پیام فارس

آخرين مطالب

خطای سهوی یا پروژه مشکوک نفوذ؟ مقالات

خطای سهوی یا پروژه مشکوک نفوذ؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - آرمان ملی /متن پیش رو در آرمان ملی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
حمید شجاعی| عملکرد صداوسیما مدت‌ها است که محل انتقاد بسیاری از اهل فن، کارشناسان، صاحبنظران و سیاسیون است. نوع برخوردهای جریانی و جناحی در برنامه‌ها، مواضع ضدوحدت و انسجام ملی موجب ریزش شدید مخاطبان این رسانه شده و اگر نباشد پخش مسابقات فوتبال یا برخی سریال‌های مناسبتی چون پایتخت، این رسانه با بن‌بست مخاطب روبه‌رو خواهد شد.
این مسائل باعث شده تا شاهد افزایش نگاه‌های انتقادی در خصوص سیاست‌های حاکم بر این رسانه و روش مدیران آن باشیم. به بیان ساده‌تر سیاست‌های یکجانبه‌گرایانه، رویکردهای محفلی، دوری از متن جامعه، نادیده‌گرفتن افکار عمومی، دعوت از کارشناس‌نماها به‌جای متخصصان واقعی، عدم درک صحیح اقتضائات روز، موجب شده تا صداوسیمایی که نام رسانه‌ملی را یدک می‌کشد و باید محل تبلور سلیقه‌های گوناگون باشد، امروز به رسانه‌ای تبدیل شده که در اختیار یک جریان با دیدگاه خاص است و صرفا بر پایه اهداف و منویات آن جریان به تولید برنامه و محتوا می‌پردازد و نوع برخورد با سایر حوزه‌ها از جمله عملکرد دولت در سیاست داخلی و خارجی بر پایه رویکرد همین جریان خاص صورت می‌گیرد. مدیران صداوسیما در دور جدید قرار بود که رویکردی در پیش بگیرند که در این رسانه تحول ایجاد کنند اما عملکرد چند سال اخیر نشان می‌دهد که مدیران یا تعریف درستی از تحول ندارند یا اینکه تحول را در چارچوبی خاص می‌بینند. البته روشن است که پذیرش افت مخاطبان از سوی مدیران رسانه نیاز به شهامت و درک موقعیت دارد و مدیران این سازمان ریزش مخاطب را قبول ندارند و با ارائه آمارهایی سعی دارند نشان دهند مخاطبان رسانه ریزش نکرده و برعکس بر افزایش مخاطب تاکید دارند. آنچه مشخص است صداوسیمای جبلی- جلیلی در اختیار جبهه پایداری قرار دارد و بر پایه تفکرات آنها پیش می‌رود. لذا این رویه می‌تواند زمینه‌ای برای تولید و پخش برنامه‌هایی فراهم کند که در آن برخلاف وحدت ملی به بزرگان اهل سنت توهین شود و حتی مقامات عربستان را آن هم تنها چند روز پس از دیدار مهم فرستاده پادشاه این کشور با رهبر انقلاب به تمسخر و استهزا بگیرد. نکته مهم این است که وقتی چند بار اتفاقی تکرار می‌شود، باید مدیران ارشد پاسخگو باشند و در صورت قصور از سمت خود کناره‌گیری کنند و از این‌رو رئیس این سازمان برای پاسخگویی، عذرخواهی و شاید هم استعفا باید حاضر شود. هر چند که عده‌ای معتقدند باید این برکناری از جای دیگری صورت گیرد تا رویه‌های جاری در این رسانه اصلاح گردد.
از تمسخر تا توهین
در حالی که چند روز پس از سفر خالد بن‌سلمان پسر پادشاه عربستان و وزیر دفاع این کشور به ایران و ملاقات با رهبر انقلاب و رئیس‌جمهور کشورمان، تیتر وبسایت رهبر انقلاب تاکید بر برادری بود، صداوسیما در رویه‌ای وحدت‌شکن و متفاوت در برنامه‌ای در شبکه نسیم تحت عنوان ارگان تحت کنترل تیم جلیلی رویه متفاوتی از نظام در پیش گرفت و محسن افشانی مجری برنامه «درنگ» طی دو شب در سی و یک فروردین و یک اردیبهشت به تمسخر محمد بن‌سلمان ولیعهد و فیصل بن‌فرحان وزیرامورخارجه عربستان پرداخت. اتفاقی حیرت‌انگیز که با واکنش روبه‌رو شد و در ادامه خود شبکه نسیم بابت پخش برنامه‌ای که وزیر امور خارجه عربستان را تمسخر می‌کرد، مجبور به عذرخواهی شد. اما این پایان ماجرا نبود چرا که چند روز بعد این بار در شبکه‌ای دیگر موضوعی دیگر دستخوش توهین و اهانت قرار گرفت که این بار ابعاد وسیع‌تری به خود گرفت. چهارشنبه سوم اردیبهشت بود که در بخشی از برنامه سیمای خانواده شبکه یک، شخصی به ظاهر مهمان به مقدسات اهل سنت توهین کرد و واکنش‌های بسیاری را برانگیخت تا جایی که دو مدیر اصلی شبکه برکنار و 8 نفر نیز به مراجع قضائی معرفی شدند. همچنین مدیر شبکه یک عزل و به دستور دادستان تهران 4 نفر از عوامل اصلی پخش این برنامه با دستور قضائی بازداشت شدند. گرچه این برکناری‌های دستوری از سوی صداوسیما شاید برای جامعه چندان باورپذیر نباشد چرا که خردادماه سال 98 نیز جواد رمضان‌نژاد مدیر وقت شبکه 5 سیما پس از پخش تصاویری از توهین به اهل سنت در این شبکه از سمت خود برکنار شد اما چند سال بعد از سوی جبلی به‌عنوان رئیس ساترا منصوب شد تا این رفت و آمدها چندان جدی گرفته نشود. البته روابط عمومی صداوسیما در اطلاعیه‌ای آورد: «این خطای مشکوک از سوی معاونت سیما و مرکز صیانت و حفاظت سازمان با حساسیت بسیار بالا پیگیری شد. کمیته‌ای متشکل از معاونت‌های حقوقی، بازرسی، سیما و صیانت مأمور بررسی فوری ماجرا شده و تحقیقات برای شناسایی عوامل احتمالی دیگر ادامه دارد.» همچنین محسن برمهانی معاون سیما در تشریح ماجرا تصریح کرد: «خطای تأسفبار چهارشنبه که تا حدود زیادی مشکوک است و اطمینان نداریم که سهوی بوده باشد و امیدواریم که سهوی بوده باشد، وقتی اتفاق افتاد، ابتدا شبکه یک خودش، وسط آن آیتم مطلع شد. یکی دو دقیقه بعد آیتم را قطع کرد و ویدئو را از بسترهای فضای مجازی در اختیار سازمان صداوسیما بلافاصله برداشت. در عالی‌ترین و بالاترین سطوح سازمان صداوسیما، موضوع بلافاصله پیگیری شد» و در واکنشی غیرمنتظره و جبرانی شبکه یک سیما از ساعت 17و 30 همان روز اقدام به پخش مستندهایی با موضوع وحدت شیعه و سنی کرد؛ حرکتی که از سوی تحلیل‌گران رسانه‌ای به‌عنوان تلاشی برای جبران خسارت و فروکش‌کردن واکنش‌های عمومی تعبیر شد. در ادامه این مسیر نیز تلویزیون در راستای دلجویی اهل تسنن از یک روحانی اهل سنت دعوت کرده تا در برنامه زنده صحبت کند و این روحانی اهل سنت نیز صحبت‌هایی را مطرح کرد که با انتقادات دیگری روبه‌رو شده است. اما بازهم این مسائل باعث نشد تا خشم جامعه نسبت به این مساله فروکش کند و با موجی از واکنش‌ها مواجهه بودیم.
بازار
واکنش‌ها
ماجرای اهانت به مقدسات اهل سنت با واکنش‌های گسترده‌ای مواجه شد. آیت‌ا... مصطفی محامی نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان و منصور بیجار استاندار این استان در پیام مشترک اعلام کردند: پخش محتوای توهین‌آمیز از یکی از برنامه‌های سیما را محکوم می‌کنیم. توقع می‌رود با اتخاذ تدبیر مناسب از تکرار موارد مشابه جلوگیری شود. علی قلهکی فعال رسانه‌ای در توئیتی نوشت: بودجه صداوسیما در سالجاری، 350 هزار میلیارد تومان است! این میزان از مالیات و پول فروش نفت ایرانی‌ها خرج تشکیلات رسانه‌ای می‌شود که خروجی‌اش «توهین به مقدسات اهل سنت و توهین به مسئولان کشوری است که اخیرا با تیم 70 نفری به ایران سفر داشتند! اگر گزارش‌های دقیق مبتنی بر ناکارآمدی تیم فعلی صداوسیما برای گرفتن تصمیم موثرجمع‌بندی نمی‌شود، خب؛ تعطیل کنید این تشکیلات پرهزینه‌ عریض و طویل را. هم صرفه‌جویی می‌شود و هم ملت از اختلاف‌افکنی آن خسارت نمی‌بینند.» امامان جمعه برخی استان‌ها نیز به این اتفاق واکنش نشان داده و آن را تقبیح کردند. محمد مهاجری عضو شورای اطلاع‌رسانی دولت نوشت: «آقای‌ جبلی! دست وحید جلیلی را بگیرید و با هم تشریف ببرید منزل. برنامه‌ای در تلویزیون پخش می‌شود که خلاف وحدت فرقه‌های دین ‌اسلام است. بعدش هم صداوسیما بیانیه می‌دهد که فلانی‌ها را برکنار کردیم و... اینها فقط مشت نمونه‌ خروار است و نشان می‌دهد خطاها حال همه را به هم‌زده. بدتر اینکه یک نظام ملوک‌الطوایفی حاکم شده و هر باند و جریانی سهم خودش را می‌برد.»
از نفوذ تا شائبه عمد
این نخستین بار نیست که چنین محتوایی از رسانه‌ملی پخش می‌شود؛ بلکه در سال‌های گذشته نیز بارها شاهد پخش مطالب اهانت‌آمیز، تفرقه‌افکن و خارج از چارچوب وحدت اسلامی بوده‌ایم. انتشار مکرر چنین محتوایی در آستانه تحولات سیاسی مهم، مانند سفر اخیر وزیر دفاع عربستان به ایران و افزایش امیدها به بهبود روابط تهران و ریاض، شائبه نفوذ و عمدی بودن این اشتباهات را تقویت کرده است. چنانکه سعید محمد، فرمانده پیشین قرارگاه خاتم‌الانبیا، نیز در توییتی نوشت: «اگر دنبال نفوذ می‌گردید، بهتر است آمر و تهیه‌کننده ویدئوی موهن را شناسایی و پیگرد قضائی کنید؛ به‌نظر می‌رسد برخی خواسته یا ناخواسته در مسیر اهداف تفرقه‌افکنانه حرکت می‌کنند.» این اتفاق یک هشدار جدی برای صداوسیما در جهت تغییر رویکرد و مدیران است. صداوسیمایی که به‌جای ملی، جریانی شده و با منویات براداران جلیلی پیش می‌رود. باید منتظر ماند و دید تغییراتی فراتر از مدیران میانی در این سازمان رخ خواهد داد یا خیر.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/949498/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معامله 32 هزار تن محصول در بورس کالای ایران

معلمان نمونه کشوری از فارس شناخته شدند

واکنش ائمه جمعه اهل سنت کرمانشاه به توهین صداوسیما/ مسوولان مراقب شیطنت و تفرقه انگیزی باشند/ خدا فرد توهین کننده را شرمنده و رسوا کند

«پسر شیکاگو» در وزارت اقتصاد؟

آماده شدن امارات و عربستان برای حملات گسترده به یمن

ترامپ چه خوابی برای اوکراین دیده است؟

خداحافظی با کارت سوخت

پروژه «انقلابی» ترامپ موفق خواهد شد؟

همسویی مواضع تندروهای داخلی با مطالبات اسراییل نگران‌کننده است

جولانی به دنبال سازش با اسرائیل

غریزه معامله‌گری ترامپ می‌تواند به توافق با ایران منجر شود؟

شاهین‌های ضدایرانی در واشنگتن بازی را برهم می‌زنند؟

انفجار بندر عباس و راز ابر قارچی

سقوط 16 درصدی قیمت نفت برنت طی 3 ماه

200 واحد خون برای کمک به مصدومان بندر شهید رجایی به شیراز ارسال شد

تقدیر مولوی اهل سنت شهرستان فهرج از مسئولان صداو سیما و دستگاه قضایی

3 اولویت صندوق بازنشستگی کشوری

توضیحات معاون فنی و اجرایی خط 3 مترو شیراز ، درباره خیابان تاچارا و ایستگاه قطار شهری

با اهدای خون، جان حادثه دیدگان بندرعباس را نجات دهید

خبرنگار مهر: وزش باد در بندرعباس اطفا حریق را دشوارتر کرده است

سرنوشت نامعلوم دانشگاه دولتی مرودشت

امضای قرارداد همکاری صداوسیما و بیمه دی/ تعهد به ارتقاء خدمات درمانی و حفظ رضایتمندی بیمه‌شدگان

دیدار مدیرکل بنیاد مازندران با خانواده شهید امنیت محمد ایاره در ساری

تضاد منافع تندروها با منافع ملی

با وجود قطعی‌های برق، چرا نمایندگان با تغییر ساعت رسمی کشور مخالفند؟

منافع تندروها و کاسبان تحریم با منافع ملی در تضاد است

بلومبرگ: زیر پای ترامپ خالی است

روی کاناپه نخوابید!

مشکلات و آسیب دیدگی های زانو

سکه در سراشیبی ریزش؛ دلار سبزپوش شد

شرط واگذاری سهام خودروسازان ایرانی به چینی‌ها

20 سال تورم در ایران؛ سیگنال‌هایی که دیده نشد

معاون اسبق بانک مرکزی: در بودجه 404 منبعی برای سرمایه‌گذاری وجود ندارد

سرنوشت نامعلوم کالاهای اساسی پس از انفجار بندر شهید رجایی

نماینده جامعه کارگری: 96 درصد کارگران قرارداد موقت دارند

نرخ بهره بین بانکی افزایش یافت

40 درصد کسب و کارهای اینترنتی در چند سال اخیر تعطیل شده‌اند

پرداخت سود سهام عدالت به صورت مرحله‌ای، واریز 4/166/000 تومان سود برای سهام عدالتی‌ها

کدام مشاغل اولین قربانیان هوش مصنوعی خواهند بود

روایتی دیگر از کشف آثار تاریخی در شیراز

احتمال بارش‌های خفیف باران در برخی مناطق فارس

قبیله‌گرایی و قدرت سیاسی در خلیج فارس: دولت‌سازی و هویت ملی در کویت، قطر و امارات متحده عربی

دانشگاه شیراز میزبان همایش بازشناسی مفاخر فارس

صدا و سیما؛ سازمانی آشوب‌‏زا و کج‏‌کارکرد

خطای سهوی یا پروژه مشکوک نفوذ؟

ژنرال بازنشسته هندی: دیپلماسی راه بهتری است

قاتل در صحنه حاضر است

عرق سیراب شیردان معجون سلامتی!

اسیر عبدالله البرغوثی در زندان‌های رژیم صهیونیستی تحت شکنجه شدید قرار دارد

انتخابی نفس‌گیر در وزن 130 کیلوگرم، شیراز میزبان نبرد نهایی