پیام فارس

آخرين مطالب

حذف چهار صفر از پول ملی روی میز آقای رئیس اقتصادي

حذف چهار صفر از پول ملی روی میز آقای رئیس
  بزرگنمايي:

پیام فارس - ایسنا /حذف صفر از پول ملی که طبق اعلام رئیس کل بانک مرکزی امسال پیگیری خواهد شد، معمولا در شرایط تورم‌های طولانی مدت در کشورها انجام می‌شود و در صورت تحقق مناسب و پیاده‌سازی به موقع آن می‌تواند مزیت‌هایی از جمله کاهش حجم توهم پولی، افزایش اعتماد عمومی نسبت به پول ملی، کاهش تورم، افزایش کارایی در جریان گردش نقدینگی و تسهیل در تسویه مبادلات را به همراه داشته باشد.
هفته گذشته در جریان سی و دومین همایش سالانه سیاست‌های پولی و ارزی بانک مرکزی، محمدرضا فرزین – رئیس کل بانک مرکزی – در تشریح اهداف و سیاست‌های پولی سال جاری بانک مرکزی، اصلاح نظام پولی کشور را هدف‌گذاری کرد و بر برنامه سیاست‌گذار پولی (بانک مرکزی) برای حذف چهار صفر از پول ملی تاکید کرد و آن را یکی از اهداف بانک مرکزی برای سال 1404 برشمرد.
به گفته فرزین، تصویر ریال ایران تصویر مناسب و صحیحی در اقتصاد جهانی نیست، اجرای این سیاست با توجه به تجربیات موفق جهانی و در زمان مناسب می‌تواند به بهبود تصویر ریال کمک کند که امری ضروری است و به همین منظور سیاست حذف صفر از پول ملی در دستور کار بانک مرکزی قرار دارد.
البته این ایده به شکل جدی به سال 1398 باز می‌گردد که در آن دولت دوازدهم لایحه پیشنهادی بانک مرکزی برای حذف چهار صفر از پول ملی و تبدیل واحد ریال به واحد تومان را در هیات وزیران بررسی و به تصویب رساند تا وارد مرحله بعدی تصویب یعنی مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان شود و در اردیبهشت ماه سال 1399 در مجلس شورای اسلامی تصویب شد تا دولت طی سه سال آتی شرایط تغییر واحد پول ملی از ریال به تومان را فراهم کند.
لایحه حذف چهار صفر در نوبت بررسی مجلس
در روزهای اخیر نیز، پس از مطرح شدن موضوع پیگیری حذف چهار صفر از پول ملی از سوی رئیس کل بانک برای سال جاری، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس از در نوبت بررسی قرار گرفتن لایحه پیشنهادی حذف چهار صفر از پول ملی خبر داد و گفت: لایحه پیشنهادی حذف چهار صفر از پول ملی در نوبت بررسی کمیسیون اقتصادی قرار دارد و بدیهی است کمیسیون پس از بررسی کارشناسی با حضور مسئولان ذی ربط نظر نهایی خود را ارائه خواهد کرد.
ابعداد پیرامونی حذف صفر از پول‌های ملی
به صورت کلی و در سطح کلان اقتصادی به ویژه سیاست‌های پولی، معمولا زمانی که تورم بلندمدت در یک کشور موجب برجای ماندن حجم بالایی از اسکناس و مسکوک کم ارزش (نسبت به گذشته) شود، بی شک، نتایج بسیاری از جمله آثار روانی بر افکار عمومی بر جای می‌گذارد. بنابراین در این شرایط برخی کشورها ناچار به اجرای برنامه اصلاحات پولی به روش‌های مختلف می‌شوند.
این اصلاحات معمولا با سه روش، «تغییر نام واحد پول کشور»، «حذف چند صفر از واحد پول» و «ترکیبی از هر دو روش» صورت میگیرد که هر یک از این روش‌ها، خود البته نیازمند پیاده‌سازی بسته سیاستی جامعی است که علاوه بر کنترل تورم، باید بستر فکری جامعه برای پذیرش شرایط جدید را نیز فراهم کند.
برخی معتقداند که حذف چند صفر از پول ملی کشوری که در شرایط تورمی طولانی مدت قرار داشته فوایدی از جمله، کاهش میزان توهم پولی، افزایش اعتماد عمومی نسبت به پول ملی، کاهش تورم، افزایش کارایی در جریان گردش نقدینگی، تسهیل در تسویه مبادلات و برخی موارد دیگر را در پی دارد که خود، زمینه تعدیل انتظارات تورمی در آن کشور را فراهم می‌کند.
برای مثال چندی پیش، طهماسب مظاهری – رئیس کل اسبق بانک مرکزی، در این رابطه گفته بود که با حذف صفر از پول ملی در مبادلات ایران با کشورهای دیگر، وقتی نسبت پول‌ها سنجیده می‌شود اختلاف زیادی وجود نخواهد داشت و این مسئله از نظر روانی اثرگذار است. کشوری که تورم دارد باید هر چند وقت یک بار اصلاح پولی انجام دهد و واحد پول خود را افزایش دهد و صفرهای کمتر بگذارد.
وی ایده حذف چهار صفر در دوران ریاست خود بر بانک مرکزی را معقول دانست و گفت: اگر آن زمان این اقدام را انجام می‌دادیم، نتایج مثبت می‌توانست داشته باشد و حتی ایران‌چک 50 هزار تومانی را چاپ کردیم که عدد 50 آن درشت بود اما صفرهای آن را کمرنگ و کوچک قرار دادیم.
البته به نظر می‌رسد که در سال‌های اخیر، بانک مرکزی اقداماتی برا فرهنگ سازی این موضوع انجام داده بود که نمونه آن را می‌توان در نمایش پول‌های جدید چاپ شده با واحد تومان (در کنار نمایش با واحد ریال)، مشاهده کرد. برای مثال در ایران چک‌های 50، 100 و 200 هزار تومانی در کنار آنکه اعدادی از جمله 500 هزار ریال، یک میلیون ریال و دو میلیون ریال، نوشته شده است، اعداد 50، 100 و 200 نیز نوشته شده است که می‌تواند در راستای همین موضوع باشد.

پیام فارس


پیام فارس


پیام فارس


پیام فارس


تجربه چند کشور در حدف صفر و تغییر پول ملی
در سطح جهانی بسیاری از کشورهای جهان در بازه‌های زمانی مختلفی اقدام به حذف صفر از پول ملی کردند. برای مثال، آلمان در سال 1923 و در دوران ابرتورم شدید (پس از جنگ جهانی اول) 12 صفر از واحد پول ملی خود حذف کرد
در سال 1994 نیز، برزیل پول جدیدی به نام رئال معرفی کرد که جایگزین کروزرو رئال شد. این کشور در سال‌های 1986 و 1989، مجموعا شش صفر را از چهره پول ملی خود حذف کرد و از آنجایی که این کار افاقه نکرد در سال 1993 نیز اقدام به حذف سه صفر دیگر از پول ملی خود کرده بود.
این کشور، رکورددار اجرای سیاست حذف صفر است که در شش مرحله 18 صفر را از واحد پول ملی خود حذف کرد. پس از برزیل، یوگسلاوی سابق پنج بار و آرژانتین چهار مرحله از صفرهای اسکناس خود حذف کردند.
فرانسه نیز در سال 1960 دو صفر از واحد پولی خود حذف کرد و «فرانک جدید» را بجای «فرانک» معرفی شد. در همان سال‌ها نیز، هلند چهار صفر از پول ملی خود حذف کرده بود. ترکیه نیز در سال 2005ریال پس از تجربه تورم بالا شش صفر را از واحد پول خود (لیر) حذف کرد.
در طرف مقابل، ونزوئلا و زیمبابوه نیز اقدام به حذف صفر از پول ملی خود کرده بودند که با مدیریت ضعیف اقتصادی، بی‌ثباتی سیاسی و عوامل خارجی مانند کاهش قیمت نفت، اصلاحات آن‌ها ناکام ماند. زیمباوه تا امروز 10 صفر از پول ملی خود حذف کرده است.
در مجموع و به عقیده صاحبنظران، حذف صفر از پول ملی پس از تجربه شرایط تورمی بلند مدت، باید در شرایطی محقق شود که سایر سیاستهای پولی به صورت همزمان و همراستا با حذف صفر، اجرایی شود.
برای مثال، به عقیده بسیار از اقتصاددان‌ها، تا زمانی که کشورهای دارای تورم نتوانسته‌اند نقدینگی را به حوزه‌های مولد منتقل کنند، ممکن است حذف صفر پیامدهای منفی به همراه داشته باشد. به عبارت دیگر، یکی از مهمترین مولفه های تحفف مناسب حذف صفر از پول ملی، کنترل مناسب نقدینگی براساس وضعیت اقتصادی آن کشور است.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/957171/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

13 ساعت تلاش برای نجات مفقودان در ارتفاعات نی‌ریز

سرمقاله جوان/ چه کسی به ما دستور داده نظام تعلیمی را نقد کنیم؟!

سرمقاله فرهیختگان/ مبارزه یا معامله؟ وعدۀ صلح با فروش سلاح

سرمقاله وطن امروز/ اسکورت یک خودشیفته!

فواید بی نظیر دانه چیا

دوغ؛ بهترین نوشیدنی برای فصل گرما

تذکر زنگنه به عارف برای تصمیم‌گیری درباره مشکل نانوایان

قیمت سیمان دو برابر شد

ابلاغ بخش دوم قانون بودجه سال 1404 کل کشور توسط رئیس‌جمهور

سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی: ارسال پیامک تبلیغاتی و اطلاع رسانی بدون اجازه ممنوع است

انرژی خلیج فارس نباشد غرب فلج می شود/ استفاده از فناوری صلح آمیز هسته ای را حق خود می دانیم/ چیزی برای پنهان کردن نداریم

لزوم ساماندهی موقوفات مدارس علمیه فارس

جریمه 40 میلیارد ریالی انجام ندادن تعهدات ارزی یک شرکت بازرگانی در فارس

برگزاری انتخابات 4 فدراسیون تا مهر؛ تشکیل مجمع بدنسازی در 11 تیر

به یاد آن دو قهرمانی

بیش از 4 هزار میلیاردریال مطالبه گندمکاران فارس پرداخت شد

صدور قبض‌های سنگین برق برای مشترکان پرمصرف

مرگ دلخراش یک زوج بر اثر آتش سوزی خودرودر فراشبند

پیام مدیرعامل شرکت صبا فولاد خلیج فارس به مناسبت روز روابط عمومی و ارتباطات

3 متهم حادثه تروریستی حرم شاهچراغ به اعدام محکوم شدند

شهید رئیسی اهل کار جهادی و مردمی بود

رونمایی از سه محصول دانش‌بنیان تحریمی در پارک علم و فناوری فارس

از روپایی‌زنی در خیابان‌های مرودشت تا ثبت در کتاب گینس؛ کشاورزی که رکورد جهانی زد +فیلم

منتخبان مرحله استانی هفدهمین دوره مسابقات قرآنی «مدهامّتان» استان فارس معرفی شدند

عامل اسیدپاشی در خرامه به دام افتاد

شایسته‌سالاری و کارآفرینی رمز موفقیت در اقتصاد دانش‌بنیان

بی‌نیازی از دنیا مبنای دفاع از مظلوم و دیپلماسی مقاومت است

دیپلماسی مقاومت بخشی از مکتب و ایدئولوژی سیاسی نظام جمهوری اسلامی است/خدمت و شهادت تجلی نوع نگاه حکمرانی و مدیریت در ایران است

ممنوعیت توزیع کتب درسی دانش آموزان خارج از سامانه الکترونیکی مربوطه

دستگیری عامل اسیدپاشی در خرامه فارس

شیراز به عنوان «سومین حرم اهل بیت(ع)» باید عید غدیر غوغا کند

سرمقاله جام جم/ جنایت با نقاب صلح

سرمقاله شرق/ عمومی‌سازی علم؛ روشنفکری جدید در ایران

فواید دارچین برای سلامتی

وام ازدواج روی کاغذ؛ جوانان پشت صف‌های هزارنفری

رنگ سرخ قیمت‌ها بر تابلو طلا و سکه نشست؛ مقاومت دلار در کانال 82 هزار تومان

جزئیات عرضه گازوئیل سه نرخی؛ زمان اجرا و قیمت هنوز مشخص نیست

تسنیم: سقف قیمت فروش مرغ 105 هزار تومان شد

رشد 10 هزار واحدی شاخص کل بورس

کارشناس فناوری اطلاعات: با این سرعت افتضاح اینترنت، اپراتورها حتی نباید قیمت را یک درصد گران کنند

40 درصد سود پیش‌بینی‌شده با سرمایه‌گذاری در صنعت برق و انرژی کشور با مجوز رسمی

رشد چشم‌گیر ناشران حوزه سلامت، تغذیه و علوم ورزشی در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران

افزایش 18 درصدی عرضه گوشت قرمز طی یک سال

حذف چهار صفر از پول ملی روی میز آقای رئیس

قهرمانی تراکتور و پایان‌بندی خوش با اظهارات میهن‌پرستانه؛ خلیج‌فارس و آذربایجان «مالِ ایرانه»

اعضای هیئت رئیسه کانون مداحان گناوه انتخاب شدند

رأی 7 متهم پرونده عوامل پشتیبان حادثه تروریستی شاهچراغ صادر شد/ 3 متهم اصلی به اعدام محکوم شدند

صدور جریمه 40 میلیارد ریالی به دلیل عدم ایفای تعهدات ارزی در فارس

بیش از 4هزار میلیاردریال مطالبه گندمکاران فارس پرداخت شد

واکاوی نتایج سفر ترامپ به خلیج فارس| وعده‌های نامطمئن برای سرمایه گذاری