پیام فارس

آخرين مطالب

یادگار کریم خان، جاذبه مغفول مانده شهر راز مقالات

یادگار کریم خان، جاذبه مغفول مانده شهر راز
  بزرگنمايي:

پیام فارس- در کنار اماکن و جاذبه‌های تاریخی و فرهنگی مشهوری که تقریبا همه علاقه‌مندان آنها را می‌شناسند و بازدیدی از آن داشته‌اند، اماکن و نقاطی هم وجود دارد که شاید نامش برای اهالی شهر راز هم آشنا نباشد، چه رسد به آنکه به دیدارش رفته و در خصوص آن اطلاعاتی داشته باشد.

 شیراز با وجود برخورداری از این پتانسیل بالا و شگرف و علیرغم همه محبوبیتی که به هر واسطه نزد ایرانیان و شمار کثیری از مردم جهان دارد، هنوز نتوانسته آنطور که باید و شاید در جذب گردشگر موفق عمل کند و شمار کسانی که به عنوان گردشگر اعم از داخلی یا خارجی به برخی اماکن و نقاط دیدنی شیراز عزیمت و از آنها بازدید می‌کنند، طی یک هفته با زحمت به 50 نفر می‌رسد.

یادگار کریم خان، جاذبه مغفول مانده شهر راز

در میان اماکن و آثار دیدنی و البته ثبت شده میراثی شیراز، باغ-تکیه، یا باغ-موزه "هفت‌تنان" است؛ مکانی که پیشینه آن به دوران زندیه باز می‌گردد؛ بن کوه "چهل مقام" و شمال "آرامگاه حافظ" جای‌گیر شده و دورانی پر رونق را در گذشته خود داشته است و اکنون، با همه جذابیتش، شمار بازدیدکنندگانش حتی در ایام پایانی هفته، به عدد انگشتان یک دست هم نمی‌رسد!!

برای دیداری از باغ-موزه هفت تنان پنجشنبه را انتخاب کردیم با این نگاه که شاید شمار گردشگران بیش از سایر ایام باشد اما در این روزه نیمه تعطیل هفته هم این مکانِ به جا مانده از دوره زندیه، "کمتر از انگشتان یک دست" بازدید کننده داشت! گردشگرانی که دو تن از آنها دانشجو بودند و با هدف پژوهش به این مکان آمده بودند.!

با وجود آثار تاریخی جذاب در این باغ و تعداد بسیار زیادِ سنگ ها و اشیاء با قدمت چندصدساله، نه توجه توریست ها چندان به آن جلب می شود و نه شیرازی ها در شهرگردی هایشان التفاتی قابل ذکر به آن دارند.

یادگار کریم خان، جاذبه مغفول مانده شهر راز

این در حالیست که به لحاظ جغرافیایی، باغ-موزه هفت تنان در نقطه خوبی قرار دارد و با توجه به فاصله بسیار کم آن با اماکن مشهوری مانند آرامگاه و ورزشگاه حافظیه، باغ های جهان نما و دلگشا، دروازه قرآن و گهواره دید، پتانسیل بالایی برای جذب گردشگر دارد، اما میزان استقبال شیرازی ها و غیرشیرازی ها به این باغ تاریخی، قابل مقایسه با اماکن پیرامونی آن نیست.

سنگ قبرهای بی نام این باغ در کنار پنج نقاشی حک شده بر دیوارهای عمارت، به تنهایی جذابیت های فراوانی برای مخاطبان ایجاد می کند و در قسمت دیگر باغ که دَربی جداگانه دارد، شاهد سنگ ها و اشیاء کوچک و بزرگ بسیار زیادی هستیم که می توانند برای هر مخاطبی جالب توجه باشند.

نکته عجیب و نگران کننده، تعداد ماموران و محافظان این بنا و این همه سنگ و اشیاء ارزشمند است. در طول شبانه روز، همواره تنها یک نفر مسئولیت نگهبانی از این باغ-موزه را برعهده دارد که در نوع خود بسیار عجیب به نظر می رسد. با توجه به اینکه این باغ-موزه دارای دو قسمت جداگانه است و درب های آن نیز با یکدیگر فاصله زیادی دارد، مشخص نیست که در صورت بروز حادثه ای برای یکی از این دو قسمت، چه اتفاقی رخ خواهد داد. و آیا در صورت بروز سوء قصد برای ربودن اشیاء تاریخی، تنها یک مامور، آن هم با دستان خالی، می تواند مانعی برای سارق یا سارقان احتمالی باشد؟ آیا حتما باید اتفاق، رخ دهد تا برای ایمنی بیشتر این مکان تدبیری اندیشیده شود؟

یکی از ایده هایی که می تواند در جلب نظر گردشگران به این باغ موثر باشد، تبدیل کردن بخش موزه باغ به کافه سنتی یا چیزی شبیه آن است.  با توجه به احتمال انتقال بخش عمده ای از اشیاء به آرامگاه حافظیه، اگر این قسمت از باغ-موزه هفت تنان با رعایت نکات ضروری به جایی برای گذراندن اوقات فراغت جوانان و خانواده ها تبدیل شود، هم می تواند باعث درآمدزایی و اشتغال زایی شود و هم در افزایش تعداد بازدیدکنندگان بسیار موثر خواهد بود.

یادگار کریم خان، جاذبه مغفول مانده شهر راز

اما این تنها راه نجات باغ-موزه هفت تنان نیست و معرفی بیشتر آن به گردشگران داخلی و خارجی، همت مسئولان مربوطه در اداره کل میراث فرهنگی استان فارس را می طلبد.

به گزارش ایسنا، نقاشی‌های پنجگانه موجود که به نوعی مراحل مختلف سیر و سلوک را تصویرگر است، شامل تابلوهای "درویشی جوان، حضرت ابراهیم در حال ذبح حضرت اسماعیل، عاشق شدن و دلدادگی شیخ صنعان به دختر ترسا، حضرت موسی(ع) در لباس شبانی و درویشی با کشکول و تبرزین" بوده و هر یک حکایتی دارد و یک مرحله از مسیری که باید برای رسیدن، طی شود را نشان می‌دهد.

"آقا صادق" نقاش دوره زندیه در تابلوی اول که درویش جوان را شبیه شاه عباس صفوی به تصویر کشیده یک بوق پشت این درویش آویزان کرده و درحالی که در یک دست چماقی دارد با دست دیگر سعی می‏‌کند کشکول را از روی درخت بردارد. در واقع برای گذشتن از سیر و سلوک باید مراحل مختلفی را طی کرد. او ابتدا باید قال و قیل و سروصدا که در این تصویر نماد آن بوق است را از بین ببرد و بعد چماق را که نشان زور و قدرت است کنار بگذارد.

در تابلوی دوم که ذبح اسماعیل (ع) به دست حضرت ابراهیم(ع) تصویریگری شده؛ مقصود نقاش آن بوده که نشان دهد برای رسیدن به سلوک باید همانند ابراهیم در راه خدا از همه چیز خود گذشت و مانند اسماعیل مطیع امر خدا بود.

در تصویر وسط یا سوم که مربوط به شیخ صنعان است متوجه می‌‏شویم که برای رسیدن به سلوک نباید فریب زهد و تقوا را خورد. می‏‌دانیم که شیخ صنعان مظهر زهد و تقوا بود اما در یک شب عاشق دختری مسیحی (ترسا)می‏‌شود و دین و تقوای او جایش را به امور دنیوی می‌دهد. آنجاکه دختر از شیخ صنعان می‏‌خواهد شراب بخورد و او می‌خورد؛ می‌‏خواهد قرآن را پاره کند و او می‌کند و البته دست آخر هم شیخ به وصال نمی‌رسد.

تابلوی چهارم اما، موسی(ع) را نشان می‌‏دهد که در حال شبانی است. او که هم قبل از پیامبری و هم بعد از آن شبان بود با همه کلیم الهی بودن چیزی برای خود نخواست. لذا از خود گذشتن و ساده زیستن مرحله دیگر از مراحل سلوک است.

و در نهایت تابلوی پنجم، تصویر درویشی است که نام و نشانی ندارد. او بر خلاف تابلوی اول نه چوب دارد و نه چماق و نه بوقی که با آن قال و قیل کند. هم دارایی درویش در این تصویر تبرزینی‌ست که نماد جدایی حق از باطل محسوب می‌شود و البته کشکولی. همان کشکول که در تابلوی اول روی درخت قرار داشت و در نقطه پنجم از مسیر سیر و سلوک، به دست درویش رسیده است.

 این تابلوهای نقاشی که با رنگ و روغن بر روی گچ کار شده، در سال‌های 1336 و 1337 هجری شمسی توسط نقاش و هنرمند فقید؛ شادروان "محمدباقر جهانمیری" به همان طرح و نقش قدیمی تعمیر و تجدید شده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/284939/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله جام جم/ خبرسازی برای خروج از بن‌بست

سرمقاله ایران/ ایران و زنان

درخواست وزیر بهداشت برای جمع آوری تبلیغ کالاهای آسیب رسان به سلامت

افزایش موارد کووید 19؛ نظام سلامت در حالت هوشیار

3 عامل افزایش قیمت «حبوبات» در بازار

آخرین وضعیت طرح انتقال سهمیه بنزین به کارت بانکی؛ کارت‌‌های سوخت خود را دور نیندازید

نیویورک‌تایمز:خلیج فارس مردم ایران را متحدتر کرد/این پهنه آبی از زمان کوروش کبیر خلیج فارس نامیده شده/این موضوع مربوط به ملت و تاریخ است

واعظی: استفاده گوگل از هر عنوان دیگر جز «خلیج فارس» برخلاف توصیه رسمی سازمان ملل متحد است

ساماندهی ضایعات فروشان و توقفگاه خودروهای سنگین در شیراز

گزارش مهر از بورسیه‌های ورزش؛نام‌های تکراری و سهم اندک در سهمیه و مدال

آب فارس در وضعیت قرمز؛ برداشت بی‌رویه، کم‌بارشی و تهدید فرونشست زمین

گزارش مهر از بورسیه‌های ورزش؛نام‌های تکراری و سهم اندک در سهمیه و مدال – آفتاب نو | اخبار ورزشی

رضایی: مهمونی 10 کیلومتری نشان‌دهنده تاثیر اهل بیت در وحدت مردم است

مجمع مشورتی و تخصصی کمیته عمران و زیر ساخت؛ بازوی نظارتی شورا در پروژه‌های شهری

خلیج فارس برای همیشه خلیج فارس خواهد ماند؛ اعتماد به آمریکا عبث است

ترامپ خبرداد؛ هفته بزرگی در پیش است

واکنش پارلمان فرانسه به اثری مستند و مهم درباره اسناد تاریخی خلیج فارس

نقش ایرانیان در گسترش اسلام ناب محمدی

مراسم تجلیل از معلمان و اساتید شاهد و ایثارگر استان اصفهان برگزار شد

اولین نشست توجیهی و تبیینی دبیران شورای اقامه نماز مراکز تابعه بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

اهدای زمین‌ توسط نیکوکار لامردی برای حمایت از جبهه مقاومت

پیش‌پرده مذاکراتی ایران و آمریکا

سرمقاله آرمان ملی/ دولت از هجمه‌های مخالفان نترسد

سرمقاله اعتماد/ ظرف و مظروف آموزش

بی‌اعتبار

جوراب واریس را چند ساعت بپوشیم؟

اگر بنا بر جنگ باشد، ما اهل آن هستیم

خطا در بنر خلیج‌فارس در نمایشگاه؛ برای این است که باید شاهنامه بخوانیم

علت بازگشت امیر تتلو به ایران از زبان خبرنگار موسیقی

"حج"؛ نماد صلح و همبستگی در دنیای اسلام

رضایی: مهمونی 10 کیلومتری نشان‌دهند ه تاثیر اهل بیت در وحدت مردم است – آفتاب نو | اخبار ورزشی

رضایی: مهمونی 10 کیلومتری نشان‌دهند ه تاثیر اهل بیت در وحدت مردم است

پیام جنجالی هادی چوپان؛ درخواست بخشش امیر تتلو

افتتاح بزرگ‌ترین اقامتگاه همراهان بیمار در شیراز

سکونت اهالی میمند در غار | ماجرای تنها بازمانده یک سبک زندگی

برگزاری ششمین دوره انتخابات سراسری کانون مداحان فارس

ادعای ولید فارس، تحلیلگر سیاست خارجی: ایران می‌خواهد چهار سال زمان بخرد

ساماندهی آرام آرام یک آرامستان

بام‌های جهان زیرپای بانوی ایرانی؛ این بار قله «دائولاگیری»

کانون طبیعت‌گردی ایران منتظر اجرای مصوبات است

پیام به مهدی طارمی علیه ترامپ؛ این پیراهن را بپوش + عکس

‌میزبانی از پیکارهای بین‌المللی کشتی فرنگی در شیراز نیازمند حمایت مسئولان ‌

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «دیانتی»

سرمقاله سازندگی/ دروغ و فریبکاری اسرائیل

حمله «کیهان» به «هم‌میهن»: اشک تمساح برای اعصاب مردم

فارن‌افرز: ایران از تاریخ آموخته به آمریکا اعتماد نکند

سرمقاله هم میهن/ توسعه مفهوم کارگر

آیا صورت شما راز سلامتتان را لو می‌دهد؟

کرونا در کمین است

کدام سکوها در صف رفع فیلترینگ هستند؟