پیام فارس

آخرين مطالب

وداع با اسلحه سیاسی

وداع با اسلحه
  بزرگنمايي:

پیام فارس - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
فرشاد گلزاری| خاورمیانه طی یک سال گذشته با رویدادهایی روبه‌رو بوده که باید آنها را بدون‌شک نادر و بی‌سابقه دانست. از تحولات سوریه که منجر به سقوط بشار اسد در دمشق و روی کار آمدن ابومحمد الجولانی شد گرفته تا درگیر شدن اسرائیل در چند جبهه و مذاکرات ایران و آمریکا، همگی نشان می‌دهد که این منطقه قابلیت دارد که هر روز و هر لحظه شگفتی‌های جدید را منعکس کند. حالا هم واقعه‌ای رخ داده که می‌تواند گویای تغییرات جدید در منطقه و حتی اتحاد‌های پشت پرده برای گذار از درگیری‌ها همچنین نقطه‌گذاری منافع جدید باشد که هم ایالات‌متحده در آن می‌تواند دخیل باشد، هم کشورهای منطقه مانند ترکیه، سوریه و بقیه آنها. دوشنبه برابر با 12 مه 2025 (22 اردیبهشت 1404) در تاریخ جریان‌های کردی خاورمیانه به‌ عنوان یک روز مهم ثبت خواهد شد؛ چراکه حزب کارگران کردستان که به اختصار آن را پ.ک.ک (P.K.K) می‌خوانند به صورت رسمی و علنی با صدور بیانیه‌ای انحلال خود را اعلام کرد و قرار بر این است که پس از این به تمام درگیری‌‌ها و اقدامات مسلحانه خود پایان دهد. شبکه تلویزیونی روداو در خبری که منتشر کرد، نوشت: «حزب کارگران کردستان تصمیمات کنفرانس خود را که شامل انحلال ساختار سازمانی حزب و پایان دادن به مبارزه مسلحانه و در نتیجه پایان دادن به فعالیت‌هایی که به نام پ.ک.ک انجام می‌شد، اعلام می‌کند». این درحالی است که پ.ک.ک از 5 تا 7 مه سال جاری میلادی در عراق کنگره‌ای برگزار کرد تا در مورد تصمیم به زمین گذاشتن سلاح پس از درخواست عبدالله اوجالان، رهبر این گروه برای انحلال و خلع سلاح این گروه بحث کند. به گزارش ایسنا در بیانیه هیات‌رئیسه دوازدهمین کنگره حزب کارگران کردستان (پ‌.ک‌.ک) آمده است: «فرآیندی که با بیانیه 27 فوریه 2025 عبدالله اوجالان آغاز شد، در پرتو تلاش‌های چندجانبه و دیدگاه‌های متنوع ارائه شده با برگزاری موفقیت‌آمیز دوازدهمین کنگره حزب کارگران کردستان در روزهای 5 تا 7 می به پایان رسید که در آن تصمیمات تاریخی اتخاذ شد که بیانگر ورود جنبش به دوره‌ای جدید است».
در این بیانیه همچنین آمده است که «دوازدهمین کنگره پ.‌ک.‌ک تصمیماتی مبنی بر انحلال ساختار سازمانی پ‌.ک‌.ک و پایان دادن به روش مبارزه مسلحانه اتخاذ کرد تا فعالیت‌های انجام شده تحت نام پ.‌ک.‌ک و تحت مدیریت اوجالان به پایان برسد. ما اطمینان کامل داریم که مردم ما تصمیم انحلال پ‌.ک.‌ک و پایان دادن به روش مبارزه مسلحانه را بهتر از هر شخص دیگری درک کرده و براساس ساخت جامعه دموکراتیک به وظایف دوره مبارزه دموکراتیک عمل خواهند کرد. ما باور داریم که احزاب سیاسی کرد، سازمان‌های دموکراتیک و اندیشمندان به مسئولیت‌های خود در جهت توسعه دموکراسی عمل خواهند کرد». پ.ک.ک در بخش دیگری از بیانیه خود آورده است: «تصمیم کنگره ما مبنی بر انحلال پ.‌ک.‌ک و پایان دادن به روش مبارزه مسلحانه، زمینه قوی برای صلح پایدار و راه‌حل دموکراتیک فراهم می‌کند. در این مرحله، ایفای نقش مجلس ملی ترکیه با مسئولیت تاریخی اهمیت دارد. به همین ترتیب، ما از تمام احزاب سیاسی حاضر در مجلس به ‌ویژه حزب حاکم و حزب اصلی اپوزیسیون، سازمان‌های جامعه مدنی، گروه‌های دینی، نهادهای مطبوعاتی دموکراتیک، اندیشمندان، روشنفکران، هنرمندان، اتحادیه‌های کارگری، سازمان‌های زنان و جوانان و جنبش‌های محیط زیستی دعوت می‌کنیم تا با پذیرش مسئولیت در روند صلح و جامعه دموکراتیک مشارکت کنند».
واکنش‌ها چه بود؟
بی‌شک اعلام انحلال جریان مسلحی مانند پ.ک.ک که بیش از 40 سال است که علیه ترکیه سلاح در دست گرفته، خبر مهمی محسوب می‌شود و البته واکنش‌های آن ‌هم گسترده بود. به‌عنوان مثال عمر چلیک، سخنگوی حزب عدالت و توسعه ترکیه (AKP) ضمن استقبال از این اقدام گفته است که اجرای دقیق و کامل تصمیم انحلال و کنار گذاشتن سلاح‌ها که در برگیرنده تمامی شاخه‌های پ‌.ک‌.ک و تشکیلات غیرقانونی آن باشد، یک نقطه عطف خواهد بود و نهادهای دولتی ترکیه با نهایت دقت و از نزدیک بر این روند نظارت خواهند داشت و مراحلی که طی می‌شود به رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه گزارش داده خواهد شد». واکنش هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه هم بر همین اساس بود و اعلام کرد که این موضوع اهمیت تاریخی برای صلح دائمی در منطقه دارد و گام‌های عملی برای انحلال پ.‌ک.‌ک برداشته خواهد شد و ترکیه این روند را از نزدیک دنبال خواهد کرد». نیچروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق و کشورهایی مانند پاکستان، اردن، عراق و… هم از این موضوع استقبال کردند.
چه می‌شود؟
سوال بسیار مهمی که حالا با انحلال پ.ک.ک مطرح می‌شود این است که اساساً این موضوع چه خروجی دارد و آینده این جریان چه خواهد شد؟ بی‌شک اردوغان و حزب عدالت و توسعه ترکیه (AK PARTI) که به‌عنوان حزب حاکم این کشور شناخته می‌شود، این موضوع را برای خود نه‌تنها از بُعد داخلی بلکه از منظر سیاست خارجی هم یک دستاورد ویژه‌ و منحصربه‌فرد به افکار عمومی کشورش و منطقه معرفی می‌کند. در ادبیات سیاسی او و مقامات رسمی ترکیه بارها از پ.ک.ک به‌عنوان جریان تروریستی نام برده شده و حتی بخشی از سناریو مداخله نظامی ترکیه در شمال سوریه و عراق حداقل از یک دهه گذشته بر این مبنا بوده که آنکارا کماکان به دنبال خنثی‌سازی پ.ک.ک و زیرشاخه‌های آن است تا امنیت ملی خود را تضمین کند.
به همین جهت اگر به منحنی تحولات 6 ماه اخیر در حوزه کردی توجه داشته باشیم به این خروجی می‌رسیم که اساساً ترکیه به دلیل تحولاتی که در سوریه رخ داده از یک‌سو به دنبال آن بوده که با نزدیک شدن به ایالات‌متحده جریان‌های کردی مستقر در سوریه مانند «ی.پ.گ»، «پ.ی.د» و… را به دلیل هماهنگی با جولانی مجبور به صلح و امضای توافق ادغام در ساختار سیاسی جدید دمشق کنند که البته در این راستا آنکارا در پشت پرده با ایالات‌متحده هماهنگ بوده است. از سوی دیگر ترکیه با فشار بر اوجالان که در خاک این کشور زندانی است، سعی کرد تا انحلال پ.ک.ک را عملیاتی کند که به‌نوعی به مخالفان داخلی خود (احزاب سیاسی کردی) یک هشدار جدی بدهد و دوم اینکه به پایگاه اجتماعی خود که در انتخابات شهرداری‌ها در آوریل سال 2024 شکست خورد، بفهماند که او همچنان پیروز میدان سیاست است.
این درحالی است که در بیانیه انحلال پ.ک.ک بر «دوره مبارزه دموکراتیک» و غیرمسلحانه تاکید شده و باید دید که آیا اعضای پ.ک.ک می‌توانند فعالیت سیاسی داشته باشند، یا اینکه حالا یک سناریو دیگر از سوی «آکسارای» برای حاشیه‌نشینی آنها طراحی خواهد شد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/955739/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ترامپ در خاورمیانه متفاوت

ارزیابی سفیر سابق ایران در مسکو از «سفر پوتین به تهران»

ماموریت ترامپ در قلب صحرا!

استاد دانشگاه جرج واشنگتن: ایران مهم‌ترین محور سفر ترامپ است

جلوگیری از پوکی استخوان با مصرف این میوه

11 بانک روسی از کارت‌های ایرانی پشتیبانی می‌کنند، رونمایی از شبکه شتاب ایران و میر روسیه

وزیر نیرو: برق را 5000 تومان می‌خریم 49 یا 39 تومان می‌فروشیم!

گزارش رئیس مرکز بهبود محیط کسب و کار از برخورد با مسئولان متخلف

وزیر نیرو: سدها خالیست؛ چرا علما فکری نمی‌کنند؟

رقم عجیب زیان صنعت کشور از قطعی برق؛ بیش از 20 میلیارد دلار

برق اتمی نیروگاه بوشهر به مدار می‌آید

قیمت نجومی گیلاس نوبرانه

وقتی سیب را به جای موز قالب می‌کنند!؛ واردات موز با مجوز سیب

چمن ورزشگاه پارس را ترمیم نه، تعویض کنید

تغییر رویکرد فرهنگی در فارس با حمایت از خواسته‌های مردمی

شرایط وام 100,000,000 میلیونی بانک مهر ایران اردیبهشت 1404 / بدون ضامن با کارمزد 4 درصد وام بگیرید

پیراهن تیم لیگ برتری وسط صحن علنی مجلس +عکس

در پی صعود فجر شهید سپاسی ، نماینده مردم شیراز و زرقان با لباس این تیم به مجلس رفت

آمادگی سپاه در خلیج فارس برای مقابله با حمله احتمالی

ترامپ بالاخره موضع خود در مورد خلیج فارس را اعلام کرد

از خلیج فارس تا هویزه؛ صدای ایران در جشنواره‌ای با رویکرد جهانی

ایران بابت «خلیج فارس» گوگل را به دادگاه می‌کشاند؟

"سفانو" سومین شرکت برتر بورسی/ تقسیم سود 451 تومانی "سفانو" در مجمع

کلاهبرداری 4 میلیاردی پسر شیرازی ؛ طلا و جواهراتی که به باد رفت

رییس کل دادگستری فارس مطرح کرد؛ از بررسی پرونده ها تا ارزیابی قضات در دیدارهای مردمی

امحاء 860 هکتار از مزارع آلوده به فاضلاب خام در شرق شیراز

نشست هم‌اندیشی کارشناسان حوزه آموزش شاهد و ایثارگر گلستان با حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان

دیدار چهره به چهره مدیر کل بنیاد مازندران با جامعه ایثارگری قائمشهر

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان معزز «فرهادی تروجنی»

برگزاری نخستین همایش بین‌المللی مصدومین شیمیایی با تأکید بر دیپلماسی ایثار و حمایت وزارت امور خارجه

تیم فجر شهید سپاسی نماد همت بلند و روحیه مجاهدانه مردم فارس است

جانباز 70 درصد محسن رزمجویی به یاران شهیدش پیوست

رسانه‌ها باید بدون لکنت در جبهه مردم باشند

وداع با اسلحه

رمزگشایی از سفر پوتین به تهران

ایران و آمریکا؛ ترامپ نیازمند پیروزی‌های مقطعی است

آیا کنسرسیوم غنی‌‏سازی راهکار حل اختلاف‏‌ هسته‌‏ای ایران و غرب است؟

آقایان این حیات خلوت را جمع کنید

چه کسانی از قطار دولت پیاده خواهند شد؟

قطع مصرف ماینوکسیدیل ریزش موها را بدتر می‌کند؟

نرخ خرید حمایتی گوشت گوساله مشخص شد

آیا گران کردن قیمت کیفیت اینترنت را بالا می‌برد؟

افزایش محدود قیمت سکه و طلا؛ دلار ثابت ماند

قطعه‌سازان ایرانی در روسیه

11 بانک روسی از کارت‌های ایرانی پشتیانی می‌کنند، رونمایی از شبکه شتاب ایران و میر روسیه

فرزین: نیازی به استفاده از سوئیفت نداریم

استقبال از «انسان 250 ساله» و «طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن»در ترکیه

اقدامات بنیادین منطقه ویژه اقتصادی لامرد برای جذب سرمایه گذار

مانور دریابست؛ اقدامی مشترک برای حفظ و تقویت ذخایر آبزیان خلیج فارس

کشف 589 راس گوسفند و دستگیری 18 قاچاقچی سازمان یافته در شیراز