پیام فارس

آخرين مطالب

24 دی؛ در تاریخ چه گذشت؟ اجتماعي

24 دی؛ در تاریخ چه گذشت؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس -

پیام فارس


به گزارش گروه فرهنگی ایسکانیوز، امروز 24 دی برابر با 14 ژانویه تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.
بیشتر بخوانید:
23 دی؛ در تاریخ چه گذشت؟
رویدادها:
532 - شورش بزرگ قسطنطنیه شورش نیکا NIka (برنده مسابقه) در قسطنطنیه (استانبول) 14 ژانویه سال 532 میلادی و در دومین روز خود شدت بیشتری یافت و مذاکرات صلح ایران و روم مربوط به جنگهای سال 527 تا سال 531 را که در این شهر آغاز شده بود متوقف ساخت.
در این جنگها رومیان شکست خورده و حاضر به ازدست دادن بخشی از قلمرو خود و باج سالانه به ایران شده بودند. مذاکرات ژانویه 532 برای روشن ساختن نکات مبهم موافقتنامه قبلی بود.
شورش قسطنطنیه بر سر اعلام برنده مسابقه ارابه رانی آغاز شده بود. شورشیان مدعی بودند که داوران مسابقه تیم مورد علاقه امپراتور ژوستی نین (ژوستی نی ان یکم - Justinian I)را بخاطر خوشنودکردن او برنده اعلام کرده اند حال آنکه تیم دیگر (تیم معروف به پرچم آبی) برنده بود. این مدعیان 13 ژانویه به صورت اعتراض وارد میدان اصلی شهر شده بودند و چون پاسخ نشنیدند از روز بعد به شورش دامن زدند ـ شورشی که پنج روز طول کشید و نیمی از شهر ازجمله کلیسای ایاصوفیه و گوشه ای از کاخ سلطنتی ویران شد. ناراضیان از مالیات سنگین ـ مالیاتی که وضع شده بود تا باج سالانه 2هزار و چهارصد کیلوگرمی طلا به ایران داده شود ـ از روز سوم و دو سناتور مخالف امپراتور از روز چهارم به شورشیان پیوستند. شورشیان خواهان اعدام ژنرال بلیساریوسBelisarius و ژنرال موندوسMundus بودند که از ایران شکست خورده بودند. در این روز «تئودورا» بانوی امپراتور و این دو ژنرال ضمن منصرف ساختن «ژوستی نی ان» از ترک شهر و رفتن به دژ نظامی مجاور خواستند که اجازه دهد ارتش وارد عمل شود و چنین اجازه ای به آنان داده شد و ارتش در پنجمین روز شورش وارد عمل شد و با کشتن هزاران شورشی به ناآرامی پایان داد. هزینه تعمیر خرابی وارده به شهر و ازجمله نوسازی کلیسای ایاصوفیه سبب شد که امپراتور نتواند باج سالانه را به ایران بپردازد و در سال 540 ارتش ایران به دستور خسروانوشیروان از چند ناحیه قلمرو امپراتوری روم را مورد حمله قرارداد. یک بهانه «ژوستی نی ان» از تعلل درپرداخت باج مقرر این بود که دولت ایران به کمک خود به ژرمن های آریایی ـ به عنوان همنژاد ـ ادامه می دهد و آنان با این کمک و وعده های دیگر اعلام استقلال کرده و از روم (بخش غربی به پایتخی شهر رم) جدا شده اند. ارتش ایران در تعرض سال 540 ضمن تصرف حلب (آلپو)، انتاکیه، دارا (امروزه؛ اوقوز) و ادسا، لازیکا Lazika (گرجستان غربی ـ گرجستان ساحلی امروز) و ... دولت قسطنطنیه را مجبور به قبول برتری ایران و پرداخت باج کرد. در نبرد لازیکا 30 هزار رومی کشته شدند. خسروانوشیروان بعدا مبلغ سنگین باج را کاهش داد و پارسیان را تشویق کرد که به گرجستان غربی (لازیکا در ساحل دریای سیاه) مهاجرت کنند تا نفوس ایرانی منطقه در اکثریت باشد. جنگ ایران و روم پنج سال بعد بر سر ناحیه «پترا» ازسر گرفته شد که باز ایران برنده جنگ بود.
1831 - رمان گوژپشت نتردام اثر نویسنده فرانسوی ویکتور هوگو منتشر شد.
1980 - ایندیرا گاندی به نخست‌وزیری هند منصوب شد.
1976 - خشم ایرانیان از یک نامگذاری تحریک آمیز خشم ایران نسبت به هفت کشور عربی منطقه خلیج فارس که از 17 دیماه سال 1354 (هفتم ژانویه 1976) آغاز شده بود بیست و چهارم دیماه به اوج خود رسید و بعدا هم ادامه یافت. این برانگیخته شدن احساسات و واکنش افکار عمومی ایرانیان پس از نامگذاری یک سرویس خبری به نام «خبرگزاری خلیج عربی!» صورت گرفته بود که متعاقب آن دولت ایران سفیران خود را از این کشورها فراخواند و در نشست این سفیران در تهران این نامگذاری یک دسیسه تازه اعلام شد و اخطار گردید که احدی حق ندارد نام دو هزار و پانصد ساله خلیج فارس را تغییر دهد. حساسیت و واکنش ایرانیان نسبت به نام تاریخی خلیج فارس از آن زمان ادامه داشته است.
مفسر رادیو دولتی ایران در همان روز این اقدام ضد تاریخی و ضد فرهنگی را «تحریک ایران به دست شماری از حاکمان عربی، طبق نقشه و سیاست دولتهای خارج از منطقه» خواند و از این «حاکمان» خواست که فریب دولتهای دوردست را نخورند و با آتش بازی نکنند.
مرور زمان نشان داده است که این تحریکات همچنان ادامه دارد. بااینکه دولت و رسانه های آمریکا، هنوز جز خلیج فارس لفظ دیگری بکار نبرده اند جورج دبلیو بوش رئیس جمهور وقت ایالات متحده در آخرین نطق سالانه خود در این مقام در 28 ژانویه 2008گفته بود: "آمریکا با آنهایی که (اشاره به دولت ایران) نیروهای نظامی مارا تهدید کنند برخورد خواهد کرد، و ما در کنار متحدان خود در خلیج فارس خواهیم ایستاد و از منافع حیاتی خود در منطقه خلیج فارس دفاع خواهیم کرد."، و جمله آخر او تکرار دکترین کارتر در 28 سال پیش از آن بود (استقرار نظامی در خلیج فارس و حضور در منطقه). رسانه های آمریکا این قسمت از نطق بوش را اخطار به دولت جمهوری اسلامی ایران تلقی کرده بودند.
1690 - کلارینت (نوعی ساز بادی ــ قره نی) اختراع شد.
1929 - امان الله پادشاه افغانستان که به یک دژ نظامی پناهنده شده بود به سود برادرش که تنها سه روز پادشاه بود کناره گیری کرد.
1943 - تشکیل کنفرانس "کازابلانکا" در جریان جنگ جهانی دوم کنفرانس کازابلانکا در 14 ژانویه 1943م و در هنگامه جنگ جهانی دوم در بندری به همین نام واقع در کشور مراکش برگزار گردید و فرانکلین روزولت رئیس جمهور امریکا و چرچیل نخست وزیر انگلستان به عنوان سران دو دولت اصلی متفقین در آنها شرکت داشتند. این کنفرانس در حالی برگزار گردید که دو کشور نسبت به عملکرد یک‏دیگر اعتراض داشتند. انگلستان از این‏که امریکا اولویت در شکست آلمان را کنار گذاشته است گله‏مند بود و امریکا نیز از عدم حملات وسیع انگلستان علیه ژاپن شاکی بود. با این همه، کنفرانس در یک موقعیت خاص زمانی برگزار می‏شد و هدف مشترک آنها در نهایت پیروزی بر متحدین بود. در این کنفرانس نقشه حمله به سیسیل از جزایر مهم ایتالیا، بمباران کشورهای جبهه متحد توسط امریکا و دیگر مسایل جنگ مورد بررسی قرار گرفت. هم‏چنین نحوه کمک رسانی و تدارک تجهیزات برای روسیه و نیز نحوه حمله به فرانسه مورد بحث و موافقت قرار گرفت. در پایان این کنفرانس که به مدت ده روز به طول انجامید، نمایندگان کشورهای شرکت کننده اعلامیه مشترکی صادر کردند که به موجب آن متعهد شدند، جنگ را تا تسلیم بدون قید و شرط دولت‏های متحد ادامه دهند. خواسته نهایی متفقین، باعث شد تا برخی کشورها، مسئولیت ادامه جنگ و طولانی شدن آن را متوجه متفقین بدانند. بیش از 2 سال بعد از این کنفرانس، جنگ دوم جهانی با شکست و تسلیم آلمان و ژاپن به پایان رسید.
2006 - کناره گیری قاضی دادگاه صدام رزگر امین که صدام حسین و تنی چند از همکارانش را محاکمه می کرد 14 ژانویه 2006 استعفای خود را از ریاست دادگاه تسلیم داشت. وی که یک «کُرد» است پس از این که دلسردی مردم از جریان محاکمه و نیز دلخوری دولتهای آمریکا و عراق را از رفتار نرم خود با صدام مشاهده کرد کناره گیری خودرا اعلام داشت زیرا که هر دو طرف را از کار خود ناراضی دید. محاکمه صدام ادامه یافت و اعدام شد.
2011 - پیروزی انقلاب مردمی تونس و سقوط رژیم دیکتاتوری زین العابدین بن علی در این کشور.
2013 - به نوشته خبرگزاری فارس، "به‌رغم تاکیداتی که برای اطلاع‌رسانی به افکار عمومی در مسیر برخورد با مفسدان اقتصادی وجود دارد، در دور دوم برگزاری دادگاه فساد مالی 3 هزار میلیارد تومانی امکان حضور خبرنگاران در این جلسات فراهم نشده است."
انتهای پیام/
کد خبر: 1125610 برچسب‌ها اخبار روز

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/259467/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افزایش 85 درصدی کشت ذرت در شهرستان رستم

صدور 73 پروانه استاندارد در سه‌ماهه نخست 1404

تأکید بر ایمن‌سازی استخر‌های کشاورزی در نی‌ریز

برگزاری مراسم گرامیداشت شهدای فراجا در فارس

اجرای پویش فرهنگی «2040» در حرم مطهر سیدعلاءالدین حسین (ع) شیراز

شهید محمدرضا دهقانی در زادگاهش آرام گرفت

کشت ذرت علوفه‌ای در بیش از 5 هزار و 500 هکتار از مزارع کوار

پایان عملیات مرمت و لایروبی قنوات توفیق‌آباد و آب‌منگو در کازرون

کاشت 3 هزار اصله درخت توسط بانوی همیار منابع طبیعی در فسا

اعلام ویژه‌برنامه‌های سالروز شهادت حضرت علی‌ابن‌حمزه (ع) در شیراز

تصاویر کم‌نظیر از سه پلنگ ایرانی در منطقه شکار ممنوع کوه هوا لامرد ثبت شد

برداشت بیش از 34 هزار تن گندم و جو از مزارع فسا

تشکیل نخستین کارگروه مشترک کاهش آسیب‌های اجتماعی زندانیان در فارس

افتتاح نخستین بازارچه روستا بازار در بیضا

اجرای طرح تابستانه «مسجد، کانون نشاط» در 1300 مسجد فارس

کشف 90 میلیارد ریال کالای قاچاق در لارستان

تعلیق 3 آزمایشگاه CNG متخلف در استان فارس

نیم قرن عزاداری و اطعام حسینی در منزل یک پیرغلام در شهر بهمن

دیدار چهره‌به‌چهره مدیرکل بنیاد شهید منطقه دو استان قم با خانواده شهدا و ایثارگران

استاندار یزد زنده نگه داشتن خاطره شهدای اقتدار را خواستار شد.

تشییع باشکوه پیکر شهید حملات ددمنشانه رژیم صهیونیستی به خاک مقدس ایران اسلامی در زاهدان

دانشگاه خوب می‌تواند ملت خود را به سعادتی واقعی برساند/ دانشگاه شاهد باید در مسیر توسعه علومی گام بردارد که برای جامعه منفعت داشته باشد

اماکن تاریخی و گردشگری فارس بازگشایی شد

رزمایش فدائیان ولایت در فارس برگزار شد

حضور نمایندگان فارس در اردوی تیم ملی هوپس دختران

بومی‌سازی فناوری پاک‌سازی رسوبات چاه‌های نفت برای نخستین‌بار در کشور

استاندار فارس از سازمان همیاری شهرداری‌های استان بازدید کرد

راز ماندگاری انسان، صداقت و امانت‌داری است

کشف 200 دستگاه غیرمجاز استخراج رمزارز

دستگیری عاملان تیراندازی در خیابان لادن شیراز

دنیای پرداخت گزارش می دهد/ اپلیکیشن دی‌دار راهی نوین برای ارائه خدمات بیمه‌ای

اجرای بسته حمایتی دولت از تولیدکنندگان به استانداران تفویض شد

خرد و کلان گزارش می دهد/ رشد 72 درصدی حق بیمه تولیدی بیمه دی در بهار

رئیس بنیاد شهید: خانواده‌های شهدای حمله اخیر رژیم صهیونیستی تحت پوشش بیمه دی قرار می‌گیرند

حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، ضرورتی استراتژیک است

سرمقاله فرهیختگان/ راهبرد کنونی

جزئیات حراج شمش طلا مرکز مبادله اعلام شد

نظر وزارت ارتباطات در مورد استفاده از واتساپ؛ برای مردم مشکلی ندارد

افت تولید فولاد و خودرو و جهش تولید لوازم خانگی در 1403

تکذیب لغو پروازهای ترکیش ایرلاین

واردات موز به شرط صادرات سیب

ثبت تصاویر 3 پلنگ ایرانی در منطقه شکارممنوع کوه هوا

شهید محمدرضا دهقانی، اسوه جانبازی دفاع مقدس به یارانش پیوست

ظرفیت معادن فارس پیشران توسعه اقتصادی در این استان است

تولید ثروت برای کشور، رسالت اصلی وزارت صمت است

سرمقاله شرق/ دل و پشت ایرانیان نشکنید

سرمقاله جوان/ کارگر هست، دستمزد نیست!

خوراکی که سبب افزایش طول عمر می‌شود

فنر قیمت‌ها در بازار طلا و سکه در رفت؛ دلار به کانال 89 هزار تومان رسید

رشد 26 هزار واحدی شاخص کل بورس