پیام فارس - شیراز- شیر مادر نوشداروی عشق بوده که نه تنها غذای کامل و بینقصی برای نوزاد دلبند است بلکه دریچهای به سوی آیندهای روشنتر و سالمتر و آغازی سالم برای یک عمر سلامتی است.
خبرگزاری مهر ، گروه استانها- مرضیه جوانمردی فر: شیر مادر، نوشداروی عشق برای فرزند است و این تنها یک شعار نیست، بلکه حقیقتی است که در تار و پود زندگی هر مادر و فرزندی تنیده شده است. اما متأسفانه، در دنیای پرمشغله امروز، بسیاری از مادران با چالشهای متعددی در مسیر شیردهی روبرو هستند.
روز جهانی شیر مادر، جشنی برای زندگی و آغازی برای سلامتی
در عصری که علم و فناوری با سرعتی فزاینده پیش میروند، گاهی اوقات سادهترین و طبیعیترین راهحلها، ارزشمندترین نتایج را به بار میآورند. شیر مادر، این طلای مایع که از ابتدای حیات، غذای اصلی و محافظ نوزاد است، شاهدی بر این ادعاست.
روز جهانی شیر مادر فرصتی است برای تجلیل از این موهبت الهی، افزایش آگاهی در مورد فواید بیشمار آن و حمایت از مادرانی که با عشق و فداکاری این منبع حیاتبخش را به فرزندان خود هدیه میدهند.
شیر مادر یک منبع تغذیه کامل و بینظیر برای نوزادان است، سرشار از مواد مغذی حیاتی، آنتیبادیها و عوامل ایمنی که به محافظت از آنها در برابر بیماریها کمک میکند. تغذیه با شیر مادر نه تنها سلامت جسمانی نوزاد را تقویت میکند، بلکه به رشد شناختی و عاطفی او نیز کمک شایانی میکند.
از سوی دیگر، شیردهی برای مادران نیز فواید بیشماری دارد؛ از جمله کاهش خطر ابتلاء به سرطان سینه و تخمدان، کمک به بازگشت سریعتر به وزن قبل از بارداری و تقویت پیوند عاطفی با نوزاد.
علاوه بر فواید فردی، شیر مادر مزایای اقتصادی و اجتماعی قابل توجهی نیز دارد؛ کاهش هزینههای درمانی، افزایش بهرهوری نیروی کار و حفظ محیط زیست تنها بخشی از این مزایا هستند. با وجود تمام این مزایا، متأسفانه بسیاری از مادران در سراسر جهان با چالشهایی در زمینه شیردهی مواجه هستند.
نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، سالمتر، باهوشتر و شادتر هستند و میتوانند به طور موثرتری در جامعه مشارکت کنند. بنابراین، ترویج و حمایت از شیردهی باید در اولویت برنامههای بهداشتی و اجتماعی قرار گیرد.

تغذیه با شیر مادر، سرمایهگذاری برای سلامت آینده
اورنگ ایلامی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در گفتگو با خبرنگار مهر از اجرای برنامههای گسترده آموزشی و حمایتی با هدف ترویج تغذیه با شیر مادر در استان فارس خبر داد و گفت: تغذیه انحصاری با شیر مادر تا 6 ماهگی، مطابق با توصیههای سازمان جهانی بهداشت، به عنوان یکی از کلیدیترین راهکارها برای کاهش آمار مرگومیر کودکان شناخته میشود.
وی با اشاره به شعار امسال هفته جهانی تغذیه با شیر مادر، «حمایت از شیر مادر؛ اولویت امروز، سلامت فردا» ادامه داد: دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز همسو با این شعار، برنامههای متنوعی را در دستور کار قرار داده است.
راهاندازی دومین بانک شیر مادر کشور در شیراز
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با برشمردن برخی از اقدامات مهم انجام شده در راستای ترویج تغذیه با شیر مادر در استان، به راهاندازی دومین بانک شیر کشور در بیمارستان حضرت زینب ( س) شیراز، تربیت 22 مشاور تخصصی و 2 مدرس ملی در زمینه شیردهی و فعالیت 26 مرکز مشاوره شیردهی در سطح استان اشاره کرد.
ایلامی با اشاره به آمار تغذیه انحصاری با شیر مادر در استان فارس، گفت: خوشبختانه، میانگین تغذیه انحصاری با شیر مادر در فارس 4.6 ماه است که این میزان، بالاتر از میانگین کشوری ارزیابی میشود.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز تغذیه با شیر مادر را نه تنها یک انتخاب، بلکه یک سرمایهگذاری ارزشمند برای سلامت نسل آینده دانست و بر ضرورت حمایت همه جانبه از مادران شیرده تأکید کرد.

ترویج تغذیه با شیر مادر در دستورکار دانشگاه علوم پزشکی شیراز است
معصومه صفاری، مدیر جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی شیراز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: تغذیه مناسب و کافی برای مادران شیرده از اهمیت ویژهای برخوردار است، چرا که مصرف غذاهای متنوع و غنی از ویتامینها، مواد معدنی و پروتئین به حفظ سلامتی مادر و تولید شیر کافی کمک میکند.
وی ادامه داد: مادران باید مصرف مایعات به خصوص آب را افزایش دهند تا از کمآبی بدن جلوگیری شود و همچنین مواد غذایی سرشار از آهن و کلسیم مانند گوشت قرمز، لبنیات و سبزیجات برگ سبز را در رژیم غذایی خود بگنجانند تا نیازهای بدنشان به خوبی تأمین شود.
فرهنگسازی ترویج تغذیه با شیر مادر در فارس
صفاری از برنامههای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز برای ترویج تغذیه با شیر مادر خبر داد و گفت: این برنامهها با هدف افزایش آگاهی و حمایت از مادران شیرده در شیراز طراحی شدهاند.
به گفته وی، آشنایی با اهمیت تغذیه با شیر مادر یکی از محورهای اصلی این برنامهها است که در آن به مزایای شیر مادر برای نوزاد (تقویت سیستم ایمنی، رشد بهتر، پیشگیری از بیماریها)، فواید شیر مادر برای مادر (کاهش خطر سرطان سینه، بهبود روحیه و بازگشت سریعتر به وزن مناسب) و نقش تغذیه با شیر مادر در کاهش مرگ و میر نوزادان پرداخته میشود.
مدیر جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به اهمیت مشاوره و حمایت مادران شیرده در شیراز افزود: در این برنامهها مهارتهای ارتباطی برای حمایت روانی مادران آموزش داده میشود و مادران به ادامه شیردهی حتی در شرایط چالشبرانگیز تشویق میشوند.
صفاری با بیان اینکه دانشگاههای علوم پزشکی در حال اجرای اقدامات فرهنگسازی برای ترویج تغذیه با شیر مادر هستند، افزود: آموزش اصول حمایت از مادران شیرده و حل مشکلات شیردهی نیز در این برنامهها گنجانده شده است.
وی بر ایجاد سیاستها و محیطهای مناسب شیردهی تاکید کرد و گفت: ایجاد اتاقهای شیردهی مناسب و مجهز در دانشگاه و بیمارستانها، حمایت از حقوق مادران شیرده در محیط کاری و آموزشی دانشگاه و تدوین سیاستهای رسمی برای حمایت از شیردهی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز و مراکز وابسته در حال انجام است.

فارس در ترویج تغذیه با شیر مادر پیشتاز است
مدیر جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به وضعیت مطلوب تغذیه با شیر مادر در استان فارس گفت: بر اساس مطالعات انجام شده در استان فارس، حدود 57 درصد از نوزادان در 6 ماه اول زندگی به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه شدهاند. این آمار نه تنها از میانگین کشوری بالاتر است، بلکه از بسیاری از مناطق جهان نیز پیشی گرفته و نشاندهنده موفقیت برنامههای ترویج تغذیه با شیر مادر در این منطقه است.
وی با اشاره به راه اندازی بانک شیر مادر در فارس ادامه داد: بانک شیر، میتواند راهحلی انسانی، طبیعی و ایمن برای تغذیه نوزادان مادرانی باشد که به دلایل جسمی یا دارویی قادر به شیردهی نیستند، گفت: شیر اهدایی پاستوریزهشده در بانک، گزینهای سالمتر و ایمنتر از شیر خشک برای نوزادان آسیبپذیر است.
صفاری افزود: ترویج فرهنگ نوعدوستی و همبستگی اجتماعی از دیگر فواید بانک شیر است. بانک شیر باعث ایجاد حس همدلی و کمک بین مادران میشود و مادران داوطلب با اهدای شیر مازاد، در نجات جان نوزادان نقش ایفا میکنند.