پیام فارس - شیراز- معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: با وجود موفقیتهای چشمگیر در واکسیناسیون هپاتیت B، هنوز راه درازی برای حذف کامل این ویروس در استان فارس پیش رو داریم.
به گزارش خبرنگار مهر ، اورنگ ایلامی صبح دوشنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه با موضوع «پویش پیش به سوی حذف هپاتیت» گفت: هپاتیت بیماری التهاب کبد است که عمدتاً توسط ویروسها ایجاد میشود. در حال حاضر، پنج نوع اصلی ویروس هپاتیت (A، B، C، D و E) شناخته شدهاند.
وی با اشاره هپاتیت A و E ، ادامه داد: این دو نوع ویروس عمدتاً از طریق دهان و مدفوع منتقل میشوند و رعایت بهداشت عمومی، به ویژه بهداشت آب و غذا، در پیشگیری از ابتلاء به آنها نقش حیاتی دارد. این نوع هپاتیتها معمولاً مزمن نمیشوند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در خصوص هپاتیت B، C و D و راههای انتقال آن افزود: این سه نوع ویروس عمدتاً از طریق خون و فرآوردههای خونی منتقل میشوند. راههای انتقال شامل تزریقات نامناسب، استفاده از سرنگ مشترک و دریافت خون و فرآوردههای خونی غربالگری نشده است. هپاتیت B و C پتانسیل مزمن شدن دارند و میتوانند برای مدت طولانی در بدن باقی بمانند. هپاتیت D به تنهایی ایجاد بیماری نمیکند و تنها در افرادی که قبلاً به هپاتیت B مبتلا شدهاند، رخ میدهد.
پویش ملی حذف هپاتیت B و C در ایران؛ گامی بلند برای سلامت جامعه
ایلامی با اشاره به موفقیتهای چشمگیر کشور در زمینه واکسیناسیون هپاتیت B، از اجرای برنامههای جامع برای حذف هپاتیت B و C در فارس خبر داد و گفت: این برنامه با ادغام در مراکز جامع سلامت و مراکز کاهش آسیب و همچنین پویشهای اطلاعرسانی گسترده، در پی شناسایی و درمان افراد در معرض خطر است.
وی با تأکید بر اینکه برخی بیماریها، از جمله هپاتیت، توزیع یکنواختی در جامعه ندارند، به گروههای در معرض خطر بالاتر اشاره کرد و ادامه داد: افراد مبتلا به HIV، زندانیان، مصرفکنندگان مواد مخدر تزریقی، افراد با رفتارهای جنسی پرخطر، بیماران هموفیلی، تالاسمی و نارسایی کلیه و افراد تحت دیالیز بیشتر در معرض مبتلا به هپاتیت هستند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزود: در سال 1403، استان فارس با همکاری اداره بهداشت، درمان و سازمان زندانها، 10,223 کیت تشخیص سریع هپاتیت C را در میان گروههای هدف توزیع کرد. از این تعداد، 6,152 نفر زندانی، 2,429 نفر مراجعهکننده به مراکز مشاوره بیماری رفتاری، 1,152 نفر از کمپهای ترک اعتیاد و 185 نفر از مراکز گذری کاهش آسیب مورد غربالگری قرار گرفتند.
ایلامی گفت: نتایج غربالگری نشان داد که از مجموع 10,223 نفر، 649 نفر تست مثبت داشتند. بلافاصله پس از آن، 1,000 کیت PCR برای تأیید نتایج خریداری شد و تاکنون 509 نفر از این افراد مورد آزمایش قرار گرفتهاند. متأسفانه، 224 نفر تست PCR مثبت داشتند که درمان برای 160 نفر از آنها آغاز شده است.
وی با تصریح اینکه پویش ملی «حذف هپاتیت» گامی مهم در جهت ارتقای سلامت جامعه و دستیابی به اهداف سازمان جهانی بهداشت در زمینه حذف هپاتیت B و C تا سال 2030 است به موفقیتهای ایران در زمینه درمان و پیشگیری از هپاتیت، اشاره کرد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: ایران در مبارزه با هپاتیت، به ویژه هپاتیت B و C، به سطوح قابل قبولی رسیده و در تلاش است تا با رعایت شاخصهای سازمان جهانی بهداشت، گواهی حذف هپاتیت C را دریافت کند.
هپاتیت B؛ واکسیناسیون موفق و پیشگیری همهجانبه
ایلامی در خصوص هپاتیت B، به واکسیناسیون موفقیتآمیز در کشور اشاره و تصریح کرد: در حال حاضر، بسیاری از واکسنهای ترکیبی که چند بیماری را پوشش میدهند، وارد کشور شده و به نوزادان تزریق میشوند.