پیام فارس

آخرين مطالب

از تنوع زیستی خاک محافظت کنید سازمان حفاظت محیط زیست

از تنوع زیستی خاک محافظت کنید
  بزرگنمايي:

پیام فارس - معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی به مناسبت روز جهانی خاک پیامی صادر کرد. کیومرث کلانتری در این پیام تاکید کرد: حفاظت از خاک ضامن امنیت غذایی کشور، سلامت محیط زیست، حفظ تنوع زیستی، تعادل اقلیم و پایداری توسعه است و لازم است با برنامه ریزی، سیاستگذاری و اجرای برنامه های حفاظت از خاک و افزایش آگاهی های عمومی بهره برداران از منابع خاک اقدام کنیم و آن را برای نسل های حاضر و آتی حفاظت کنیم.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، در متن پیام کیومرث کلانتری آمده است:خاک پس از هوا و آب مهم ترین مولفه محیط زیست در زیستکره است. به طوری که تمام شئون حیات بشری با آن مرتبط و وابسته به این منبع ارزشمنداست. 
" روز جهانی خاک" مصادف با 5 دسامبر(15 آذر)، توسط اتحادیه بین المللی علوم خاک در سال 2002 به دنیا معرفی شد.
این روز هر ساله با هدف جلب توجه جهانیان به اهمیت خاک بعنوان یک بخش حیاتی و مهم سیستم طبیعی و همین طور حیات بشر، برگزار می شود.
شعار سال 2020 روز جهانی خاک تحت عنوان " خاک را زنده نگه دارید، از تنوع زیستی خاک محافظت کنید"تعیین شده است که هدف آن ارتقا آگاهی نسبت به اهمیت حفظ سلامت اکوسیستم ها، مقابله با از دست دادن تنوع زیستی خاک و افزایش رفاه انسان است. 
تنوع زیستی خاک شامل انواع موجودات زنده از جمله گیاهان و میکرو ارگانیسم ها تا مهره داران می باشد. تنوع زیستی یک منبع تجدید ناشدنی است که حتی با تکنولوژی های نوین هم قابل جبران و احیا مجدد نخواهد بود. شعار روز جهانی خاک همراستا با اهداف و سیاست گذاری های بین المللی مرتبط با تنوع زیستی سعی داشته است علاوه بر معرفی قابلیت های بی نظیر خاک به عنوان بستر حیات، در سطح جهانی و عام به این موضوع بپردازد که اگر به سرعت، برنامه ریزی شده و درست اقدام نکنیم، حاصلخیزی خاک همچنان با سرعتی نگران کننده کاهش یافته و منابع و امنیت غذایی جهان به شدت تهدید می شود. بنابر تخمین سازمان غذا و کشاورزی FAO) ) ارزش اقتصادی – اجتماعی تنوع زیستی خاک، بالغ بر 1542 میلیارد دلار است.
خاک یک منبع زنده است که بیش از 25 در صد از تنوع زیستی را در خود جای داده است. تخمین زده شده که حدود 90در صد موجودات زنده، بخشی از چرخه حیات خود را در خاک می گذرانند. ارگانیسم های خاک می توانند آلودگی های خاص را از بین ببرند. در واقع، گیاهان به همراه سایر موجودات زنده خاک، یک جهان پهناور از تنوع زیستی را شکل می دهند که با حمایت و تعدیل فرآیندهای اصلی بیو زئوشیمیایی، سلامتی و حاصلخیزی خاک را حفظ نموده و زندگی بر روی کره زمین را امکانپذیر می سازند. 
فون و فلور خاک، ساختاری را ایجاد می کند که موجب هوادهی خاک و در نتیجه نفوذ و تصفیه و ذخیره آب می شود. افزایش نفوذپذیری زمین به آب، ضمن جلوگیری از سیل و فرسایش خاک باعث جذب آلودگی ها یی از جمله باکتری ها و ویروس ها به ذرات خاک شده و در نتیجه پاکیزگی و ایمنی آب و سایر زیستمدان خاک را فراهم می سازد. هر قدر تنوع زیستی خاک بیشتر باشد، فرآیندهای مفیدی نظیر تصفیه، زیست پالایی و پاکسازی خاک از آلودگی ها حتی آلودگی های شیمیایی، بهتر و کامل ترانجام خواهد شد. 
خاک نه تنها بستری برای حفظ آب و غذاست بلکه موجب متعادل نگه داشتن شرایط اقلیمی نیز می شود. 
ارگانیسم ها و تنوع زیستی غنی خاک، با ذخیره بیشتر و بهتر کربن در خاک، موجب کاهش گازهای گلخانه ای که عامل تغییر اقلیم و گرم شدن جو زمین هستند، می شوند. حدود 3 هزار میلیارد تن کربن در خاک وجود دارد که تقریبا 315 برابر میزان کربنی است که در حال حاضر در جو زمین رها می شود. یکی از مواردی که خاک را به چنین مولفه ای بنیادی در راهکار توقف تغییر اقلیم مبدل می کند به خاطر قابلیت نگهداری طولانی مدت کربن است. کربنی که در صورت باقی ماندن در سطح، تنها 1 یا 2 سال عمر می کند می تواند در خاک، صدها و حتی هزاران سال باقی بماند. کربن در ترکیب با کانی های خاک، تثبیت شده و قابلیت بازگشت به جو زمین به عنوان گازهای گلخانه ای را نخواهد داشت. 
علاوه بر این، خاکی که مقدار زیادی از کربن را ذخیره می کند سالم، حاصلخیز و قابل انعطاف است و قادر به نگهداری مقدار زیادی آب و مواد مغذی است. بنابر این برای حفظ سلامت خاک بایستی در وهله نخست آنرا آلوده نکرد و ثانیا با استفاده از روش های نوین مدیریت محصول وکشاورزی از جمله رعایت تناوب زراعی و استفاده از کودهای آلی و زیستی، توان بیولوژیک و سلامتی خاک را برای حفظ اجزای تنوع زیستی، ذخائر ژنتیکی و سلامت بشرافزایش داد.
در عصر کنونی فرسایش خاک در کنار تغییر اقلیم، دو چالش مهم و اولویت دار در سطح جهانی هستند. در سطح کشور نیز متاسفانه جزء یکی از کشورهای با نرخ تخریب و فرسایش شدید خاک هستیم. حفاظت از خاک ضامن امنیت غذایی کشور، سلامت محیط زیست، حفظ تنوع زیستی، تعادل اقلیم و پایداری توسعه است و بر همه ما لازم است با درک صحیح از ارزش های بالای خاک نسبت به برنامه ریزی، سیاستگذاری، اجرای برنامه های متناسب با حفظ خاک و افزایش آگاهی های عمومی بهره برداران از منابع خاک اقدام کنیم و آن را برای نسل های حاضر و آتی حفاظت کنیم.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/163431/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آرایش مذاکراتی ایران و آمریکا

روایت‌سازی ترامپ درباره تأسیسات هسته‌ای ایران

سرمقاله شرق/ سیاست امنیت ملی از موشک تا زنبورک

این خوراکی‌ها قاتل دندان هستند

چرا هر مشاور املاکی باید از نرم افزار مدیریت املاک استفاده کند؟

کاهش 600 هزار نفری متقاضیان لاتاری خودرو

لیست قیمت جدید محصولات ایران خودرو اعلام شد

تصادف پارس و تریلر در گردنه کولی‌کش خرمبید

تشییع باشکوه سه شهید مدافع امنیت در چابهار

سرمقاله همشهری/ وحدت؛ سپر ملت در توفان توطئه‌ها

از مذاکره کنار نکشیم، میز را به موشک بست که بست(!)

سخنگوی صنعت آب: آمار ها نشان دهنده سال سخت آبی است

آغاز پرداخت وام 250میلیونی تعمیر و بازسازی مناطق جنگ‌زده

آبگرفتگی معابر در شهرستان خفر

ساخت زمین چمن مصنوعی در مدارس شهر آباده

سرمقاله ایران/ گفت‌وگو از موضع اقتدار؛ منطق دیپلماسی در جهان پیچیده امروز

ابطال برجام از سوی غرب و آویزان شدن غربگرایان از مکانیسم ماشه!

این سبزی سرشار از ویتامین C است و از قلب حفاظت می‌کند

جانباز 70 درصد قطع نخاعی در شیراز به یاران شهیدش پیوست

آسمانی شدن جانباز 70 درصد در کازرون

برخورد خودرو با تریلر در گردنه کولی کش

سرمقاله اعتماد/ نقاط قوت و ضعف ایران در جنگ 12 روزه اسراییل

کیهان: ایران در جنگ پیروز شد؛ مذاکره، نسخه نجات دشمن است

هشدارِ شیوع سرخک در بحبوحه سفرهای تابستانی در آمریکا

کاهش یک درصدی شاخص فرابورس در هفته‌ای که گذشت

مناسبت روز/ یکشنبه، 22 تیر ماه

سرمقاله کیهان/ بیانیه است یا دیکته اسرائیل و آمریکا؟!

سرمقاله هم میهن/ یک گزاره طلایی

جنگ 12 روزه و هوش مصنوعی

هشدار درباره ورود ویروس جدید به ایران/ علایم این بیماری ویروسی چیست؟

نرخ بیکاری جوانان بیش از 2 برابر بیکاری عمومی

بی‌سر و سامانی ساخت‌وساز

شرایط پرداخت بیمه بیکاری تغییر کرد

کاپیتان دوم خوزستانی‌ها در فجر

مراسم سوگواری ایام ماه محرم در نمازخانه بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

اجرای طرح ملی «مسجد، کانون نشاط» در کانون‌های مساجد فارس

سرمقاله خراسان/ به دوگانه دیپلماسی و میدان پایان دهید

بیانیه شتاب‌زده؛ انتقاد نماینده مجلس ششم از بیانیه جبهه اصلاحات

سرمقاله دنیای اقتصاد/ تور حمایتی در شرایط جنگی

ثبت‌نام «وام ازدواج» 60 میلیونی فرزندان بازنشستگان کشوری آغاز شد

واژگونی خودرو در جاده کازرون به شیراز

توقیف کامیون حامل سوخت قاچاق در شهرستان مهر

آمار تب مالت در کشور و هشدار پوشش ناکافی واکسیناسیون در دام‌ها

صادرات حبوبات تا اطلاع ثانوی ممنوع شد

رکود در عرضه‌های اولیه

ایران جزء 10 کشور برتر تولیدکننده مرغ در دنیا

مدیرکل بنیاد شهید استان ایلام در سامانه سامد پاسخگوی جامعه هدف شد

هشدار هواشناسی درباره رگبار، رعدوبرق و باد شدید در 15 استان

چرا ایران اقدام به هدف قرار دادن موسسه وایزمن کرد؟

دوران تازه انتقام پوتین فرارسیده است؟