پیام فارس

آخرين مطالب

سامانه‌های بومی، مامور دفاع از حریم هوایی ایران مقالات

سامانه‌های بومی، مامور دفاع از حریم هوایی ایران
  بزرگنمايي:

پیام فارس - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
علی عوض‌خواه| تجربه‌های ایران در طول سال‌های اخیر، توسعه پدافند هوایی برپایه سامانه‌های بومی را به یک ضرورت تبدیل کرده است. البته علت فقط همین نیست، بلکه تغییر ماهیت تهدیدهای نظامی در جهان امروز هم بی دلیل نبوده است.
به طور کلی سامانه‌های پدافندی ستون فقرات دفاع ملی در برابر تهدیدات خارجی هستند. از این رو سرمایه‌گذاری در توسعه این سامانه‌ها، ارتقای فناوری‌های بومی و آموزش نیروی انسانی متخصص، نه‌تنها به تقویت امنیت ملی کمک می‌کند، بلکه به تثبیت بازدارندگی در مقابل تهدیدات منجر می‌شود. به ویژه اکنون که در جهان تهدیدات به‌صورت چندلایه و پیچیده ظاهر می‌شوند، توجه به سامانه‌های پدافندی یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر برای هر کشوری است.
با این توضیح می‌توان به اهمیت برخورداری ایران از سامانه‌های به روز و البته بومی پدافندی پی برد. این موضوع برای کشوری مانند ایران که در منطقه‌ای ژئوپلیتیک و پرتنش مانند غرب آسیا قرار دارد، به یک ضرورت استراتژیک تبدیل شده است. جمهوری اسلامی ایران با توجه به تجربه جنگ تحمیلی هشت ساله، دریافته است که برای حفاظت از امنیت ملی، بومی‌سازی و برخورداری از سامانه‌های پدافندی نه‌تنها یک انتخاب استراتژیک، بلکه یک ضرورت حیاتی برای حفظ استقلال و امنیت ملی است. حمله سال گذشته رژیم صهیونیستی به چند پایگاه پدافندی کشورمان که البته برخلاف ادعایشان چندان هم مؤثر نبود، نشان داد نیروی پدافندی در خط مقدم درگیری با نیروهای متخاصم قرار دارند. این حمله نه‌تنها ضرورت تقویت سامانه‌های پدافندی را برجسته کرد، بلکه اهمیت بومی‌سازی این سامانه‌ها را نیز بیش از پیش آشکار ساخته است. برای همین تقویت این بخش از حوزه دفاعی ایران به صورت ویژه در دستورکار قرار گرفت.
چرا بومی‌سازی؟
بومی‌سازی سامانه‌های دفاعی به‌ویژه سامانه‌های پدافندی، به ایران امکان می‌دهد سامانه‌های دفاعی خود را متناسب با نیازهای خاص جغرافیایی و تهدیدات منطقه‌ای طراحی کند. موضوعی که از نظر فرماندهی معظم کل قوا هم دور نمانده است. بهمن ماه سال گذشته، سردار امیرعلی حاجی‌زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران در یک برنامه تلویزیونی، از تلاش ایران برای دستیابی به سامانه‌های ضدبالستیک بومی خبر داد. حاجی‌زاده تأکید کرد: «در هر جلسه‌ای که سردار سلامی، سردار باقری و من خدمت رهبر انقلاب رسیدیم، اولین پیگیری ایشان در این باره است. پروژه‌ای که تقریباً از سه سال پیش شروع شده، ان‌شاءالله سال آینده اولین محصولات آن بیرون خواهد آمد. تهران و برخی از شهرهای بزرگ را به سامانه‌های دفاع ضد بالستیک مجهز خواهیم کرد.» در روزهای گذشته امیر صباحی‌فرد، فرمانده قرارگاه مشترک پدافند هوایی خاتم الانبیا(ص)، اظهارات سردار حاجی‌زاده را تکرار کرده است تا دستیابی ایران به سامانه ضدبالستیک بومی، از یک احتمال به یک رویداد قطعی تبدیل شود. امیر صباحی‌فرد که پنجشنبه هفته گذشته به همراه فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران از مواضع پدافندی نطنز و خنداب بازدید کردند و آمادگی دفاعی این یگان را مورد ارزیابی عملیاتی قرار دادند، اعلام کرد که «پدافند بومی بدون وابستگی به خارج از کشور در سطوح بالا در دستور کار پدافند هوایی کشور است.» این اظهارات نشان‌دهنده یک برنامه‌ریزی منسجم و بلندمدت برای تقویت توان دفاعی کشور است. نطنز و خنداب، به‌عنوان دو سایت حساس هسته‌ای ایران، از اهداف بالقوه دشمنان محسوب می‌شوند و حفاظت از آنها نیازمند سامانه‌های پدافندی پیشرفته و قابل‌اعتماد است.
تطبیق با نیازهای خاص دفاعی
سامانه‌های بومی می‌توانند به‌گونه‌ای طراحی شوند که با شرایط محیطی و استراتژی‌های دفاعی ایران همخوانی کامل داشته باشند. به عنوان مثال، سامانه‌های پدافندی ایران باید قادر به مقابله با موشک‌های بالستیک با بردهای مختلف و پهپادهای پیشرفته‌ای باشند که ممکن است از سوی دشمنان منطقه‌ای یا فرامنطقه‌ای مورد استفاده قرار گیرند.
کاهش وابستگی به خارج
وابستگی به سامانه‌های خارجی کشورها را در برابر فشارهای سیاسی، تحریم‌ها و محدودیت‌های بین‌المللی آسیب‌پذیر می‌کند. ایران که سال‌هاست تحت تحریم‌های شدید اقتصادی و نظامی قرار دارد، به‌خوبی از مخاطرات وابستگی به تأمین‌کنندگان خارجی آگاه است. بومی‌سازی امکان تولید، نگهداری و ارتقای سامانه‌ها را در داخل کشور فراهم می‌کند و ریسک قطع دسترسی به قطعات یدکی یا پشتیبانی فنی را به حداقل می‌رساند.
به این موارد باید این را هم اضافه کرد که واردات سامانه‌های پدافندی معمولاً با هزینه‌های گزاف همراه است. علاوه بر هزینه خرید، هزینه‌های نگهداری، تأمین قطعات یدکی و آموزش نیز بار مالی سنگینی به کشور تحمیل می‌کند. بومی‌سازی این سامانه‌ها امکان تولید داخلی با هزینه کمتر و استفاده از منابع داخلی را فراهم می‌کند.
البته در حوزه بومی سازی سامانه‌های پدافندی بی‌تجربه نیستیم. ایران در سال‌های اخیر گام‌های بلندی در مسیر بومی‌سازی سامانه‌های پدافندی برداشته است. یکی از برجسته‌ترین دستاوردها در این زمینه، سامانه پدافندی «باور 373» است که از سوی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح طراحی و تولید شده است. این سامانه که توانایی رهگیری و انهدام اهداف در بردهای بلند را دارد، به‌عنوان یک رقیب جدی برای سامانه‌های پیشرفته‌ای مانند اس-300 و پاتریوت شناخته می‌شود.
باور 373 با قابلیت‌های راداری پیشرفته و امکان درگیری با چندین هدف به‌صورت همزمان، نشان‌دهنده پیشرفت قابل‌توجه ایران در حوزه فناوری‌های دفاعی است. علاوه بر باور 373، ایران سامانه‌های دیگری مانند «سوم خرداد» و «15 خرداد» را نیز توسعه داده است که در بردهای متوسط و کوتاه عملکرد مؤثری دارند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/949818/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله کیهان/ نقشه راه مواجهه با دشمن

سرمقاله همشهری/ چرا رفتار آمریکا تغییر کرده است؟

مواد غذایی فوق‌فرآوری‌شده خطر مرگ زودرس را افزایش می‌دهند

منیزیم؛ مهم برای بدن زنان

برق گران شد

سروستان، میراث ساسانی و پتانسیل‌های گردشگری در سایه محرومیت

از دمشق تا تهران ؛ وقتی وحدت ملی استعمار را شکست داد

پتروشیمی شیراز 35 درصد از تولید فروردین را نقد کرد/ اوره و نیترات در صدر فروش

شیعه بودن با عمل و تعهد مشخص می‌شود

خبر مهم میرزایی از زمان واریز مابه‌التفاوت حقوق بازنشستگان و فرهنگیان

دهه کرامت باید با نشاط دینی، خدمت اجتماعی و معرفت‌افزایی همراه شود

انجام بیش از 8 هزار آزمون کیفی پساب تصفیه خانه های فاضلاب شهری فارس

زورآزمایی فنی در سایه بیم و امید

سرمقاله ایران/ اردبیل؛ پایتخت سرمایه‌گذاری آسان

پشت صحنه خواب‌آلودگی بهاری

چالش جدید سهامداران

مسئولیت نگهداری کالا در گمرک با چه کسی است؟

سرمربی هندبال کازرون: فصل را بدون یک ریال دستمزد گذراندیم/ مقابل برخی حرف‌ها نمی‌توانم سکوت کنم

بستگان مفقودین حادثه بندر شهید رجایی به پزشکی قانونی مراجعه کنند

راز باور نکردنی پوست صاف کره‌ای‌ها

بندر امام نوین، یک تفکر آینده نگر است

مناظره علامه حلی با علمای اهل سنت نزد اولجایتوی مغول

نایب رئیس شورای شهر: پدرخوانده های نوظهور می خواهند امور شیراز را بدست گیرند

تقویت همکاری‌های کشاورزی فارس و ازبکستان

حمله «کیهان» به تحلیل هم‌میهن درباره انفجار بندر شهید رجایی

هیل: توقعات نامعقول آمریکا مذاکرات با ایران را به بن‌بست می‌کشاند

سرمقاله اعتماد/ مذاکرات هسته‌ای در عمان: رقص دیپلمات‌ها بر لبه پرتگاه

سی‌ان‌ان مطرح کرد: فرمول غنی‌سازی در مذاکرات

ویتامین‌هایی که سلامت پوست‌تان را تامین می‌کنند

این گروه بیش از دیگران در خطر سکته مغزی هستند

طلای جهانی دوباره ریخت

عیادت مدیرکل بنیاد شهید و امورایثارگران مازندران از والدین سه شهید حجازی در گلوگاه

جامعه ایثارگری در تحقق برنامه‌ های بنیاد نقش راهبردی داشته باشند

گردشگری و زیارت باید به زیست اقتصادی مردم گره بخورد

تقلای مزدوران رسانه‌ای درباره انفجار بندر شهید رجایی

سرمقاله هم میهن/ رویه‌های دیگر انفجار

سرمقاله آرمان ملی/ عقلانیت در دیپلماسی

کدام افراد نباید خون اهدا کنند

رد ادعای عرضه قطره‌چکانی برنج وارداتی

وزیر نیرو تعرفه‌های جدید برق را ابلاغ کرد

نمایش قرآن منسوب به امام رضا(ع) و 16 نقشۀ کهن «خلیج فارس»

خبر جدید مدیرعامل صندوق بازنشستگی درباره پرداخت مابه‌التفاوت حقوق بازنشستگان کشوری و فرهنگیان بازنشسته

اعتراض رسانه های کره‌ای به شرایط لیگ نخبگان آسیا

معاشرت با اقوام بی‌حجاب و اهل مصرف الکل

احکام قضایی در مبارزه با مواد مخدر باید بازدارنده باشد

بازگشت سرخک به فارس؛ چرخه واکسیناسیون سرخک باید سریعتر تکمیل شود

سرمقاله سازندگی/ پرواز شایعات

تغذیه معجزه‌آسای باروری از دیدگاه ابن‌سینا

دیگه ماشینو کارواش نبر ... اونم با 228 تومن

رئیس سازمان بورس: دامنه نوسان تغییر نمی‌کند