پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله هم میهن/ ارتباطات شیپوری مقالات

سرمقاله هم میهن/ ارتباطات شیپوری
  بزرگنمايي:

پیام فارس - هم میهن / «ارتباطات شیپوری» عنوان یادداشت روز در روزنامه هم میهن است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در شماره امروز «هم‌میهن» چند گزارش خبری دیده می‌شود. سمیناری درباره یکی از مدیران توسعه‌گرای دولت‌های قبل؛ گزارشی از کودکان کار؛ گزارشی درباره روز جهانی ارتباطات؛ سخنان یک امام‌جمعه در مدح فررند‌آوری به این مضمون که «در اهواز یک بانو، 23 فرزند دارد؛ بانوی دیگری هم 10 فرزند دارد و فرزند یازدهمش در راه است و می‌خواهد 12 فرزند به دنیا بیاورد، در حالی که خانه ندارد و همسرش هم شغل ندارد.»
همچنین، بازتاب گسترده سخنان ترامپ نزد مردم و رسانه‌های داخلی خودمان، درباره حکومت و جامعه ایران هنگام سفر اخیر او به کشورهای جنوبی خلیج‌فارس، و بالاخره استقبال مقامات دولت از تصویب کنوانسیون پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام پس از 15سال. این‌ها موضوعات ظاهراً بی‌ارتباطی هستند که امروز به آنها پرداخته‌ شده است.
بازار
این گزارش‌ها که جز تاسف خوردن درباره چگونگی آنها چیز دیگری نمی‌توان گفت در موضوع ارتباطات به هم می‌رسند. اگر ارتباطات و رسانه‌های رسمی و موثر و واقعی داشتیم الزامات و ضرورت‌های رویکرد توسعه‌گرا چنان در ذهن و روان جامعه نهادینه می‌شد که کارمان به اینجا نمی‌رسید که مدعیان سیاسی ضدتوسعه پرچمدار امور شوند و رطب و یابس ببافند و کشور را برای دو دهه در رکود و توقف نگهدارند.
کشوری که 25سال پیش سند خوب چشم‌انداز ایران در سال1404 را تصویب و امروز باید به تحقق آنها افتخار می‌کردیم؛ ولی روشن است که به عقب رفته‌ایم. اگر رسانه واقعی داشتیم، ممکن نبود که چنین گزاره‌های ناراحت‌کننده‌ای در مدح فرزند‌آوری گفته شود و کسی هم نباشد که بپرسد چگونه بدون داشتن خانه و شغل سرپرست خانوار، هزینه 10فررند را تامین می‌کند؟ 
چنین رسانه‌ای فوری گزارشی از این وضعیت می‌داد. آن هم در روزی که آمار روبه‌رشد ترک تحصیل و نیز کودکان کار در کشور خطری جدی برای توسعه و‌ آینده کشور محسوب می‌شود.
اگر رسانه رسمی موثر و آزاد و بازتاب‌دهنده واقعیت بود، هیچ‌گاه ممکن نبود که به وضعیتی دچار شویم که ترامپ از آن سوی دنیا بباید اینجا و حرف‌هایی بزند که ذهن و روان و اعتمادبه‌نفس مردم را دچار خدشه کند و هیچ پاسخ رسمی درخوری هم داده نشود.
اگر رسانه مورد نظر بود، هیچ‌گاه جمعی به نام مجمع تشخیص مصلحت با آن دم و دستگاه عریض و طویل و بودجه فراوان، پس از 15سال متنی را تصویب کند با این شرط که مغایر قوانین و سیاست‌های جاری کشور نباشد! خُب اینکه تصویب نمی‌خواست.
از این موارد فراوان است. پس بهتر است نگاهی به مسئله ارتباطات کنیم که نقص کانونی این ساختار است و‌ توجهی به این حقیقت ندارند که در فقدان رسانه رسمی کارآمد، ذهن و روان مردم را در حال تاثیرپذیری از رسانه‌هایی است که خیری برای ساختار ندارند.
در روز جهانی ارتباطات، اغلب توجه‌ها معطوف به پیشرفت‌های فنی در حوزه مخابرات، فناوری‌های نوین ارتباطی و توسعه زیرساخت‌ها است. ولی ارتباطات را نمی‌توان تنها در چارچوب ابزارها و تکنولوژی‌ها و پدیده‌ای فنی فهمید. ارتباط، یک رابطه کاملاً اجتماعی و فرهنگی است که در بستر قدرت، اعتماد، گفت‌وگو و شفافیت شکل می‌گیرد.
ما در جامعه‌ای زندگی می‌کنیم که در آن ابزارهای ارتباطی روزبه‌روز گسترش یافته‌اند؛ از اینترنت پرسرعت تا شبکه‌های اجتماعی. بااین‌حال، شکاف ارتباطی میان مردم و نهادهای رسمی، و حتی میان نخبگان اجتماعی‌ نه‌تنها کاهش نیافته، بلکه عمیق‌تر نیز شده است.
این پدیده، نشانه‌ای از یک سوء‌برداشت ساختاری است؛ اینکه ارتباطات را به‌مثابه شیپور می‌بینیم. در نتیجه، توسعه آن را از مسیر سخت‌افزارها و فن‌آوری، و نه اصلاح رویکردهای اجتماعی و سیاسی می‌دانیم. در نظام ارتباطی سالم، رسانه شیپور یکسویه ساختار سیاسی نیست؛ بلکه واسطه‌ای است میان جامعه و حکومت و میان افراد و گروه‌های اجتماعی با یکدیگر. رسانه باید بازتاب‌دهنده واقعیت‌های متنوع اجتماعی باشد، نه ابزاری برای حذف و یکدست‌سازی صداها.
در غیاب فضای رسانه‌ای آزاد، شهروندان به رسانه‌های غیررسمی و منابع غیرقابل راستی‌آزمایی پناه می‌برند؛ نه از سر میل، بلکه به‌دلیل بی‌اعتمادی به رسانه‌های رسمی. این فرآیند، نه‌تنها به تضعیف افکارعمومی منسجم منجر می‌شود، بلکه امنیت ارتباطی را نیز به خطر می‌اندازد.
اصلاح این وضعیت، نه با فیلترینگ و محدودسازی ممکن است و نه با گسترش کنترل‌های سخت‌افزاری. مسیر اصلاح، از پذیرش اصل تنوع و حق نقد آغاز می‌شود.
جامعه‌ای که صداهای گوناگون را برنمی‌تابد، ناگزیر با پژواک‌های اعتراضی و انباشت نارضایتی مواجه خواهد شد. روز جهانی ارتباطات را باید بهانه‌ای برای بازنگری در مفهوم «رابطه حکومت و جامعه» قرار داد. مسئولیت رسانه‌ها، منحصر به اطلاع‌رسانی نیست؛ بلکه بازنمایی جامعه با همه پیچیدگی‌ها و تناقضات آن است.
اگر قرار است اعتماد بازسازی شود، چاره‌ای جز بازگشت به گفت‌وگوی آزاد، رسانه مستقل و به‌رسمیت‌شناختن حق دانستن برای همگان وجود ندارد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/956711/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله فرهیختگان/ نظم آمریکایی یا نظم غیرآمریکایی؛ مسئله این است

سرمقاله وطن امروز/ بازگشت گاو شیرده

سرمقاله اطلاعات/ رویکرد آمریکا به اسرائیل تغییر کرده؟

نویسنده مشهور آمریکایی: چرخش ترامپ در برابر ایران ممکن است مهم‌ترین اقدام او باشد

یک‌بار برای همیشه: BMI چگونه محاسبه می‌شود؟

چه کسی می‌تواند به چه کسی خون اهدا کند؟

افت قیمت ها در بازار سکه و طلا؛ دلار در کانال 83 هزار تومانی ماند

افزایش بیش از 4 هزار واحدی شاخص کل بورس

رئیس بنیاد ملی گندم‌کاران: پارسال در گندم خودکفا شده بودیم، امسال خودکفایی از بین رفت

واردات کدام نوع برنج ممنوع شد؟

جزئیات فروش خردادماه 4 محصول سایپا

مدیرعامل تامین اجتماعی: 400 همت کسری داریم

دانش جعفری: رشد اقتصادی سال 1404 حتما کمتر از دو سال گذشته خواهد بود

فرزین خبر داد: عرضه اوراق مرابحه ارزی ایران در بورس مسکو

اعتراض صنایع به محدودیت‌ 90 درصدی برق در نامه به رئیس جمهور

پروژه جاه‌طلبانه چین در زیر دریا / آیا بزرگترین منبع انرژی جهان پیدا شده است؟

افزایش 62 درصدی میزان عرضه و رشد 35 درصدی حجم معاملات فولاد غدیر نی‌ریز + اینفوگرافیک

تدوین برنامه احیای گوزن زرد در انتظار تایید نهایی از وزارت صمت

تحقق سرمایه‌گذاری برای تولید با دریافت مجوز انتشار 12 هزار میلیارد تومان اوراق توسط هلدینگ خلیج‌فارس

آزادی خروج فرش و گلیم دستباف از فارس

دولت بسته‌های تامین مالی خوبی برای حمایت از دانش‌بنیان‌ها ایجاد کرد

پزشکیان: دنبال جنگ نیستیم، اهل مذاکره‌ایم | سخنان ترامپ را غیر از خودش کسی باور نمی‌کند

فیلم‌نامه‌نویس و پژوهشگر برجسته فرهنگ و هنر اسلامی درگذشت

استاندار فارس: زنان ایران اسلامی از حاشیه به متن آمده اند

مدیران هر عرصه باید مهارت کار داشته باشند

شیوع پرفشاری خون در فارس بالاتر از میانگین کشوری است

روابط عمومی؛ کلید طلایی تعامل و توسعه در عصر ارتباطات

فروش 7 هزار میلیاردی محصولات دانش‌بنیان در استان فارس

80 درصد دانشجویان دانشگاه پیام نور فارس بانوان هستند

سرمقاله ابتکار/ محکوم به توسعه هستیم!

سرمقاله جوان/ خالی‌فروشی ترامپ و رشوه‌های عربی

چرا فشارخون‌تان با وجود مصرف دارو هنوز بالاست؟

آب سرد یا ولرم؛ کدام برای گوارش بهتر است؟

اتهام امنیتی انگلیس علیه 3شهروند ایران + اسامی

مقاوم‌سازی 360 واحد مسکن مهر اسلام‌آباد غرب با تامین منابع آغاز شد

از جهش فروش 7 همتی محصولات دانش‌بنیان تا رشد زیست‌بوم فناوری استان فارس به 600 شرکت‌ دانش‌بنیان

پایان بن‌بست ریلی اصفهان؛ قطارهای شیراز - تهران در اصفهان توقف می‌کنند

دستگیری جاعلان مهر ادارات دولتی و غیردولتی در سلسله

جاعلان مهر ادارات دولتی و غیردولتی در سلسله دستگیر شدند

انجمن عکاسان فارس در مسیر ساماندهی دوباره

اردوی تیم ملی کشتی فرنگی جوانان در شیراز برپا شد

بیمارستان 29 بهمن تبریز زیربار فرسودگی؛ساختمان جدید در پیچ‌وخم وعده‌ها

غیر رسمی؛ ابوبکر کامارا از سپاهان جدا شد

دستگیری شروری که خرید و فروش سلاح انجام می‌داد

اختتامیه نخستین جشنواره موسیقی بی‌کلام خلیج فارس برگزار شد/ اعطای نشان درجه یک هنری به 2 پیشکسوت جنوبی

مقدم: شهید رئیسی الگویی برای مدیران کشور است

سفیر چین در ایران: سفر به شیراز؛ ایجاد نقاط درخشان جدید در همکاری های چین و ایران

عرضه آبزیان حرام‌گوشت در فارس خلاف شرع و غیرقانونی است

اردوی تیم ملی کشتی فرنگی جوانان ایران در شیراز آغاز شد

جفنگیات ترامپ بعد از اجازه گرفتن برای سفر به منطقه