پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله جوان/ جهان به سمت آنارشی هابزی می‌لغزد! سیاسی

سرمقاله جوان/ جهان به سمت آنارشی هابزی می‌لغزد!
  بزرگنمايي:

پیام فارس - روزنامه جوان / «جهان به سمت آنارشی هابزی می‌لغزد!» عنوان یادداشت روز در روزنامه جوان به قلم علی قنادی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
الکساندر ونت، نظریه‌پرداز شهیر روابط بین‌الملل جمله‌ای کلیدی درباره ماهیت آنارشی در نظام بین‌الملل دارد: «آنارشی چیزی است که دولت‌ها از آن تصور می‌کنند». ونت برخلاف رئالیست‌ها که آنارشی را شرایط نزاع دائم بین دولت‌های صاحب حاکمیت، در شرایط نبود اقتدار مرکزی می‌دانند و به رغم دیدگاه لیبرال‌ها که آنارشی نظام بین‌الملل را براساس مناسبات همکارانه تعریف می‌کنند، آنارشی را به ظرفی خالی شبیه دانسته که تعیین محتوای این ظرف خالی (نزاع، همکاری یا ترکیب هر دو) به‌این بستگی دارد که دولت‌ها درباره‌اش چه تصور رایج یا ایده فراگیری دارند. ونت سه نوع آنارشی تفکیک کرده؛ آنارشی هابزی، آنارشی لاکی و آنارشی کانتی. 
جهان، در دوره‌هایی برخی از این نوع آنارشی‌ها (مثل هابزی و لاکی) را تجربه کرده و برخی انواع دیگر آنارشی مثل آنارشی کانتی، فقط در بخش‌هایی از جهان، یا یک دوره زمانی خاص حاکم شده‌اند. ونت گفته که ممکن است در طول زمان، دولت‌ها تصور غالب‌شان این باشد که روابط‌شان با همدیگر نزاع‌آمیز است و طبعاً، رفتارشان را با دیگران بر همین اساس سازماندهی می‌کنند. این تصور، منجر به‌شکل‌گیری وضعیتی می‌شود که ونت آن را فرهنگ هابزی نامیده است، یعنی وضعیت جنگی و نزاع دائم، حاصل انگاره‌های مشترک دولت‌ها است. در این نوع آنارشی، دولت‌های دیگر به‌عنوان طرف‌هایی شناخته و درک می‌شوند که قصد دارند «ما» (یعنی یک دولت) را نابود کنند یا به بردگی بکشند. نوع دیگر آنارشی، شرایطی است که دولت‌ها تصورشان (انگاره رایج) از همدیگر نه برحسب شرایط نزاع‌آمیز، بلکه مبتنی بر رقابت شکل گرفته است. او این را آنارشی لاکی نامیده و تعبیر معروفی از آن، مبتنی بر رقابت و توصیف این اصل دارد که «زندگی (ات) را بکن و بگذار (ما هم) زندگی کنیم.»
بازار
نوع سوم آنارشی، مبتنی بر فرهنگ کانتی است که با آنارشی هابزی در تعارض است. این نوع آنارشی، براساس تصور دولت‌ها از همدیگر به‌عنوان دوست شکل گرفته و فرهنگ مسلط آن، نه نزاع و نه رقابت، بلکه دوستی است. ونت برخلاف رئالیست‌ها که جهان را میدان عرض‌اندام آنارشی هابزی می‌دانند، معتقد است که جهان طی سه سده‌ای که از نظم وستفالیایی (نظم مبتنی بر دولت‌ها) گذشته، عمدتاً تحت‌تأثیر فرهنگ لاکی (رقابت) است. البته، آنارشی هابزی (نزاع دائم) هم، گهگاه خودی نشان داده، ولی در اکثر موارد دولت‌هایی که وضع موجود را ترجیح می‌دهند آنارشی هابزی را سرجای خود نشانده‌اند. مهم‌ترین نکته‌ای که ونت روی آن انگشت گذاشته، این است که آنارشی لزوماً به معنای شرایط جنگ دائم یا دوستی پایدار یا رقابت نیست. اینکه بر شرایط آنارشیک موجود سیاست بین‌الملل چه قاعده‌ای (دوستی، دشمنی یا رقابت) حاکم است، بستگی به این دارد که دولت‌ها چه تصوری از همدیگر دارند و در واقع همین‌جاست که جمله معروف او «آنارشی چیزی است که دولت‌ها از آن تصور می‌کنند» معنا پیدا می‌کند. آیا آنها تصور می‌کنند که در رقابت دائم هستند یا اینکه در جنگ و نزاع دائم؟ یا صلح دائمی؟ 
ونت خودش به عنوان یک سازه‌انگار، در کتاب معروف «نظریه اجتماعی سیاست بین‌الملل» که کتاب برتر دهه 2000-1991 انتخاب شد، تلویحاً (شاید هم بشود گفت صریح) ابراز امیدواری کرده که دولت‌ها با ترویج و حاکم کردن نوع آنارشی کانتی، طی چندین دهه بتوانند روابط دوستانه دائمی با همدیگر برقرار کنند و البته همین دیدگاه او بود که باعث شد خیلی‌ها برچسب لیبرال بودن به او بزنند. صرف‌نظر از نقد‌هایی که بر دیدگاه ونت وارد شده، ظاهراً جهان امروز برخلاف امیدواری خوشبینانه ونت، دارد با آنارشی کانتی (رقابت) هم خداحافظی می‌کند و گام‌هایی جدی به سمت آنارشی هابزی برمی دارد. هفتم اکتبر 2023 و نوع واکنش اسرائیل به آن، خیلی چیز‌ها را دگرگون کرد و حالا جنگ 12 روزه اسرائیل علیه ایران دارد چیز‌های بیشتری را دگرگون و خطر ورود به دوره آنارشی هابزی را بیش از پیش در افق جهان نمایان می‌کند. بیشترین چیزی که جنگ اسرائیل علیه ایران به جهان تزریق کرد، بی‌اعتمادی به قواعد صریح یا ضمنی درباره مناسبات با دیگران بود. اسرائیل نه تنها در اوج دیپلماسی، روی میزه مذاکره بمب انداخت، بلکه با هدف قرار دادن غافلگیرانه چندین دانشمند هسته‌ای و فرمانده ارشد ایرانی (از جمله سه فرمانده رده یک)، شوکی بی‌سابقه به جهان فرستاد. حالا دیگر، خیلی‌های دیگر (دولت‌ها) به این فکر می‌کنند که «شاید سرنوشت ما هم همین‌طور باشد!» جنگ 12 روزه اسرائیل علیه ایران، خیلی چیز‌های دیگر را هم متزلزل کرد، از جمله قاعده جاافتاده هدف قرار ندادن یا تهدید به ترور رهبران سیاسی را. جهان در دهه‌های بعد از جنگ دوم جهانی، این قاعده ضمنی را پذیرفته بود که در جنگ، با ترور یا تهدید به ترور رهبران سیاسی، با دمیدن بی‌اعتمادی در بالاترین سطوح، در‌ها را به روی دیپلماسی نبندیم، ولی حالا همه این قواعد، در کسری از ماه بی‌اعتبار شده‌اند. چیزی که اسرائیل در این جنگ 12 روزه به جهان مخابره کرد، این بود که به یمن فناوری برتر، هیچ چیز و هیچ کس مصون نیست و مدام بر این طبل کوبید. ظرف این دو هفته‌ای که از توقف درگیری (ایرانی‌ها حتی حاضر نیستند از لفظ آتش‌بس استفاده کنند) سپری شده، جهان شاهد تلاش‌های کم‌سابقه و شاید بی‌سابقه اسرائیل برای پرکردن مجدد زرداخانه‌های تسلیحاتی خود است که البته تا اینجای کار فقط به خود اسرائیل برمی‌گردد و چندان هم عجیب نیست. روند نگران‌کننده‌تر این است که فراتر از اسرائیل، حجم گسترده و نگران‌کننده‌ای از گزارش‌ها و اخبار، درباره خرید تسلیحاتی در اقصی‌نقاط دنیا در حال منتشر شدن است. ترکیه دنبال دریافت فوری اف- 35‌هایی است که امریکایی‌ها مدت‌ها قبل وعده‌اش را داده بودند. قطری‌ها می‌خواهند از امریکا سامانه THAAD دریافت کنند، سامانه رهگیری که حالا مشخص شده که امریکا سالانه قادر است زیر 100 پرتابه آن را تولید کند و خود امریکایی‌ها هم نگران تخلیه آن شده‌اند. عراق و امارات و عربستان دنبال تقویت سیستم‌های پدافندی موجودشان هستند. مصری‌ها می‌خواهند پدافند هوایی خودشان را با معجونی از سامانه‌های روسی و چینی تجهیز کنند. یونان خرید 20 جنگنده اف- 35 را نهایی کرده و جمهوری چک، فنلاند، آلمان، رومانی و کانادا، همگی سفارش اف- 35‌های امریکا را داده‌اند. آمار‌ها می‌گویند که دولت‌های اروپایی بین 2020 تا 2024، حدود 155 درصد واردات تسلیحات‌شان را نسبت به دوره پنج‌ساله 2015 تا 2019 بیشتر کرده‌اند و اگر به همین منوال پیش بروند، احتمالاً سال 2025 برای‌شان یک نقطه عطف خواهد بود. 
ظاهراً دولت‌ها به طرز بی‌سابقه‌ای دارند به این نتیجه می‌رسند که باید هرطوری شده خودشان را بیشتر تسلیح کنند. این یعنی اینکه تصور دولت‌ها از آنارشی حاکم بر نظام بین‌الملل، به شکلی بی‌سابقه در حال دگرگون شدن است؛ واقعاً نگران‌کننده و تأسف‌بار است، اما ظاهراً جهان در سایه بی‌اعتمادی کم‌سابقه‌ای که طی این مدت اسرائیلی‌ها تولید کرده‌اند و امریکای ترامپ هم به آن دامن زده، دارد به سمت آنارشی هابزی یورتمه می‌رود. اگر ذهنیت «بکش یا کشته شو» به تصور حاکم میان دولت‌ها تبدیل شود، هیچ آینده صلح‌آمیزی قابل تصور نخواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/966373/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله جوان/ موج سوم رستاخیز ملی ایرانیان

سرمقاله فرهیختگان/ مذاکره جنگ است

دمنوش سماق و فوایدی که حتما نشنیده‌اید!

راه‌اندازی مجدد سامانه چکاپ رایگان با ظرفیت محدود

روند افزایشی معاملات بورس‌ در یک‌سال اخیر

تزریق 35 هزار میلیارد تومان نقدینگی جدید به بازار سرمایه

غفلت گسترده نسبت به وضعیت آب در کشور

فارس میزبان مسابقات کشوری کشتی پهلوانی نوجوانان

دو فوتی و یک مصدوم در تصادف جاده جهرم ـ میمند

پیکر مطهر 5 شهید تجاوز رژیم صهیونیستی در آستانه اشرفیه تشییع شد

سرمقاله ابتکار/ چقدر زود دیر می‌شود!؟

کاهش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار به کانال 87 هزار تومان بازگشت

رشد 40 هزار واحدی شاخص کل بورس

گردش مالی 433 هزار میلیارد تومانی 56 شرکت صوری متعلق به اتباع خارجی

سه شهید حمله رژیم صهیونیستی در بازکیاگوراب تشییع شدند

پیکر شهید بشارتی در «لیجارکی» آرام گرفت

نگاه ما در امر خدمت رسانی سرعت در پاسخگویی و پیگیری ها است/ خدمت بی منت در سایه همدلی و تلاش

شعر «شب‌های جنگ» در اعتماد حقیقی به دستگاه سیدالشهدا(ع) است

سرمقاله جمهوری اسلامی/ مذاکره، مسیر اعتدال

اسامی فرآورده‌های غیرمجاز مراقبت از مو و پوست اعلام شد

جزئیات بازسازی و نوسازی منازل آسیب دیده از جنگ در تهران

مدیرعامل بورس تهران: افت شاخص کل پس از بازگشایی کنترل شد

جزئیات طرح جدید وزارت‌ کار برای بیکاران مقرری‌بگیر

راه‌اندازی مجدد سامانه چکاپ رایگان با ظرفیت محدود ؛ ثبت‌نام سریع‌تر اولویت دارد

روایت مشاور عالی استاندار فارس از مدیریت میدانی و رسانه‌ای استاندار فارس

زیدآبادی نوشت: تنهایی کشور و محافل تندرو

سرمقاله شرق/ توسعه درون‌زا راه نجات یا تله راهبردی؟

معافیت مالیاتی بیمه عمر مشروط شد

فواید یادگیری زبان انگلیسی که هیچکس به شما نمی‌گوید: آیا برای افزایش 15 درصدی حقوقتان آماده‌اید؟

اعتراض بازنشستگان تامین اجتماعی به عدم پرداخت مابه‌التفاوت فروردین

جزئیات بسته حمایتی بازار سهام در هفته جاری اعلام شد

ارائه گزارشی از دیدار مدیرکل دفتر مسکن و تسهیلات رفاهی بنیاد با خانواده شهدای اقتدار به استاندار یزد

تشدید برخوردها با فروش برنج کامفیروزی بیش از قیمت مصوب

تصمیمات کارگروه باید مبتنی بر نگاه علمی، تخصصی و فارغ از جهت‌گیری‌ باشد

هشدار نارنجی هواشناسی برای فارس؛ بارش های موسمی تشدید می شود

نقطه‌زنی در العدید

سرمقاله همشهری/ با همدلی خادمان و شهروندان، دوباره می‌سازیمت وطن

گرما، تنها عامل تعریق نیست

نرخ بلیط پروازهای اربعین تعیین شد؛ افزایش 80 درصدی نسبت به سال گذشته

صعود تاریخی بیت‌کوین؛ چه عواملی موتور رشد BTC را روشن کرد؟

بخشنامه بخشودگی جرایم تسهیلات زیر 700 میلیون به بانک ها رسید

بارش باران تابستانه در استان فارس

تشدید نظارت بر بازار اقلام اساسی در شهرستان آباده

اعتماد عمومی ستون فرهنگ مالیاتی و پیش‌شرط حکمرانی اقتصادی مدرن است

نشریه آمریکایی: ایران در جنگ اخیر شکست نخورد، بلکه تهاجمی‌تر شد

سرمقاله کیهان/ از «صبر استراتژیک» تا «ابهام استراتژیک»

بازرسان آژانس در ایران عامل سرویس‌های اطلاعاتی خارجی هستند

صرافی امن برای خرید و فروش بیت کوین با قیمت لحظه ای

زمان عرضه ارز اربعین اعلام شد

راهنمای جامع خرید لوله برق خم سرد برای برق‌کاران حرفه‌ای