پیام فارس

آخرين مطالب

پروژه انتقال آب دریا به اصفهان زیر ذره‌بین؛ وعده‌ای بزرگ در سایه تردید اجتماعي

پروژه انتقال آب دریا به اصفهان زیر ذره‌بین؛ وعده‌ای بزرگ در سایه تردید
  بزرگنمايي:

پیام فارس - خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- ندا سپاهی: ابَرپروژه انتقال آب از دریای عمان به فلات مرکزی ایران نویدبخش حیاتی تازه برای زاینده‌رود و صنایع تشنه اصفهان است اما این طرح عظیم در پیچ‌وخم چالش‌های زیست‌محیطی، نارضایتی محلی و اختلاف نظرها بر سر مسائل مالی و اقتصادی گرفتار شده است.
نبود مجوز ارزیابی زیست‌محیطی، نارضایتی در هرمزگان و هزینه‌های سرسام‌آور انتقال آب، این پروژه را در هاله‌ای از ابهام فرو برده است.
آیا این طرح می‌تواند بحران آب را حل کند یا به نمایشی پرهزینه بدل خواهد شد؟ ایران سرزمینی است که سال‌هاست با کم‌آبی دست‌وپنجه نرم می‌کند حالا به امید رفع تشنگی فلات مرکزی، چشم به دریای عمان و خلیج‌فارس دوخته است. پروژه انتقال آب دریا به هفت استان کشور، از هرمزگان تا اصفهان، یکی از بلند پروازانه ترین طرح‌های عمرانی دهه‌های اخیر است. این پروژه قرار است با شیرین‌سازی آب دریا، نیازهای شرب، صنعت و کشاورزی را تأمین کند و فشار بر منابع آبی داخلی مانند زاینده‌رود را کاهش دهد اما در کنار این وعده‌های بزرگ، صداهای مخالف از سیریک تا تهران به گوش می‌رسد؛ از مردم محلی که نگران آینده منابع آبی خود هستند تا کارشناسانی که درباره تبعات زیست‌محیطی نمک‌زدایی هشدار می‌دهند.
آب دریا وعده‌ای بزرگ در مسیری پرچالش
پروژه انتقال آب از دریای عمان و خلیج‌فارس به فلات مرکزی ایران، با هدف تأمین آب پایدار برای هفت استان (هرمزگان، کرمان، یزد، اصفهان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان) طراحی شده است. این طرح عظیم، با استفاده از فناوری اسمز معکوس (RO) برای شیرین‌سازی آب، قرار است نیازهای شرب، صنعت و کشاورزی را تأمین کند و با کاهش برداشت صنایع از زاینده‌رود، به احیای این رودخانه حیاتی کمک کند.
حالا اما مهدی جمالی‌نژاد استاندار اصفهان اعلام کرده است که فاز اول این پروژه تا پایان خرداد 1404 به بهره‌برداری می‌رسد و 70 میلیون مترمکعب آب شیرین‌شده به صنایع اصفهان منتقل خواهد شد. این میزان در فازهای بعدی به 140 و نهایتاً 200 میلیون مترمکعب در سال افزایش خواهد یافت.
اتصال موقت فاز اول برای انتقال 30 میلیون مترمکعب آب از خلیج فارس
احسان انصاری، مدیرعامل شرکت تأمین و انتقال آب خلیج‌فارس در این باره جزئیات بیشتری ارائه می‌دهد: خط سوم پروژه از بندر سیریک در دریای عمان آغاز شده و با عبور از کرمان و یزد به اصفهان می‌رسد. با توجه به نیاز فوری از بهار 1404، با اتصال موقتی به خط اول، 30 میلیون مترمکعب آب در سال منتقل خواهد شد. طول این خط 920 تا یکهزار و 80 کیلومتر است و ظرفیت نهایی آن 400 میلیون مترمکعب در سال پیش‌بینی شده است. بهره‌برداری کامل این خط برای اصفهان پایان 1406 برنامه‌ریزی شده است.
بااین‌حال، هفته گذشته سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) اعلام کرد پیشرفت فیزیکی فاز نخست (سیرجان کرمان-اصفهان) به 90 درصد رسیده و قرار است در بهار سال جاری افتتاح شود.
انتقال آب دریای عمان به اصفهان در هاله‌ای از ابهام
اتصال موقت خط لوله انتقال آب خلیج فارس از سیرجان به اصفهان و بهره برداری قریب‌الوقوع از آن درحالی است که فاز دوم این طرح که قرار بوده استان اصفهان آن را از دریای عمان منتقل کند، تعطیل شده است.
فقدان مجوز ارزیابی زیست‌محیطی، یکی از بزرگ‌ترین موانع فاز دوم این پروژه بوده که مقاومت‌های محلی در شهرستان سیریک سبب توقف طرح شده و علی‌رغم انجام مطالعات اولیه و برگزاری جلسات در سازمان محیط‌زیست، تنش‌های اجتماعی و ملاحظات زیست‌محیطی مانع صدور مجوز شده است.
آبی که به پای اصفهان گران تمام می‌شود
از سوی دیگر پروژه انتقال آب با وجود وعده‌ها، با چالش‌های اقتصادی قابل‌توجهی مواجه است. در همین ارتباط حامد یزدیان نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی به خبرنگار مهر می‌گوید: خط انتقال از خلیج‌فارس به سیرجان و بخشی از مخازن یزد حدود یک سال است که آماده بهره‌برداری است. برخی منابع از انتقال 60 میلیون مترمکعب و برخی دیگر از حداقل 30 میلیون مترمکعب در سال سخن می‌گویند.
افتتاح فاز اول بدون تکمیل فاز دوم به مصلحت اصفهان نیست
اما مهران زینلیان، معاون پیشین هماهنگی امور عمرانی استانداری اصفهان، نگرانی‌های استراتژیک را برجسته می‌کند، وی به خبرنگار مهر می‌گوید: افتتاح فاز اول بدون تکمیل فاز دوم به مصلحت اصفهان نیست. اگر آب موردنیاز از خط کرمان تأمین شود، انگیزه برای تکمیل خط مستقیم از دریای عمان کاهش می‌یابد.
وی می‌افزاید: حدود 700 کیلومتر از خط انتقال در دولت سیزدهم اجرا شد و فاز اول تا تقاطع با کرمان سال گذشته آماده بهره‌برداری بود. اما به دلیل نگرانی از تبعات افتتاح زودهنگام، این اقدام انجام نشد.
زینلیان هشدار می‌دهد که افتتاح فاز اول در شرایط کنونی، اقدامی نمایشی و به ضرر منافع مردم اصفهان است. پیش‌بینی می‌شد خط انتقال تا سیرجان ظرف یک سال و نیم تکمیل شود. می‌توان با تفاهم‌نامه‌ای، برای دو سال آب را از خط کرمان تأمین کرد اما تأخیر در فاز دوم و توقف پروژه در بخش دریای عمان، برنامه را با مشکل مواجه کرده است.
وی همچنین به تقاطع مسیر با خط کرمان اشاره می‌کند و می‌گوید: مقامات کرمان اصرار داشتند آب موردنیاز اصفهان از خط آنها تأمین شود، اما هزینه‌های بالا باعث مخالفت اصفهان شد.
انتقال آب از دریای عمان مجوز زیست محیطی ندارد
یکی از مهم‌ترین موانع پروژه، فقدان مجوز ارزیابی زیست‌محیطی است. علی‌رغم انجام مطالعات اولیه و جابه‌جایی محل آب‌شیرین‌کن به دلیل تنش‌های اجتماعی، سازمان محیط‌زیست هنوز مجوز نهایی را صادر نکرده است.
بررسی‌های خبرنگار مهر حاکی از آنست که تنش‌های اجتماعی در سیریک و مقاومت‌های محلی در مواردی حتی مانع بازدید کارشناسان محیط‌زیست و پیشرفت پروژه شده است و اگر چه مجوز ارزیابی در نوبت رسیدگی است اما درگیر مسائل حاشیه‌ای شده و هنوز مجوزی صادر نشده است.
صمد حمزه‌ای، رئیس مؤسسه اقیانوس‌شناسی خلیج‌فارس، درباره جانمایی آب‌شیرین‌کن‌های فاز دوم خط انتقال آب از دریای عمان به اصفهان در ساحل سیریک هشدار می‌دهد و می‌گوید: عمق دریا در این منطقه کمتر از یکصد متر است و توان خودپالایی آن پایین است. جریان‌های دریایی، نمک و تلخ‌آب باقی‌مانده را به سمت سواحل میناب و بندرعباس می‌برند که می‌تواند به اکوسیستم منطقه آسیب بزند.
مریم احسان‌پور، دکترای بیولوژی دریا، نیز می‌گوید: بازگشت نمک بیش از حد به دریا می‌تواند باعث تلف شدن یا مهاجرت دسته‌جمعی آبزیان، به‌ویژه ماهی و میگو، شود.
زینلیان معاون پیشین امور عمرانی استانداری اصفهان نیز به مسائل زیست‌محیطی اشاره می‌کند و می‌گوید: محل اولیه آب‌شیرین‌کن به دلیل تنش‌های اجتماعی و ملاحظات زیست‌محیطی حتی 30 تا 40 کیلومتر جابه‌جا شد و تأییدیه‌های اولیه را دریافت کرد. اما سازمان محیط‌زیست باید با شفافیت نظر نهایی خود را اعلام کند.
وی از کندی فرآیند تأییدها انتقاد کرده و خاطرنشان می‌کند: تجربه کشورهای حاشیه خلیج‌فارس نشان می‌دهد که آب‌شیرین‌کن‌ها می‌توانند با رعایت استانداردها اجرا شوند، اما تأخیر در تأییدات، پروژه را با مشکلات متعددی مواجه کرده است.
معاون پیشین امور عمرانی استانداری اصفهان هشدار می‌دهد: این پروژه پتانسیل حل بحران آب را دارد اما بدون هماهنگی بین‌استانی، توجه به محیط‌زیست و جلب رضایت مردم، ممکن است به چالشی جدید تبدیل شود.
به گزارش مهر، پروژه انتقال آب از دریا به اصفهان، به‌عنوان بخشی از راهکار احیای زاینده‌رود مطرح شده و شاید بتواند آینده آب این استان را متحول کند اما تنها در صورتی که مدیریت صحیح و هماهنگی بین نهادهای مختلف محقق شود.
آیا این مِگاپروژه رؤیای تأمین آب پایدار برای اصفهان را به واقعیت تبدیل خواهد کرد یا در پیچ‌وخم چالش‌ها متوقف خواهد ماند؟ پاسخ این پرسش به تصمیم‌گیری‌های آینده بستگی دارد.
کد خبر 6462134

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/954343/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نتانیاهو منزوی می شود

توهم ترامپ در مورد خلیج فارس

خیمه‌شب‌بازی برای به هم زدن مذاکرات هسته‌ای

پاکستان و افغانستان، کریدورهای جدید در نقشه حمل‌ونقل منطقه‌ای ایران

توقف کانتینرها در گمرک بندر عباس به دلیل خرابی 2 ماهه سامانه جامع تجارت

دنا پلاس در بازار چقدر گران‌تر از کارخانه است؟

خلیج فارس، خلیج مکزیک نیست

هلدینگ خلیج‌فارس، صدای اوتیسم شد

صعود یزدانی به فینال تور جهانی تنیس

سفارت آمریکا از به کار بردن نام جعلی خلیج فارس ابراز تاسف کرد + سند تاریخی

حمله کمدین معروف آمریکایی به دونالد ترامپ به خاطر خلیج تا ابد فارس؛ نمی توانی نام چیزی که متعلق به خودت نیست را عوض کنی! +فیلم

واکنش معنادار ولایتی به شایعات در مورد تغییر نام خلیج فارس/ کشوری با سابقه 250ساله نمی‌تواند مستندات ایران 22000 ساله را تغییر دهد

مطابق اسناد بین‌المللی «خلیج فارس» تنها نام پهنه آبی جنوب ایران است

شبکه فیبر نوری باید تا بهمن ماه در بیرجند اجرا شود

تفاهم‌نامه تأمین مالی احداث نیروگاه خورشیدی هلدینگ خلیج‌فارس با 2 بانک

مشاور رهبر انقلاب: تمدن 22هزار ساله ایران، بازیچه ترامپ نیست | نه تنگه هرمز پاناماست، نه خلیج فارس مکزیک!

اظهارات ولایتی به شایعات در مورد تغییر نام خلیج فارس/ کشوری با سابقه 250ساله نمی‌تواند مستندات ایران 22000 ساله را تغییر دهد

مراسم تحلیف 272 کارشناس رسمی دادگستری فارس در شاهچراغ(ع)

دیدار علمای بنگلادشی با مدیر کل کمیته امداد امام خمینی استان گلستان

ببینید| گزارش تصویری تجلیل از سبزبانان شهرداری شیراز

واعظی پیشنهاد داد: ضروری است با مدیران گوگل مذاکره شود/ تحریف عنوان تاریخی یک ناحیه جغرافیایی، مصداق بارز توهین به مردم آن کشور است

بیانیه مقام معظم رهبری نقشه راه رسیدن به تمدن اسلامی است

اسیر اسرائیلی: دستان شما به خون آلوده است، جنگ کافی است+ فیلم

برگزاری کنگره شهدای غریب در اسارت، کاری ارزشمند بود

آزادی 97 زندانی؛ ارمغان میز خدمت مقامات قضایی فارس در زندان‌های شیراز

ضرورت بودجه‌ریزی عملیاتی و حسابداری بهای تمام شده در دانشگاه‌ها

منم همون هوادار قدیمی

17 اردیبهشت 1402؛ روز سیاه رانت و اعتمادی که بازنگشت

چرا استقلال به مدیر ورزشی نیاز دارد

آینده بانک پرحاشیه

گره خوردن سرنوشت منطقه به مذاکرات ایران و آمریکا

تابوی مذاکره با امریکا شکست

خطر ابتلای کودکان به سرطان از اجاق گاز تقریبا دو برابر بزرگسالان است!

پارس‌جنوبی امسال باید روزانه 722 میلیون متر مکعب گاز تولید کند

تعرفه گمرکی واردات خودرو در 1404 اعلام شد

رسانه ترکیه‌ای: بازار فولاد ایران در آستانه خروج از رکود است

رئیس اتحادیه املاک: خانه اولی‌ها عطای وام 1.28 میلیاردی مسکن را به لقایش می‌بخشند

نتایج هجدهمین طرح نیکوکاری کلاب اسنپ / 187 هزار و 500 مرتبه مشارکت کاربران اسنپ در خرید دستگاه ماموگرافی

برای رشد اقتصادی 8 درصدی چه مقدار سرمایه‌گذاری سالانه نیاز داریم؟

روز آرام بازار سکه و طلا؛ دلار ثابت ماند

بازسازی سورئال مت‌گالا 2025 / خلیج همیشه فارس روی شانه‌های مد و تن سلبریتی ها

پانزده نقشه تاریخی از خلیج‌فارس

موزیک احساسی جدید ⁧شادمهر عقیلی⁩ به نام «خلیج فارس»

رئیس اتاق بازرگانی فارس: سرمایه گذاری به امنیت و ثبات اقتصادی نیاز دارد

معجزه در جاده مهر به ملکشاهی؛ پژو 207 له شد، اما هیچ‌کس کشته نشد! + عکس

پهپاد ایرانی 10 ساعت مداوم از ناو آیزنهاور آمریکا فیلم‌برداری کرد و کسی متوجه نشد!‍

افزایش فعالیت شبکه Avax: 280 کیلو آدرس فعال جدید و رشد چشمگیر بازار

هویت خلیج فارس را با ساخت فیلم و رمان تثبیت کنیم

کشف محموله‌های قاچاق 160 میلیارد ریالی در لارستان و کازرون

یک قدم تا تاریخ‌سازی؛ یزدانی به فینال تور جهانی تنیس رسید