانکی و مالی انجام شد.
شفیعی با اشاره به پیشرفت 40 درصدی انتقال کارخانه سیمان شیراز و پیشرفت 70 درصدی کارخانه پشم شیشه، تاکید کرد: شهرداری در این زمینه از هیچ کمکی دریغ نکرده است و با انجام مطالعات علمی، 16 شغل مزاحم را شناسایی و بیش از 450 هکتار زمین را برای انتقال این مشاغل به خارج از شهر اختصاص داده است. 28 هکتار از این زمینها برای مشاغل مزاحم و 113 هکتار برای توقفگاه ماشینآلات سنگین در نظر گرفته شده است.
او با تاکید بر تلاش شهرداری برای کاهش آلایندگی و مزاحمت صنایع و مشاغل مزاحم بدون ایجاد تنش، گفت: ما ساختار را به شکلی بستیم که بدون تنش، بدون چالش... این مسیر هم ادامه پیدا کند.