پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ پیچیدگی مذاکرات ناشی از چیست؟ سیاسی

سرمقاله دنیای اقتصاد/ پیچیدگی مذاکرات ناشی از چیست؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - دنیای اقتصاد / «پیچیدگی مذاکرات ناشی از چیست؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم رحمن قهرمان‏‏‌پور است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
پیمان منع اشاعه هسته‌ای یا NPT، فراگیرترین پیمان جهانی و به دنبال این است که اشاعه سلاح‌های هسته‌‌‌ای در دنیا را محدود کند و همزمان، به دولت‌‌‌های غیر‌هسته‌ای عضو پیمان اجازه دهد از مزایای صلح‌‌‌آمیز انرژی هسته‌‌‌ای بهره‌‌‌مند شوند. در کنار این دو، رکن سوم پیمان منع اشاعه، بر خلع سلاح تدریجی پنج‌کشور هسته‌ای عضو این پیمان تاکید دارد. بنابراین، پیمان منع اشاعه دارای سه‌رکن اصلی است. رکن اول که در ماده «2» به آن اشاره شده، مربوط به عدم‌اشاعه است؛ یعنی دولت‌‌‌های عضو این پیمان می‌‌‌پذیرند که با عضویت در آن از ساخت و استقرار سلاح هسته‌‌‌ای در خاک خود و همچنین، انتشار و اشاعه سلاح هسته‌‌‌ای به هر نحو، خودداری کنند.
در ازای پایبندی کشورهای غیر‌هسته‌‌‌ای عضو پیمان به ماده «2»، این کشورها می‌‌‌توانند براساس ماده «4» از حق خدشه‌‌‌ناپذیر استفاده صلح‌‌‌آمیز از انرژی هسته‌‌‌ای برخوردار شوند. در مذاکرات منجر به انعقاد پیمان منع اشاعه، همواره بحثی میان کشورهای در حال توسعه و کشورهای پیشرفته وجود داشت مبنی بر اینکه اگر کشورهای در حال توسعه از حق خود برای ساخت سلاح هسته‌ای صرف‌نظر کنند، در ازای آن، چه امتیازاتی را به دست می‌‌‌آورند؟ در ماده چهارم NPT یا همان رکن دوم پیمان به این امتیاز اشاره شده است. رکن سوم پیمان منع اشاعه حرکت دولت‌های هسته‌ای عضو پیمان یا همان پنج‌عضو دائم شورای امنیت به سمت کاهش تعداد سلاح‌‌‌های هسته‌‌‌ای و اصطلاحا، خلع سلاح است که در ماده «6» پیمان NPT ذکر شده است. پنج عضو دائم شورای امنیت عبارت از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین و روسیه هستند و براساس پیمان NPT، به‌‌‌عنوان کشورهای هسته‌‌‌ای عضو پیمان شناخته می‌‌‌شوند و نوع تعهدات آنها متفاوت از اعضای غیر‌هسته‌ای است. مثلا نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر فعالیت‌های آنها محدود و اغلب داوطلبانه است. در اوایل دهه 2010 کشورهای هسته‌‌‌ای عضو این پیمان، متعهد شدند که در چارچوب پیمان NPT گام‌‌‌های موثر و ملموسی در راستای کاهش تعداد سلاح‌‌‌های هسته‌‌‌ای در کشور خود بردارند؛ اما تاکنون این اتفاق رخ نداده است.
بازار
کارشناسان کنترل تسلیحاتی معتقدند کارآمدی و بقای پیمان منع اشاعه، منوط به تعادل و توازن میان این سه‌رکن است؛ یعنی کشورهای غیرهسته‌‌‌ای باید در راستای تعهد به عدم‌اشاعه از مزایای صلح‌‌‌آمیز انرژی هسته‌‌‌ای برخوردار شوند و به موازات آن، کشورهای هسته‌‌‌ای نیز در مسیر خلع سلاح حرکت کنند؛ اما شوربختانه در سه‌دهه گذشته، توازن و تعادل میان این سه رکن، به‌‌‌هم خورده است. در واقع، پنج دولت کشورهای عضو پیمان NPT به سمت کاهش استفاده از این سلاح حرکت نکردند و اتفاقا پافشاری زیادی برای افزایش سلاح هسته‌‌‌ای خود داشتند. سرعت گسترش زرادخانه هسته‌‌‌ای کشورهایی همچون چین، آمریکا و حتی روسیه نمونه بارز این امر است و حتی دو عضو دیگر هسته‌‌‌ای این پیمان -فرانسه و بریتانیا- هم استراتژی هسته‌‌‌ای خود را مورد بازنگری قرار داده‌‌‌اند. کشورهای گروه عدم‌‌‌تعهد در داخل آژانس، همواره تاکید می‌کنند که فقدان تعادل در تعهدات و حقوق مصرح در این پیمان، باعث تضعیف جهان‌شمولی NPT خواهد شد.
در مورد اینکه آیا بهره‌‌‌مندی کشورهای غیر‌‌‌هسته‌‌‌ای عضو این پیمان نظیر ایران از ماده «4»، خودکار یا مشروط است، نظرات گوناگونی وجود دارد. در جلسات بازنگری کنفرانس‌‌‌هایNPT که هر پنج‌سال، یک‌‌‌بار در نیویورک برگزار می‌شود، بحث‌‌‌های زیادی درباره همه مواد این پیمان انجام شده است. برآیند این بحث‌‌‌ها آن است که استفاده از ماده «4» و برخورداری از حقوق مصرح NPT، مشروط و منوط به پایبندی دولت‌‌‌های عضو به ماده «2»، یعنی عدم‌اشاعه است؛ به زبان ساده دولت‌‌‌هایی که مطابق نظر آژانس، اصل عدم‌اشاعه یا ماده «2» را رعایت نکرده باشند، نمی‌‌‌توانند از ماده «4» و حقوق قیدشده در آن برخوردار شوند. این همان اختلافی است که بین ایران و کشورهای دیگر وجود دارد. البته باید یادآوری کرد که برخورد آژانس در این مورد، با کشورهای گوناگون یکسان نیست و به نظر می‌رسد که برخوردهای آن متاثر از فشار قدرت‌‌‌های سیاسی است. به‌‌‌عنوان مثال در حالی که ژاپن از چند نوع روش غنی‌‌‌سازی استفاده می‌کند، یکی از پیشرفته‌‌‌ترین کشورهای هسته‌‌‌ای جهان است و در نهایت، تنها یک‌ماه با ساخت بمب هسته‌ای فاصله دارد، اما تنها کشور جهان است که از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گواهی سلامت صلح‌‌‌آمیز بودن همه فعالیت‌‌‌های هسته‌‌‌ای خود را دریافت کرده است. همین‌طور برخورد تبعیض‌‌‌آمیز آژانس با فعالیت‌‌‌های هسته‌‌‌ای کشورها را می‌‌‌توان در تفاوت در برخورد با پرونده بازفرآوری پلوتونیوم کره‌جنوبی و پرونده ایران مشاهده کرد؛ در حالی که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، پرونده کره‌جنوبی را بسیار سریع بست، اما سال‌هاست که ایران به دلیل فعالیت‌‌‌های هسته‌‌‌ای خود، تحت شدیدترین تحریم‌‌‌های شورای امنیت قرار گرفته است.
ذیل ماده «4» (که در ایران در قالب شعار «انرژی هسته‌ای حق مسلم ماست» بیان شد) برخورداری از انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز منوط به داشتن چرخه سوخت است و غنی‌‌‌سازی اورانیوم، اساسی‌‌‌ترین بخش چرخه سوخت تلقی می‌شود. اما تجربه سیاسی نشان می‌دهد برخورداری از این حق به صورت عملی نیازمند توجه به تعاملات دیپلماتیک و انجام برخی اقدامات اعتمادساز است. در چند دهه گذشته، چند کشور موفق شدند با انجام اقدامات اعتمادساز و بدون ساخت سلاح هسته‌‌‌ای دارای چرخه سوخت غنی‌‌‌سازی و غنی‌‌‌سازی اورانیوم باشند. کشورهای آرژانتین و برزیل، دو نمونه از موفق‌‌‌ترین کشورهای غیر‌غربی در این مورد هستند. این دو کشور، برنامه هسته‌‌‌ای خود را همزمان با ایران در دهه 1960 آغاز کردند و حتی در مقطعی، به دنبال ساخت سلاح هسته‌‌‌ای هم رفتند، اما بحران مالی دهه 1980، باعث شد که نتوانند هزینه مالی ادامه فعالیت‌‌‌های هسته‌‌‌ای خود را بپردازند.
در نتیجه، با تغییر سیاست خارجی برزیل و آرژانتین در اواخر دهه 1980 و اوایل دهه 1990، این دو کشور برای مدتی فعالیت‌‌‌های هسته‌‌‌ای خود را متوقف کردند و در ادامه با انجام برخی اقدامات اعتمادساز، توانستند چرخه سوخت هسته‌‌‌ای و بازفرآوری در آرژانتین را حفظ کنند. این اقدامات عبارت بودند از: تصویب پیمان NPT، اذعان به ممنوعیت ساخت سلاح هسته‌‌‌ای در قانون اساسی برزیل و ایجاد یک مرکز بازرسی مشترک برای نظارت بر فعالیت‌‌‌های هسته‌‌‌ای آرژانتین و برزیل. همچنین برزیل تقسیم غنی‌‌‌سازی به خارج و داخل کشور را پذیرفت؛ یعنی قبول کرد که به‌‌‌صورت پلکانی،‌ درصد اورانیوم موردنیاز برای سوخت خود را در داخل تولید کند و هر سال ‌درصد معینی بر میزان اورانیوم غنی‌‌‌شده تولیدشده خود در داخل بیفزاید.
علاوه بر برزیل و آرژانتین، شرکت اورنکو متعلق به بریتانیا، آلمان و هلند هم دارای چهار نیروگاه غنی‌‌‌سازی در خاک این سه کشور به‌‌‌اضافه آمریکاست. همچنین، فرانسه، اسپانیا و پرتغال در دهه 1960 کارخانه غنی‌‌‌سازی یورودیف را تاسیس کردند که بعدها ایران هم سهم معینی از این کارخانه را به دست آورد. غرض اینکه با انجام برخی اقدامات اعتمادساز، کشورها می‌‌‌توانند صاحب چرخه سوخت غنی‌‌‌سازی شوند. کاربرد دوگانه انرژی هسته‌ای باعث می‌شود اقدامات اعتماد‌ساز در این مورد همواره دشواری‌های خاص خود را داشته باشد. کمااینکه در حال حاضر آژانس در حال طراحی‌ سازوکار نظارتی برای زیردریایی هسته‌ای برزیل است. اما هند، پاکستان و اسرائیل از ابتدا به پیمان ملحق نشدند؛ زیرا قصد داشتند سلاح هسته‌ای بسازند!
در مورد ایران باید توجه کرد به دلیل تعارضی که بین ایران و برخی کشورهای غربی وجود دارد، حفظ چرخه سوخت پیچیدگی‌‌‌ها و مشکلات خاص خود را دارد. یعنی همواره این پرسش مطرح است که ایران اورانیوم را به چه منظوری غنی‌سازی می‌کند؟ ایران در پاسخ می‌گوید رآکتور امیرآباد نیازمند سوخت 20‌درصد است و غربی‌ها این سوخت را به ایران نمی‌دهند و علاوه بر آن اورانیوم کاربردهای پزشکی و کشاورزی متعدد هم دارد. غنی‌سازی 60‌درصد هم برای آن است که آمریکا به تعهدات خود در برجام برگردد. در برجام برای اولین‌بار، آمریکا به صورت مکتوب پذیرفت که ایران دارای حق غنی‌‌‌سازی در خاک خود باشد که تحولی بسیار مهم در نظام کنترل تسلیحاتی و به معنای پذیرش حق ایران در داشتن چرخه سوخت هسته‌ای بود. چون سایر قدرت‌های هسته‌ای عضو پیمان NPT و آژانس هم عضو این توافق بودند، بنابراین می‌شد نتیجه گرفت که جامعه بین‌المللی وجود غنی‌سازی در خاک ایران را پذیرفته است؛ چراکه آمریکا این حق را برای تعداد اندکی از کشورها به رسمیت شناخته است.
همان‌طور که به رسمیت شناختن وجود غنی‌‌‌سازی در خاک برزیل و آرژانتین از سوی آمریکا، گام بسیار مهمی تلقی می‌‌‌شد و همین‌طور توافق استراتژیک آمریکا با هند در زمینه هسته‌‌‌ای، به معنای پذیرش هسته‌‌‌ای بودن هند تلقی می‌شود، به همین سان موافقت آمریکا با حفظ چرخه سوخت و غنی‌‌‌سازی در خاک ایران در چارچوب برجام، گامی بسیار مهم در کنترل تسلیحاتی بود. بنابراین می‌‌‌توان گفت که اساس و بنای اولیه‌‌‌ای برای حفظ غنی‌‌‌سازی در خاک ایران وجود دارد و اگر ایران بتواند با آمریکا، بر سر مجموعه‌‌‌ای از اقدامات اعتمادساز به توافق برسد، در آن صورت، بعید نیست که آمریکای ترامپ هم با حفظ چرخه سوخت در داخل خاک ایران موافقت کند.
ایران قبلا مجموعه‌ای از اقدامات اعتماد‌ساز را پذیرفته است. امضای پروتکل الحاقی و وعده تصویب آن در مجلس، اقدامات فراپادمانی نظیر پذیرش نصب دوربین‌ها در کارگاه ساخت سانتریفیوز‌ها، محدود کردن سقف اورانیم غنی‌شده در خاک ایران، بازطراحی رآکتور آب سنگین، محدود کردن استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته، توقف غنی‌سازی 20درصدی و نصب دستگاه غناسنج بر سانتریفیوژ‌ها از جمله این اقدامات هستند.
به عبارت ساده‌‌‌تر، مجموعه‌‌‌ای از اقدامات اعتمادساز فنی و سیاسی وجود دارد که ایران می‌‌‌تواند از طریق آنها و با پذیرش آنها، زمینه را برای حفظ چرخه سوخت هسته‌‌‌ای و غنی‌‌‌سازی 3.67درصد در خاک خود فراهم کند. البته با توجه به بی‌‌‌اعتمادی‌ای که بین ایران و آمریکا وجود دارد و نیز با توجه به شرایط منطقه‌‌‌ای و برداشتی که طرف غربی از موقعیت ایران دارد، انجام این اقدامات اعتمادساز و توجیه آنها برای افکار عمومی کار آسانی نیست و یکی از دلایل بروز وقفه فعلی در مذاکرات که قابل پیش‌بینی بود، همین مساله است.
جمهوری اسلامی می‌خواهد ضمن حفظ زیرساخت هسته‌‌‌ای خود، مجموعه‌‌‌ای از اقداماتی را انجام دهد که بتواند در نزد افکار عمومی از آنها دفاع کند. از طرف دیگر آمریکا باید به پذیرش حق غنی‌سازی در خاک ایران توسط رئیس‌جمهور اوباما پایبند باشد. ترامپ صراحتا اعلام کرد که به دنبال برچیدن برنامه هسته‌ای ایران است که منظور از آن برچیدن چرخه سوخت هسته‌ای است. این کار می‌تواند موفقیت دیپلماسی اجبار او در برابر ایران را زیر سوال ببرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/954122/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله جوان/ قبل از میز چهارم تصمیم «فارسی» بگیرید!

سرمقاله ابتکار/ جنگ با تاریخ؟

سرمقاله وطن امروز/ اقرار تاریخی روبیو

افت قیمت سکه و طلا در بازار؛ دلار در کانال 83 هزار تومانی ماند

فروش ویژه آیفون 16 قسطی | تخفیف نقدی + شرایط اقساطی

شاخص بورس 53 هزار واحد افت کرد

بانک‌ها موظف به استعلام نشانی مشتریان شدند

معاون وزیر نفت: بنزین سه نرخی نخواهد شد

رئیس جمهور: هر برنامه‌ای برای توسعه باید به قید پایدار مقید شود

استقبال از کتاب جوان‌ترین شهید مدافع حرم

علی شیخ علی نماینده وزارت امور خارجه در استان فارس شد

ترامپ ممکن است کشور فلسطین را به‌ رسمیت بشناسد

مدیر جهادکشاورزی استان: قطعی برق کشاورزی در فارس مدیریت می‌شود

افزایش روزهای فروش نمایشگاه گل و گیاه

غرق شدن 102 ایرانی در 50 روز ؛ از دختر 6 ماهه تا... | 2 استان بی‌دریا در صدر آمار غرق‌شدگان

بازدید علمای اهل سنت بنگلادش از جامعه‌المصطفی العالمیه شعبه گرگان

حمایت قوه قضاییه از سرمایه‌گذاری و رفع موانع تولید در منطقه ویژه اقتصادی لامرد

خلیج فارس در خون ماست

شرط عربستان برای شرکت در نشست سران عربی در بغداد

مهر تأیید سرپرست کمیته داوران روی گل ارونوف مقابل خیبر

خبر فوری ؛ رتبه بندی معمان به طور کامل از اول مهر | از افزایش حقوق چه خبر؟

باز هم یک مدیر شبانه عزل شد

هادی چوپان: امیر تتلو را ببخشید!

پایان انتظار 15 ساله با افتتاح تقاطع جام‌جم در شیراز

افزایش تلاطم خلیج فارس از دوشنبه

یک گمانه‌زنی تازه از خبر مهم ترامپ

نگاهی به تاریخچه خلیج فارس از آغاز تا امروز

غرق شدن دختر 6 ماهه و مرد 91 ساله/ از ابتدای سال چند نفر غرق شده‌اند؟

جنوب فارس شریک اعتبارات پتروشیمی های عسلویه هم شد

نمایشگاه «هنر خدمت» به مناسبت گرامیداشت سالروز شهدای خدمت برگزار می‌شود

نخستین مراسم شهدای خدمت با محوریت پویش «خدمت ماندگار» برگزار می‌شود

محکومیت قاچاقچیان دام در شیراز

شادی صعود تیم فجر به لیگ برتر را تقدیم خانواده شهدا می‌کنیم

کشف محموله قاچاق 110 میلیارد ریالی در کازرون

امانت‌داری، شفافیت و همدلی باید سرلوحه کار فرمانداران باشد

پاپ آمریکایی

سرمقاله جام جم/ تجربه برجام و لزوم عدم اعتماد به آمریکا

سرمقاله شرق/ از ریخت‌ افتادگان

هشدار درباره مصرف بی رویه‌ی ویتامین D

صادرات تخم مرغ افزایش یافت

گرانی حبوبات زیر سایه صادرات بی‌رویه و عرضه‌های قطره‌چکانی

سهم 8 درصدی مالیات از تولید ناخالص داخلی

رفع تعهد ارزی صادرکنندگان فرش دستباف تسهیل شد

عضو هیات علمی دانشگاه پیام‌نور فارس: چگونه افسردگی را شکست دهیم؟

واکنش جالب محسن تنابنده به ماجرای نام خلیج‌ فارس + عکس

«اهل سفری» که مردم را دوست دارد

تعرض به نام خلیج فارس نشان وحشت غربی‌ها از ایران است

مفاخر حوزوی فارس معرفی شوند

گمانه‌زنی منابع عربی از خبر مهم ترامپ در سفر عربستان

زمان عرضه اولیه مهر مشخص شد | میزان نقدینگی مورد نیاز عرضه اولیه مهر