پیام فارس

آخرين مطالب

دست‌های آلوده سیاسی

دست‌های آلوده
  بزرگنمايي:

پیام فارس - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
دیدار و مذاکره “ترامپ” و “نتانیاهو” حاوی چه پیامی می‌تواند باشد؟ آیا با دست‌هایی که به خون آغشته است، می‌توان برای جهان نسخه صلح پیچید؟
فرشاد گلزاری| دیدار دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو که شامگاه دوشنبه در کاخ‌سفید انجام شد، ابعاد مختلف از حیث شکلی و ماهوی داشت. از منظر شکلی باید توجه داشت که این سومین دیدار دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل در کاخ سفید است که به نوعی عمق روابط این دو و نزدیکی آنها به یکدیگر را نشان می‌دهد؛ اما اگر به دوران ریاست جمهوری جو بایدن بازگردیم، می‌بینیم که این روابط با نوسانات بسیار زیادی همراه بود؛ به گونه‌ای که نتانیاهو اواخر سال 2022 برای ششمین بار نخست‌وزیر اسرائیل شد اما اختلافات او با دولت جو بایدن به‌خصوص بعد از شروع جنگ در غزه بارها توجه رسانه‌ها را جلب کرد و در نهایت او برای اولین بار در تاریخ 22 جولای 2024 (1 مرداد 1403) به دعوت رسمی بایدن وارد واشنگتن شد. بر این اساس باید گفت که رفت‌وآمدهای نتانیاهو به واشنگتن در دولت دوم ترامپ، نشان از چسبندگی منافع و روابط اسرائیل و آمریکا دارد؛ هرچند به صورت سنتی هر رئیس‌جمهوری در آمریکا (فارغ از دموکرات یا جمهوری‌خواه) که وارد کاخ ‌سفید می‌شود موظف به حمایت از اسرائیل است و به نوعی این موضوع به یک مولفه ثابت در ساختار بالادستی ایالات متحده تبدیل شده که برخی از آن با عنوان دولت عمیق یا Deep State نام می‌برند. فارغ از ماهیت شکلی دیدار ترامپ و نتانیاهو باید توجه کرد که این دو به همراه تیم‌های خود که مرکب از چهره‌های امنیتی، سیاسی و دیپلماتیک بودند، در اتاق آبی و در ضیافت شام روبه‌روی یکدیگر نشستند و در مرکز هر دو سوی میز، نتانیاهو و ترامپ رخ به رخ یکدیگر نشستند که یکباره پیشنهاد نامزدی ترامپ برای دریافت جایزه صلح نوبل از سوی نتانیاهو به صورت مکتوب به وی ارائه شد. اینکه ترامپ بارها خود را شایسته دریافت این جایزه دانسته و رسماً موضع خود را در این خصوص اعلام کرده، امری است که شاید ساده به نظر برسد اما مساله اینجاست که منتقدان وی در داخل و خارج ایالات متحده صراحتاً مشارکت وی در ادامه جنگ غزه همچنین تهاجم به ایران را مغایر با ذات و روح دریافت نوبل از سوی وی می‌دانند و حتی ارائه پیشنهاد نامزدی او از سوی نتانیاهو را هم زیر سوال می‌برند.
ایران و مذاکرات آتی
آنچه در این دیدار دو طرف مورد اشاره قرار گرفت، تهاجم 12 روزه اسرائیل سپس حملات ایالات متحده به تاسیسات هسته‌ای ایران بود که همه از قبل می‌دانستند این دو بر سر این موضوع با یکدیگر گفت‌وگو می‌کنند؛ اما در این راستا «لوک برادواتر» خبرنگار نیویورک تایمز که اصولاً اخبار مربوط به دونالد ترامپ و کاخ‌سفید را پوشش می‌دهد و سال‌های سال هم خبرنگار این روزنامه در کنگره آمریکا بود به همراه «مگی هابرمن» که به نوعی تحقیقات در مورد ترامپ و کمپین‌های انتخاباتی و حواشی عملکرد وی را پوشش می‌دهد، در گزارش خود از دیدار ترامپ و نتانیاهو به این نکته اشاره کردند که دو طرف در اتاق آبی کاخ‌سفید صراحتاً دقایقی را به خودستایی از خودشان اختصاص دادند.
این دو روزنامه‌نگار نیویورک‌تایمز با اشاره به تعریف و تمجیدهای نتانیاهو از مشارکت ترامپ در هدف قرار دادن تاسیسات هسته‌ای ایران همچنین با زیر ذره‌بین بردن سخنان رئیس جمهوری آمریکا که دائماً این حملات را با دستور حمله ترومن به هیروشیما مقایسه می‌کند، در گزارش خود به این موضوع اشاره کردند که اساساً بخشی از این سخنان تکراری بوده است اما بحث بر سر این است که نتانیاهو قرار است تا پنج‌شنبه در آمریکا بماند و رایزنی‌هایی را با مقامات آمریکا انجام دهد و در کنگره ایالات متحده هم سخنرانی کند.
در این راستا بخشی از سخنان ترامپ صراحتاً به مساله مذاکره با ایران اختصاص پیدا کرد. او صراحتاً اعلام کرد که گفت‌وگوهایی را با ایران برنامه‌ریزی کرده‌ایم و آنها هم می‌خواهند، گفت‌وگو کنند. او در بخش دیگری از سخنان خود به این موضوع اشاره کرد که ما تاریخی برای مذاکره با ایران تعیین کرده‌ایم و تلاش خود را خواهیم کرد تا اطمینان حاصل کنیم که ایران غیرهسته‌ای باقی می‌ماند و در زمان مناسب دوست دارم، تحریم‌ها علیه ایران را بردارم. رئیس جمهور آمریکا همچنین تصریح کرد که امیدوارم جنگ بین اسرائیل و ایران تمام شود و نمی‌توانم تصور کنم که بخواهم دوباره به ایران حمله کنم. آنها می‌خواهند به یک راه‌حل برسند.
به موازات این اظهارات ترامپ شاهد آن بودیم که استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در امور خاورمیانه پس از دیدار با بنیامین نتانیاهو در کاخ سفید اعلام کرد که دیدار با ایرانی‌ها خیلی سریع اتفاق خواهد افتاد، شاید هفته آینده یا همین حدودها.
در این راستا عباس عراقچی در مقاله‌ای در روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز منتشر کرده به موضوع مذاکرات آتی ایران و آمریکا پرداخته است. تو در بخشی از این مقاله اظهار می‌کند که «اگرچه ایران طبق اصول ثابت خود به دیپلماسی علاقه‌مند است، با این حال، دلایل قابل‌توجهی برای بی‌اعتمادی نسبت به ادامه گفت‌وگو با ایالات متحده وجود دارد. اگر واقعاً تمایلی برای حل‌وفصل مسالمت‌آمیز این موضوع وجود دارد، ایالات متحده باید آمادگی واقعی خود را برای دستیابی به یک توافق عادلانه نشان دهد. واشنگتن همچنین باید بداند که اقداماتش در هفته‌های اخیر وضعیت و شرایط را کاملا دگرگون کرده است».
او در بخشی دیگر از مقاله خود نوشته است: «هرگونه مذاکره ای که در سایه جنگ برگزار می‌شود، ذاتاً بی‌ثبات است و گفت‌وگویی که در فضای تهدید دنبال شود، هرگز اصیل و واقعی نخواهد بود. برای آنکه دیپلماسی به موفقیت برسد، باید بر پایه احترام متقابل بنا شود و منافع دو طرف را تضمین کند. به همان اندازه اهمیت دارد که دیپلماسی نباید پیوسته از سوی بازیگران ثالثی که از رسیدن به راه‌حل هراس دارند، هدف تخریب و نابودی قرار گیرد».
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان همچنین در پایان مقاله خود نوشت: «انتخاب نهایی با آمریکاست: آیا ایالات متحده سرانجام مسیر دیپلماسی را برمی‌گزیند؟ یا همچنان درگیر جنگی خواهد ماند که متعلق به دیگری است؟».
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه که به همراه سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در اجلاس بریکس به برزیل سفر کرده در مصاحبه خود با الجزیره درباره هرگونه مذاکره جدید با ایالات متحده اعلام کرده که «به دیپلماسی خیانت شد و پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی آسیب زیادی دید. قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل نقض شد و ملت و مقامات کشور ما اکنون در حال بررسی اقدام بعدی‌مان در آینده هستند. ما اکنون درحال بررسی این هستیم که چه کاری باید انجام بدهیم».
همچنین خبرگزاری مهر (سه‌شنبه/17 تیر 1404) به نقل از منابع آگاه اعلام کرد که «آمریکایی‌ها پس از شکست در توقف توان هسته‌ای ایران، خواستار ادامه مذاکرات هستند و با واسطه‌هایی از کشورهای مختلف درخواست ادامه مذاکرات با ایران را داده‌اند. وزارت خارجه کشورمان در حال بررسی ضرورت و صحت‌سنجی ادعای آمریکایی‌ها و چگونگی برگزاری دور جدید مذاکرات برای لغو تحریم‌ها، سقف غنی‌سازی و غرامت جنگ تحمیلی می‌باشد».
از سوی دیگر سعید خطیب‌زاده، معاون وزیر امور خارجه و رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه (سه‌شنبه) در پایان نشست «تجاوز اسرائیل عیله ایران: چشم‌انداز آینده» در جمع خبرنگاران اعلام کرد که وزارت امور خارجه مواضع خود را در قبال مذاکرات روشن بیان کرده است؛ پیام‌هایی از طرف آمریکا دریافت شده که نشان‌دهنده علاقه آنها به بازگشت به میز مذاکره است. ما در میانه مذاکرات با اروپایی‌ها بودیم که ایالات متحده با حمله به سایت فوردو آن را برهم زد». او همچنین گفت که هر مذاکره‌ای نیازمند حداقلی از اعتماد است؛ اما تجاوز به تمامیت ارضی ایران این اعتماد را از بین برد. مسئولیت نقض حاکمیت ملی ایران با ایالات متحده است و این اقدام بخشیدنی نیست. با این حال دیپلماسی همواره اصل اساسی سیاست خارجی ایران بوده و یکی از مولفه‌های آن، مذاکرات در وقت مقتضی است که در صورت لزوم، تصمیم آن توسط مقامات عالی اتخاذ خواهد شد.
آتش‌بس در غزه؟
فارغ از مساله ایران و مذاکرات آتی باید توجه شود که بخشی از دیدار نتانیاهو و ترامپ به پرونده غزه و مذاکرات آتش‌بس میان حماس و اسرائیل مربوط بود. ترامپ در دیدار با نتانیاهو اعلام کرد که فکر نمی‌کنم، موانعی بر سر راه برقراری آتش‌بس میان حماس و اسرائیل وجود داشته باشد و شرایط به شکل خوبی پیش می‌رود، حماس به دنبال مذاکره و رسیدن به آتش‌بس در نوار غزه است. در این راستا ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت خارجه قطر (سه‌شنبه) اعلام کرد که دو هیات حماس و اسرائیل در دوحه هستند و به صورت جداگانه با هر کدام از آنها صحبت می‌شود و تلاش‌های میانجی‌ها بر رسیدن به مرحله‌ای برای پایان جنگ در غزه متمرکز است. او همچنین گفت که مذاکرات غیرمستقیم غزه برای رسیدن به توافق بر اساس یک چارچوب ادامه دارد و برای اظهار نظری در مورد آن خیلی زود است. آنچه مورد بحث خواهد بود یک سند چارچوب کلی است و مذاکرات تفصیلی هنوز آغاز نشده است.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/966440/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا ایران اقدام به هدف قرار دادن موسسه وایزمن کرد؟

دوران تازه انتقام پوتین فرارسیده است؟

خاورمیانه با پ‌ک‌ک جدید به کدام سو می‌رود؟

تندروها دیپلماسی را پرهزینه کرده‌اند

مرز واقعی‌تر از این حرف‌هاست

آب آوردن مفصل، نشانه‌ای مهم از روماتیسم مفصلی در کودکان

فیروزآباد میزبان دوره منطقه‌ای آموزش اسکان اضطراری خواهران نجاتگر

نحوه صحیح نشستن روی زمین

پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه یکشنبه 22 تیر 1404

دو فشار بازار رمزارز به قیمت ارز و سکه

پیام واشنگتن برای متحدان و دشمنان

تندروها یا فریب جنگ روانی دشمن را خورده‌اند یا نیروهای این جنگ هستند

نقره‌داغ شکدم

روشی جدید برای جلوگیری از ریزش موی بیماران تحت شیمی‌درمانی

70 درصد علت قوز پشتی، پشت میز نشستن است

تحلیل تجارت نیوز از شاخص فلاکت کشور

جزئیات انتشار عرضه اوراق تبعی در بورس تهران

کواکبیان‌ها را از تاکسی پیاده کنید!

ما هم بنده خدا هستیم

انجام چند حرکت ورزشی برای اصلاح قوز

دستور معاون اول رئیس جمهور برای اصلاح نرخ پروازهای اربعین

گزارش شورای جهانی طلا درباره پایان احتمالی روزهای درخشان طلا

32 هزار تن گندم با نرخ تضمینی در شهرستان لارستان خریداری شد

28 شهید تجاوز صهیونیستی در گیلان تشییع و تدفین شدند

عیادت و پیگیری مشکلات خانواده شهدای حملات تروریستی در سفر دو روزه معاون توسعه مدیریت و منابع بنیاد شهید و امور ایثارگران به مازندران

مذاکره یا نبرد دیپلماتیک؟

بین سطور کاترین شکدم

پیشنهادهای «صادق زیباکلام» به حاکمیت

ادامه روند کاهش قیمت انواع سکه؛ دلار در کانال 87 هزارتومان ماند

برگزاری کلاس‌های رایگان فرهنگی و آموزشی در فرهنگ‌سرای شهر صدرا

دیدار مدیران بنیاد شهید با بیش از 600 خانواده شهید حملات اخیر رژیم صهیونیستی در سراسر کشور

ضربه بر پیکر تروریسم رسانه‌ای

معادله قدرت و استراتژی بقا

ایستگاه رنج، اضطراب و گرما؛ وضعیت اردوگاه مهاجران افغانستانی

اسپیرولینا چیست؟ بررسی خواص، فواید، عوارض و نحوه مصرف

اطلاعیه سازمان امور مالیاتی: مهریه از مالیات معاف است

قیمت جدید بلیت پرواز اربعین، 15 تا 18 میلیون تومان

«دیتا، سنگر جدید دفاع ملی است» | روایت مهندس مرتضی بهرامی از نقش فناوری اطلاعات در جنگ اخیر

بارش باران در شهرک گلستان شیراز

مدافع استقلال خوزستان به فجر شهید سپاسی پیوست

بوی عطر شهدا دوباره بخش خشت کازرون را عطرآگین خواهد کرد

بارش‌های رگباری تابستانه در فارس

10 کیلومتر از مسیر بختگان – ارسنجان آسفالت شد

بارش باران تابستانه در شیراز

تبلیغ غیرمجاز قطره‌های چشمی در فضای مجازی

موزه‌ای برای روایت هزار سال هنر خاتم در شیراز

تجلیل فرمانده یگان ویژه سپاه فارس از خانواده شهید رضا رضایی

ابلاغ پیام تبریک و تسلیت رئیس بنیاد شهید به خانواده شهدای اقتدار در استان یزد

نهضت سرکشی از خانواده‌های شهدا در سراسر کشور به دستور مهندس اوحدی صورت گرفت

زلزله بخش بالاده کازرون را لرزاند