شنبه ۱ شهريور ۱۴۰۴
مقالات

رقابت موشکی مخوف برای سلطه بر ماورای جو

رقابت موشکی مخوف برای سلطه بر ماورای جو
پیام فارس - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست فضا که زمانی حوزه‌ای صلح‌آمیز تلقی می‌شد، دوباره به بخشی از رقابت ...
  بزرگنمايي:

پیام فارس - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
فضا که زمانی حوزه‌ای صلح‌آمیز تلقی می‌شد، دوباره به بخشی از رقابت قدرت‌های بزرگ تبدیل شده است.
رقابت فضایی میان ایالات متحده و چین شدت گرفته است و هر دو کشور فعالیت‌های موشکی تازه‌ای را در چارچوب تلاش برای سلطه بر ماورای جو زمین انجام داده‌اند.
در 12 اوت، ارتش آمریکا نخستین پرتاب فضایی امنیت ملی خود را با یک موشک تازه تأییدشده انجام داد. سه روز بعد، چین اولین آزمایش احتراق ایستایی یک موشک جدید را که برای مأموریت‌های فرود سرنشین‌دار روی ماه طراحی شده است، با موفقیت به پایان رساند؛ مأموریتی که قرار است پیش از پایان این دهه انجام شود.
به گزارش نیوزویک، فضا که زمانی حوزه‌ای صلح‌آمیز تلقی می‌شد، دوباره به بخشی از رقابت قدرت‌های بزرگ تبدیل شده است. ایالات متحده در بحبوحه تهدیدهای فزاینده روسیه و چین که به نظامی‌سازی فضا متهم هستند، نیروی فضایی را تأسیس کرد.
علاوه بر تحولات نظامی در فضا، آمریکا و چین در رقابتی تنگاتنگ هستند تا نخستین کشوری باشند که انسان را دوباره به ماه بازمی‌گرداند؛ دستاوردی تاریخی که به گفته تری ویرتز، فضانورد سابق ناسا، می‌تواند تعیین کند قرن 21 به ایالات متحده تعلق خواهد داشت یا به چین.
طبق اعلام نیروی فضایی آمریکا، یک موشک ولکان از پایگاه فضایی کیپ کاناورال در فلوریدا در نخستین مأموریت «پرتاب فضایی امنیت ملی» خود پرتاب شد و مجموعه‌ای از آزمایش‌ها و تجهیزات از جمله یک ماهواره ناوبری را برای پنتاگون به مدار رساند.
برنامه «پرتاب فضایی امنیت ملی» از خدمات پرتاب تجاری برای استقرار ماهواره‌هایی در حوزه‌های ارتباطات؛ موقعیت‌یابی، ناوبری و زمان‌بندی؛ هشدار و رهگیری موشکی؛ و آگاهی موقعیتی فضایی برای ارتش و جامعه اطلاعاتی استفاده می‌کند.
 موشک ولکان که توسط شرکت United Launch Alliance مستقر در کلرادو ساخته و بهره‌برداری می‌شود، در اواخر مارس مجوز پرتاب ماهواره‌های امنیت ملی به مدار را دریافت کرد و پس از فالکون 9 و فالکون هوی اسپیس‌اکس، به سومین موشک تأیید شده برای این مأموریت‌ها تبدیل شد.
روز جمعه، آژانس فضایی سرنشین‌دار چین اعلام کرد که موشک حامل Long March-10 آزمایش احتراق ایستایی موفقی را در پایگاه پرتاب ونچانگ در استان هاینان (جزیره جنوبی چین) پشت سر گذاشت. در این آزمایش، هفت موتور مرحله نخست موشک روشن شد و در حالی که موشک روی سکوی پرتاب ثابت بود، تقریباً هزار تن نیروی رانش تولید کرد. این آزمایش عملکرد همزمان موتور‌ها را در شرایط گوناگون بررسی کرد.
موشک Long March-10 برای مأموریت‌های اکتشاف سرنشین‌دار ماه طراحی شده است، اما نسخه کوتاه‌تر آن با نام Long March-10A نیز در دست توسعه است و قرار است برای مأموریت‌های حمل فضانوردان و محموله به ایستگاه فضایی چین استفاده شود.
فرماندهی سامانه‌های فضایی نیروی فضایی آمریکا در بیانیه‌ای در 13 اوت گفت: «دسترسی تضمین‌شده به فضا، وظیفه اصلی نیروی فضایی آمریکا در زمینه دسترسی فضایی را اجرا می‌کند؛ با انجام مأموریت‌های پرتاب و کنترل محدوده، خدمات پرتابی مطمئن و پاسخ‌گو را برای استقرار توانمندی‌های فضامحور مورد نیاز نیروهای رزمی، متخصصان اطلاعاتی، تصمیم‌گیرندگان، متحدان و شرکای کشورمان تضمین می‌کند.»
آژانس فضایی سرنشین‌دار چین در 15 اوت اعلام کرد: «سری موشک‌های Long March-10 به‌طور کامل در برنامه پروازهای فضایی سرنشین‌دار کشور مورد استفاده قرار خواهند گرفت و با همکاری فضاپیمای سرنشین‌دار منگژو، سیستم حمل‌ونقل رفت‌وبرگشت فضایی-زمینی چین ارتقا خواهد یافت.»
با توجه به رشد سریع توانمندی‌های فضایی چین، باید دید آیا ایالات متحده، شامل ارتش، ناسا و شرکت‌های خدمات فضایی تجاری می‌تواند سلطه خود را بر فضا حفظ کند یا خیر.
بازار


نظرات شما