سه شنبه ۵ اسفند ۱۴۰۴
گفتگو

سبد معیشت ۴۵ میلیون تومان شد؛ مطالبه حداقل دستمزد ۳۱ میلیونی

سبد معیشت ۴۵ میلیون تومان شد؛ مطالبه حداقل دستمزد ۳۱ میلیونی
پیام فارس - تسنیم /اختلاف نظر نمایندگان کارگران و کارفرمایان در شورای عالی کار بر سر تعیین حداقل دستمزد سال آینده باقی است. گفت‌وگوی ویژه ی خبری شب گذشته با عنوان حقوق ...
  بزرگنمايي:

پیام فارس - تسنیم /اختلاف نظر نمایندگان کارگران و کارفرمایان در شورای عالی کار بر سر تعیین حداقل دستمزد سال آینده باقی است.
گفت‌وگوی ویژه ی خبری شب گذشته با عنوان حقوق کارگران موازنه تولید ومعیشت با حضور نماینده کارگران و کارفرمایان برگزار شد.
در این نشست, حمیدرضا سیفی, نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار در گفت‌وگوی ویژه‌ی خبری حقوق کارگران, موازنه تولید و معیشت با اشاره به اینکه کانون عالی کارفرمایی می گوید کارگران هر توافقی با دولت کرد ما قبول داریم، ادامه داد:85درصد اشتغال‌ها دولتی است. بنابراین دولت در دستمزد باید دخالت کند. اصلا بگوید حقوق کارگر 500درصد افزاش یابد. آیا ظرفیت دولت اجازه می دهد؟ کارفرما حتی با افزاش 300 درصدی حقوق مشکلی ندارد. اما ظرفیت اقتصادی دولت جوابگوی این مسئله نیست.
محمدرضا تاجیک, نماینده کارگران در شورای عالی کار با اشاره به اینکه مزد در مناطق و صنایع نافی حداقل دستمزد نیست گفت:کارفرمایان باید در تعیین دستمزد به صورت سه جانبه نقش داشته باشند. حال جامعه کارگری را درک کنند. حال کارگر خوب نیست. دستمزد نهایی معمولاً‌ پایان اسفند ماه اعلام می شود.
بازار
وی با اشاره به اینکه در سال های گذشته با مطرح شدن مزد منطقه ای بحث دستمزد به سمت حاشیه می رفت افزود:سهم دستمزد در قیمت تمام شده بسیار اندک است. روز به روز سهم جبران خدمت کوچکتر می شود, این در حالی است که کارفرمایان میزان افزایش تمام بهای تولید را پرداخت می کنند. هزینه زندگی یک خانواده کارگری اکنون 40میلیون تومان است که تفاوت زیادی با سال گذشته دارد.
 تاجیک افزود:آماری که نماینده وزارت کار در آخرین جلسه شورای عالی کار ارائه داد مبنی بر این است که سهم دستمزد در قیمت تمام شده روز به روز در حال کاهش است و اکنون این سهم بین 5تا8درصد است. میزان افزایش دستمزد روی قیمت تمام شده اثر کمی دارد.کارگران خریدار کالای ایرانی هستند. اگر کارگر قدرت خرید نداشته باشد, نمی تواند کالا را خریداری کند و تولید به سمت رکود می رود.
نماینده کارگران به فروش اقساطی کالا و تبلیغات در بزرگراه‌ها و صدا و سیما اشاره کرد و گفت: اگر تبلیغی برای کالای اقساطی است به منظور این است که فروشی وجود ندارد. هر ساله متناسب با عدد و رقم دی ماه سبد معیشت را محاسبه می کنیم. هفته گذشته نماینده مرکز آمار حضور داشتند. اطلاعاتی که سایت موجود است, اعداد و ارقام گوشت, مرغ‌و برنج و روغن واقعی نبود. مثلاً گوشت حداقل 700 هزار تومان بود که واقعی نیست.نمایندگان کارگران اعلام کردند این ارقام واقعی نیست. قرار بود امروز کمیته مزد برگزار شود که نشد. نمایندگان وزارت کار و وزارت اقتصاد باید در جلسه حضور داشته باشند.
 وی گفت: اینکه اعلام می کنند دستمزد فلان درصد افزایش یافته است به چشم کارفرمایان بسیار بزرگ و زیاد است. امسال دستمزد حتی اگر 100درصد هم افزایش یابد مشکل کارگر را حل نمی کند. امسال دستمزد نباید به صورت درصد باشد . باید عدد تعیین شود. پیشنهاد ما این است که اگر به طور حدودی یک کارگر 13میلیون تومان در سال جاری دریافت می کند. سال بعد باید حداقل17میلیون به حقوق کارگر افزوده شود و این رقم حداقل مزد به 31 میلیون تومان برسد.
 سیفی در واکنش به اظهارات تاجیک بیان کرد: فرض کنید که حقوق حداقل بگیران به حدود 30میلیون تومان برسد. بخش خدمات, کشاورزی و صنایع کوچک شاغلین زیادی دارند. آیا واقعاً‌ توان پرداخت این مبلغ را دارند؟ این موضوع را به صورت علمی و میدانی بررسی کنید. حقوق کارگران در صنایع مادر کمتر از 40میلیون تومان نیست. اما زمانی که قرار است حقوق به صورت ملی تعیین شود, باید حقوق کارگران در سیستان و بلوچستان هم دیده شود.
 وی با بیان اینکه در تعیین دستمزد باید تعادل بین اشتغال پایدار و قدرت خرید کارگران در نظر گرفته شود گفت: باید به صورت دقیق و ملی دستمزد تعیین شود. ما به کارگران می گوییم شما شریک کار و تولید هستیم, هر چه رضایت تو را ایجاد می کند ما همراهی می کنیم.اگر کشور ظرفیت پرداخت ندارند چه کار می کنیم. ما هنوز به عدد و رقم نرسیده ایم. اگر کارگران با دولت توافق کنند هر عددی باشد موافق هستیم. دو کمیته تخصصی برای محاسبه عدد و رقم هنوز به عدد و رقم نرسیده است. هنوز عدد و رقم سبد معیشت محاسبه نشده است.
فاطمه عزیزخانی، کارشناس حوزه کار و دستمزد مرکز پژوهش‌های مجلس، در گفت‌وگوی تلفنی ,‌در تشریح وضعیت اقتصادی کارگران اظهار داشت: در شرایط فعلی تورمی، حتی افزایش 100درصدی دستمزد هم نمی‌تواند شکاف معیشتی کارگران را ترمیم کند، چرا که سرعت رشد هزینه‌ها بیش از رشد دستمزد است و اقتصاد کشور با بحران‌هایی نظیر رکود عرضه، شوک‌های ارزی و عدم تعادل انرژی مواجه است.
وی با اشاره به روش‌های حمایتی جایگزین، ادامه داد: اعطای کارت‌های اعتباری هدفمند نیز می‌تواند راه‌گشا باشد تا کارگران بتوانند از تخفیف یا کمک‌هزینه در حوزه آموزش، درمان و تفریحات برخوردار شوند.
به گفته وی، این اقدامات به دولت کمک خواهد کرد تا فاصله میان دستمزد و هزینه‌های معیشت خانوار کارگری را تا حدی ترمیم کند و از فشار تورمی بر زندگی کارگران بکاهد.
عزیزخانی بر اصل اساسی تعیین دستمزد تأکید کرد و گفت: فرقی نمی‌کند که دستمزد به صورت درصد افزایش یابد یا به صورت عدد و رقم باشد؛ مهم این است که قدرت خرید کارگر حفظ شود.
وی افزود: با توجه به اینکه اقتصاد ایران در شرایط حساسی است، بنگاه‌های اقتصادی با مشکلاتی روبرو هستند که این شرایط، آن‌ها را ضعیف‌تر می‌کند و ممکن است حتی منجر به تعدیل نیروی رسمی شود.
عزیزخانی تأکید کرد: مطابق سال‌های پیش باید دستمزد تعیین شود، چرا که اگر قرار باشد دستمزد خارج از عرف افزایش یابد، بنگاه‌ها توان پرداخت نخواهند داشت.
وی افزود: مطابق ماده 41قانون کار حداقل دستمزد باید تأمین کننده معیشت کارگری باشد. امسال هم تمام کارگران به این مسئله تأکید دارند. در مسیر دستمزد باید تولید و کارگر در کنار هم دیده شوند و دولت باید ساز و کار حمایتی ویژه‌ای برای تولید و کارگر داشته باشد.
او خاطرنشان کرد: این حمایت‌ها باید علاوه بر دستمزد برای کارگر باشد و اینکه دولت صرفاً نقش میانجی‌گری در مسیر دستمزد داشته باشد، درست نیست.
عزیزخانی با بیان اینکه اقتصاد نه برای کارگر خوب کار می‌کند نه برای کارفرما، گفت: این وسط دولت باید نقش محوریت خودش را نشان دهد.بنابراین لازم است یک حمایت ویژه‌ای را از قشر کارگر داشته باشد. دولت همچنین باید از بنگاه‌های آسیب‌پذیر حمایت کند، چرا که برای اقتصاد کشور اشتغال پایدار هم حائز اهمیت است.
عزیزخانی در خصوص نحوه حمایت‌های مالی اظهار داشت: دولت می‌تواند از منابع بودجه‌ای خود که به کالابرگ و… اختصاص دارد، منابعی را برای کارگران حداقل‌بگیر لحاظ کند؛ یا به طور مثال سقفی از دستمزد را در نظر بگیرد و برای آن‌ها حمایت‌های ویژه‌ای را لحاظ کند. حمایت‌هایی را برای امکانات رفاهی و حمل و نقل لحاظ کند؛ امکاناتی که تا حدودی در کنار تأمین اقلام خوراکی، اقلام غیر خوراکی را هم پوشش دهد.
وی یادآور شد: من در زمان لایحه بودجه هم به وزیر کار پیشنهاد دادم که از ظرفیت بودجه برای تأمین حمایت کارگران استفاده کند.
عزیزخانی در رابطه با کف دستمزد گفت: حداقل دستمزد نسبت به هزینه‌های زندگی کم است؛ اما همین حداقل دستمزد در برخی شهرهای کوچک کمک‌کننده خانواده‌ها است، اما در کلان‌شهرها بسیار کم و مشکل‌ساز تأمین معیشت است.ما مطابق گزاش ها ریزش اشتغال داشته ایم. این آسیب دیده گی داریم. درچنین شرایطی داریم تصمیم می گیریم. همه می گویند استمرار این شرایط را برای اقتصاد و اشتغال داریم.
 وی گفت: در این میانه دولت و مجلس بسیار کمرنگ و منفعلانه است. دولت در یک ضلع چانه زنی است. باید نشانه ای از سمت دولت برای مدیریت دعوای کارگر و کارفرما داشته باشد.
این کارشناس پژوهش‌های مجلس درباره اینکه آیا دستمزد منجر به تورم می‌شود یا خیر، توضیح داد: در شرایط فعلی هر چقدر هم دستمزد افزایش یابد تقاضایی برای اقتصاد ایجاد نمی‌کند بنابراین منجر به تورم نمی‌شود.
وی ادامه داد: دستمزد در صورتی منجر به تورم می‌شود که تقاضای خانوار را بیشتر از عرضه افزایش دهد یا از سوی دیگر هزینه‌های بنگاه‌ها را افزایش دهد؛ این در حالی است که اینقدر هزینه‌های تولید زیاد است که هزینه‌های دستمزد در بنگاه‌ها گم است.
عزیزخانی تأکید کرد: اما در شرایط فعلی که بنگاه‌ها شوک‌های زیادی داشتند، هزینه دستمزد به چشم می‌آید. هزینه دستمزد در هزینه‌های تولید بسیار ناچیز است؛ اما در شرایط فعلی که بنگاه‌ها شوک‌های زیادی داشتند، هزینه دستمزد به چشم می‌آید.
وی بیان کرد: با توجه به سهم اندک دستمزد در هزینه تولید و نقش فزاینده عوامل دیگر در تورم موجود، لازم است به‌موازات اصلاح دستمزد، بسته‌های حمایتی مکمل در دستور کار قرار گیرد تا امنیت معیشتی کارگران حفظ شود و خانواده‌ها از آسیب‌های بیشتر مصون بمانند.
علی بابایی کارنامی، نماینده مردم ساری و میاندورود و رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگوی تلفنی با اشاره به ماده 41 قانون کار افزود: اینکه شورای عالی کار امسال برای سال بعد دستمزد تعیین می کند باید با دقت تعیین شود.
وی با اشاره به عدم ثبات در اقتصاد کشور گفت: تورم در اقتصاد بالا است. ماده 41 قانون کار کاملاً شفاف است. دو مؤلفه اصلی یعنی نرخ تورم رسمی و هزینه سبد معیشت خانوار باید مبنای تعیین دستمزد باشد.سال گذشته، برای نخستین بار بعد از انقلاب، تصمیم‌گیری‌های مزدی به‌طور جدی تحت تأثیر نرخ تورم قرار گرفت. این اتفاق نتیجه ماه‌ها پیگیری، رایزنی و چانه‌زنی کمیسیون اجتماعی مجلس در کنار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بود.البته هنوز با نقطه مطلوب فاصله داریم، اما مسیر اصلاح آغاز شده و این نکته بسیار مهم است.بر اساس حمایت های دولت کارفرمایان توان پرداخت حقوق 36میلیون تومانی را دارند.
بابایی کارنامی اظهار داشت:دستمزد می تواند 2بار در سال افزایش یابد. در شرایطی که اقتصاد ناپایدار است, دستمزد نمی تواند ثابت بماند. ما معتقدیم مزد منطقه‌ای در اولویت نخست نیست. ابتدا باید تورم و هزینه معیشت در سطح ملی به‌درستی محاسبه و اعمال شود.برخی تفاسیر از مزد منطقه‌ای، عملاً به کاهش حقوق کارگران در استان‌هایی منجر می‌شود که خودشان با هزینه‌های بالاتر زندگی مواجه‌اند. این برداشت هم خلاف روح قانون است و هم خلاف عدالت اجتماعی. اگر روزی بنا باشد مزد منطقه‌ای اجرا شود، باید مبتنی بر واقعیت‌های هزینه‌ای و معیشتی باشد.
وی افزود: کارگران امنیت شغلی ندارند و باید این مسئله لحاظ شود. کارمندان رفاهیات دارند اما کارگران این رفاهیات را ندارند. مسیر مهار تورم آغاز شده و ان‌شاءالله در سال آینده با کنترل تورم و تثبیت اقتصاد مواجه خواهیم بود. این موضوع مستقیماً به حفظ قدرت خرید مردم کمک می‌کند. در حوزه دستمزد، تأکید ما بر افزایش واقعی و معنادار مزد است.


نظرات شما