پیام فارس

آخرين مطالب

پژوهشگران ایرانی برای ورود به عرصه تولید فاصله‌ای با ابرقدرت‌ها ندارند علمي

پژوهشگران ایرانی برای ورود به عرصه تولید فاصله‌ای با ابرقدرت‌ها ندارند
  بزرگنمايي:

پیام فارس -   یکی از نهادهایی که همواره در حوزه علم و دانشگاه به عنوان تاثیرگذارترین نهادها فعالیت می‌کند، جهاد دانشگاهی است.
نهادی که به عنوان مولود انقلاب اسلامی از آن یاد می‌شود و به گفته بسیاری از مسوولان و کارشناسان این نهاد می‌تواند در پیشرفت کشور نقشی اساسی داشته و به نهادهای اجرایی در امور علمی و دانشگاهی کمک کند.
  درباره عملکرد یک ساله جهاد دانشگاهی و برنامه‌های سال آینده این نهاد در حوزه آموزشی با محمدمحسن غفوریان دکترای علوم ارتباطات اجتماعی، عضو هیأت علمی و معاون آموزش و کارآفرینی جهاددانشگاهی گفت‌وگو کردیم.
* هنوز با چشم‌انداز مطلوب مورد تأکید در اسناد بالادستی نظام فاصله داریم
فارس: سال 1041 را در یک جمله یا یک نگاه یا یک کلمه به تعبیر خودتان تعریف کنید.
غفوریان: سال 1041 سال پرتلاطمی بود؛ چه در عرصه‌های اجتماعی و سیاسی که تحلیل علل، زمینه‌ها و پیامدهای آن فرصت وسیعی را می‌طلبد و چه در عرصه تحولات سازمانی مجموعه‌ای که بنده در آن حضور دارم؛ یعنی جهاددانشگاهی در سال 1041 جهاددانشگاهی حضور سه رییس مختلف را تجربه کرد)، آقایان دکتر طیبی، دکتر دهقانی فیروزآبادی و دکتر مسلمی نائینی( و به تبع تغییرات مدیریتی پیش آمده، افق‌های تازه‌ای از تحول در پیش روی این نهاد گشوده شد.
فارس: به نظر شما آیا کشور در تمام زمینه‌ها و بخصوص در حوزه کاری شما که حوزه علمی و دانشگاهی است به اهداف مدنظر رسید؟
غفوریان: کشور در حوزه علم و فناوری مسیر رشد و تعالی را در پیش دارد و روند تغییرات اخیر و شاخص‌های حوزه علم و فناوری نیز مؤید موفقیتهای بزرگی هستند، اما توفیق‌های کسب شده، هنوز با چشم‌انداز مطلوب مورد تأکید در اسناد بالادستی نظام فاصله دارد. سطح انتظارات از جامعه علمی و دانشگاهی نیز بسیار گسترده است و بدون تردید، رسیدن به اهداف پیش‌بینی شده، تلاش مضاعفی را میطلبد.
* ضرورت «هم‌افزا کردن تلاش‌ها» برای تسریع موفقیت‌ها
فارس: چه کنیم تا سال 1041 بهتر رقم بخورد؟
غفوریان: در یک کلام «هم‌افزا کردن تلاش‌ها» می‌تواند کسب موفقیتها را تسریع کند. خوشبختانه ظرفیتهای بسیار خوبی در کشور وجود دارد و تلاشهای قابل تقدیری نیز انجام می‌شود، اما گاه هم‌راستا نشدن آنها باهم، میزان اثرگذاری آنها را محدود میکند، برای این کار شناسایی ظرفیتها و پیوند دادن آنها با هم و ایجاد شبکه‌های متعدد تخصصی و مرتبط با هم، عامل مهمی در بهتر شدن وضعیت کشور در همه زمینه‌های علمی، اقتصادی و غیر آن خواهد بود.
فارس: وضعیت کشور را از نظر علم و پژوهش در چه میزانی می‌دانید؟
غفوریان: به نظرم در تحلیل وضعیت علم و پژوهش کشور، حتی میتوان به داده‌های داخلی بسنده نکرد. آمار و ارقام مربوط به شاخصهای مختلف علمی در مراجع معتبر به طور مستمر در حال انتشارند. کسب رتبه علمی کمتر از 40 در بین تمامی کشورهای دنیا با وجود تمامی تحًریمها و کارشکنیهای نظام سلطه جهانی، بسیار معنادار است. در برخی زمینه‌های خاص علمی نظیر هوافضا، بیوشیمی و زیست مولکولی، سلولهای بنیادی، فیزیک، ریاضی و نانو نیز جایگاه علمی بسیار معتبری برای کشور رقم خورده است.
فارس: چقدر به تولید ایرانی اعتماد دارید؟
غفوریان: پژوهشگران و فناوران ایرانی ثابت کرده‌اند به لحاظ دانش نظری و جسارت و جرأت برای ورود به عرصه تولید محصولات مختلف، هیچگونه فاصله‌ای با دیگران ندارند، نمونه‌های بسیار موفق تولید محصولات دارویی، لوازم خانگی، فرآورده‌های صنعتی و... توسط محققان ایرانی مؤید این ادعاست، اما حتماً و حتماً این مسیری است که نیاز به بهبود و اصلاح مستمر دارد. شاید هنوز در بسیاری از عرصه‌ها و محصولات نیاز به ارتقای استانداردها، تقویت نظارت و حمایت از کیفیت تولید داشته باشیم.
فارس: آیا خودتان و خانواده‌تان از محصولات ایرانی در حوزه‌های مختلف استفاده می‌کنید؟
غفوریان: بله، این موضوع به خصوص در تهیه لوازم خانگی، پوشاک و اقلام خوراکی، نمود بیشتری دارد.
فارس: با توجه به اینکه تعطیلات نزدیک است، بفرمایید شما به عنوان معاون آموزشی یک نهاد علمی زمان فراغت خود را چطور می‌گذرانید؟
غفوریان: اگر فرصتی برای فراغت باقی بماند، در خدمت خانواده خواهم بود، هرچند فکر می‌کنم از این نظر کارنامه چندان موفقی ندارم!
فارس: روزانه چقدر از فضای مجازی استفاده می‌کنید؟
غفوریان: اغلب استفاده‌ای که دارم مربوط به امور حرفه‌ای و شغلی است، شاید اگر بخواهم زمانی تعیین کنم حدود 3 ساعت در روز را شامل شود.
* بیش از پژوهشگر خوب، به «تیمهای خوب» پژوهشی نیازمندیم
فارس: به نظر شما یک پژوهشگر خوب چه ویژگی‌هایی دارد؟
غفوریان: مهمترین ویژگیهای یک پژوهشگر خوب را می‌توان در صفاتی چون حقیقت‌دوستی، پشتکار، تعهد به صداقت و حسن تعامل با جامعه علمی پیرامونی جستجو کرد. به نظرم امروزه بیش از پژوهشگر خوب، به «تیم‌های خوب پژوهشی» نیازمندیم.
* برای مردم ایران روزهای بلند بدون نگرانی آرزو دارم
فارس: تصور کنید الان سر سفره هفت سین هستیم و لحظه سال تحویل است، یک دعا برای مردم ایران و یک دعا برای دانشجویان و دانشگاهیان بکنید.
غفوریان: برای مردم ایران روزهای بلند بدون نگرانی آرزو دارم؛ روزهای که در آن هیچ خانواده‌ای نگرانی بابت معیشت و سلامت و سعادت اعضای خود نداشته باشد و برای دانشجویان و دانشگاهیان نیز به ثمر نشستن تلاش‌های علمی‌شان را آرزو میکنم که هیچ لذتی بالاتر از آن قابل تصور نیست.
فارس: در این روزهای پایانی سال دلتان برای چه کسی بیشتر از همه تنگ شده است و دوست داشتید چه کسی لحظه سال تحویل کنارتان باشد که امسال نیست؟
غفوریان: دو نعمت «پدر» و «مادر»، نعمتهایی بدون جایگزین‌اند و هرچه بر سن و سال و تجربه آدمها افزوده میشود، این واقعیت بیشتر و عمیقتر ملموس می‌شود. امسال سی و چهارمین سالی است که در هنگام تحویل سال نو، پدرم در کنارم نیست و ماییم و این دلتنگی همیشگی. امیدوارم این سایه‌های پرمهر، بر سر تمامی مردم سرزمینم همیشه مستدام باشد.
* کنکور همه چیز زندگی نیست
فارس: یک توصیه به کنکوری‌ها برای استفاده از تعطیلات نوروز داشته باشید.
غفوریان: هرچند برای ورود به برخی رشته‌های ممتاز دانشگاهی فعلاً مسیری غیر از کنکور وجود ندارد و این از ضعف نظام آموزشی ماست، اما میخواهم توصیه کنم نگذارید این آزمون، همه چیز زندگی شما شود! و فرصتهای بینظیر دیگر موفقیت را از شما سلب کند.
موفقیت‌های اجتماعی و شغلی فقط و فقط در گرو تحصیلات آکادمیک و دانشگاهی نیست، می‌توان با بهادادن به علاقه‌مندیها، توانمندیها و مهارت آموزیهای مختلف ظرفیتهای خوبی برای موفقیت ایجاد کرد.
* کارنامه قابل قبول جهاد دانشگاهی در سه زیرنظام
فارس: برگردیم به جهاد و عملکرد یکساله؛ از برترین اقدامات جهاد دانشگاهی در حوزه آموزش در سال 1401 بفرمایید و اینکه برای سال 1402 چه برنامه هایی دارید؟
غفوریان: جهاددانشگاهی در سال 1041 در سه زیرنظام آموزش عالی، آموزش علمی ـ کاربردی و آموزشهای مهارتی کوتاه‌مدت کارنامه قابل قبولی ارائه کرده است. ارائه آموزش‌های مقطع‌دار و مهارتی در 2 دانشگاه،6 مؤسسه آموزش عالی غیرانتفاعی ،33 مرکز فعال علمی کاربردی و بیش از 164 مرکز آموزش مهارتی، حاصل تلاش حدود 450 عضو هیأت علمی ،3444 مدرس و 1144 کارشناس آموزشی در بالغ بر40 شهر در سراسر کشور است.
از جمله ویژگیهای آموزشها در جهاددانشگاهی، بهره‌مندی آن از ظرفیتهای پژوهشی این نهاد و تأکید بر اشتغال‌محور بودن آموزش‌ها است که کاربردی بودن نتایج آن را دوچندان کرده است. برای سال 1040 نیز تمرکز اصلی بر «ارتقای کیفی» دوره‌ها و مراکز آموزشی و توانمندسازی مدرسان، مدیران و کارشناسان حوزه آموزش قرار داده شده است که امیدواریم بتوانیم بر حاصل تلاش جهادگرانی که پیش از ما در این راه مجاهدانه تلاش کرده‌اند، بیفزاییم و خدمت شایسته‌تری را به مردمان باکرامت کشور عزیزمان که ولی نعمتان حقیقی این نظام و انقلاب هستند، ارائه کنیم.
 

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/459455/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله جام جم/ خبرسازی برای خروج از بن‌بست

سرمقاله ایران/ ایران و زنان

درخواست وزیر بهداشت برای جمع آوری تبلیغ کالاهای آسیب رسان به سلامت

افزایش موارد کووید 19؛ نظام سلامت در حالت هوشیار

3 عامل افزایش قیمت «حبوبات» در بازار

آخرین وضعیت طرح انتقال سهمیه بنزین به کارت بانکی؛ کارت‌‌های سوخت خود را دور نیندازید

نیویورک‌تایمز:خلیج فارس مردم ایران را متحدتر کرد/این پهنه آبی از زمان کوروش کبیر خلیج فارس نامیده شده/این موضوع مربوط به ملت و تاریخ است

واعظی: استفاده گوگل از هر عنوان دیگر جز «خلیج فارس» برخلاف توصیه رسمی سازمان ملل متحد است

ساماندهی ضایعات فروشان و توقفگاه خودروهای سنگین در شیراز

گزارش مهر از بورسیه‌های ورزش؛نام‌های تکراری و سهم اندک در سهمیه و مدال

آب فارس در وضعیت قرمز؛ برداشت بی‌رویه، کم‌بارشی و تهدید فرونشست زمین

گزارش مهر از بورسیه‌های ورزش؛نام‌های تکراری و سهم اندک در سهمیه و مدال – آفتاب نو | اخبار ورزشی

رضایی: مهمونی 10 کیلومتری نشان‌دهنده تاثیر اهل بیت در وحدت مردم است

مجمع مشورتی و تخصصی کمیته عمران و زیر ساخت؛ بازوی نظارتی شورا در پروژه‌های شهری

خلیج فارس برای همیشه خلیج فارس خواهد ماند؛ اعتماد به آمریکا عبث است

ترامپ خبرداد؛ هفته بزرگی در پیش است

واکنش پارلمان فرانسه به اثری مستند و مهم درباره اسناد تاریخی خلیج فارس

نقش ایرانیان در گسترش اسلام ناب محمدی

مراسم تجلیل از معلمان و اساتید شاهد و ایثارگر استان اصفهان برگزار شد

اولین نشست توجیهی و تبیینی دبیران شورای اقامه نماز مراکز تابعه بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

اهدای زمین‌ توسط نیکوکار لامردی برای حمایت از جبهه مقاومت

پیش‌پرده مذاکراتی ایران و آمریکا

سرمقاله آرمان ملی/ دولت از هجمه‌های مخالفان نترسد

سرمقاله اعتماد/ ظرف و مظروف آموزش

بی‌اعتبار

جوراب واریس را چند ساعت بپوشیم؟

اگر بنا بر جنگ باشد، ما اهل آن هستیم

خطا در بنر خلیج‌فارس در نمایشگاه؛ برای این است که باید شاهنامه بخوانیم

علت بازگشت امیر تتلو به ایران از زبان خبرنگار موسیقی

"حج"؛ نماد صلح و همبستگی در دنیای اسلام

رضایی: مهمونی 10 کیلومتری نشان‌دهند ه تاثیر اهل بیت در وحدت مردم است – آفتاب نو | اخبار ورزشی

رضایی: مهمونی 10 کیلومتری نشان‌دهند ه تاثیر اهل بیت در وحدت مردم است

پیام جنجالی هادی چوپان؛ درخواست بخشش امیر تتلو

افتتاح بزرگ‌ترین اقامتگاه همراهان بیمار در شیراز

سکونت اهالی میمند در غار | ماجرای تنها بازمانده یک سبک زندگی

برگزاری ششمین دوره انتخابات سراسری کانون مداحان فارس

ادعای ولید فارس، تحلیلگر سیاست خارجی: ایران می‌خواهد چهار سال زمان بخرد

ساماندهی آرام آرام یک آرامستان

بام‌های جهان زیرپای بانوی ایرانی؛ این بار قله «دائولاگیری»

کانون طبیعت‌گردی ایران منتظر اجرای مصوبات است

پیام به مهدی طارمی علیه ترامپ؛ این پیراهن را بپوش + عکس

‌میزبانی از پیکارهای بین‌المللی کشتی فرنگی در شیراز نیازمند حمایت مسئولان ‌

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «دیانتی»

سرمقاله سازندگی/ دروغ و فریبکاری اسرائیل

حمله «کیهان» به «هم‌میهن»: اشک تمساح برای اعصاب مردم

فارن‌افرز: ایران از تاریخ آموخته به آمریکا اعتماد نکند

سرمقاله هم میهن/ توسعه مفهوم کارگر

آیا صورت شما راز سلامتتان را لو می‌دهد؟

کرونا در کمین است

کدام سکوها در صف رفع فیلترینگ هستند؟