پیام فارس

آخرين مطالب

رئیس شورای راهبردی روابط خارجی: باید گفت‌وگوهای جدی بین ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس شکل گیرد/ طرح هرمز می‌ تواند باب این گفت‌وگوها را بگشاید گفتگو

رئیس شورای راهبردی روابط خارجی: باید گفت‌وگوهای جدی بین ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس شکل گیرد/ طرح هرمز می‌ تواند باب این گفت‌وگوها را بگشاید
  بزرگنمايي:

پیام فارس - به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، ، روز پنجشنبه 11 اردیبهشت 1404 در همایش « خلیج فارس در پرتو تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی» که در «اندیشکده مطالعات خلیج فارس» برگزار شد، گفت: مطالعه خلیج فارس دارای دو بُعد تاریخی و بُعد امروزی است. در زمان رژیم گذشته، به دلیل اینکه شاه به عنوان ژاندارم خلیج فارس انجام وظیفه می‌کرد، نوعی رابطه توأم با ترس بین ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس وجود داشت.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
با وقوع انقلاب، نوع دیگری از نگرانی در میان آن‌ها شکل گرفت که ناشی از نگرانی از تسری انقلاب اسلامی بود. بنابر گزارش ایرنا، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی افزود: این نگرانی‌ها تحولات مهمی از جمله جنگ عراق علیه ایران را به همراه داشت. صدام، که در قرارداد 1975 غرامت‌هایی را متحمل شده بود، این جنگ را آغاز کرد، در شرایطی که خود را نماینده کشورهای عربی می‌دانست و با باج‌خواهی‌، کمک‌های فراوان نظامی و مالی نیز جذب کرد.
وی ادامه داد: در جنگ ایران و عراق، با رشادت و فداکاری سربازان وطن و هدایت مدیران کشور و همت مردم، جمهوری اسلامی ایران به پیروزی رسید و دشمنان از خاک ایران اخراج شدند. در اواخر دوران مرحوم هاشمی رفسنجانی، گام‌های مؤثری برای جبران روابط تیره‌ای که بین ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس به وجود آمده بود، برداشته شد. نقطه شروع این تلاش‌ها، ملاقات آیت‌الله هاشمی با ملک عبدالله در اسلام‌آباد بود که در آنجا، بنیان برگزاری اجلاس سران کشورهای اسلامی مطرح و سپس این اجلاس در دوران خاتمی برگزار شد.
خرازی گفت: در دوران خاتمی، گام‌های مؤثری برای ترمیم روابط و همکاری‌ها برداشته شد که از جمله آن‌ها می‌توان به همکاری ایران و عربستان برای افزایش قیمت نفت اشاره کرد. مرحوم هاشمی معتقد بود که با قیمت نفت 8 دلار، استخراج صرفه اقتصادی ندارد و لذا مذاکراتی که در آن زمان با ملک عبدالله انجام شد، منجر به همکاری برای کاهش تولید نفت و افزایش قیمت آن شد. این همکاری نه تنها به نفع ایران و عربستان، بلکه به نفع تمامی کشورهای تولیدکننده نفت بود.
ریشه قدرت جمهوری اسلامی، اتکا بر قدرت مردم است وی افزود: پس از جنگ، به همت دانشمندان و نیروهای مسلح و تدبیر فرماندهی معظم کل قوا، موفق شدیم که موجبات اقتدار کشور را فراهم کنیم. اقتداری که امنیت داخلی، تمامیت ارضی و جلوگیری از هرگونه تجاوز به کشور عزیزمان را تأمین می‌کند. امروزه کشور ما یک کشور مقتدر است و هیچ‌کس نمی‌تواند به کشور ما تجاوز کند، چرا که این خوداتکایی و قدرت را از مردم خود به دست آورده‌ایم.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ادامه داد: اگر ایران وابسته به بیگانه بود، طبیعتاً نمی‌توانست به این شکل مستقل عمل کند. اقتدار حاصل شده و دیگران نیز اذعان دارند که جمهوری اسلامی ایران یک کشور مقتدر است و از نظر نظامی توانسته از خود دفاع کند و در برابر بیگانگان ایستادگی کند.
وی گفت: در سایه اقتدار نظامی، باید به استفاده از قدرت نرم بپردازیم تا روابط سالمی بین ایران و کشورهای دیگر برقرار شود. از طرفی، تحولات ژئوپولیتیکی و تغییرات ژئواستراتژیکی در منطقه، شرایطی را فراهم آورده که ما بتوانیم قدرت نرم را برای گفت‌وگو با کشورهای دیگر در منطقه به کار بگیریم. به ویژه در راستای تحولات ژئوپولیتیکی و زیاده‌خواهی‌های اسرائیل، که به خصوص پس از عملیات 7 اکتبر به وضوح مشاهده می‌شود.
خرازی افزود: اگر امروز اسرائیل به این شکل در غزه رفتار می‌کند و می‌خواهد غزه را به طور کامل تحت سلطه خود درآورد نشانه‌ای از سیاست دیرین صهیونیست‌ها برای سلطه طلبی از نیل تا فرات است.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ادامه داد: نخست‌وزیر اسرائیل، پس از تحولات جولان در سال 1967، بیان کرد که نسل گذشته ما در سال 1948 اسرائیل را تأسیس کردند و نسل ما مرزهای اسرائیل را گسترش داده و تاکید کرد که نسل آینده باید سیاست «نیل تا فرات» را محقق سازد. لذا روشن است که این سیاست قطعی صهیونیست‌ها است.
وی با تاکید بر اینکه سیاست راهبردی جمهوری اسلامی ایران استفاده از قدرت نرم است، اظهار داشت: این سیاست شامل توسعه همکاری‌های اقتصادی با کشورهای منطقه است.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی با ابراز نگرانی از تلاش اسرائیل برای سلطه بر منطقه خلیج فارس، بر شکل‌گیری گفت‌وگوهای جدی بین ایران و کشورهای عربی منطقه تاکید کرد و افزود: به نظر می‌رسد در سایه عقلانیت و بلوغی که کشورهای منطقه پیدا کرده‌اند، باید گفت‌گوهای منطقه‌ای بین ایران و مجموعه کشورهای عربی محقق شود.
خرازی افزود: ایران همواره خواهان چنین گفت‌وگوهایی بوده است. بر اساس قطعنامه 598، دبیرکل سازمان ملل موظف است که مجمعی را بین کشورهای ایران، عراق و کشورهای خلیج فارس تشکیل دهد تا در قالب آن بتوان گفت‌گوهایی را برای توسعه روابط انجام داد. تا کنون، چنین تماسی برقرار نشده و سال گذشته نیز در سازمان ملل متحد، برنامه‌ای در این خصوص گذاشته شد، اما به دلیل اختلافات، تحقق نیافت.
وی با اشاره به «طرح هرمز» در زمان وزارت «محمدجواد ظریف»، تصریح کرد: این طرح و طرح مودت که اخیرا مطرح شده است می‌تواند باب این گفت‌وگوها را بگشاید. با توجه به ضرورتی که در منطقه برای کار جمعی و گفت‌وگوهای سازنده احساس می‌شود، باید در پی تحقق این امر بود. مجمع کشورهای ایران، عراق و کشورهای شش‌گانه عرب خلیج فارس می‌تواند بدون دخالت خارجی، در زمینه توسعه منطقه، چه از نظر امنیتی، چه از نظر اقتصادی و چه از نظر همکاری‌های فرهنگی، گام بردارد.
لزوم بکارگیری دیپلماسی کنشگر و قدرت نرم در کنار قدرت سخت رئیس شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به لزوم بکارگیری از قدرت نرم در کنار قدرت سخت، بیان کرد:‌ امروز که به این اقتدار دست یافته‌ایم، باید به قدرت نرم در سایه قدرت سخت پرداخته و دیپلماسی کنشگر را در پیش گیریم. دیپلماسی‌ای که خود طرح و برنامه داشته باشد و دیگران را به صحنه بکشاند و با همکاری آن‌ها تحولی ایجاد کند. ما در مرحله‌ای هستیم که باید در زمینه دیپلماسی غیررسمی و عمومی، سرمایه‌گذاری جدی کنیم و با زبانی جدید صحبت کنیم. انقلاب اسلامی پیام‌های روشنی دارد که می‌توانیم از آن‌ها بهره‌برداری کنیم. همچنین باید از فرهنگ و ادب ایرانی خود استفاده کنیم تا لطافت هنری و ادبی خود را به دیگران نشان دهیم.
خرازی ایجاد توازن بین اسلامیت، ایرانیت و عرفان شیعی را رویکردی راهبردی دانست و تصریح کرد: این امر می‌تواند تصویر جدیدی از کشورمان نه تنها در منطقه، بلکه در سطح جهانی ایجاد کند. زمان آن فرارسیده است که از قدرت نرم که در ایران بسیار ارزشمند است، بهره‌برداری کنیم و توانایی‌های خود را در این زمینه تقویت کنیم. در زمینه دیپلماسی، نیاز به کنشگری داریم که مستلزم تحلیل دقیق وقایع و اطلاعات صحیح است. ما به تحلیلگرانی نیاز داریم که بتوانند آینده نه بر اساس خیالات، بلکه بر پایه واقعیت‌ها پیش‌بینی کنند.
وی وجود سیاستمداران بزرگ ایران در طول تاریخ که با پیش‌بینی‌های صحیح خود، هدایت‌گر جامعه بودند را یادآور شد و افزود: امروزه نیز به چنین سیاستمدارانی نیاز داریم که بتوانند با شناخت عمیق از وضعیت، مسیر آینده را ترسیم کنند.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی نقش آفرینی اندیشکده‌ها را مهم ارزیابی کرد و تاکید کرد: هر یک از موسسات و اندیشکده‌ها باید به سهم خود در ارائه تحلیل‌های دقیق و راه‌حل‌های مبتنی بر آن تحلیل‌ها کمک کنند تا ان‌شاءالله بتوانیم تحولی ایجاد کنیم.
اجلاس گفتگوهای ایرانی-عربی برگزار می‌شود خرازی به برگزاری اجلاس مجمع تهران در دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی در آینده‌ای نزدیک اشاره کرد و گفت: این اجلاس بسیار مهم است و کشورهای زیادی در آن شرکت خواهند کرد. این محفل، فرصت بسیار خوبی است تا تصویری جدید و راهبردی از ایران به نمایش بگذاریم. همچنین هفته آینده نیز اجلاس گفتگوهای ایرانی-عربی برگزار خواهد شد که جمعی از کشورهای عربی به همراه محققان و اندیشمندان ایرانی در آن شرکت خواهند کرد، در این نشست‌ها در زمینه‌هایی که بین ما و کشورهای عربی مشترک است، گفت‌وگویی صورت خواهد گرفت.
وی همکاری‌ بین ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس را بسیار فراتر از مسائل اقتصادی دانست و تصریح کرد: همکاری در زمینه انرژی، علم و فناوری، فرهنگ و میراث مشترک کشورهای منطقه، و همچنین همکاری در زمینه سیاسی و نظامی، از جمله این حوزه‌هاست. سرنوشت آینده این منطقه در گرو همکاری کشورهای منطقه است و ایران آماده همکاری‌های گسترده است.
27215
کد خبر 2057778

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/951143/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ظرفیت اروپا در مذاکرات؛ سازنده یا تخریبی؟!

تحلیلگر ارشد آمریکایی: برچیدن برنامه غنی‌سازی ایران غیرممکن است

مقدار واقعی پول‌های بلوکه‌شده ایران چقدر است؟

آیا گاز ایران می‌تواند آینده انرژی اروپا را نجات دهد؟

ویتکاف؛ دیپلماتی که چیزی از دیپلماسی نمی‌داند

3 عامل کشنده که قلب شما را نشانه گرفته‌اند!

به بهانه روز جهانی کارگر

قرارداد تاریخی میان ایران و روسیه؛ پزشکیان و پوتین قرار چالوس گذاشتند

شطرنجِ تاکتیکی اخباری و یحیی به تساوی چادرملو و فولاد منجر شد/ سقوط هوادار به لیگ یک و تساوی بی‌فایده ساکت با نساجی و مصاف بدونِ گل استقلال خوزستان و خیبر! + فیلم

ببینید |گزارش تصویری همایش متمرکز حج تمتع سال 1404 شیراز

داستان گفتگوی صالح نیا با اسطوره استقلال و متر کردن زمین چه بود؟ +عکس

پویش خبرگزاری فارس نهاد متولی ارسال پیامک‌های حجاب را معرفی کرد+عکس

خلیج فارس ؛ میراثی برای کودکان ایران

مهرۀ CFT را قبل از توافق نسوزانیم

مذاکره‌‏کننده جدید آمریکا کیست و چه می‌‏خواهد؟

نفرین میانکاله

اشغالگران ناگهان در آتش؛ علت: نمی‌دانند

«توبه» بابک زنجانی

انگشت اتهام به سمت «اتابک» در انفجار اسکله شهید رجایی

جهان دیوانه‏‌وار تسلیحات می‏‌خرد

روایت زیدآبادی از مناظره با حسین الله‌کرم

دلایل و زمینه‌های خودکشی دانش‌آموزان

6 توصیه برای بزرگسالانی که ADHD دارند!

مطالعه در تاریکی به بینایی آسیب می‌رساند؛ افسانه‌ یا حقیقت علمی؟

آخرین برآورد از ثروت رمزارزی دونالد ترامپ

کارگران چه می‌خواهند؟ نگاهی به مطالبات معیشتی در روز کارگر

دارندگان چک بانکی بخوانند؛ بخشنامه مهم بانک مرکزی درباره رفع سوءاثر چک

کاهش 25 هزار تومانی دلار در یک ماه؛ شکاف ارز 20 هزار تومان کم شد

قیمت گوشت قرمز امروز 11 اردیبهشت 1404

کارگر نمی‌تواند یک اتاق 20 متری اجاره کند

برآورد یگ پژوهش؛ آتش 4 میلیارد دلاری «بندر»

حضور صبا فولاد خلیج فارس در هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو

پتانسیل‌های فارس در معرض دید جهانی

پیروزی چادرملو اردکان در نیمه نخست مقابل فولاد/ تساوی بدون گل نساجی – هوادار و استقلال خوزستان – خیبر + فیلم

جنجال قعرنشین لیگ یک به خاطر گلزنی مدعی صعود در وقت های اضافی

پیروزی چادرملو در نیمه نخست مقابل فولاد/ تساوی بدون گل نساجی – هوادار و استقلال خوزستان – خیبر + فیلم

لغزش تیم پیکان در راه صعود به لیگ برتر با یک تساوی بدموقع

آخرین حضور پدر ملوان در سن‌سیروس!

شطرنجِ تاکتیکی اخباری و یحیی به تساوی چادرملو و فولاد منجر شد/ مصاف‌های بدونِ گل نساجی – هوادار و استقلال خوزستان – خیبر! + فیلم

محور برنامه های هفته معلم، تکریم مقام معلم و تشریح توسعه عدالت آموزشی باشد

راه حامیان دولت جدا شد؟

رژیم جولانی تسویه حساب با علوی‌ها و مصادره اموالشان را کلید زد

انفجار اسکله شهید رجایی؛ فرصت تندروها برای حذف؟

از اصفهان تا تهران پیامک برای زنان

خوابیدن دیر وقت شما را به کشتن می‌دهد!

دلایل کمبود آهن در پسران نوجوان و مردان بالای 45 سال چیست؟

نرخ سود بین بانکی ثابت ماند

50 هزار شیبا رایگان بدون قرعه کشی فقط با ثبت نام بگیر ( فرصت محدود )

بیشترین بازدهی صندوق های سرمایه‌گذاری بورس در هفته دوم اردیبهشت 1404

پاسخ معاون پیشین وزیر به حل مشکل تورم