پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله هم میهن/ سرنوشت مذاکرات و تکرار یک پیش‌بینی مقالات

سرمقاله هم میهن/ سرنوشت مذاکرات و تکرار یک پیش‌بینی
  بزرگنمايي:

پیام فارس - هم میهن / «سرنوشت مذاکرات وتکرار یک پیش‌بینی» عنوان یادداشت روز در روزنامه هم میهن است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در هفته‌های اخیر و پس از دور سوم گفت‌وگوها شاهد سخنان ضدونقیضی از سوی مسئولان آمریکایی هستیم که به قول معروف یکی به نعل می‌زنند و یکی به میخ. نمی‌دانیم این یک بازی طراحی‌شده از پیش است یا ناشی از اختلافات داخلی مقامات آمریکایی یا شیوه‌ای است برای کسب امتیاز؟
ولی تقریباً روشن است که کلیات موضع ایران از ابتدا روشن بوده و طبعاً در مذاکرات هم تکرار شده و اگر طرف آمریکایی نمی‌پسندید، از همان اول می‌توانست میز مذاکره را ترک کند.
بازار
برای فهم بهتر این نکته، اولین سرمقاله‌ای که دقیقاً 40روز پیش و همزمان با اولین دور گفت‌وگوها و پیش از اعلان نتایج نوشتیم، مرور آن و نتیجه‌ای که امروز از آن خواهیم گرفت؛ می‌تواند مفید واقع شود.
رویکرد روشن ایران/ 23 فروردین 1404
این سرمقاله در شرایطی نوشته می‌شود که تا این لحظه هیچ‌گونه خبری رسمی و غیررسمی جز ادامه مذاکرات در هفته آینده از محتوای مذاکرات ایران و آمریکا بیرون نیامده است بنابراین، آنچه در ادامه می‌آید به وضعیت و اخبار پیش از مذاکرات مربوط می‌شود. هرچند نحوه برخورد طرفین نشان می‌دهد که ارزیابی اولیه حداقل منفی نبوده است.
اولین نکته این است که اراده ایران در مقایسه با ایالات متحده برای آغاز گفت‌وگوها، روشن‌تر و منسجم‌تر است. درحالی‌که برخلاف رویکرد اعلامی قبلی، سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا با ادبیاتی تند و غیردیپلماتیک و حتی به نحوی که نشان از عصبانت وی دارد، اهمیت مذاکرات را پایین آورده و آن را فقط به یک نشست مقدماتی تقلیل داده است.
در طرف ایران چنین دوگانگی درون‌ساختاری دیده نمی‌شود و اتفاقاً حمایت کامل از گروه مذاکره‌کننده و اراده رسمی برای کاهش تنش و رسیدن به توافق به‌خوبی مشهود است. بنابراین، می‌توان گفت که دودستگی در طرف آمریکایی زیاد است؛ به‌ویژه با موضع‌گیری تند وزارت امورخارجه آمریکا که از این مذاکرات حذف شده‌اند. این دوگانگی آشکار است. به همین دلیل باید نسبت به نتایج و دستاوردهای احتمالی محتاط بود.
همچنین ویتکاف مذاکره‌کننده اصلی ترامپ پیش از سفر به عمان گفت: «من فکر می‌کنم موضع ما برچیدن برنامه هسته‌ای است. به‌هرحال، این بدان معنا نیست که ما در حاشیه، راه‌های دیگری برای مصالحه بین دو کشور پیدا نخواهیم کرد… جایی که خط قرمز ما است [این است که] تسلیحاتی شدن توانایی هسته‌ای شما ممکن نیست.» 
اگر فقط بخش اول سخنان ویتکاف را مبنا قرار دهیم، روشن خواهد بود که این به معنی نقض مذاکره است و هیچ گفت‌وگویی دراین‌باره صورت نخواهد گرفت و اصولاً مذاکره منتفی است. ولی جمله دوم آقای ویتکاف راه‌حل را نشان داده است و مانعی برای رسیدن به توافق نخواهد بود.
در واقع، اگر خط قرمز ادعایی آنها ساخت بمب هسته‌ای باشد؛ در این صورت ایران هم که بارها وجود چنین اراده‌ای برای ساخت بمب را رد کرده است. ضوابط و ضمانت‌های تحقق این هدف هم در آژانس انرژی اتمی تعیین و تعریف شده است. در نتیجه اختلافی در اهداف عالی دو طرف باقی نمی‌ماند و جزئیات فنی آن قابل‌توافق است.
اگر از این دو نکته بگذریم، یابد از خوش‌بینی بیش از اندازه نسبت به نتیجه‌بخش بودن این مذاکرات پرهیز کرد. رویکرد ایران تاکنون هر ایرادی داشته باشد، اکنون بسیار روشن است. اعلان دوباره پای‌بندی خود به عدم ساخت سلاح هسته‌ای و پذیرش نظارت‌های آژانس انرژی اتمی برای راستی‌آزمایی این تعهد. طبیعی است طرف مقابل هم باید محدودیت‌های گوناگون خود را حذف کند.
مسائل دیگری هم که در گذشته وجود داشت اکنون اهمیت خود را برای طرفین ماجرا از دست داده است. همانگونه که گفته شد در برابر این رویکردِ ایران؛ نمی‌توان از رویکرد روشنی در طرف مقابل سخن گفت. آنها ازیک‌سو، درون ساختار قدرت خود اتفاق‌نظری را بازتاب نمی‌دهند و از سوی دیگر، می‌توانند توافق احتمالی را به عقب بیندازند؛ به‌ویژه آنکه مسئله اصلی سیاست خارجی ترامپ چین و جنگ تعرفه‌هاست.
حتی با فرض و پذیرش اینکه حرف اول و آخر را ترامپ خواهد زد، به دلیل پیش‌بینی‌ناپذیری رفتار او دلیلی ندارد که چنان انتظاراتی از گفت‌وگوها ایجاد کنیم که نرسیدن به آنها به منزله شکست تلقی و موجب ناامیدی شود. باید کوشید که سطح انتظارات خود را معقولانه و روی زمین تعیین کرد. چنین تصوری که حیات و ممات ایران به این مذاکرات گره خورده است و باید شاهد آغاز جدیدی از روابط بین‌الملل باشیم، با واقعیت تطابق ندارد. این مهم است که خود را برای نتیجه مذاکرات متهم ندانیم و در پایان مذاکرات با هر نتیجه‌ای که باشد وحدت خود را پیرامون منافع ملی کشور حفظ کنیم.(پایان سرمقاله)
واقعیت این که حس عمومی مردم از نحوه رفتار ایالات متحده چنان است که گویی امروز را پیش‌بینی کرده بودند. در یک نظرسنجی معتبر از مردم تهران که حدود 25روز پیش انجام شد، در پاسخ به این پرسش که موانع احتمالی به نتیجه نرسیدن مذاکرات را چه می‌دانید؟ 42درصد زیاده‌خواهی آمریکا و 41درصد مخالفت تندروهای داخلی و 36درصد هم اسرائیل را معرفی کرده بودند.(بیش از یک پاسخ می‌دادند).
ظاهراً این ارزیابی مردم از همان زمان مقرون به صحت بوده است. هرچند مردم و‌ حکومت توانستند تندروهای داخلی را سرجای خود بنشانند، ولی کاری با زیاده‌خواهی آمریکایی‌ها نمی‌توان کرد؛ مگر حمایت از مواضع رسمی اعلام‌شده در این مورد خاص. همان نظرسنجی نشان می‌دهد مخالفان توقف فعالیت هسته‌ای 6برابر موافقان آن هستند و این تفاوت بسیار زیادی است. درهرحال، امیدواریم این تنش‌های گفتاری نیز زودتر حل و توافق حاصل شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/959126/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

امین‌الدوله

سرمقاله همشهری/ تهران بر لبه پرتگاه؛ فروپاشی حریم پایتخت

این نوشیدنی استخوان زنان را پوک می‌کند

بزرگترین صنایع جهان در سال 2025

عبداللهی در دیدار با کارکنان و نمایندگان بیمه دی در استان خراسان رضوی: بیمه دی در مسیر شکوفایی و تعالی / نمایندگان و تحول آفرینی در جذب پرتفوی با کیفیت

یک فرد آگاه در همایش نبود که آخوندی را بازخواست کند؟

«اندکی پیشرفت» در رُم

سرمقاله کیهان/ طغیان جهانی علیه کشتار غزه

آیا مصرف تخم مرغ خام محلی برای رفع تنبلی تخمدان و کم خونی مفید است؟

کارخانه‌هایی که خاموش می‌شوند، کارگرانی که بیکار می‌شوند

دلار توافقی گران شد

هشدار زرد هواشناسی؛وزش باد شدید همراه با گرد و خاک فارس را فرا می گیرد

سرمقاله ایران/ خرمشهر؛ الگویی تمدن‌ساز برای بازتعریف عدالت، هویت و مقاومت در جهان امروز

تقاضای مسافران برای خرید بلیط هواپیما لحظه آخری

نقطه کور؟ دیگه نه! با این آینه فقط 209 تومن

برق‌رسانی به روستا‌های مناطق دهرم و دژگاه فراشبند

ارائه تخفیف بیمه آتش‌سوزی به بازدیدکنندگان غرفه بیمه دی در نمایشگاه مشهد

خرمشهر قلب تپنده ایران؛حماسه‌ای از جنس ایثار و غرور در آزادی خونین شهر

کیهان: هماهنگی ترامپ و نتانیاهو مذاکرات را به بن‌بست می‌کشاند

سرمقاله اعتماد/ ارتباط نادرست با فرآیند ارتباطات

چند فعالیت‌ ورزشی مناسب برای افراد مسن

کارشناس انرژی: سه نرخی شدن گازوئیل سالانه صد همت درآمدزایی برای دولت دارد

اختلال در سامانه "برق من"؛ اطلاع از خاموشی‌ها از سایر روش‌ها

سرمقاله آرمان ملی/ تعیین مشروط سقف غنی‌سازی

از کاهش قیمت میوه و سبزی تا افزایش قیمت مرغ و تخم‌مرغ

فروش متری مسکن کلاهبرداری جدید در بازار خرید و فروش

مناسبت روز/ شنبه، 3 خرداد ماه

شناسایی پیکر شهید ابراهیم رحمانیان کوشککی پس از 43 سال

سرمقاله هم میهن/ سرنوشت مذاکرات و تکرار یک پیش‌بینی

سرمقاله دنیای اقتصاد/ معمای منابع انسانی در حاکمیت

دلایل افزایش ابتلا به سرخک طی روزهای اخیر

قیمت پیاز اشک کشاورزان را درآورد

ایراد مصوبه افزایش ضریب حقوق سال 1404 کارمندان چه بود؟

واکنش «کیهان» به تهدیدات تل‌آویو: اسرائیل سگ کیست

مصائب نرخ‌های لحظه‌ای

ادای دین شاعران گیلانی به شهید آیت‌الله رئیسی و شهدای خدمت در عصر شعر «بیت هشتم»

هوش مصنوعی در خدمت ترویج فرهنگ ایثار و شهادت قرار می‌گیرد

سرمقاله خراسان/ «خرمشهر را خدا آزاد کرد» یعنی چه؟!

تصادف در محور لار–جهرم 10 مصدوم برجا گذاشت

ثبت رکورد جدید؛ قیمت بیت‌کوین 111 هزار دلار شد

مقصر افزایش قیمت سیمان، قطعی‌های برق است؟

یک فوتی در حادثه برق‌گرفتگی با کولر در شهرستان آباده

جهان خاموش؛ چرا برق کشورها قطع می‌شود؟

طلای مایع برای سلامت و زیبایی

آیا استفاده از شبکه‌های اجتماعی تهدیدی برای سلامت روان است؟

پیش بینی قیمت دلار 3 خرداد 1404

شرط جدید بانک مرکزی برای رفع تعهد ارزی ابلاغ شد

پیش بینی قیمت طلا و سکه 3 خرداد 1404

دو هشدار هواشناسی؛ بارش تگرگ و وزش باد شدید در 20 استان

نقص فنی کولر یک آپارتمان را در لار به آتش کشید