پیام فارس

آخرين مطالب

تشعشعات رادیواکتیو؛ تهدیدی جدی یا اغراق رسانه‌ای؟ سیاسی

تشعشعات رادیواکتیو؛ تهدیدی جدی یا اغراق رسانه‌ای؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
دریا وفایی| حملات ایالات متحده آمریکا و رژیم صهیونیستی به تأسیسات هسته‌ای ایران در فردو، نطنز و اصفهان که در نخستین روزهای تیرماه 1404 صورت گرفت، نه‌تنها نقض آشکار حقوق بین‌الملل و مصداقی از تجاوز به حاکمیت ملی یک کشور محسوب می‌شود، بلکه موجی از نگرانی‌های زیست‌محیطی، انسانی و امنیتی را نیز در سطح جامعه و نهادهای ناظر ایجاد کرده است.
اگرچه مقامات رسمی کشور‌ به‌طور مکرر بر عدم نشت تشعشعات رادیواکتیو و نبود تهدید فوری برای سلامت شهروندان تأکید کرده‌اند، اما نگرانی‌ها درباره تبعات میان‌مدت و بلندمدت این حملات همچنان پابرجاست. آنچه بر حساسیت موضوع افزوده، انتشار برخی گزارش‌ها و تحلیل‌های غیررسمی است که از احتمال استفاده نیروهای مهاجم از تسلیحات حاوی اورانیوم ضعیف‌شده (Depleted Uranium) خبر می‌دهند؛ تسلیحاتی که تجربه استفاده از آنها در جنگ‌های عراق و یوگسلاوی سابق نشان داده می‌تواند پیامدهای زیان‌بار و ماندگاری بر سلامت انسان‌ها و اکوسیستم‌های منطقه‌ای به‌جا بگذارد.
در این میان، افکار عمومی بیش از پیش خواهان شفاف‌سازی و اطلاع‌رسانی دقیق و علمی درباره شرایط انتشار تشعشعات هسته‌ای، راه‌های شناسایی آن، ابزارهای کنترل و نیز میزان کارایی سامانه‌های هشدار و پایش رادیواکتیویته در کشور شده‌اند‌ و برای پاسخ دقیق باید منتظر گزارش تخصصی سازمان انرژی هسته‌ای ماند. اما در شرایط بی‌خبری، پرسش محوری بسیاری از شهروندان و تحلیلگران‌ این است که آیا حملات اخیر می‌تواند به نشت مواد رادیواکتیو در سطح هوا، خاک یا آب منجر شده باشد؟ و اصولا تحت چه شرایطی‌ پرتوهای هسته‌ای می‌توانند در محیط منتشر شوند؟ برای بررسی دقیق‌تر این موضوع، در ادامه گفت‌وگویی داشته‌ایم با پروفسور مژگان صوابی‌‌اصفهانی، محقق ایرانی-آمریکایی در دانشگاه میشیگان، سم‌شناس و کارشناس محیط زیست و برنده جایزه بین‌المللی «ریچل کارسون»، تا با نگاهی علمی و مبتنی بر داده‌های تجربی، به این پرسش‌ها پاسخ دهد.
با توجه به نگرانی‌هایی که بعد از حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران به وجود آمده، امکان دارد توضیح دهید‌ تحت چه شرایطی پرتوهای هسته‌ای در محیط منتشر می‌شوند؟
ریزش‌ ذرات رادیواکتیو می‌تواند به طرق مختلف محیط زیست را آلوده کند. برای مثال، آلودگی‌های رادیو اکتیو می‌تواند نتیجه آزمایش‌های سلاح‌های هسته‌ای باشد. در دهه 1960 ایالات متحده آمریکا مقدار نا‌معلومی تشعشعات رادیواکتیو در اتمسفر آزاد کرد که در سراسر جهان پراکنده شد و مقدار زیادی ماده سیزیوم در جهان منتشر کرد. حوادث هسته‌ای هم می‌توانند مایه انتشار مواد رادیواکتیو و آلودگی محیط‌ زیست و شهروندان شوند. مثلا حادثه «تری مایل آیلند» که در سال 1979 در شهرستان دافین‌ پنسیلوانیای ایالات متحده آمریکا رخ داد، نمونه‌ای از این قبیل است. در این فاجعه، گازهای رادیواکتیو بسیاری به‌خصوص «ید رادیواکتیو» در محیط آزاد شد. از دیگر فاجعه‌های هسته‌ای که شهرت بسیاری یافت و باعث رها‌شدن مواد رادیواکتیو بسیاری در محیط زیست شد، حادثه نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل است که در سال 1986 در نزدیکی پریپیات جمهوری اوکراین که در آن زمان بخشی از اتحاد جماهیر شوروی بود، رخ داد.
در این سانحه مقادیر زیادی «ید و سزیم رادیواکتیو» در جو آزاد شد و از طریق باد در سراسر اروپا پراکنده شد‌ و تمام منطقه را آلوده کرد. فاجعه هسته‌ای فوکوشیما در سال 2011 نمونه جهانی دیگری از رویدادهایی است که گازهای سمی را در محیط زیست آزاد کرد. در این سال، در زلزله 9‌ریشتری و سونامی مهیبی که در نتیجه آن زلزله ایجاد شده بود، نیروگاه هسته‌ای «فوکوشیما دایچی» ویران شد و مقدار زیادی ید، تلوریم و سزیم رادیواکتیو در اقیانوس آرام رها شد. دولت ژاپن که قادر به مهار و دفع آب‌های آلوده‌ای که برای خنک‌کردن رآکتور استفاده می‌شدند، نبود، در نهایت‌ تصمیم گرفت آب‌های آلوده به مواد رادیواکتیو را بدون حداقل تصفیه بخشی از آنها، در اقیانوس آرام آزاد کند. مخالفت مردمی با ریختن آلاینده‌های رادیواکتیو در دریاهای آزاد بسیار شدید بود، اما متأسفانه این مقاومت‌ها بی‌نتیجه ماند و ریختن این آلاینده‌ها در اقیانوس آرام ده‌ها سال دیگر ادامه خواهد داشت؛ به این معنی که سطح رادیواکتیویته آب‌های جهان روز به روز بیشتر خواهد شد و این پدیده ده‌ها سال دیگر ادامه دارد.
به‌طور کلی چگونه می‌توان متوجه شد‌ تشعشعات رادیو‌اکتیو ناشی از انفجار در هوا وجود دارد؟
‌تشعشعات رادیواکتیو معمولا اثر آنی در افراد مواجه‌شده با آن ایجاد نمی‌کنند. فرد در معرض تشعشعات، گرما یا سوزن‌سوزن‌شدن اعضای بدن را احساس نمی‌کند، اما در صورتی که سطح تشعشعات بسیار بالا باشد، اثرات مسمومیت با رادیواکتیو‌ ظاهر می‌شوند، به نحوی که ظرف یک ساعت پس از قرار‌گرفتن در معرض تشعشعات، افراد ممکن است احساس تهوع، استفراغ و خستگی مفرط کنند. گاهی اوقات نیز ممکن است آسیب پوستی مانند سوختگی و تاول دیده شود. همچنین قرار‌گرفتن طولانی‌مدت در معرض دُزهای پایین تشعشعات رادیواکتیو می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را در انسان افزایش دهد.‌ آسیب مولکول‌های ژنی «دی‌ان‌آ» در سلول‌های انسان و ناتوانی سیستم‌های سلولی در تصحیح این آسیب‌ها نیز باعث بروز سرطان در افراد مواجه‌شده با تشعشعات رادیو اکتیو می‌شود.
انتشار این مواد در محیط پیرامونمان چه نشانه‌هایی دارد؟
در پاسخ به این پرسش می‌توانم بگویم که ایران، مصر، اردن، امارات متحده عربی و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در سراسر خاورمیانه دارای تأسیساتی برای تشخیص سطح تشعشعات رادیواکتیو در محیط هستند. این تأسیسات به‌طور مداوم سطح تشعشعات رادیواکتیو در جو را رصد و ثبت می‌کنند. هرگونه انتشار رادیواکتیویته توسط این تأسیسات نظارتی به‌سرعت ثبت و اعلام می‌شود تا در صورت نشت رادیواکتیو از عواقب شدید برای عموم جلوگیری شود. ما برای اطلاع از احتمال انتشار تشعشعات در منطقه خود به گزارش‌های این مراکز تکیه می‌کنیم. خوشبختانه پس از حمله غیرقانونی و ناموجه ایالات متحده آمریکا به تأسیسات هسته‌ای فردو، نطنز و اصفهان هیچ نشت رادیواکتیوی گزارش نشده و شهروندان از این جهت هیچ نگرانی‌ای نداشته باشند.
‌از نگاه شما، اسرائیل و آمریکا واقعا موفق شدند‌ غنی‌سازی و برنامه هسته‌ای کشورمان را کاملا نابود کنند؟
‌گزارش‌ها در مورد میزان خسارت به تأسیسات هسته‌ای ایران در فردو، نطنز و اصفهان پس از تجاوز غیرقانونی ایالات متحده آمریکا به خاک ایران که در اول تیر 1404 به وقوع پیوست، متنوع است. برخی گزارش‌ها ادعا می‌کنند‌ خسارت درخور توجهی به این اماکن وارد نشده و برخی می‌گویند‌ خسارات گسترده بوده است. در حال حاضر تعمیر و نوسازی این مراکز در حال‌ انجام است.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/966421/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا ایران اقدام به هدف قرار دادن موسسه وایزمن کرد؟

دوران تازه انتقام پوتین فرارسیده است؟

خاورمیانه با پ‌ک‌ک جدید به کدام سو می‌رود؟

تندروها دیپلماسی را پرهزینه کرده‌اند

مرز واقعی‌تر از این حرف‌هاست

آب آوردن مفصل، نشانه‌ای مهم از روماتیسم مفصلی در کودکان

فیروزآباد میزبان دوره منطقه‌ای آموزش اسکان اضطراری خواهران نجاتگر

نحوه صحیح نشستن روی زمین

پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه یکشنبه 22 تیر 1404

دو فشار بازار رمزارز به قیمت ارز و سکه

پیام واشنگتن برای متحدان و دشمنان

تندروها یا فریب جنگ روانی دشمن را خورده‌اند یا نیروهای این جنگ هستند

نقره‌داغ شکدم

روشی جدید برای جلوگیری از ریزش موی بیماران تحت شیمی‌درمانی

70 درصد علت قوز پشتی، پشت میز نشستن است

تحلیل تجارت نیوز از شاخص فلاکت کشور

جزئیات انتشار عرضه اوراق تبعی در بورس تهران

کواکبیان‌ها را از تاکسی پیاده کنید!

ما هم بنده خدا هستیم

انجام چند حرکت ورزشی برای اصلاح قوز

دستور معاون اول رئیس جمهور برای اصلاح نرخ پروازهای اربعین

گزارش شورای جهانی طلا درباره پایان احتمالی روزهای درخشان طلا

32 هزار تن گندم با نرخ تضمینی در شهرستان لارستان خریداری شد

28 شهید تجاوز صهیونیستی در گیلان تشییع و تدفین شدند

عیادت و پیگیری مشکلات خانواده شهدای حملات تروریستی در سفر دو روزه معاون توسعه مدیریت و منابع بنیاد شهید و امور ایثارگران به مازندران

مذاکره یا نبرد دیپلماتیک؟

بین سطور کاترین شکدم

پیشنهادهای «صادق زیباکلام» به حاکمیت

ادامه روند کاهش قیمت انواع سکه؛ دلار در کانال 87 هزارتومان ماند

برگزاری کلاس‌های رایگان فرهنگی و آموزشی در فرهنگ‌سرای شهر صدرا

دیدار مدیران بنیاد شهید با بیش از 600 خانواده شهید حملات اخیر رژیم صهیونیستی در سراسر کشور

ضربه بر پیکر تروریسم رسانه‌ای

معادله قدرت و استراتژی بقا

ایستگاه رنج، اضطراب و گرما؛ وضعیت اردوگاه مهاجران افغانستانی

اسپیرولینا چیست؟ بررسی خواص، فواید، عوارض و نحوه مصرف

اطلاعیه سازمان امور مالیاتی: مهریه از مالیات معاف است

قیمت جدید بلیت پرواز اربعین، 15 تا 18 میلیون تومان

«دیتا، سنگر جدید دفاع ملی است» | روایت مهندس مرتضی بهرامی از نقش فناوری اطلاعات در جنگ اخیر

بارش باران در شهرک گلستان شیراز

مدافع استقلال خوزستان به فجر شهید سپاسی پیوست

بوی عطر شهدا دوباره بخش خشت کازرون را عطرآگین خواهد کرد

بارش‌های رگباری تابستانه در فارس

10 کیلومتر از مسیر بختگان – ارسنجان آسفالت شد

بارش باران تابستانه در شیراز

تبلیغ غیرمجاز قطره‌های چشمی در فضای مجازی

موزه‌ای برای روایت هزار سال هنر خاتم در شیراز

تجلیل فرمانده یگان ویژه سپاه فارس از خانواده شهید رضا رضایی

ابلاغ پیام تبریک و تسلیت رئیس بنیاد شهید به خانواده شهدای اقتدار در استان یزد

نهضت سرکشی از خانواده‌های شهدا در سراسر کشور به دستور مهندس اوحدی صورت گرفت

زلزله بخش بالاده کازرون را لرزاند