پیام فارس

آخرين مطالب

خلیج فارس، اروپای جدید دونالد ترامپ سیاسی

خلیج فارس، اروپای جدید دونالد ترامپ
  بزرگنمايي:

پیام فارس - سفر رئیس‌جمهور آمریکا به عربستان، قطر و امارات در حالی کلید ‌خورد که معاملات بزرگ تجاری، نظامی و فناورانه در دستورکار بود، اما پیامدهای بحث‌برانگیزی …
سفر رئیس‌جمهور آمریکا به عربستان، قطر و امارات در حالی کلید ‌خورد که معاملات بزرگ تجاری، نظامی و فناورانه در دستورکار بود، اما پیامدهای بحث‌برانگیزی نیز به همراه دارد.
بسیاری از جنبه‌های دوره دوم ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ با دوره نخست او تفاوت دارد، اما انتخاب عربستان سعودی به‌عنوان مقصد نخستین سفر دوجانبه خارجی‌اش از آن جمله نیست. نشریه فارن پالیسی در تحلیلی از ارزیابی سفر ترامپ به منطقه می‌نویسد: این تور سه‌روزه به امضای قراردادهای هنگفت در حوزه فناوری و سرمایه‌گذاری منجر شد. دولت‌های منطقه، با تکیه بر منابع مالی عظیم، می‌خواهند پیروزی‌هایی برای ترامپ رقم بزنند که او بتواند در داخل از آن بهره‌برداری سیاسی کند. در مقابل، آنها نیز به دنبال دسترسی بیشتر به فناوری آمریکایی هستند. جان آلترمن، تحلیلگر مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی، گفت: «هدف این سفر آن است که رئیس‌جمهور پیروز جلوه کند. قراردادهایی اعلام می‌شود که تصویر او را به‌عنوان یک مذاکره‌کننده موفق تقویت خواهد کرد و ارقام بزرگی هم مطرح خواهد شد.»
طبق گزارش‌ها، ترامپ به‌دنبال دست‌کم یک تریلیون دلار سرمایه‌گذاری و عقد قرارداد است. از جمله: فروش 100میلیارد دلار سلاح به عربستان و سفارش 100 فروند هواپیمای بوئینگ از سوی قطر. امارات هم از پیش با اعلام سرمایه‌گذاری 1.4تریلیون دلاری در آمریکا طی ده سال آینده، گام‌هایی برداشته است. با وجود تردیدها درباره تحقق عملی این وعده‌ها، نفس اعلام آنها برای ترامپ اهمیت سیاسی دارد.
محمد سلیمان، عضو ارشد موسسه خاورمیانه، می‌گوید: «ترامپ موفقیت را با میزان میلیاردهایی که وارد اقتصاد آمریکا می‌کند می‌سنجد. او یک تاجر نیویورکی است که خلیج فارس را به‌خوبی می‌شناسد و آن را فرصتی برای ریاست‌جمهوری خود می‌بیند.» این سفر همچنین نشانه‌ای از تغییر جهت ژئوپلیتیکی آمریکا در دوره ترامپ است؛ تغییری که واشنگتن را از متحدان سنتی غربی‌اش دور کرده است. سلیمان در توصیفی گویا می‌گوید: «خلیج فارس اساسا اروپای جدید است.» برای پایتخت‌های خلیج فارس، جلب نظر ترامپ از مسیر اقتصاد، راهی برای دریافت تضمین‌های امنیتی و نظامی است. عربستان در حال مذاکره برای عقد یک توافق هسته‌ای غیرنظامی با آمریکاست و قطر نیز آماده خرید پهپادهای مسلح MQ-9 ریپر به ارزش 2میلیارد دلار است.
دنیس راس، دیپلمات باسابقه آمریکایی، در نشست اندیشکده واشنگتن گفت: «کشورهای منطقه دریافته‌اند که برای دریافت تضمین‌های امنیتی، باید از در اقتصاد وارد شوند؛ چراکه این همان چیزی است که برای رئیس‌جمهور فعلی اهمیت دارد.» اما تمرکز اصلی سه کشور حالا بر حوزه فناوری است. آنها در مسیر فاصله‌گرفتن از اقتصاد نفتی، می‌خواهند در عرصه جهانی هوش مصنوعی نقش‌آفرین شوند و برای این هدف، به تراشه‌های پیشرفته آمریکایی نیاز دارند.
در دولت بایدن، صدور این فناوری‌ها با مقررات سخت‌گیرانه‌ای محدود شده بود، از جمله قانون «کنترل انتشار فناوری» که تنها 18 کشور را در فهرست مجاز قرار می‌داد. امارات به‌ویژه از مخالفان این قانون بوده و آن را یکی از محورهای مذاکرات طحنون بن زاید در واشنگتن قرار داد. سلیمان می‌گوید: «کشورهای حوزه خلیج فارس امروز به‌دنبال دارایی‌های راهبردی‌اند – تراشه‌ها، مراکز داده، فناوری‌های فضایی، باتری خودروهای برقی – و می‌خواهند چارچوبی برای کنترل صادرات نیز شکل دهند.» برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که دولت ترامپ قصد دارد این مقررات سخت‌گیرانه را لغو کند و در عوض، به توافق‌نامه‌های دوجانبه با کشورها روی آورد.
مرز مبهم میان سیاست و منافع شخصی
اما برخی قراردادهایی که پیش از سفر مطرح شده‌اند، زنگ‌خطرهایی در واشنگتن به صدا درآورده‌اند. طبق گزارش‌ها، قطر یک هواپیمای مجلل بوئینگ 747 به ترامپ اهدا کرده است، ملقب به «کاخی در آسمان» با ارزش تقریبی 400میلیون دلار. این هواپیما قرار است تا پایان دوره ریاست‌جمهوری ترامپ به‌عنوان «هواپیمای ویژه رئیس‌جمهوری» استفاده شود و سپس به بنیاد کتابخانه ریاست‌جمهوری او منتقل گردد. ترامپ در Truth Social این موضوع را «معامله‌ای علنی و شفاف» خواند، اما سناتورهای دموکرات آن را نشانه‌ای از «رشوه‌گیری خارجی» دانستند. در بیانیه‌ای از سوی چهار سناتور آمده است: «پذیرفتن هدیه‌ای به این ارزش از یک دولت خارجی، پرسش‌های امنیتی جدی ایجاد می‌کند و می‌تواند نشانه‌ای از نفوذپذیری رئیس‌جمهور باشد.»
سفارت قطر، در واکنش به گزارش‌ها، اعلام کرد که چنین توافقی هنوز نهایی نشده و موضوع در حال بررسی حقوقی میان وزارت دفاع دو کشور است. قراردادهای دیگری نیز با ابهام‌های مشابه همراه شده‌اند. شرکت اماراتی ام.جی.ایکس، تحت مدیریت طحنون بن زاید، اعلام کرده که 2میلیارد دلار در صرافی رمزارز بایننس، از طریق شرکت خانوادگی ترامپ سرمایه‌گذاری خواهد کرد. در وبسایت این شرکت، ترامپ به‌عنوان «مدافع ارشد رمزارز» معرفی شده و تیم مدیریتی شامل سه پسر او و شماری از نزدیکانش است.
سناتور کریس مورفی این توافق را «شاید فاسدترین اقدام سیاست خارجی دوران ما» توصیف کرده و گفت: «این راهی برای سرازیر شدن مستقیم پول از امارات به جیب ترامپ است.» فرزندان ترامپ نیز به منطقه سفر کرده‌اند تا پروژه‌هایی در زمینه املاک و حوزه سرمایه‌گذاری پیگیری کنند. نیویورک تایمز از بیانیه‌هایی نقل کرده که در آنها تلاش شده تضاد منافع را بی‌اهمیت جلوه دهند و تاکید شده که برخی پروژه‌ها از پیش آغاز شده‌اند.
دونالد جونیور در «همایش اقتصادی قطر» سخنرانی کرد. عنوان اولیه نشست «کسب درآمد از MAGA» بود که اکنون به «سرمایه‌گذاری در آمریکا» تغییر یافته است. نگرانی‌ها درباره معاملات رمزارزی به‌ویژه افزایش یافته، چراکه ترامپ هفته آینده میزبان ضیافتی خصوصی برای 220 سرمایه‌گذار کلان رمزارز $TRUMP خواهد بود. سناتور مورفی هشدار داد: «این رمزارز ابزاری است برای انتقال میلیون‌ها دلار از نهادهای خارجی به جیب ترامپ؛ فسادی در مقیاسی بی‌سابقه.» در مجموع، این سفر و قراردادهای همراه آن، برای دولت‌های ثروتمند منطقه فرصتی فراهم کرده‌اند تا با پول، نفوذ سیاسی در آمریکا بخرند. مورفی در پایان گفت: «این می‌تواند معامله‌ای فاجعه‌بار برای مردم آمریکا باشد، اگر در نهایت تنها کسی که سود می‌برد، رئیس‌جمهور باشد.»/ دنیای اقتصاد
+
حقوق زنان، قربانی تأخیر؛ لایحه منع خشونت از مجلس پس گرفته شد الان بخر، بعداً پرداخت کن(BNPL): آزادی مصرف یا دام بدهی‌های پنهان؟ نقدی بر عملکرد دولت و رسانه‌ها در فاجعه بندرعباس گاف‌های پرهزینه رسانه ملی؛ تشدید اختلافات داخلی و تنش در روابط خارجی چالش های آبرو داری از ایران و ایرانی در واتیکان

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/956697/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روند افزایشی شیوع بیماری‌های تنفسی؛ اُمیکرون دوباره اوج گرفت

7 فایده نوشیدن سرکه سیب قبل از خواب

با این نوشیدنی گرم سیستم ایمنی بدنتان را تقویت کنید

اظهارنظر سخنگوی شورای نگهبان درباره لایحه‌ حذف 4 صفر از پول ملی

وزیر اقتصاد بعد از 7 خرداد به مجلس معرفی می‌شود

ریز ارز پرداختی به واردات تا 23 اردیبهشت ماه

پزشکیان: دنبال جنگ نیستیم، اهل مذاکره‌ایم

خطوط قرمز ایران در مذاکرات با دقت رعایت شده است

حمیدیان: همکاری‌های اقتصادی میان بخش خصوصی ایران و آلمان توسعه یابد

برگزاری اختتامیه نخستین جشنواره موسیقی بی‌کلام خلیج فارس

تاکید بر احیای هویت دینی و ملی در منشور رهبر انقلاب

مقام دولت سیزدهم: شهید رئیسی از اعضای تیم حفاظت برای قرائت دعا دعوت می‌کرد/ تواضع، توسل، نماز اول وقت و گریه‌های شبانه از ویژگی‌های شهید رئیسی بود

خبرگزاری مهر سه جایزه جشنواره منابع طبیعی و رسانه کردستان را کسب کرد

فرنگی کاران جوانان در شیراز

کشف لاستیک‌های قاچاق در آباده

دانشگاه پیام نور فارس میزبان جشنواره ملی دانشجویی زیتون

سه فوتی بر اثر تصادف در جاده اوز به خنج

کشف مزرعه استخراج رمزارز قاچاق در کوار

تصادف تریلی با پراید در جاده لار به جهرم 2 قربانی گرفت

مشاهده روباه معمولی در شمال فارس

استاندار فارس: روابط عمومی‌ها جریان‌ساز و مردم‌نگر باشند

افشین: از پژوهش‌های سلامت زنان با محوریت هوش مصنوعی حمایت می‌کنیم

سرمقاله فرهیختگان/ نظم آمریکایی یا نظم غیرآمریکایی؛ مسئله این است

سرمقاله وطن امروز/ بازگشت گاو شیرده

سرمقاله اطلاعات/ رویکرد آمریکا به اسرائیل تغییر کرده؟

نویسنده مشهور آمریکایی: چرخش ترامپ در برابر ایران ممکن است مهم‌ترین اقدام او باشد

یک‌بار برای همیشه: BMI چگونه محاسبه می‌شود؟

چه کسی می‌تواند به چه کسی خون اهدا کند؟

افت قیمت ها در بازار سکه و طلا؛ دلار در کانال 83 هزار تومانی ماند

افزایش بیش از 4 هزار واحدی شاخص کل بورس

رئیس بنیاد ملی گندم‌کاران: پارسال در گندم خودکفا شده بودیم، امسال خودکفایی از بین رفت

واردات کدام نوع برنج ممنوع شد؟

جزئیات فروش خردادماه 4 محصول سایپا

مدیرعامل تامین اجتماعی: 400 همت کسری داریم

دانش جعفری: رشد اقتصادی سال 1404 حتما کمتر از دو سال گذشته خواهد بود

فرزین خبر داد: عرضه اوراق مرابحه ارزی ایران در بورس مسکو

اعتراض صنایع به محدودیت‌ 90 درصدی برق در نامه به رئیس جمهور

پروژه جاه‌طلبانه چین در زیر دریا / آیا بزرگترین منبع انرژی جهان پیدا شده است؟

افزایش 62 درصدی میزان عرضه و رشد 35 درصدی حجم معاملات فولاد غدیر نی‌ریز + اینفوگرافیک

تدوین برنامه احیای گوزن زرد در انتظار تایید نهایی از وزارت صمت

تحقق سرمایه‌گذاری برای تولید با دریافت مجوز انتشار 12 هزار میلیارد تومان اوراق توسط هلدینگ خلیج‌فارس

آزادی خروج فرش و گلیم دستباف از فارس

دولت بسته‌های تامین مالی خوبی برای حمایت از دانش‌بنیان‌ها ایجاد کرد

پزشکیان: دنبال جنگ نیستیم، اهل مذاکره‌ایم | سخنان ترامپ را غیر از خودش کسی باور نمی‌کند

فیلم‌نامه‌نویس و پژوهشگر برجسته فرهنگ و هنر اسلامی درگذشت

استاندار فارس: زنان ایران اسلامی از حاشیه به متن آمده اند

مدیران هر عرصه باید مهارت کار داشته باشند

زیبایی و پاکیزگی شهر را مدیون تلاش شبانه‌روزی کارگران زحمتکش هستیم

شیوع پرفشاری خون در فارس بالاتر از میانگین کشوری است

ضرورت برنامه‌ریزی دستگاه‌های متولی در جهت مقابله مناسب با تغییرات اقلیمی