پیام فارس

آخرين مطالب

ترامپ در خاورمیانه متفاوت سیاسی

ترامپ در خاورمیانه متفاوت
  بزرگنمايي:

پیام فارس - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
رئیس‌جمهور آمریکا در انتظار انعقاد قراردادهای کلان در اولین سفر رسمی خارجی خود است، اما در این سفر خبری از توافقات ابراهیم نیست. او همچنین با این واقعیت مواجه خواهد شد که امارات و عربستان دیگر بخشی از کمپین تنش با ایران نخواهند بود.روزنامه فایننشال تایمز در تحلیلی از دستورکارها و پیام‌های سفر ترامپ به خلیج فارس نوشت: دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، برای اولین سفر رسمی خارجی خود پس از بازگشت به کاخ سفید، به عربستان سعودی سفر خواهد رفت و انتظار دارد مجموعه‌ای از قراردادهای چند‌میلیارد‌دلاری را نهایی کند. با‌این‌حال به نظر می‌رسد بزرگ‌ترین هدف او، یعنی عادی‌سازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی، احتمالا محقق نخواهد شد.
رئیس‌جمهور آمریکا پیش از این آشکارا اعلام کرده بود که جذب دلارهای نفتی کشورهای حوزه خلیج فارس انگیزه اصلی سفر به عربستان است که شامل دیدارهایی در قطر و امارات متحده عربی نیز خواهد بود. انتظار می‌رود بسیاری از مدیران ارشد ایالات متحده، از جمله ایلان ماسک، سام آلتمن، مارک زاکربرگ و لری فینک، نیز به ریاض سفر کنند.بعید است ترامپ به هدفی که آرزوی آن را دارد دست یابد. او امید دارد بتواند توافق مهمی را که منجر به عادی‌سازی روابط عربستان سعودی با اسرائیل شود، به سرانجام رساند. این در حالی است که جنگ 19ماهه و فرسایشی اسرائیل علیه حماس در غزه، منطقه را ملتهب کرده است.علی الشهابی، تحلیلگر سعودی نزدیک به دربار سلطنتی، به فایننشال تایمز گفت: «عربستان سعودی می‌خواهد تمرکز این سفر بر روابط دوجانبه باشد. عادی‌سازی روابط در دستور کار نیست، مگر اینکه اسرائیل گام‌های جدی موردنظر عربستان، یعنی پایان جنگ و تشکیل کشور فلسطین را بردارد. در غیر این صورت، این موضوع به جایی نخواهد رسید.»
ناهماهنگی میان آرزوها و جاه‌طلبی‌های ترامپ با قراردادهایی که در انتظارش است، ترامپ را با این واقعیت مواجه خواهد کرد که از زمان آخرین سفرش به عربستان در سال 2017 چگونه پویایی روابط در خاورمیانه تغییر کرده است. به‌رغم تمام تغییرات، کشورهای خلیج فارس همچنان پیشنهادهای جذابی برای او خواهند داشت. رهبرانی که به‌طور سنتی از روسای جمهور جمهوری‌خواه حمایت می‌کنند و مدیریت برخی از بزرگ‌ترین صندوق‌های ثروت ملی جهان را در اختیار دارند؛ می‌توان انتظار داشت آنها از ترامپ با مراسم‌های مجلل استقبال کنند.کشورهای این منطقه، هرچند نگرانی‌های در مورد غیرقابل‌پیش‌بینی بودن رئیس‌جمهور و پیامدهای جنگ تعرفه‌ای او دارند اما سبک معامله‌محور او را پذیرفته و از رویکرد بی‌اعتنای او به مسائل حقوق بشر استقبال می‌کنند. 
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، پیش‌تر متعهد شده بود که ریاض طی چهار سال 600میلیارد دلار در آمریکا سرمایه‌گذاری کند؛ امارات متحده عربی وعده 1.4تریلیون دلار طی 10سال داده است و انتظار می‌رود قطر نیز در این سفر، تعهد سرمایه‌گذاری به ارزش صدها میلیارد دلار اعلام کند.البته این نکته قابل‌ذکر است که تحلیلگران درباره توانایی این کشورها برای تخصیص چنین حجم عظیمی از سرمایه در بازه‌های زمانی اعلام‌شده تردید دارند؛ به‌ویژه عربستان سعودی که با کاهش قیمت نفت و پروژه‌های عظیم داخلی دست‌وپنجه نرم می‌کند. وزارت خزانه‌داری آمریکا روز پنج‌شنبه اعلام کرد که یک «فرآیند تسریع‌شده برای تسهیل سرمایه‌گذاری بیشتر در کسب‌وکارهای آمریکایی» از سوی متحدان ایجاد خواهد کرد، چیزی که کشورهای خلیج فارس برای تسریع سرمایه‌گذاری در هوش مصنوعی در آمریکا و دسترسی آسان‌تر به تراشه‌های آمریکایی خواستار آن بودند.با‌این‌حال، ترامپ نمی‌تواند نارضایتی این کشورها را نادیده بگیرد. حمله اسرائیل به غزه، که در تلافی حمله 7 اکتبر 2023 حماس آغاز شد، رهبران عرب را خشمگین کرده است که نگران‌اند نسل‌های جوانشان به دلیل این کشتار رادیکال شوند.
محمد بن سلمان، که پیش از آغاز جنگ به توافقی سه‌جانبه با آمریکا برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل نزدیک شده بود، امروز رفتار اسرائیل در غزه را «نسل‌کشی» توصیف کرده و تاکید دارد که ریاض تا زمان تشکیل کشور فلسطین، روابط دیپلماتیک با اسرائیل برقرار نخواهد کرد.این امر امیدهای ترامپ برای گسترش به‌اصطلاح توافق ابراهیم که در دوره اول با میانجی‌گری او به نتیجه رسید و منجر به عادی‌سازی روابط امارات و سه کشور عربی دیگر با اسرائیل در سال 2020شد، ناکام گذاشته است. اما عربستان سعودی، به‌عنوان رهبر جهان سنی، همواره جایزه بزرگ و کلید جذب دیگر کشورهای عربی و مسلمان به این مسیر تلقی می‌شد.ترامپ همچنین با این تغییر مواجه خواهد شد که رهبران کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس خواستار توافق هسته‌ای آمریکا با ایران هستند، زیرا نمی‌خواهند نگران خطر جنگ جدیدی در خاورمیانه باشند. در سفر 2017 ترامپ، محمد بن سلمان جوان و جسور و شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رهبر امارات، از بزرگ‌ترین حامیان او بودند. در آن زمان آنها حامی خروج آمریکا از توافق هسته‌ای بودند که تهران با دولت باراک اوباما و دیگر قدرت‌های جهانی امضا کرده بود.این بار، ترامپ متوجه خواهد شد که عربستان سعودی و امارات در حال پیگیری تنش‌زدایی با ایران هستند.
بخشی از این تغییر به تجربه آنها در دوره اول ترامپ بازمی‌گردد، زمانی که دولت او پس از متهم شدن ایران به حمله موشکی و پهپادی به زیرساخت‌های نفتی عربستان در سال 2019، دفاع چندانی از مواضع آنها نکرد.انفعال دولت ترامپ در آن زمان، در ریاض و ابوظبی، نشانه‌ای دیگر از غیرقابل‌پیش‌بینی بودن و حمایت متزلزل دولت آمریکا تلقی شد. زمانی که آمریکا با همراهی اسرائیل، ایران را تهدید به حمله نظامی در صورت عدم دستیابی به توافق کرد، آنها متقاعد شدند که حامی توافق جدید با ایران برای پایان دادن به بحران هسته‌ای باشند.استاد مطالعات خاور نزدیک، دانشگاه پرینستون، در این مورد به فایننشال تایمز گفت: «عربستان و امارات دریافته‌اند که اگر ایران واقعا تهدید یا مورد حمله قرار گیرد، آنها قربانیان ضدحمله خواهند بود. بنابراین، فکر می‌کنم سعودی‌ها نقش میانجی‌گری بسیار مهمی ایفا کرده‌اند و همچنین نقش تعدیل‌کننده‌ای با افراد تیم ترامپ داشته‌اند.»
از نظر دیپلمات‌ها غزه یکی از مسائل اصلی مورد بحث سفر ترامپ به منطقه خواهد بود، اما منتقدان تردید دارند که رهبران عربی تا چه حد مسائل ژئوپلیتیک را در قراردادهای اقتصادی اثر دهند. به عقیده برخی تحلیلگران اگرچه آنها از مساله غزه عقب‌نشینی نخواهند کرد اما آیا تمام دغدغه‌ آنها غزه است؟واشنگتن برای آتش‌بسی کوتاه‌مدت در جنگ غزه فشار می‌آورد تا آزادی تعداد کمی از 59 گروگان باقی‌مانده در دست حماس، از جمله عیدان الکساندر، آخرین شهروند آمریکایی که گمان می‌رود هنوز زنده است، تضمین شود.روز یکشنبه، حماس اعلام کرد که پس از مذاکره مستقیم با آمریکا، الکساندر را آزاد خواهد کرد، اقدامی که به نظر می‌رسد نوعی حسن‌نیت به ترامپ پیش از سفرش به منطقه باشد. میانجی‌ها همچنان برای دستیابی به توافق آتش‌بس جدید تلاش می‌کنند. این در حالی است که اسرائیل کماکان تهدید به گسترش حملات و حرکت به سوی اشغال کامل نوار غزه کرده و می‌گوید اگر تا پس از سفر ترامپ توافق آتش‌بس جدیدی حاصل نشود، این اقدام را آغاز خواهد کرد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/955784/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ترامپ عقب نشست؛ برنامه جنجالی تغییر نام «خلیج فارس» لغو شد

رستگاری با پترودلار‌ها

شیراز میزبان پیشرفته‌ترین فناوری‌های کشاورزی در نمایشگاه بین المللی

قلع و قمع 860 هکتار زمین کشاورزی آلوده به فاضلاب در شرق شیراز + فیلم

چرا مذاکرات ایران و آمریکا پیشرفت مشهودی نداشته است؟

مکرون و کوکایین؛ رسوایی یا شایعه‌سازی؟

قالیباف فعلا برای ریاست مجلس رقیب ندارد

در خدمت و خیانت کنسرسیوم هسته‌ای

چرایی عقب‌نشینی همزمان آمریکا و چین

دلار نفتی؛ کشورهای جنوب خلیج‌فارس چگونه توسعه یافتند؟

بحران کم‏‌سوادی میان فقرا

بازگشت به قرنطینه و ماسک؟

موضع‌گیری علیه صادرات پنهان آب

گام تاکتیکی یا پایان یک منازعه دیرینه؟

سایه توافق بر دیوار بی‌اعتمادی؟

نور آبی گوشی چه بلایی سرتان می‌آورد

سازمان غذا و دارو از اصلاح قیمت داروها خبر داد

پولدارها 29 برابر فقرا یارانه انرژی می‌گیرند

اجاره بها در تهران؛ مطالبه حداقل 20 تا 100 درصدی افزایش اجاره بها در مقایسه با سال گذشته را نشان می‌دهد

تفاوت عجیب قیمت آرد آزاد و یارانه‌ای

اعتراض خریداران به تغییر قیمت در قراردادهای قطعی خودرو

قیمت خودروهای گروه بهمن

پیش‌بینی بورس چهارشنبه 24 اردیبهشت 1404

پیش بینی قیمت دلار 24 اردیبهشت 1404

آغاز شمارش معکوس برای مستأجران / بیگی‌نژاد: اجاره مسکن با درآمد خانوارها متناسب نیست

تعطیلی بانک‌ها در روزهای پنجشنبه تا پایان تابستان

ادعای جدید ترامپ درباره خلیج فارس

به گزارش سی‌ان‌ان: نظر ترامپ در مورد خلیج فارس تغییر کرد

سی‌ان‌ان: تغییر نام خلیج فارس از سوی دونالد ترامپ لغو شد

سی‌ان‌ان: مخالفت ایران تغییر نام «خلیج فارس» توسط «ترامپ» را لغو کرد

تغییر نام خلیج فارس از سوی ترامپ لغو شد

خلیج فارس خلیج فارس می‌ماند! | سی‌ان‌ان: برنامه ترامپ برای خلیج عربی لغو شد

اظهارات به شدت خصمانه و سیاه نمایی‌های ترامپ علیه ایران/ادعای تازه درباره خلیج فارس

تغییر نظر ترامپ درباره خلیج فارس

تصمیم ترامپ برای تغییر نام خلیج‌فارس تغییر کرد

سی‌ان‌ان: ترامپ از تغییر نام «خلیج فارس» عقب‌نشینی کرده است

سی‌ان‌ان: مخالفت قاطع ایران باعث عقب‌نشینی ترامپ درباره نام خلیج فارس شد

گروه مالی هلدینگ خلیج فارس، مجوز گرفت/ شرکت سرمایه‌گذاری مدبران اقتصاد به گروه مالی پیشگامان سرمایه خلیج فارس تغییر نام داد

واکنش هنرمندان به تغییر نام خلیج فارس

سی‌ان‌ان: تغییر نام «خلیج فارس» لغو شد

فولاد غدیر نی‌ریز از معدن تا شمش؛ تکمیل زنجیره تولید در افق آینده

روایت سی‌ان‌ان از عقب‌نشینی ترامپ/ تغییر نام «خلیج فارس» لغو شد

ترامپ در خاورمیانه متفاوت

ارزیابی سفیر سابق ایران در مسکو از «سفر پوتین به تهران»

ماموریت ترامپ در قلب صحرا!

استاد دانشگاه جرج واشنگتن: ایران مهم‌ترین محور سفر ترامپ است

جلوگیری از پوکی استخوان با مصرف این میوه

11 بانک روسی از کارت‌های ایرانی پشتیبانی می‌کنند، رونمایی از شبکه شتاب ایران و میر روسیه

وزیر نیرو: برق را 5000 تومان می‌خریم 49 یا 39 تومان می‌فروشیم!

گزارش رئیس مرکز بهبود محیط کسب و کار از برخورد با مسئولان متخلف