پیام فارس

آخرين مطالب

سرنوشت نامعلوم کالاهای اساسی پس از انفجار بندر شهید رجایی گفتگو

سرنوشت نامعلوم کالاهای اساسی پس از انفجار بندر شهید رجایی
  بزرگنمايي:

پیام فارس - / سرنوشت نامعلوم کالاهای اساسی پس از انفجار بندر شهید رجایی
انفجار امروز ششم اردیبهشت در بندر شهید رجایی بندرعباس، نگرانی‌ها درباره احتمال آسیب به جریان تأمین کالاهای اساسی کشور را افزایش داده است. براساس داده‌های موجود، در این بندر بیش از 55 درصد از صادرات و واردات، بیش از 70 درصد از ترانزیت دریایی و حدود 85 درصد از عملیات کانتینری بنادر کشور انجام می‌شود.
بازار
؛ امروز -6 اردیبهشت 1404- گمرک شهید رجایی، دروازه طلایی ورود به جهان، یکی از بزرگترین گمرک های ایران دچار انفجار مهیبی شد. انفجار در ساعت 13:09 به وقت محلی رخ داد. شدت این انفجار به حدی بود که صدای آن در شهرهای اطراف نیز شنیده شد. گزارش‌ها حاکی از آن است که زمین در اثر شدت انفجار لرزید؛ همچنین موج انفجار به حدی شدید بوده که یک ساختمان اداری را کاملا نا‌بود کرده و بسیاری‌ از خودرها در این منطقه مچاله شده است. گذشته از آسیب های انسانی و محیطی آنچه اکنون نگران کننده آسیب جدی کالاهای اساسی موجود در یکی از حیاتی ترین شریان های اقتصادی کشور است. براساس اعلام گمرک، 47 درصد درآمد گمرکات کشور متعلق به گمرک شهید رجایی بندرعباس است. 
مجموع جابه جایی کالا در بزرگترین بندر تجاری ایران در سال گذشته طبق اعلام مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان، بیش از 77 میلیون تُن کالای نفتی و غیرنفتی بود که بیش از 40 میلیون تُن آن به کشورهای هدف صادر شده بود.
امیررضا اعتمادی، کارشناس اقتصادی، در گفتگو با اکوایران از نگرانی‌هایش درباره تأثیر حادثه انفجار در بندر شهید رجایی بر تجارت کشور سخن گفت. به گفته او بدون ورود به جزئیات حادثه، بررسی پیامدهای اقتصادی این اختلال اهمیت بسزایی دارد. بندر شهید رجایی به عنوان بزرگ‌ترین بندر تجاری کشور، ستون فقرات مبادلات خارجی ایران به شمار می‌آید. این بندر با ظرفیت تخلیه و بارگیری بالغ بر 88 میلیون تن کالا در سال، سهم عمده‌ای از تجارت خارجی ایران را در اختیار دارد.
اعتمادی افزود: بیش از 55 درصد صادرات و واردات کشور از طریق این بندر انجام می‌شود، بیش از 70 درصد ترانزیت دریایی ایران وابسته به بندر شهید رجایی است و حدود 85 درصد از عملیات کانتینری بنادر کشور نیز از طریق این بندر صورت می‌گیرد. به گفته او، در سال 2024، حجم جابه‌جایی کانتینرها در بندر شهید رجایی به حدود 2.39 میلیون TEU رسید.
او با اشاره به اینکه بندر شهید رجایی نه تنها در سطح ملی، بلکه در معادلات اقتصادی منطقه‌ای نیز نقشی حیاتی ایفا می‌کند؛ درباره اثرات اقتصادی اختلال در بندر شهید رجایی گفت: اخلال در فعالیت‌های این بندر می‌تواند زنجیره تأمین کشور را به طور جدی مختل کند. به گفته او ، در کوتاه‌مدت، وقفه در تخلیه و بارگیری کالاها موجب بروز تأخیر در تأمین مایحتاج عمومی، افزایش هزینه‌های واردات، کمبود مواد اولیه صنایع و نوسانات قیمتی خواهد شد.
اعتمادی ادامه داد: در میان‌مدت، ادامه اختلال می‌تواند به انباشت کشتی‌ها در آب‌های سرزمینی و افزایش هزینه‌های دموراژ، کاهش اعتماد شرکای تجاری و تضعیف موقعیت ایران در بازارهای صادراتی، افزایش هزینه‌های حمل‌ونقل و بیمه، اختلال در ترانزیت کالاهای عبوری به کشورهای همسایه و تضعیف مسیرهای لجستیکی ایران در رقابت منطقه‌ای منجر شود.
او افزود: این بندر نقشی بی‌بدیل در تأمین کالاهای اساسی، تجهیزات صنعتی و صادرات غیرنفتی دارد و توقف یا کند شدن فعالیت‌های آن می‌تواند مستقیماً بر رشد اقتصادی و سطح اشتغال تأثیرگذار باشد.
این کارشناس اقتصادی با مقایسه بندر شهید رجایی با سایر بنادر کشور گفت: بندر امام خمینی (ره) با ظرفیت تخلیه و بارگیری حدود 54 میلیون تن در سال یکی از مهم‌ترین بنادر کالاهای فله و غلات است، اما از نظر حجم عملیات کانتینری و تنوع کالا قابل قیاس با بندر شهید رجایی نیست. همچنین بندر چابهار، تنها بندر اقیانوسی ایران، با ظرفیت فعلی حدود 10 میلیون تن کالا، باوجود اهمیت ژئوپلیتیکی بالا، هنوز از نظر زیرساخت و حجم عملیات به سطح شهید رجایی نرسیده است.
اعتمادی تأکید کرد که این مقایسه نشان می‌دهد در صورت اختلال بلندمدت در بندر شهید رجایی، هیچ بندر دیگری در کشور ظرفیت پوشش کامل نیازهای تجاری ایران را ندارد و این موضوع اهمیت دوچندان ترمیم سریع این بندر را آشکار می‌کند.
بندر شهید رجایی یکی از مهم‌ترین بنادر خاورمیانه محسوب می‌شود و در سال‌های گذشته در میان 50 بندر بزرگ کانتینری جهان قرار داشت. اعتمادی افزود: بندر شهید رجایی مسیر مهم اتصال کریدورهای شمال-جنوب و شرق-غرب به شمار می‌آید. در سال 2024 نیز جابه‌جایی بیش از 2.39 میلیون TEU کانتینر در این بندر ثبت شد که بخش عمده‌ای از تجارت دریایی ایران را تشکیل می‌دهد.
از نگاه اعتمادی اخلال در بندر شهید رجایی می‌تواند به معنای کاهش سهم ایران در مسیرهای تجاری منطقه و از دست دادن فرصت‌های اقتصادی رقابتی در برابر بنادری مانند جبل‌علی، صحار و بنادر پاکستانی باشد.
اعتمادی تأکید کرد: حادثه امروز - 6 اردیبهشت 1404- در بندر شهید رجایی یک هشدار جدی برای نظام اقتصادی کشور است. زیرساخت‌های حیاتی مانند بنادر باید در برابر حوادث احتمالی از تاب‌آوری بالایی برخوردار باشند. به گفته او، در شرایط فعلی، احیای سریع فعالیت‌های این بندر، تقویت ظرفیت‌های لجستیکی سایر بنادر و طراحی برنامه‌های جایگزین برای مدیریت بحران باید به عنوان اولویت‌های فوری در دستور کار نهادهای ذی‌ربط قرار گیرد.
از نگاه این فعال اقتصادی بندر شهید رجایی فقط یک بندر نیست، بلکه رگ حیاتی اقتصاد تجارت خارجی ایران است و کوچک‌ترین اختلال در فعالیت آن می‌تواند به زیان‌های گسترده اقتصادی در سطوح داخلی و بین‌المللی بینجامد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/949511/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله شرق/ افزایش حضور نظامی آمریکا به چه معناست؟

دارویی که رشد سرطان را مهار می‌کند

بازگشت مجدد سکه به کانال 75 میلیونی؛ دلار به ردیف 84 هزار تومانی نزدیک شد

آماده باش برای تهران | نیروها امدادی گوش به زنگ باشند

انتقال 5 مصدوم حادثه بندرعباس توسط اورژانس استان تهران به شیراز

در سفر به شیراز کجا غذا بخوریم؛ معرفی بهترین رستوران‌ها و کافه‌ها

تحقق شعار سال بسترساز بهبود وضعیت معیشت مردم استان بوشهر می‌شود

برگزاری برنامه‌های «دیّر دیار مهربانی» به مناسبت روز ملی خلیج فارس

فراخوان اهدای خون برای حادثه دیدگان بندرعباس

اشاعه فرهنگ ایثار و شهادت با روایتگری توسط مادران شهدا در جامعه نهادینه شده است

بازگشت به پایتخت‌ها برای بررسی جزئیات

سرمقاله کیهان/ تحلیل 100 روزه یک رئیس‌جمهور متوهم

سرمقاله همشهری/ پیوست رسانه‌ای‌ حلقه مفقوده مدیریت بحران

اهمیت مصرف میوه و سبزیجات برای کودکان

مشکلات ناشی از فقر آهن و کم خونی

مسکن دوسوم دریافتی کارگران را می‌بلعد!

بحران؛ شکوفایی بزرگترین باغ زیتون یکپارچه کشور را گرفت

حضور 5 روزه سفیران کریمه اهل بیت علیهم السلام در یزد

انتقال هوایی 5 مصدوم حادثه بندرعباس به شیراز

استقبال کره‌ای‌ها از کتاب جدید برنده نوبل کشورشان

معرفی توانمندی‌های صادراتی و معدنی فارس در نمایشگاه اکسپو 2025

حمله دوباره به «نواتیم» با هایپرسونیک | جزئیات بیشتر درباره موشک اعلام نشد

نباید سنت‌های کارآمد حوزه را فراموش کرد

پیام تسلیت استاندار فارس به مناسبت حادثه دلخراش بندرعباس

گره روی عمر و بخت؛ درباره عکسی از فرش ملایر زیر تابوت پاپ فرانسیس

سرمقاله اعتماد/ مرز باج و وفاق

نوشیدن آب در طول روز، نوشیدنی سالم

پرداخت 15 درصد از قیمت برق فقط با رعایت الگوی مصرف

گمرک: کانتینرهای کالاهای اساسی در انفجار بندر رجایی نبودند

خط 3 مترو شیراز، روشی نوین با صرفه‌جویی میلیاردی

تدبر در قرآن و توسل به اهل بیت (ع) راه برون رفت از همه مشکلات است

توجه به قرآن؛ مصداق شیعه بودن است

وضعیت ورزشگاه پارس شیراز بهبود می‌یابد

4 میلیون تن محصول روی میز عرضه بورس کالا

سرمقاله هم میهن/ درباره انفجار

رئیس شورای اطلاع رسانی دولت رئیسی: این نشانه‌ها را جدی بگیرید!

ترامپ؛ نامحبوب در خاورمیانه

سرمقاله آرمان ملی/ دشواری مذاکرات فنی

یک کشف جدید درباره مضرات آدامس

سرنوشت بنزین سوپر وارداتی چه شد؟

قابی عاشقانه از سمانه پاکدل و هادی کاظمی در شیراز

خاطرات هاشمی: سفارتخانه‌های آمریکا در کشورهای جنوب خلیج‌فارس تهدید شده‌اند

شهردار: وضعیت ورزشگاه پارس شیراز بهبود می‌یابد

انتقال 6 مصدوم حادثه بندرعباس به مراکز درمانی شیراز

سرمقاله سازندگی/ وزیر یا سرباز؟

انفجار مهیب در بندر شهید رجایی؛ حادثه یا خرابکاری؟!

«وارونه‌نمایی و تحریف»؛ حمله کیهان به روحانی

رژیم یعنی درست غذا خوردن نه سختی کشیدن!

کاهش درد زانو با تزریق ژل؛ آیا این روش علمی هست؟!

نصیری اقدم: 50 درصد تورم ناشی از افزایش قیمت ارز است