پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله هم میهن/ اصلاحات فقهی امام مقالات

سرمقاله هم میهن/ اصلاحات فقهی امام
  بزرگنمايي:

پیام فارس - هم میهن / «اصلاحات فقهی امام» عنوان یادداشت روز در روزنامه هم میهن است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
سیاری از اتفاقات و رفتارها هست که اهمیت آن هنگامی بیشتر دیده و فهمیده می‌شود که قدری از آن فاصله بگیریم تا متوجه ابعاد آن شویم.
دین و اسلام رکن اصلی فرهنگ جامعه ایران بودند و هنوز هم هستند، هرچند به علت سیاست‌هایی که به نام دین اجرا شده و نیز تحولات عمومی دیگر که مجال بحث آن نیست این جایگاه بسیار ضعیف شده است و همچنان در مسیر ضعیف‌تر شدن قرار دارد ولی دین کماکان اصلی‌ترین مؤلفه فرهنگی اکثریت جامعه ایران است.
بازار
نکته مهم ماجرا این است که تحولات در اندیشه دینی پیش از انقلاب به‌ویژه در فاصله سال‌های 42 تا 57 بسیار عمیق بود، اکنون و به دلیل هجوم نیروهای تندرو در پوشش دین برای نابود کردن این دستاوردها، بیش از پیش بر اهمیت آن تغییرات رویکردهای دینی واقف شده‌ایم.
در اینجا و به‌طور خلاصه به برخی از مهمترین این دستاوردها اشاره خواهد شد؛ دستاوردهایی که بدون تایید یا پیشگامی امام امکان تحقق آنها نبود و هیچ مرجعی یا مقام دینی دیگری توان و جرأت این اصلاحات بنیادین را نداشت.
اولین و مهمترین تغییر در مفهوم ملیت و‌ جمهوریت و حق مردم در تعیین سرنوشت خود بود. این بزرگترین تحول در فقه شیعی و حتی اسلامی بود که اساس نظام‌های جدید یعنی ملت-دولت را پذیرفت. کافی است نگاهی به اندیشه‌های سلفی در میان اهل سنت و نگاه امثال فدائیان اسلام در میان شیعیان نمود که چیزی به نام شهروندی و جمهوری و ملیت و کشور در آنها دیده نمی‌شود نگاه غالب اسلام‌وطنی بود. هنوز هم معدودی تندرو در پی همان افکار هستند و به تصور خود می‌خواهند با نفی جمهوریت نظام مرحله پیشرفته‌تری از جمهوری اسلامی را برقرار کنند در حالی که ماجرا برعکس است.
دومین تغییر مهمی که باز هم علیه نگاه سلفیون و سنتی‌ها است ورود مصلحت در اداره امور کشور است. تمایز میان احکام ثانویه و اولیه و پذیرش مصلحت، خط بطلانی بود بر نگاه سنتی که درک بسیار ساده‌ای از حدیث «حلال محمد همیشه تا روز قیامت حلال است و حرامش همیشه تا روز قیامت حرام است» داشت.
وارد کردن زمان و مکان در امر اجتهاد در این تحول بسیار مهم بود. متأسفانه درون ساختار مذهبی مخالفت با این ایده تشدید شد و تعیین مصلحت که از نظر امام، مرجع تشخیص آن مردم و نمایندگان آنان بودند به حکومت ارجاع شد و مصلحت مردم تبدیل به مصلحت حکومت‌کنندگان تغییر کرد و این یک تغییر مسیر جدی بود.
سومین مسئله هم که از اهمیت زیادی برخوردار است مسئله زنان است. واقعیت این است که بخش مهمی از نیروهای سنتی و سلفی با حقوق زنان اعم از سیاسی و اجتماعی و فرهنگی مخالفت جدی داشتند. بسیاری از آنان در بهترین حالت به دختران خود فقط تا سطح ابتدایی اجازه تحصیل می‌دادند. مخالف جدی حضور زن در عرصه عمومی و سیاست بودند. ولی انقلاب همه این الگوها را کنار زد و زنان چادری حتی بچه بغل وارد سیاست شدند و دیگر کسی نمی‌توانست آنان را از این میدان بیرون کند.
زنان مذهبی که پیشتر در خانه محبوس بودند حتی وارد هنر و فرهنگ و سینما شدند و در دانشگاه‌ها ورودی‌های دختران از پسران پیشی گرفت و به نام دین از حضور ورزشی زنان حتی در میادین ورزشی بین‌المللی نیز دفاع شد و آنان را تکریم کردند.
شمردن مصادیق گوناگون این تحولات فقهی و رویکردی از سوی امام مجال بیشتری از یک سرمقاله می‌طلبد و همین‌ها را هم باید مفصل شرح داد ولی در یک امر هیچ تردیدی نیست که جز ایشان هیچ فقیه دیگری نمی‌توانست این راه را باز کند هرچند برخی از این دستاوردها با ضدحمله تندروها مواجه شده و برخی دیگر از اصلاحات نیز به پای انتظارات مردم و جامعه نمی‌رسد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/960651/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وال استریت ژورنال: انصارالله یمن چگونه نیروی دریایی آمریکا را عقب نشاند

این صبحانه‌ها بیمارتان می‌کند

طلای جهانی در مسیر ثبت افزایش هفتگی قرار گرفت

عضو کمیسیون اقتصادی: اگر بازی روانی مذاکرات نبود قیمت دلار به 110 هزار تومان می‌رسید

تغییر مبدا واردات گوشت؛ ترکیه صدرنشین شد

افتادگی ابرو چیست ؟

پرداخت کالابرگ جدید در خرداد منتفی است

مرکز پژوهش‌های مجلس بررسی کرد؛ کمک به خیریه در ازای تخفیف مالیاتی در ایران

ترامپ سناریوی زلنسکی را برای نتانیاهو رقم خواهد زد؟

راه‌حل سازمان هواپیمایی برای اصلاح قیمت بلیط هواپیما

بلفاروپلاستی تا چه زمانی برای فرد ماندگاری دارد؟

سرمایه‌گذاری جهانی در انرژی به 3.3 تریلیون دلار می‌رسد

خودرو به بورس کالا بازگشت

مناسبت روز/ جمعه 16 خرداد ماه

انتخاب پیمانکار ضعیف بلای جان فرودگاه جهرم شد

درج برچسب ایرانی روی لوازم یدکی چینی برای سود بیشتر!

آیا بوتاکس می‌تواند جایگزینی برای بلفاروپلاستی باشد؟

هرچه دستمزدها بالاتر باشد، اشتغال و نرخ مشارکت بالاتر خواهد بود

«عید قربان» مقدمه تحقق حقیقت انسانیت است

خبر خوش در مورد طرح پرداخت کالابرگ

قیمت دام زنده اعلام شد

شیراز میزبان نخستین کمیسیون تخصصی کارگروه ملی زیارت

ماجرای سفر پوتین به تهران

آیا سرطان روده از پولیپ شروع می‌شود؟

مشترکان چگونه خسارت ناشی از برق را دریافت کنند؟

حاکمیت انقلاب اسلامی بر پایه عقلانیت و ایمان استوار است

نماز عید سعید قربان در حرم شاهچراغ (ع) اقامه شد

دریانوردی شجاعانه چند فعال غربی به سوی غزه‌ی در محاصره

لحظه «پرل هاربر» مسکو؛ وقتی معنای جنگ متفاوت شد

تجربه خواب راحت با مصرف این خوراکی‌ها

سایه دلارهای نفتی بر سر دینار عراق

یک پیش بینی از قیمت طلا

تجارت آوا گزارش می دهد/ ارائه خدمات بهتر به بیمه‌گذاران با سرمایه‌گذاری‌های مناسب بیمه دی

آیا کاخ سفید می تواند نتانیاهو را کنترل کند؟

منبع غنی ویتامین c که نمی دانستید

نوشیدنی پرطرفدار که خواب را از شما می‌گیرد

آینده اقتصاد و کسب و کار در سایه هوش مصنوعی

روایت تجارت نیوز از سیاست ضدتورمی و کوچک‌تر شدن سفره مردم!

طرح جدید ترامپ برای راه‌اندازی ETF بیت کوین؛ حمایت از رمز ارزها در بازار سرمایه

مصرف زیاد این ویتامین شما را مسموم ‌می‌کند

همیشه خوش‌بو، بدون صرف پول زیاد! / عطر روزانه با رایحه ملایم و ماندگار

تولید جهانی خودرو مختل خواهد شد؟

بیشترین بازدهی صندوق های سرمایه گذاری بورس در هفته دوم خرداد 1404

نشست شورای هماهنگی مشاورین وزرا در امور ایثارگران و شورای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت استان اصفهان برگزار شد

آتش دوباره در پارک ملی بمو شیراز افتاد

١١ مصدوم بر اثر حادثه رانندگی در صدرا

جامعه کوتاه‌مدت؛ انقلاب ایران ریشه‌های اقتصادی داشت؟

خوراکی‌هایی که سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شوند

دغدغه دولت درباره پرداخت حقوق کارمندان دولت و یک پیشنهاد

قیمت خودرو امروز 15 خرداد 1404