پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ روایت زندگی بیان واقعیت یا بازآفرینی آن مقالات

سرمقاله شرق/ روایت زندگی بیان واقعیت یا بازآفرینی آن
  بزرگنمايي:

پیام فارس - شرق / «روایت زندگی بیان واقعیت یا بازآفرینی آن» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم حمزه نوذری است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
چرا تجربیات زندگی را مدام روایت می‌کنیم؟ زمانی که چیزی از زندگی را بیان می‌کنیم، به‌ویژه اموری که برای ما مهم هستند، موضوعاتی که در ذهن ما جا گرفته‌اند و از یاد نمی‌روند، مثل رخدادهایی لذت‌بخش یا ناراحت‌کننده، چه می‌خواهیم؟ گاهی با روایت قصه زندگی می‌خواهیم باری از روی دوش‌مان برداشته شود. احساس می‌کنیم مواجهه با یک امر اجتماعی آن‌چنان سنگین است که برای سبک‌شدن این بار باید آن‌ را بیان و روایت کنیم. گویی با روایت چیزها در فضایی خفه‌کننده، هوایی تازه به ما می‌رسد. تجربیات و واقعیات اگر روایت نشوند، ما را خفه می‌کنند.
ناتوانی در روایت آنها آن‌چنان بر دوش ما سنگین است که تاب و توان ما را می‌گیرد. ممکن است در بیان تجربیات و روایت زندگی برخی جنبه‌ها را برجسته کنیم و برخی چیزها را غیر‌مهم و حاشیه‌ای بدانیم اما روایت‌شان مفید است، چون به تسلی و آرامش ما کمک می‌کند. به‌ عبارتی با بیان تجربیات، وضعیت عذاب‌آور تنش روانی را کاهش می‌دهیم. اما چرا با روایت‌کردن تجربیات زندگی، احساس راحتی و سبکی می‌کنیم؟ چون با روایت و بیان چیزها، آنها را معنادار و صورت‌بندی و تا حدی منسجم می‌کنیم. اگر تجربه به زبان نیاید، کماکان در ذهن پراکنده و نامنسجم و آشوبناک باقی می‌ماند. در جهان مدرن مسئله یافتن کسانی است که با دقت و علاقه، تجربیات ما را بشنوند و بدون قضاوت، همدلی کنند.
بازار
با این کار آنها به ما در معنا‌بخشی به تجربه و سبک‌شدن کمک می‌کنند. وقتی می‌گوییم تنها هستیم، یعنی کسی را برای شنیدن روایت و تجربه‌های‌مان و معنا‌دار کردن جهان اجتماعی نداریم. اما گاهی بیان قصه زندگی برای این است که دیگران در مواجهه با واقعیت اجتماعی مشابه، از تجربیات ما بیاموزند، تجهیز شوند، دچار شوک نشوند و در مقابل رنج‌ها و شکست‌ها مقاوم شوند. اما در‌این‌میان مسئله‌ای مهم وجود دارد و آن این است که آیا افراد با بیان تجربیات، واقعیت زیسته را شفاف و بدون دخالت و تصرف روایت می‌کنند. آیا انسان‌ها از طریق فرایندهای شناختی، جهان اجتماعی را مشاهده می‌کنند، با آن مواجه می‌شوند و دانش و تجربیات را انباشته می‌کنند و سپس آنها را به دیگران منتقل می‌کنند؟
آیا زبان به‌مثابه ابزاری است برای بیان و انتقال اطلاعات و دانش ما به دیگران؟ آیا وقتی فردی از تجربه زیسته سخن می‌گوید، به این معنی است که واقعیت را بیان می‌کند، یعنی زبان وسیله بیان است یا زبان دست‌اندرکار بازآفرینی و ساخت واقعیت و تجربه است، نه لزوما انتقال آن؟ به نظر می‌رسد ذهنیت ما در طول زمان تغییر می‌کند؛ پس تجربیات زیسته هم با گذر زمان مجدد صورت‌بندی می‌شوند و معنای متفاوتی می‌یابند؟
تجربه زیسته و بیان آن امری تاریخی و فرهنگی است. به‌ عبارتی، تجربه و فهم ما از زندگی، واقعیات و رخدادها، بازتاب شفافی از جهان بیرون نیست، بلکه محصول برداشت‌های تاریخی و فرهنگی ما از جهان است. بر‌اساس رویکرد تحلیل گفتمان، زبان صرفا بیان تجربیات نیست، بلکه در‌عین‌حال تجربیات و واقعیات روانی و ذهنی را می‌‌سازد.
می‌توان گفت بیان و روایت تجربه از جهان اجتماعی از سوی افراد، معرف جهان بیرونی نیست، بلکه خلق جهان بیرونی بر‌اساس وضعیت فرهنگی و تاریخی افراد است. در این رویکرد، به قول یورگنسن و فیلیپس در کتاب تحلیل گفتمان، زبان مجرایی نیست که واقعیت بر‌اساس تجربه زیسته بی‌هیچ دخل و تصرفی و به صورت شفاف از طریق آن انتقال یابد. ما سعی می‌کنیم به کمک کلمات در دسترس، تجربیات و نحوه مواجهه با رخدادها را معنا کنیم و معنای به‌دست‌آمده به تولید تجربه کمک می‌کند، نه آنکه کلمات و بیان ما صرفا توصیفی از تجربه پس از وقوع باشد.
پس بیان و روایت (زبان) واقعیت زیسته ما را می‌سازد، اما اینکه گفته می‌شود تجربه زیسته و واقعیتی که ما روایت می‌کنیم، به نحو زبانی و گفتمانی ساخته می‌شود، به این معنا نیست که منکر وجود چیزهای مادی و پدیده‌های اجتماعی باشیم، بلکه جنبه‌های مادی و فیزیکی از طریق زبان و روایت ما معنا می‌یابند. فردی که تجربیات واقعیت زیسته دیگران را می‌شنود، نه آنها را به معنای واقعیت و حقیقت مسلم فرض می‌کند، نه به‌عنوان روایت‌های غلط و خیالی که مردود‌ هستند، بلکه می‌داند افراد با روایت قصه زندگی، به جهان اجتماعی‌شان معنا می‌بخشند و واقعیت را به شکل زبانی بازآفرینی می‌کنند. تحقیق و پژوهش بر مبنای تجربه زیسته افراد نه به معنی آشکارکردن واقعیت و حقیقت، بلکه به این معنی است که افراد چگونه با روایت‌کردن، جهان اجتماعی‌شان را معنا می‌کنند.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/950017/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله وطن امروز/ بحران در بحران؛ فقدان تحلیل روایی در رسانه‌های ما

سرمقاله اطلاعات/ درس‌های انفجار بندر

شاخص BMI؛ معیار دقیق سلامت یا گمراه‌کننده برای ورزشکاران؟

گیلاس، نگین سلامتی؛ 8 فایده شگفت‌انگیز آن

زنان باید چکاپ های سالیانه را جدی بگیرند

ویتامینی که در درمان سرطان روده بزرگ موثر است

افت یکدست قیمت ها در بازار سکه و طلا؛ دلار درجا زد

جومونگ 54 ساله شد، تغییرات چهره بازیگر محبوب+عکس

آزادی 11 اسیر فلسطینی از زندان‌های اشغالگران

دو معلم استان فارس در جمع پانزده معلم برتر کشور قرار گرفتند

جانبازان مشاورانی دلسوز برای مسئولان بنیاد شهید و امور ایثارگران هستند

آمادگی شهرستان جهرم برای کمک‌رسانی به حادثه‌دیدگان انفجار بندر شهید رجایی

سرمقاله شرق/ روایت زندگی بیان واقعیت یا بازآفرینی آن

سرمقاله جوان/ نبرد‌های ترکیبی و قدرت ایجاد اختلال ادراکی

شب‌زنده‌دارها بیشتر افسرده می‌شوند؟

آیا مصرف مولتی ویتامین واقعاً مفید است؟

دبیرکل اولین همایش ملی حقوق بانکی تشریح کرد: تحول حقوق بانکی، از نظریه تا اجرا در نظام اقتصادی کشور

آیت‌اله سید مصطفی محقق داماد در اولین همایش ملی حقوق بانکی: شعار «سرمایه‌گذاری برای تولید» می‌تواند نقطه عطف اقتصاد کشور باشد

بازگشت بورس به روند صعودی

مقام صنعت سیمان: اگر گازمان را قطع کنند، مازوت می‌سوزانیم!

توسط وزیر علوم تشریح شد: آسیب‌شناسی و نقد بانکداری بدون ربا در افتتاحیه اولین همایش حقوق بانکی

رسیدگی به پرونده انصاف نیوز و خبرگزاری فارس در دادگاه مطبوعات

توسعه ارائه خدمات رفاهی و درمانی در مجتمع ایثار گلستان

دو معلم از فارس در جمع معلمان برتر کشور

کشف بیش از 2 کیلوگرم هروئین در داراب فارس

اولویت های ابلاغی فراجا در دستور کار پلیس فارس

برگزاری شادپیمایی و جشن بزرگ روز دختر در حرم شاهچراغ (ع)

سرمقاله کیهان/ نقشه راه مواجهه با دشمن

سرمقاله همشهری/ چرا رفتار آمریکا تغییر کرده است؟

مواد غذایی فوق‌فرآوری‌شده خطر مرگ زودرس را افزایش می‌دهند

منیزیم؛ مهم برای بدن زنان

برق گران شد

سروستان، میراث ساسانی و پتانسیل‌های گردشگری در سایه محرومیت

از دمشق تا تهران ؛ وقتی وحدت ملی استعمار را شکست داد

پتروشیمی شیراز 35 درصد از تولید فروردین را نقد کرد/ اوره و نیترات در صدر فروش

شیعه بودن با عمل و تعهد مشخص می‌شود

خبر مهم میرزایی از زمان واریز مابه‌التفاوت حقوق بازنشستگان و فرهنگیان

دهه کرامت باید با نشاط دینی، خدمت اجتماعی و معرفت‌افزایی همراه شود

انجام بیش از 8 هزار آزمون کیفی پساب تصفیه خانه های فاضلاب شهری فارس

بخشدار بهمن و صغاد معارفه شد

جامعه کارگری به حق جزو شریف‌ترین اقشار به شمار می‌روند

در سال 1403 بیش از 3 هزار و 109 مورد بازرسی از واحدهای صنفی انجام شد

اولویت‌بندی حل مشکلات در سال جاری مورد توجه قرار گیرد

زورآزمایی فنی در سایه بیم و امید

سرمقاله ایران/ اردبیل؛ پایتخت سرمایه‌گذاری آسان

پشت صحنه خواب‌آلودگی بهاری

چالش جدید سهامداران

مسئولیت نگهداری کالا در گمرک با چه کسی است؟

سرمربی هندبال کازرون: فصل را بدون یک ریال دستمزد گذراندیم/ مقابل برخی حرف‌ها نمی‌توانم سکوت کنم

بستگان مفقودین حادثه بندر شهید رجایی به پزشکی قانونی مراجعه کنند