پیام فارس

آخرين مطالب

تهیه بانک داده‌ای برای بیش از 5000 گونه دریایی خلیج فارس و دریای عمان اجتماعي

تهیه بانک داده‌ای برای بیش از 5000 گونه دریایی خلیج فارس و دریای عمان
  بزرگنمايي:

پیام فارس - به گزارش خبرگزاری مهر، شینا انصاری، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در یادداشت هفتگی خود نوشت: هفته گذشته برای مردم ایران بسیار تلخ بود. حادثه انفجار در شهر بندرعباس و جان باختن شماری از هموطنان عزیز در بندر شهید رجایی را تسلیت می‌گویم. دهم اردیبهشت در تقویم ملی ایران به نام روز ملی خلیج فارس نام‌گذاری شده است.
این روز یادآور اخراج نیروهای استعماری پرتغال از تنگه هرمز در سال 1622 میلادی به دست ایرانیان در دوران صفوی است؛ اما فراتر از یک پیروزی تاریخی، امروز این نام به نماد مقاومت، میراث فرهنگی، و ضرورت حفاظت از یک زیست‌بوم یکتا تبدیل شده است. خلیج فارس و دریای عمان، با بیش از 4900 کیلومتر خط ساحلی در ایران، یکی از غنی‌ترین اکوسیستم‌های دریایی جهان را در خود جای داده و هزاران سال است که در همزیستی با تمدن، فرهنگ، تجارت و حیات، تنفس می‌کنند. این روز، دیگر فقط یادآور نامی بر نقشه نیست؛ بلکه روز پاسداشت زیستگاهی است که اقتصاد، امنیت غذایی، میراث ژنتیکی و پایداری اقلیمی کشور ایران به آن وابسته است.
سازمان حفاظت محیط زیست با تدوین مجموعه‌ای از ابزارهای اطلاعاتی و برنامه‌ریزی، بنیان تصمیم‌گیری در حفاظت را علمی و داده‌محور کرده است. پهنه‌بندی محیط‌زیستی مناطق ساحلی جنوب کشور، به‌ویژه سواحل مکران در استان‌های هرمزگان و سیستان و بلوچستان، نقشی کلیدی در مدیریت مکان‌یابی صنایع سنگین، آب‌شیرین‌کن‌ها و تأسیسات پتروشیمی دارد. این پهنه‌بندی نه‌تنها خطر تخریب زیستگاه‌ها را کاهش می‌دهد بلکه با شناسایی ظرفیت‌های زیست‌محیطی، مسیر توسعه را به‌سمت پایداری هدایت می‌کند.
در کنار آن، تهیه بانک داده‌ای از بیش از 5000 گونه دریایی خلیج فارس و دریای عمان، بستری منطقه‌ای و حتی بین‌المللی برای حفاظت از تنوع زیستی ایجاد کرده است. این اقدام در تکمیل اقداماتی همانند تدوین اطلس زیست‌بوم‌های حساس دریایی و شناسایی زیستگاه‌های ناشناخته آبسنگ‌های مرجانی مانند منطقه شاه‌اعلم در مرز آبی با قطر، بوده است و امکان مداخله مؤثر و هدفمند در سطح کلان را فراهم می‌کند.
شناخت بدون اجرا، حفاظت بدون احیا و برنامه بدون مشارکت، در عمل ثمربخش نخواهد بود. سازمان این واقعیت را با اجرای پروژه‌هایی در حوزه احیای زیستگاه‌ها و حفاظت از گونه‌ها به اثبات رسانده است. اجرای برنامه‌های اقدام ملی حفاظت از لاک‌پشتان دریایی، پستانداران دریایی و کوسه ماهیان و سفره‌ماهی‌ها، نمونه‌ای از حرکت کشور به‌سوی سیاست‌های گونه‌محور است که با مطالعات جمعیتی و زیستگاهی پشتیبانی می‌شود.
از سوی دیگر، پروژه‌های احیای جنگل‌های مانگرو با مشارکت صنایع نفتی، الگویی از زیست‌سپاری مسئولانه است. در دو سال اخیر، نزدیک به یک میلیون اصله نهال حرا با همراهی وزارت نفت در مناطق ساحلی کاشته شده‌اند. همچنین اقدامات در زمینه پایش و احیای آبسنگ‌های مرجانی در جزایر کیش، خارگ و چابهار، نقش کلیدی در حفاظت از منابع ژنتیکی، تنوع زیستی، و پایداری معیشتی جوامع محلی ایفا کرده‌اند.
تکمیل این زنجیره با تصویب پارک ملی دریایی دارا و پناهگاه حیات وحش ساحلی به وسعت 166 هزار هکتار، نمونه‌ای است از گذار از حفاظت موضعی به حفاظت قانونی-ساختاری که در آینده می‌تواند مدل مدیریت مشترک میان دولت، جوامع محلی و بخش خصوصی را نیز فعال کند.
هرگونه اقدام حفاظتی بدون پشتوانه حقوقی و سازوکار کنترلی، در معرض استهلاک سریع خواهد بود. سازمان حفاظت محیط زیست در راستای تقویت بسترهای نظارتی و حقوقی، استاندارد کیفیت آب دریاها، ضوابط تخلیه در دریا، دستورالعمل لایروبی، ضابطه دفع مواد زائد، و دستورالعمل برآورد خسارت آلودگی نفتی را تدوین و ابلاغ کرده است.
در همین راستا، اصلاح آئین‌نامه جلوگیری از تخریب تالاب‌ها نیز با درک پیوستگی عملکردی اکوسیستم‌های تالابی و دریایی انجام شده است. چرا که خورها و مصب‌ها – که در مرز بین خشکی و دریا قرار دارند – به‌مثابه ریه‌های اکوسیستم دریایی، نقش کلیدی در تعادل اکولوژیک ایفا می‌کنند. تعیین حریم اکولوژیک آن‌ها، در فهرست اقدامات آتی سازمان جای دارد.
سازمان حفاظت محیط زیست برنامه‌های دیگری مانند احیای مرجان‌ها، ثبت تالاب‌های ساحلی در کنوانسیون رامسر، تدوین برنامه اقدام ملی حفاظت از مانگروها، پایش محیط زیست دریایی و… را در دست اقدام دارد.
گزارش روز ملی خلیج فارس، صرفاً گزارشی از فعالیت‌های یک نهاد دولتی نیست؛ بلکه سندی است از شکل‌گیری تدریجی یک نظام حکمرانی محیط‌زیستی در قلمرو دریا. پیوند میان داده و تصمیم، قانون و اجرا، مشارکت و احیا، حلقه‌هایی است که به‌درستی در سیاست‌گذاری جدید محیط‌زیست دریایی ایران به هم متصل شده‌اند. آنچه امروز برای حفاظت از آن انجام می‌دهیم، نه فقط میراثی برای آیندگان، بلکه بخشی از هویت امروز ماست.
کد خبر 6454276

پیام فارس

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/951459/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

182 تحریم در 100 روز؛ ترامپ با چه زبانی بگوید حسن نیت ندارد؟!

سرمقاله هم میهن/ این پرونده را باز نکنید

خطر مصرف زیاد آجیل برزیلی

وعده ساخت 150 هزار مسکن کارگری

بیت‌کوین به قیمت انفجاری نزدیک شده است؟

استخدام 85 هزار معلم جدید تا مهر امسال

نشست صمیمی مدیرکل بنیاد مازندران با فرزندان شاهد شاغل در برق منطقه ای

بازنگری در برنامه های درسی دانش آموزان استثنایی کشور انجام می شود

سرمقاله جام جم/ حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه ابدی است

سرمقاله سازندگی/ منتقد مصلح و مشفق هستیم

آبله‌مرغان، بیماری فصل بهار

رباتی که برای لحظاتی از کنترل خارج شد، مهندسان را وحشت زده کرد

قیمت‌گذاری دستوری خودروها به نام مردم به کام دلالان

ترافیک سنگین کالا در گمرک

قیمت خودرو‌های ایران خودرو در بازار و نمایندگی

مناسبت روز/ شنبه، 13 اردیبهشت‌ماه

معاون استاندار فارس: تغییر، اساس تحول در جوامع تحول‌خواه است

سرمقاله دنیای اقتصاد/ تعادل دشوار در تعیین دستمزد

علائم آلرژی به سیر

ورود سازمان حمایت به افزایش بی ضابطه تعرفه ترخیص کالا

جمع شدن بساط دلالی و سوداگری از طریق مالیات بر عایدی سرمایه

آمریکا از نقش میانجی‌گری کناره‌گیری کرد؛ موضع جدید ترامپ

علیرضا تنها مُهر گذرنامه‌اش مُهر کربلا بود

رسیدگی به 330 پرونده خانواده جانبازان و شهدای استان گلستان

معلمان شهید، ایران اسلامی را به قله دانش رساندند

سرمقاله خراسان/ نیروی کار؛ دارایی استراتژیک

مختصات یک وزیر اقتصاد مطلوب

کارخانه پشم شیشه به منطقه ویژه اقتصادی شیراز می‌رود

استارلینک به آسمان شیراز رسید (عکس)

ماجرای همکاری مربی اوکراینی و دستیار روس با تیم ملی رویینگ زنان ایران

سهم هر فرد از فیض پروردگار به اندازه وسعت وجودی اوست

مشاهده نقطه‌های نوری متحرک در برخی نقاط فارس + فیلم و عکس

پوریا لطیفی‌فر: حساب شده به میدان آمدیم

آموزش هوش مصنوعی به 100 هزار معلم و دو میلیون دانش‌آموز / افزایش دو درصدی بودجه آموزش و پرورش

قوی ترین ضد استرس!

پیش بینی قیمت طلا و سکه 13 اردیبهشت 1404

خریداران طلا بخوانند

اندیشکده آمریکایی: خراب کردن «توافق ترامپی» برای اسرائیل راحت نیست

چطور دم‌کرده پوست این میوه ناجی یبوست می‌شود؟

چه غذاهایی طبیعت گرم و خشک دارند ؟

یارانه کالابرگ الکترونیکی اردیبهشت 1404 چه روزی واریز می‌شود؟

شرایط بهره مندی از طرح رایگان چکاپ سلامت اعلام شد!

پیش‌بینی افزایش شدید کسری بودجه روسیه در سال 2025

ادای احترام ویژه ذوبی‌ها به اسطوره حریف

ملوان با تعویض طلایی زارع از شکست گریخت/ تساوی پرگل ذوب مقابل قوها +فیلم

تهیه بانک داده‌ای برای بیش از 5000 گونه دریایی خلیج فارس و دریای عمان

ملوان 3-3 ذوب آهن؛ جذاب، دیدنی و پرگل؛ کامبک دیدنی قوهای سپید کامل نشد

شکل‌گیری تدریجی یک نظام حکمرانی محیط‌زیستی در خلیج فارس

چه غذاهایی طبیعت سرد و خشک دارند ؟

پیش بینی قیمت دلار 13 اردیبهشت 1404