پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله سازندگی/ ستون‌های جدید جنگ مقالات

سرمقاله سازندگی/ ستون‌های جدید جنگ
  بزرگنمايي:

پیام فارس - روزنامه سازندگی / «ستون‌های جدید جنگ» عنوان یادداشت روز در روزنامه سازندگی به قلم علی ربیعی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
بیایید به جنگ 12 روزه از منظر ارتباطات نگاه کنیم. این جنگ، ماهیتی کاملاً متفاوت از جنگ‌های متعارف داشت. از آخرین جنگ‌های کلاسیک منطقه مانند جنگ خلیج فارس که با دخالت مستقیم آمریکا و ناتو انجام شد تا امروز، تحولی چشمگیر در شیوه جنگ‌ها رخ داده است. تحلیل این تحولات، به باور من، خود یک راهبرد ارتباطی است.
در این نبرد، دو عنصر اصلی را شاهد بودیم: فناوری پیشرفته و عملیات روانی. هر دو در کنار هم، چهره‌ای نو از جنگ‌ها را ترسیم کردند. اینک، قدرت نظامی بدون بهره‌گیری از تکنولوژی و عملیات روانی تأثیر کمتری دارد. جنگ آینده نیز بر همین بنیان‌ها استوار خواهد بود. استراتژیست‌ها باید این دگرگونی را درک و در طراحی دفاعی خود لحاظ کنند.
اگر جنگ‌ها را در بستر تاریخ دسته‌بندی کنیم، نخست به جنگ‌های سنتی می‌رسیم؛ نبردهایی همچون جنگ‌های ناپلئون یا جنگ‌های صلیبی که تکیه‌گاهشان نیروی انسانی بود. در ادامه به جنگ‌های مدرن می‌رسیم مانند جنگ جهانی دوم که در آنها سه نیروی زمینی، هوایی و دریایی با تکنولوژی‌های نوین درهم آمیختند. اما اکنون وارد دوره‌ای شده‌ایم که شاید بتوان آن را عصر جنگ‌های پساصنعتی یا پسامدرن نامید؛ جنگ‌هایی مبتنی بر هوش مصنوعی، حملات از راه دور و جاسوسی دیجیتال.
در این جنگ، نیروی زمینی به ‌معنای سنتی آن تقریباً هیچ نقشی نداشت. هدف، اشغال سرزمینی نبود بلکه ایجاد اختلال، ترس و فشار روانی از طریق ابزارهای فناورانه و ارتباطی بود. در کنار جاسوسی سنتی شاهد جاسوسی پیچیده‌ای مبتنی بر الگوریتم‌ها، شبکه‌های هوشمند و داده‌کاوی بودیم. این وجه از جنگ، نقطه تمایز آن با نبردهای گذشته است.
بازار
بُعد دیگر جنگ، عملیات روانی مبتنی بر رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی بود. رسانه‌های فارسی‌زبان خارج از کشور، انتشار گسترده اخبار جعلی (فیک‌نیوز) و روایت‌سازی هدفمند، بخشی از پازل جنگ روانی بودند. این عملیات، ارزش و تأثیری کمتر از حملات نظامی نداشت.
در این فضا، مردم و ذهنیت عمومی نقش کلیدی داشتند. تصمیم‌ها و رفتار سیاسی مردم، به‌ویژه در برابر اخبار و شایعات، مهم‌ترین سد در برابر نقشه‌های آمریکا و اسرائیل بود. چنین تأثیری از جامعه در جنگ‌های کلاسیک بی‌سابقه است. باید از خود بپرسیم: نقش رسانه‌ها در این مقاومت چه بود؟ جایگاه روایت‌سازی کجاست؟ و چه سیاست رسانه‌ای می‌تواند مقاومت ملی را تقویت کند؟
ما به سیاست رسانه‌ای نیاز داریم که بتواند همبستگی ذهنی و هویتی ایرانیان را همانند تمامیت ارضی کشور حفظ و تقویت کند. باید بپرسیم آیا آزادی رسانه‌ای در داخل می‌تواند مرجعیت رسانه‌ای را به داخل کشور بازگرداند؟ آیا سیاست‌های رسانه‌ای امروز توانسته‌اند، مردم را به روایت ملی پیوند بزنند؟
نمی‌توان انکار کرد که رسانه‌های خارجی از سر دلسوزی برای ایران فعالیت نمی‌کنند. حتی بسیاری از پژوهش‌های شرق‌شناسانه نیز ناآگاهانه یا آگاهانه در خدمت منافع قدرت‌هاست. رسانه‌هایی چون «صدای مسکو»، «بی‌بی‌سی فارسی» و دیگران بیش از آنکه دغدغه ایران داشته باشند، در پی اهداف خود هستند. متأسفانه ما نتوانسته‌ایم این واقعیت را برای جامعه خود، به‌ویژه نسل‌های جدید، تبیین کنیم.
یاد پدرم می‌افتم که در خانه همیشه «رادیو مسکو» و «بی‌بی‌سی» گوش می‌داد؛ چون به اخبار داخلی اعتماد نداشت. امروز هم همان بی‌اعتمادی، ولو به‌دلایل متفاوت، ادامه دارد. ما باید بتوانیم با نسل دهه 70 و 80 بی‌پرده صحبت کنیم و بگوییم که این رسانه‌ها نه از سر دلسوزی بلکه برای تحقیر ایران و تضعیف اعتماد اجتماعی کار می‌کنند.
در پاسخ به این پرسش که «آیا دولت برنامه‌ای برای تقویت رسانه‌ها دارد؟» باید گفت: بله اما هم‌زمان باید بپذیریم که در زمان جنگ، فضای امنیتی بر سیاست رسانه‌ای تأثیر می‌گذارد. این موضوع در همه کشورهای دنیا رخ می‌دهد. نکته کلیدی این است که سیاستی که مردم را به رسانه‌های خارجی سوق دهد، ضد امنیت ملی است. باید به رسانه‌های داخلی اعتماد کرد و فضای نقد، تحلیل و روایت را در داخل گسترش داد. شب اول حمله، رسانه ملی پربیننده‌ترین رسانه بود. باید پذیرفت که در زمان جنگ، سیاست امنیتی بر رسانه سایه می‌افکند. اما هم‌زمان باید راه‌هایی برای مشارکت بیشتر رسانه‌ها در روایت ملی جست‌وجو کرد. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با همراهی دولت باید این مسیر را هموارتر کند. تعبیر «جنگ 12 روزه» آن‌گونه که امروز مطرح می‌شود نه بیانگر دفاع میهنی است، نه منعکس‌کننده هویت ایرانی. همان‌طور که عنوان «وعده صادق 3» نیز نامناسب و نادرست است. ما نیاز به بازنگری در سیاست رسانه‌ای داریم. دیگر نمی‌توان با روایت‌های رسمی که بی‌ارتباط با افکار عمومی هستند به جامعه پاسخ داد. به باور من، در روز نهم یا دهم، برنامه‌ریزان این جنگ می‌خواستند، کار ایران را یک‌سره کنند. وقتی ترامپ گفت «تهران را ترک کنید» معنایش روشن بود. ماجرا به بمباران زندان اوین رسید؛ جایی که زندانی، زندان‌بان، مددکار و سرباز شهید شدند. آنها تصور می‌کردند، مردم به خیابان‌ها بریزند،اما برعکس، این اتفاق نفرت عمومی از اسرائیل را تشدید کرد. براندازی پس از جنگ هیچ ملتی را خوشبخت نکرده است.
اگر این طرح موفق می‌شد، شهرها ویران و روستاها آواره می‌شدند. میلیون‌ها ایرانی آسیب می‌دیدند. اما مهم نیست که پس از ویرانی چه بر سر ایران می‌آمد؛ تنها چیزی که برای اسرائیل اهمیت داشت این بود که ایران قوی نباشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/966487/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله اعتماد/ جاسوسی و دسترسی آزاد به اطلاعات؟

خواص شگفت انگیز نخود و لوبیای سیاه

قیمت نان‌ افزایش می‌یابد

آغاز پرداخت وام 650 میلیونی برای خانه‌های نیمه‌تمام

نرخ بلیط پروازهای اربعین تعیین شد

چالش های بسیار برای 1500 بیمار شناسایی شده مبتلا به سلیاک در فارس

سرمقاله هم میهن/ کدام مسیر؟

مدیرمسئول کیهان: مکانیسم ماشه کاغذ پاره است، فریب نخورید!

فروش 26 هزار میلیارد اوراق دولتی در بورس

10 درصد از چک‌ها در اردیبهشت ماه برگشت خورد!

پدر شهید منصورزاده به فرزند شهیدش پیوست

سرمقاله سازندگی/ رفتارهای خودسرانه و قبیله‌ای

فواید شگفت‌انگیز طبیعت‌گردی بر سلامت جسم و روان

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: چرا جراحی اقتصادی را از سفره مردم شروع می‌کنید؟

ابلاغ 12 مصوبه جدید شورای عالی اشتغال

اظهارات صمصامی در مورد تزریق 60 همت به بازار بورس؛ در شرایط غیرعادی نباید نماد و بازار را باز کنیم

مناسبت روز/ شنبه، 21 تیر ماه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ جنگ، بورس و سهامدار خرد

رئیس اتحادیه مشاوران املاک: مهاجران افغان بازار مسکن را به هم می‌زدند

5 هزار میلیارد تومان خدمات ماهانه تأمین اجتماعی در فارس

شهدای اخیر گلستان نماد وحدت و همبستگی اقوام و مذاهب مختلف کشورند

سرمقاله خراسان/ احیای توس، راه‌های رفته و نرفته

گوشی هوشمند، ذهن سالمندان را فعال‌تر می‌کند

ثبت‌ سفارش شکر آغاز شد

رکوردشکنی نفتی ایران بعد از 46 سال

فارس میزبان مسابقات کشوری کشتی پهلوانی رده نوجوانان

بورس روی لبه بی اعتمادی

تأکید استاندار بر ارتقای زیرساخت‌های اورژانس

دیدار استاندار گیلان و سخنگوی وزارت خارجه با خانواده شهید دانشمند هسته‌ای

تیغ زدن یا مکیدن محل گزش مار و عقرب ممنوع

کافئین در خواب هم مغز را بیدار نگه‌ می‌دارد

پیش‌ بینی بورس شنبه 21 تیر 1404

پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه شنبه 21 تیر 1404

مخالفان مذاکره یا درکی از واقعیت ندارند یا منافع گروهی را بر منافع ملی ترجیح می‌دهند

بیت‌کوین با عبور از 118 هزار دلار رکورد زد

پیش‌بینی دبیر کانون صرافان از آینده بازار ارز و طلا

یارانه سیاه و رانت، صنعت خودرو را به کدام سو می برد؟

این ترکیب غذایی سبب تقویت مغز می‌شود

چک‌های 2 بانک هک شده پاس نمی‌شوند؟

بهترین نوشیدنی‌ها برای کوچک کردن شکم

رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران: با دقت معامله کنید

داستان ضرب سکه در کانادا

بزرگداشت شهدای دفاع مقدس و جنگ 12 روزه در شهر بهمن

حرکت نمادین کاروان اسرای کربلا در فسا برگزار شد

آیا چین به ایران اسلحه می فروشد؟

بدنسازها به چه مواد معدنی و ویتامین‌هایی نیاز دارند؟

چراغ کسب و کارها در جنگ 12 روزه خاموش نشد

تسکین فوری دردهای مفصلی در خانه؛ بدون نیاز به دارو یا جراحی!

قیمت خودرو در بازار آزاد جمعه 20 تیر ماه

*مدیرعامل بیمه دی: شهدای اخیر گلستان، نماد وحدت و همبستگی اقوام و مذاهب مختلف کشورند