پیام فارس

آخرين مطالب

نویسنده مشهور آمریکایی: چرخش ترامپ در برابر ایران ممکن است مهم‌ترین اقدام او باشد سیاسی

نویسنده مشهور آمریکایی: چرخش ترامپ در برابر ایران ممکن است مهم‌ترین اقدام او باشد
  بزرگنمايي:

پیام فارس - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
فرید زکریا-واشنگتن پست| رئیس‌جمهوری که توافق هسته‌ای پیشین را از بین برد، اکنون تمام قطعات لازم برای ساختن یک توافق حتی قوی‌تر را در اختیار دارد.
غریزه رئیس جمهور دونالد ترامپ برای ایجاد اختلال و تمایل به اقدام ناگهانی، باعث هرج و مرج، اعتراض و عقب‌گردهای ناگهانی شده است. اما این هفته، ترامپ به ما یادآوری کرد که گاهی اوقات تمایل او به ریسک پذیری و تفکر خارج از چارچوب می‌تواند روش‌های قدیمی و فرسوده را تغییر دهد. در عربستان سعودی، او با ملاقات با رهبر جدید سوریه (یک جهادی سابق) و اعلام اینکه تمام تحریم‌های ایالات متحده علیه این کشور را لغو خواهد کرد، همه را شگفت زده کرد. او همچنین بارها اعلام کرده که دولتش مایل به انعقاد یک توافق هسته‌ای جدید با ایران است. در این صورت، او می‌تواند سطح جدیدی از صلح و ثبات را به خاورمیانه بیاورد.
علاقه جدید ترامپ به توافق با ایران، طعنه‌آمیز و به نوعی شگفت‌آور است. به هر حال، او کسی بود که ایالات متحده را از توافق هسته‌ای اولیه با ایران خارج کرد؛ آن هم در شرایطی که جدی‌ترین ناظران، از جمله مقامات اطلاعاتی ایالات متحده، معتقد بودند که ایران به مفاد این توافق پایبند بوده است. این نمونه‌ی دیگری از ایجاد مشکل توسط دونالد ترامپ، تغییر موضع او و سپس اعلام با افتخار به جهان است که او به طرز درخشانی اوضاع را از نو تنظیم کرده است.
اما گذشته هر چه که باشد، اتفاقاتی رخ داده است که می‌تواند امروز به توافقی بهتر از قبل منجر شود. دو تغییر اساسی که در اینجا بیشترین اهمیت را دارند، ضعف [ادعایی] ایران و قدرت عربستان سعودی هستند.
ایران در وضعیت دشوارتری نسبت به یک نسل گذشته قرار دارد. دهه‌ها سوءمدیریت مزمن اقتصاد (که با تحریم‌ها تشدید شده است)، فساد گسترده باعث نارضایتی عمومی شده است. به این موارد، حملات موفق اسرائیل در سال گذشته به حزب‌الله و پدافند هوایی ایران را نیز اضافه کنید. به علاوه، نزدیکترین متحد عرب تهران، دولت بشار اسد در سوریه، فروپاشید و نیروهای اصلی مخالف به دولت جدید تبدیل شدند. 
دوم، عربستان سعودی در حال افزایش قدرت بوده و سیاست خارجی آن در چند سال گذشته متحول شده است. این کشور با حوثی‌ها آتش‌بس دوفاکتو برقرار کرده، روابط خود را با قطر بهبود بخشیده و روابط بهتری با کشورهایی مانند لبنان و عراق برقرار کرده است. محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، متوجه شده است که برای رسیدن به رویای اصلی خود - نوسازی عربستان سعودی - به ثبات در منطقه نیاز دارد. قابل توجه‌ترین نشانه این امر، افزایش روابط حسنه بین عربستان سعودی و ایران بوده است، به طوری که مقامات دو کشور به طور منظم با یکدیگر دیدار می‌کنند. مقامات سعودی اکنون صریحاً از مذاکرات برای یک توافق هسته‌ای جدید با ایران حمایت می‌کنند.
مانع این توافق همان چیزی است که همیشه بوده است - بنیامین نتانیاهو. اما لجاجت او به طور فزاینده‌ای از سوی عربستان سعودی یا سایر کشورهای خلیج فارس حمایت نمی‌شود. چرا؟ شاید آنها به دلیل تضعیف دولت ایران، کمتر نگران آن هستند؛ شاید هم به این دلیل که جنگ وحشیانه نتانیاهو در غزه، حمایت از هر چیزی که او طرفدار آن است را برای آنها دشوارتر کرده است؛ و شاید به این دلیل که آنها متوجه شده‌اند که چنین توافقی در واقع بهترین راه برای مهار خطرات گسترش سلاح‌های هسته‌ای در منطقه است. علاوه بر این، یکی از مصالحه‌های مطرح شده - یک کنسرسیوم منطقه‌ای که اورانیوم را غنی‌سازی می‌کند - می‌تواند الگوی مفیدی باشد که راه را برای طرح عربستان سعودی برای داشتن یک برنامه هسته‌ای غیرنظامی هموار کند.
چالش پیش روی ترامپ این است که دولت او در این مورد به دو اردوگاه تقسیم شده است: واقع‌گرایان و نومحافظه‌کاران. گروه اول شامل خود ترامپ و استیو ویتکاف، مذاکره‌کننده ارشد، می‌شود. در طرف دیگر، تندروهای مختلف علیه ایران قرار دارند که برجسته‌ترین آن‌ها مارکو روبیو، وزیر امور خارجه به همراه گروهی از جمهوری‌خواهان کنگره هستند. به نظر می‌رسد این دو طرف هنوز در حال مبارزه هستند و به همین دلیل است که به نظر می‌رسد دولت ترامپ هر چند روز یکبار لحن و تأکید خود را تغییر می‌دهد.
البته تندروی اصلی علیه ایران، نتانیاهو است که هشدار می‌دهد اگر ایران بمباران نشود، به بمب دست خواهد یافت. اما باید در نظر داشت که نتانیاهو بیش از یک دهه است که پیش‌بینی می‌کند ایران تنها چند ماه با دستیابی به بمب هسته‌ای فاصله دارد. در واقع، نتانیاهو کتابی نوشت که در آن ادعا کرد ایران در مسیر بی‌وقفه به سمت بمب هسته‌ای است - در سال 1995! او ادعا کرده است که جمهوری اسلامی ایران یک «فرقه آخرالزمانی مسیحایی» است - و بنابراین مذاکره با آنها بی‌معنی خواهد بود. اما واقعیت این است که آنها خواهان کاهش تحریم‌ها هستند، نه یک آتش‌سوزی آخرالزمانی.
با چنین مردانی باید به توافقی رسید: نه برای دوست شدن، بلکه برای خدمت به منافع مشترک در خنثی کردن خطرات مسابقات تسلیحات هسته‌ای و ایجاد ثبات در خاورمیانه‌ای که نسل‌ها از جنگ و ترور زخم خورده است. ترامپ در موقعیت منحصر به فردی قرار دارد تا مخالفت‌های نتانیاهو را نادیده بگیرد، از خطوط نبرد معمول واشنگتن عبور کند و از این فرصت استفاده کند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/956853/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روایتی از سخت‌ترین و ناگوارترین روزهای حیات کاری ظریف ‌‌

منطقه در انتظار توافق؟

امیدواری تکنوکرات‌ها

7 ماده غذایی که شما را از سکته قلبی ایمن می‌کند

موقع گلو درد از این دمنوش بخورید

ناترازی صندوق‌های بازنشستگی؛ از چالش‌های اقتصادی کشور

ریزش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار 82 هزار تومان شد

فداکاری در دل بحران؛ روحانی و مداح رامشیری نماد خدمت شدند

اعلام زمان معارفه مدیریت جدید راه و شهرسازی فارس

نیویورک تایمز:«ترامپ» احتمالا در توافق ایران به کمترین‌ها رضایت می‌دهد

ساخت کتابخانه مرکزی شیراز زیر ذره‌بین مسئولان استانی

علمای اهل سنت هرمزگان قاچاق سوخت را حرام اعلام کردند

بهره گیری از فناوری دانش‌بنیان برای مدیریت بحران انرژی

کسب مجوز بزرگ‌ترین تأمین مالی بازار سرمایه از طریق اوراق بهادار

صنعت نفت با شکست پیکان معادلات صعود را به‌هم ریخت

نمایش اسناد حاکمیت ایران بر خلیج فارس در دانشگاه الزهرا

اهالی این روستا پای کوه با سرما خداحافظی می کنند | ثبت خداحافظی در فهرست میراث ملی

پایان بلاتکلیفی در مسکن مهر اسلام‌آبادغرب با ورود مستقیم «خانم وزیر» – آفتاب نو | اخبار ورزشی

اگر صبح‌ها اینطوری بلند می‌شوید، فشار خون صبحگاهی تهدیدتان می‌کند

10 مدل لوستر لاکچری که دکوراسیون شما را متحول می‌کند

سهم ناچیز ایران از بازار 600 میلیارد دلاری روسیه

دعوای اوپک و آژانس بین‌المللی انرژی بر سر تولید نفت ایران

تامین ارز واردات از 6.5 میلیارد دلار عبور کرد

حق بیمه سلامت دهک‌های 6 تا 9 برای امسال اعلام شد

عرضه کامیون کشنده امپاور BD500 بهمن دیزل در بورس کالا

تکمیل و بهره‌برداری از مخزن 2000 متر مکعبی شهر خور تا پایان امسال

شهید رئیسی در سه جبهه به مردم، کشور و اسلام خدمت می کرد

فرماندار شیراز: زنان ایرانی همواره برای اعتلای کشور قدم برداشته‌اند

40 هزار میلیارد تومان اعتبار و حمایت ویژه از شرکت‌های دانش‌بنیان فارس

200 هزار واحد مسکونی نهضت ملی در دست ساخت بنیاد مسکن

پایان بلاتکلیفی در مسکن مهر اسلام‌آبادغرب با ورود مستقیم «خانم وزیر»

مدیران هر حوزه باید از مهارت و تخصص لازم برخوردار باشند

امام جمعه شیراز: تغییر فرهنگ کارآفرینی و شایسته‌سالاری ضرورت پیشرفت در علم و فناوری است

شهید رئیسی خودش را بدهکار جامعه ایثارگری می‌ دانست

روند افزایشی شیوع بیماری‌های تنفسی؛ اُمیکرون دوباره اوج گرفت

7 فایده نوشیدن سرکه سیب قبل از خواب

با این نوشیدنی گرم سیستم ایمنی بدنتان را تقویت کنید

اظهارنظر سخنگوی شورای نگهبان درباره لایحه‌ حذف 4 صفر از پول ملی

وزیر اقتصاد بعد از 7 خرداد به مجلس معرفی می‌شود

ریز ارز پرداختی به واردات تا 23 اردیبهشت ماه

پزشکیان: دنبال جنگ نیستیم، اهل مذاکره‌ایم

خطوط قرمز ایران در مذاکرات با دقت رعایت شده است

حمیدیان: همکاری‌های اقتصادی میان بخش خصوصی ایران و آلمان توسعه یابد

برگزاری اختتامیه نخستین جشنواره موسیقی بی‌کلام خلیج فارس

تاکید بر احیای هویت دینی و ملی در منشور رهبر انقلاب

مقام دولت سیزدهم: شهید رئیسی از اعضای تیم حفاظت برای قرائت دعا دعوت می‌کرد/ تواضع، توسل، نماز اول وقت و گریه‌های شبانه از ویژگی‌های شهید رئیسی بود

خبرگزاری مهر سه جایزه جشنواره منابع طبیعی و رسانه کردستان را کسب کرد

فرنگی کاران جوانان در شیراز

کشف لاستیک‌های قاچاق در آباده

دانشگاه پیام نور فارس میزبان جشنواره ملی دانشجویی زیتون