پیام فارس

آخرين مطالب

کاسبی با اسلحه آمریکایی تنها دستاورد سفر پرهیاهوی ترامپ در خلیج فارس سیاسی

کاسبی با اسلحه آمریکایی تنها دستاورد سفر پرهیاهوی ترامپ در خلیج فارس
  بزرگنمايي:

پیام فارس - هفته گذشته دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در حالی برای دومین بار راهی منطقه جنوب خلیج فارس شد که به گواه نشریه معتبر «نیویورکر» تنها دستآورد آن جذب «دلارهای نفتی» برای اقتصاد و صنایع نظامی آمریکا بود. اعضای شورای همکاری خلیج فارس که با تنظیم اسناد چشم انداز سعی دارند تصویری متفاوت از خود نشان دهند، حضور ترامپ در پایتخت‌های خود را فرصتی برای تقویت پایه‌های پادشاهی و جذب فرصت‌های جدید اقتصادی می‌بینند! این تصور درحالی میان حکام عرب وجود دارد که اساسا سرمایه گذاران خارجی میل زیادی برای آوردن پول‌های خود به صحراهای خشک منطقه حجاز ندارند و بیشتر به دنبال جذب سرمایه از این منطقه هستند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این موضوع در جریان نشست مشترک ترامپ و اعضای شورای همکاری خلیج فارس به روشنی قابل مشاهده بود. شاید به همین دلیل ترامپ با انجام مقایسه مضحک میان وضعیت سیاسی- زیست محیطی ایران با کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس سعی داشت تا تصویری متفاوت از این کشورهای بیابانی و خشک منطقه به نمایش بگذارد. برهمین اساس در ادامه این گزارش تحلیلی به این سوال پاسخ دهیم که قراردادهای میلیارد دلاری کشورهای حوزه خلیج فارس با آمریکا، چه دستاورد ویژه‌ای برای منطقه غرب آسیا به همراه داشته است؟ کاسبی ترامپ در خلیج فارس!
دونالد ترامپ در نخستین سفر خاورمیانه‌ای خود پس از بازگشت به کاخ سفید، در روزهای 13 الی 16 می از پادشاهی عربی سعودی، قطر و امارات بازدید کرد. در این سفر مارکو روبیو وزیر خارجه، پیت هگزث، وزیر دفاع، هاوارد لوتنیک وزیر بازرگانی، سوزی وایلز رئیس دفتر رئیس جمهور، اسکات بسنت، وزیر خزانه داری و ایلان ماسک مالک شرکت تسلا نیز رئیس جمهور آمریکا را همراهی کردند.
تا پیش از انجام این سفر حجم تجارت خارجی آمریکا با اعضای شورای همکاری خلیج فارس به 180 میلیارد دلار رسیده بود. در جریان این سفر اما قراردادهایی به ارزش 600 میلیارد دلار با عربستان سعودی و توافقاتی به ارزش 243 میلیارد دلار با قطر به امضا رسید. ترامپ در آخرین ایستگاه سفر منطقه‌ای خود، موفق به امضای قرار داد 200 میلیارد دلاری با امارات عربی متحده در حوزه هوش مصنوعی، هوافضا، انرژی و دیگر بخش‌های صنعتی شد. پیش از این در جریان سفر طحنون بن زاید به واشنگتن، منابع غربی از سرمایه گذاری 1.4 تریلیون دلاری اماراتی‌ها در آمریکا خبر داده بودند. در نهایت طبق اعلام کاخ سفید دونالد ترامپ سفر خود به خاورمیانه را با مجموع تعهدات سرمایه‌گذاری به ارزش یک تریلیون دلار به پایان رساند. عمده توافقات به امضا رسیده در حوزه ترانزیت، هوش مصنوعی، هواپیمازی، فضایی، معادن، بهداشت و آموزش پزشکی بوده است.
در حوزه نظامی نیز ترامپ توانست قراردادهای قابل توجهی با کشورهای عرب منطقه به امضا برساند. پس از پایان دیدار دوجانبه محمد بن سلمان و ترامپ، سند «شراکت اقتصادی راهبردی» میان آمریکا و سعودی به امضا رساندند. دیگر سند به امضا رسیده در جریان این دیدار، امضای یادداشت «توسعه به‌روزرسانی نیروهای مسلح سعودی» بود.
در این مراسم یادداشت توسعه و به روزرسانی نیروهای مسلح سعودی از سوی شاهزاده خالد بن سلمان، وزیر دفاع سعودی و پیت هگست همتای آمریکایی او امضا شد. همچنین طرفین قرارداد تسلیحاتی به ارزش 142 میلیارد دلار به امضا رساندند. در جریان دیدار هیات‌های آمریکایی- قطری در دوحه نیز قرار داد خرید 160 هواپیمای بوئینگ به ارزش 200 میلیارد دلار به امضا رسید. همچنین مقامات دفاعی آمریکا و قطر توافقنامه‌های نظامی جدیدی به امضا رساندند. این توافق برای خرید هواپیماهای نظامی پیشرفته، از جمله پهپادهای ام‌کیو-9 ریپر و یک قرارداد 1 میلیارد دلاری برای سیستم‌های ضد پهپاد «Fixed Site-LIDS» بوده است. رقم درج شده در این قرارداد دفاعی3 میلیارد دلار است.
شاید کمتر ناظر بیرونی بتواند واقعیت‌های جاری در روابط میان کشورهای عربی و آمریکا در درک نکند. در حالی که حکام عرب منطقه دائما در گیر «معمای امنیت» از سوی تهدیدات داخلی- خارجی هستند، آمریکا را به عنوان شریکی بزرگ می‌بینند که می‌تواند در بزنگاه خطر سلطنت و بقا آن را تضمین کند. این تصویر برساخته که در جریان سقوط حکام منطقه در انقلاب های عربی و حمله نیروهای مقاومت یمن به مراکز حیاتی سعودی- امارات بارها شکسته شد، به نظر می‌رسد دیگر اعتبار گذشته را نداشته و در بازار کشورهای عربی خریدار ندارد. سیاست «موازنه مثبت» اعضای شورای همکاری خلیج فارس در چنین لحظه‌ای متولد می‌شود. دقیقا به همین دلیل ترامپ در جریان سفر به کشورهای عربی بار دیگر جایگاه امنیتی واشنگتن را برای کشورهای عربی احیا کرده و خود را در نقش ناجی آنها در برابر تهدیدات بیرونی، به‌ویژه ایران و اعضای شبکه مقاومت نشان داد. در این بستر، برخی تحلیلگران معتقدند که آمریکایی‌ها با نشان دادن حدی از اختلاف با اسرائیل قصد دارند تا دامنه این تضمین امنیتی را برای کشورهای عربی گسترش دهند.
هیاهو برای هیچ!
فارغ از یک تریلیون دلاری که ترامپ از صندوق توسعه دولتی کشورهای عربی برداشت کرد، سوال کلیدی آن است که حضور رئیس جمهور آمریکا در جنوب خلیج فارس، چه دستآوردی برای مردم خاورمیانه داشته است؟ در سال‌های اخیر واشنگتن از طریق تقویت اعضای شورای همکاری خلیج فارس و اسرائیل قصد داشته است تا محور اقتصادی-سیاسی- امنیتی جدیدی با هدف مهار بازیگران تجدیدنظر طلبی همچون چین، روسیه و ایران ایجاد کند. به صورت همزمان اما آمریکایی‌ها با الصاق انواع اتهامات به ایران و محور مقاومت سعی کردند تا فرآیند تخریب شمال خلیج فارس را با ابزارهایی همچون تحریم، تروریسم، جنگ و غیره با سرعت تکمیل نمایند. سرنوشت عراق، سوریه و لبنان نشان دهنده نگاه مخرب آمریکایی‌ها در خصوص آینده است. اگر این سیاست به خوبی درک نشود، آنگاه تعریف‌های غیرواقعی ترامپ از کشورهای عرب خلیج فارس یا برداشته شدن تحریم‌های سوریه تحت حکومت الشرع به عنوان دستآورد برای مردم منطقه نمایش داده خواهد شد! قریب به 16 سال آمریکا با کمک ترکیه، اسرائیل و کشورهای عرب محافظه کار، سوریه را تبدیل به میدان جنگ داخلی و تحریم کرد تا سرانجام وضعیت سیاسی در منطقه شامات را تغییر دهد. حال با حاکم شدن مخالفان مسلح و تروریست‌ها بر دمشق، ترامپ به درخواست «محمد بن سلمان» تصمیم گرفته است تا به محاصره سوریه جدید پایان دهد! حال در ازای لطف (!) «پادشاه ترامپ» به «جولانی»، سوریه باید آماده پیوستن به پیمان ابراهیم و دادن امتیاز دائمی میادین انرژی خود به قدرت‌های غربی، به ویژه آمریکا باشد.
نتیجه
شکست اخیر بزرگ‌ترین ارتش جهان از مجاهدان یمنی نشان دهنده آن است که حکام منطقه بر روی «اسب بازنده» قمار کردند. در حالی که دستگاه پروپاگاندای غرب سعی دارد تا بمب‌افکن‌های راهبردی «بی-2»، جنگنده‌های نسل پنجم «اف-35» و ناوهای هواپیمابر را به عنوان ماشین‌های جنگی شکست ناپذیر نشان دهد، اما واقعیت آن است که ارتش آمریکا در میدان عمل تنها قدرت بازیگر نیست و این امکان وجود دارد که سیاست جنگی آنها در برخی جبهه‌ها با شکست مواجه شود. آنچه مسلم به نظر می‌رسد آن است که اگر آمریکا نمی‌تواند از دارایی‌های راهبردی خود در منطقه به شکل کامل دفاع کند، بنابراین به صورت برجسته‌تری آنها امکان دفاع از امنیت و منافع کشورهای عرب منطقه را ندارند. حال باید منتظر ماند و دید که «کالای امنیت» مانند عطرهای فرانسوی قابل خرید است یا آنکه بار دیگر نتیجه قراردادهای فوق تنها موجب شروع چرخه ای دیگر از بی ثباتی در منطقه خواهد شد.
کد خبر 6470717

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/957050/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

راز پوست شفاف و اعصاب آرام در یک گیاه ایرانی

خیمه رگ‌های عنکبوتی روی پا

آیا تجارت خارجی ایران قفل شده است؟

خودروهای تحویلی سال 1403 مشمول افزایش دیون دولتی نمی‌شوند

مدیرکل توانیر: تلاش می‌شود خاموشی در بخش خانگی از 2 ساعت بیشتر نشود

سوت‌زنان ماینرهای غیرمجاز 8میلیارد تومان پاداش گرفتند

پیشنهاد تشکیل میز دائم همکاری‌های صنعت پتروشیمی ایران و ازبکستان/ هلدینگ خلیج‌فارس، آماده تدوین نقشه راه همکاری‌های دو کشور در زمینه پتروشیمی است

گشایش نمایشگاه دست بافته های عشایر و روستایی پرویز تناولی در شیراز/ گزارش تصویری

17 جان باخته در 90 روز؛ دادستانی دلفان از بررسی قصور مدیران خبر داد!

آغاز طرح غربالگری بینایی کودکان 3 تا 6 سال در فراهان

برگزاری جشنواره ملی نسل امید با تمرکز بر جوانی جمعیت ردر شیراز و مرودشت

سرپرست جدید راه و شهرسازی فارس آغاز به کار کرد/ اولویت با محورهای مواصلاتی استان

اختلاف شخصی بهانه ای برای خفه کردن مرد میانسال

فرش قرمز غول‌های نفتی خاورمیانه برای «ترامپ»/ آمریکا برای کشورهای حاشیه خلیج فارس چه برنامه‌ای دارد؟

نشست تخصصی «از فلات مرکزی تا خلیج‌فارس» در بوشهر برگزار می‌شود

پیشنهاد تشکیل میزدائم همکاری‌های صنعت پتروشیمی ایران و ازبکستان

پیشنهاد تشکیل میزدائم همکاری‌های صنعت پتروشیمی ایران و ازبکستان/ هلدینگ خلیج‌فارس، آماده تدوین نقشه راه همکاری‌های دو کشور در زمینه پتروشیمی است

همکاری فرهنگی و گردشگری شیراز و ایروان در مسیر توسعه

دفتر مطالعات و پژوهش‌ها از مراکز مهم بنیاد شهید و امور ایثارگران است

ماءالشعیر برای بیماران کلیوی مناسب نیست

این کارهای ساده ریزش مو را کاهش می‌دهند

قیمت مصوب جوجه یک روزه 28 هزار تومان شد

حذف مالیات روغن روی میز ستاد تنظیم بازار

متهم ردیف اول نساختن مسکن مشخص شد

آیا حذف صفرها به داد ریال می‌رسد؟

روز جهانی آگاهی‌بخشی درباره دسترس‌پذیری/ مروری بر اقدامات اسنپ در مسیر بهبود دسترس‌پذیری اپ

سقف قیمت فروش مرغ اعلام شد

رونمایی از طومار 200 ساله زیارتنامه امیر المومنین در شیراز /فیلم

جشن‌های غدیر؛ فریادی جهانی علیه استکبار

وجود چهار میلیون برگ سند از مالکیت ایران بر خلیج‌فارس

دروغ‌های ترامپ و سران سه کشور عربی درباره قراردادهای تجاری

امام جمعه شیراز: رویدادهای عید غدیر باید جلوه جهانی داشته باشند

راه‌اندازی نمایشگاه دائمی کتاب در بین‌الحرمین

سرمقاله اطلاعات/ تکاپوی دولت و ایده‌های تازه

روایت «فارن پالیسی» از محاسبات ایران برای توافق هسته‌ای جدید

مصرف خوراکی‌های ترش با بدن چه می‌کند؟

جوانه ماش؛ بمب ویتامین و پروتئین

افراد چگونه به زوال عقل مبتلا می‌شوند؟

مراحل دریافت وام اجاره

جزییات عرضه اولین گواهی سپرده خودرو در بورس کالا

هشدار به پرمصرف‌ها؛ قبض‌ برق تا 40 درصد گران‌تر می‌شود

چرا تور کیش همیشه بین ایرانی ها محبوبه؟

تولید گوشت مرغ در فارس 24 درصد افزایش یافت

امام(ره) و رهبر انقلاب توهم بدخواهان مبنی بر دوری شیعه از قرآن را خنثی کردند

عشایر پیشگامان انقلاب؛ 400 برنامه برای هفته بسیج عشایری در فارس

روز فراموش نشدنی پرسپولیس برای قهرمانی خاص

فارس، پیشرو در نهضت ملی مسکن با 30 هزار واحد آماده تحویل

از حضور در دورافتاده ترین مناطق کشور تا ایجاد شبکه های گسترده پیروان اهل بیت

پینگ‌پنگ‌باز شیرازی در مسیر رقابت‌های آسیایی

برنامه‌های هفته جمعیت فارس با محوریت جوانی جمعیت و ازدواج آسان