پیام فارس

آخرين مطالب

چرا امام رضا(ع) بر یادگیری و آموزش علوم اهل‌بیت تأکید داشت؟ اجتماعي

چرا امام رضا(ع) بر یادگیری و آموزش علوم اهل‌بیت تأکید داشت؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - به گزارش در طول تاریخ اسلام، یکی از ویژگی‌های خوب شیعیان، تلاش برای حفظ و گسترش علوم اهل‌بیت علیهم‌السلام بوده است. شیعیان همواره بر این باور بوده‌اند که اهل‌بیت سرچشمه پاک‌ترین و خالص‌ترین معارف الهی هستند و دسترسی به مفاهیم بلند دینی و انسانی جز از طریق احادیث و تعالیم آنان ممکن نیست.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
از این‌رو، علم‌آموزی از میراث اهل‌بیت نه تنها یک وظیفه شرعی، بلکه یک رسالت تاریخی بوده است که شیعیان در طول قرون مختلف بر دوش خود احساس کرده‌اند. این تلاش مداوم برای نگه‌داشتن عطر آموزه‌های اهل‌بیت در جامعه، به یک جریان فکری قدرتمند تبدیل شد که همواره نقش تعیین‌کننده‌ای در شکل‌گیری هویت شیعه و بقای معارف اصیل اسلامی ایفا کرده است. بنابر روایت تسنیم، در این میان، برخی از روایات برجسته اهل‌بیت علیهم‌السلام روشن‌کننده اهمیت این مسئولیت است. به عنوان نمونه امام رضا علیه‌السلام با اشاره بر ضرورت احیای امر اهل‌بیت، بیان کرده‌اند که آگاهی‌بخشی نسبت به علوم اهل‌بیت، راهی است برای زنده نگه‌داشتن آرمان‌ها و دعوت مردم به معارف راستین اسلام. در واقع، اگر زیبایی‌های سخنان اهل‌بیت به همگان معرفی شود، مردم به دلیل فطرت پاک و حقیقت‌طلب خود، این مسیر نورانی را خواهند پذیرفت. عبدالسلام بن صالح هروی می‌گوید: شنیدم از امام علی بن موسی الرضا علیه‌السلام که فرمود: «رحمت خدا بر بنده‌ای که امر ما را زنده کند.» به ایشان گفتم: چگونه امر شما را زنده کند؟ فرمود: «علوم ما را بیاموزد و به مردم آموزش دهد، زیرا اگر مردم زیبایی‌های سخنان ما را بدانند، از ما پیروی خواهند کرد؛ یَتَعَلَّمُ‏ عُلُومَنَا وَ یُعَلِّمُهَا النَّاسَ فَإِنَّ النَّاسَ لَوْ عَلِمُوا مَحَاسِنَ کَلَامِنَا لَاتَّبَعُونَا.» این مسئولیت خطیر، شیعیان در طول تاریخ را بر آن داشته است که با جمع‌آوری، طبقه‌بندی، شرح و ترویج احادیث اهل‌بیت، نور هدایت آنان را به قلب‌های مشتاق برسانند.
بنابراین یکی از شاخصه‌های احیای امر اهل بیت وحی علیهم‌السلام، یادگیری علوم عترت و تعلیم آن به سایرین است. منتها در علوم باید تفکیک قائل شد:
1. دسته‌ای از این علوم عترت هستند که اذن ورود به آن‌ها و حتی تعلیمش به دیگران را نداریم و صرفاً در امانت عترت است مانند نجوم، جفر، بلایا و منایا، علم سر و أخفی، معجزات، علم غیب، علم تأویل و ... افرادی معدود به واسطه‌ی عترت و در زمان حضور امام معصوم به بخشی از این علوم دست یافتند.‌
2. دسته‌ای از علوم عترت، جنبه‌های معرفت‌افزایی برای شیعیان دارد که شامل تفسیر قرآن، تاویل قرآن، علوم قرآن، علم حدیث؛ لذا اذن نداریم از پیش خود در این علوم ورود کنیم و چارچوب بسازیم بلکه باید متکی به آنها در قرآن و احادیث تعقل کنیم.
3. دسته‌ای از علوم عترت مرتبط با مسائل روزمره و ماوراء و نیز حکمت‌های نهفته در عالم و آدم و حیوانات و اشیاء هستند که در این زمینه بدون رجوع به آثار عترت نمی‌توان به حقیقت امر دست یافت. کتاب توحید مفضل، از بارزترین آثاری است که وی آن را از امام صادق علیه‌السلام دریافت کرد و درباره بیان همین حکمت‌هاست.
ما وقتی به آثار اهل‌بیت عصمت و طهارت علیهم‌السلام رجوع می‌کنیم، هیچ عرصه‌ای را نمی‌بینیم که آنان در آن ورود نداشته باشند. از مباحث عمیق و شگفت‌انگیز درباره آسمان‌ها، زمین، طبقات هستی، عرش و کرسی و ستارگان گرفته تا توصیه‌های کاربردی درباره آداب و اخلاق فردی و اجتماعی، و حتی زمانی که به دشوارترین علوم نظری و عملی اشاره می‌کنند، جای پای معارف الهی آنان آشکار است. آنان بر اساس علم لدنی و الهام وحیانی، نه تنها پرده از اسرار پیچیده‌ی خلقت و هستی برداشته‌اند، بلکه راهنمایی‌هایی دقیق و جامع برای زندگی دینی، انسانی و علمی ارائه داده‌اند که تا قیامت راهگشا و هدایت‌گر است.
گفتار و رفتار اهل‌بیت، چراغ روشنی برای جویندگان حقیقت است که در آن، هم خورشید معارف الهی می‌درخشد و هم نوری از حکمت و اخلاق که نه‌تنها مسلمانان بلکه تمامی انسان‌ها را شیفته خود می‌کند. ایشان، خزینه‌دار علم پروردگار و واسطه رحمت او در زمین‌اند و هیچ موضوع مهمی در زندگی انسان نیست که از نگاه آنان دور مانده باشد. بی‌شک، معرفت به سخنان اهل‌بیت و عمل به آن، نه تنها زمینه‌ساز سعادت دنیا و آخرت است، بلکه راهی برای درک زیبایی‌های عمیق دین اسلام و پیوند با منبع فیض الهی خواهد بود.
به عنوان نمونه، هنوز اندیشمندان مسلمان و حتی غیرمسلمان نتوانسته‌اند به تمامی اسرار نهفته در کتاب ارزشمند نهج‌البلاغه دست یابند. این کتاب گنجینه‌ای بی‌نظیر از معارف الهی، حکمت‌های اخلاقی، و اصول اجتماعی است که عمق و گستردگی آن ورای دانش و تفکر بشری است. از جمله، می‌توان به خطبه اول نهج‌البلاغه اشاره کرد که امیر مومنان علیه‌السلام در آن به شرح ماجرای خلقت، اسرار آفرینش، عرش، زمین، آسمان‌ها و تدبیر خداوند حکیم می‌پردازند؛ بیاناتی که همچنان الهام‌بخش پژوهشگران علوم الهی و طبیعی است. یا آن هنگام که امام در نامه معروف خود به مالک اشتر، شیوه حکمرانی و اصول مدیریت جامعه را با چنان جامعیتی بیان می‌کنند که نه تنها در عصر خود، بلکه در طول تاریخ به عنوان یکی از کامل‌ترین دستورات حکومتی شناخته شده است. این نامه چنان سرشار از خرد، عدالت، و انسان‌دوستی است که بسیاری از صاحب‌نظران سیاسی و اجتماعی از آن برای تدوین نظام‌های سیاسی و اخلاقی بهره گرفته‌اند.
حتی مناظرات امام رضا علیه‌السلام، که همواره با غلبه بر مخالفان و حیرت اهل علم همراه بود، خود گنجینه‌ای عظیم از دانش و حکمت به شمار می‌آید؛ گنجینه‌ای که جز از یک انسان برگزیده الهی نمی‌توان انتظار به ظهور رساندن آن را داشت. تسلط کم‌نظیر امام بر تمامی علوم عصر خود، آگاهی کامل به همه کتاب‌های آسمانی و آشنایی دقیق با جریان‌های فکری و اندیشه‌های رایج، در کنار علم ژرف و شگفت‌انگیز ایشان به جزئیات معارف و احکام الهی، مجموعه‌ای را فراهم آورده بود که هیچ دانشمند یا اندیشمندی توان برابری با آن را نداشت. این جامعیت علمی و قدرت استدلالی چنان بود که هر فرد حقیقت‌جویی را به سوی مکتب اهل‌بیت و سرچشمه وحی جذب می‌کرد و اثبات می‌نمود که علم حقیقی نزد خاندان پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله قرار دارد.
بر اساس فرمایش امام رضا علیه‌السلام، با وجود گنجینه‌های بی‌پایان علوم اهل بیت، شایسته نیست با روش‌های صرفاً عقل‌گرایانه که آمیخته به برداشت‌های نفسانی و مملو از خطاست، به کشف معارفی روی آوریم که اهل بیت وحی قرن‌ها پیش بر قله‌های آن ایستاده‌اند؛ یا به علومی دست‌اندازی کنیم که خداوند آنها را خاص عترت قرار داده و به ایشان سپرده است؛ از جمله علوم سرّ و غیب که امروزه تحت عنوان علوم غریبه، مورد سوءاستفاده قرار می‌گیرد و نهایتاً به گرایش به سحر، طلسم، شعبده و کهانت می‌انجامد و این تردستی‌ها به اشتباه به عنوان «کرامت» معرفی می‌شوند.
کد خبر 2060959

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/953518/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وقتی تاریخ بازیچه سیاست می‌شود

تکرار مواضع و کارشکنی های ادامه دار

سناریوهای حضور ترامپ در خاورمیانه

رفراندوم علیه پاپ فرانسیس

تکلیف خانواده قربانیان مفقود چیست؟

تأثیرات فریاد زدن بر سلامت روانی و عاطفی کودکان

سکه با افزایش قیمت به استقبال پایان هفته رفت، طلا و سکه گران شدند

تعرفه ارزیابی خسارت وسایل نقلیه در سال 1404 ابلاغ شد

صادرات سیب زمینی آزاد شد

هولدر موبایل خودرو؛ راه‌حل ساده برای رانندگی ایمن و راحت!

افزایش استفاده از تجهیزات ایرانی در طرح‌های پتروشیمی

صدور 465 مجوز پرواز به مشهد مقدس

50 درصد محدودیت برق بر صنایع فولادی اعمال می‌شود

گوگل حمله را آغاز کرد!

گذر ایستگاه فضایی بین‌المللی بر فراز خلیج فارس + فیلم

تولید روزانه 58 میلیون لیتر بنزین از طریق دو پالایشگاه ستاره خلیج فارس و مهر خلیج فارس

تصاویر رهگیری شناور‌های فرا منطقه‌ای در خلیج فارس توسط پهپاد‌های سپاه

واکنش حسن شماعی زاده به اقدام ترامپ علیه نام خلیج فارس

واکنش شماعی‌زاده در مورد نام خلیج‌فارس

صعود نماینده ایران به یک‌چهارم نهایی تور جهانی تنیس خلیج فارس

این‌جا خلیج مکزیک نیست

محور شرارت در اطراف ترامپ؟

خوش‌رقصی ترامپ برای کشورهای عربی

طراحی خطرناک

واکسن ایرانی HPV وارد بازار شد

ساعت کاری بانک‌ها در سال جدید اعلام شد

زیر سایه‌ دیجیتالی شدن

کارخانه‌ای که با حضور شهید رئیسی زنده شد، حالا در غم نبودنش عزادار است

هوش مصنوعی ابزار جدید صنعت پالایش نفت

بنزین در سال 1404 گران نمی‌شود؛ افزایش قیمت‌ها قانونی است

خلیج فارس میراث مشترک ایرانیان

فوری / نام خلیج فارس به خلیج عربی تغییر کرد + عکس

تولید روزانه 64 میلیون لیتر بنزین از طریق پالایشگاه خلیج فارس

گذر ایستگاه فضایی بین المللی بر فراز خلیج فارس + فیلم

وزیر علوم در شیراز: دانشگاه‌ها به دنبال جذب منابع مالی غیر بودجه‌ای باشند

مدیرعامل چادرملو: ما هم می‌خواستیم بازی‌مان با استقلال از شبکه 3 پخش شود

رئیس دیوان محاسبات در شیراز: دیوان محاسبات دنبال مچ‌گیری نیست/در استفاده از منابع به دولت کمک کنیم

دیدار مدیرعامل صندوق اشتغال و کارآفرینی ایثارگران با مادران شهدای محله جوادیه

وقتی بدن می‌میرد و ذهن زنده می‌ماند؛ همچنان پای «امید» در میان است

علائمی که زنان نادیده می‌گیرند؛ نشانه‌های پنهان سکته قلبی

رئیس دیوان محاسبات: به دنبال مچ‌گیری نیستیم

اثر جنگ هند و پاکستان بر اقتصاد ایران

نخستین پالایشگاه دیجیتال کشور تا سال 1405 در قشم به بهره برداری می رسد

فوری؛ حادثه امنیتی سخت برای نظامیان اسرائیلی در رفح + جزئیات

خلیج فارس ریشه در دل تاریخ دارد/ آقای ترامپ به هیچ عنوان نمی‌توانی با تاریخ جدل کنی!

بازی سیاسی ترامپ در قبال ایران؛ از برنامه هسته‌ای تا نام خلیج فارس

واکنش تند المیرا شریفی مقدم به اظهارات اخیر ترامپ درباره "خلیج فارس" + فیلم

مرد شماره یک خلیج فارس+ عکس

صعود نماینده ایران به یک‌چهارم نهایی تورجهانی تنیس خلیج فارس

خلیج فارس نمادی از هویت تاریخی و انسجام فرهنگی ایرانیان است