پیام فارس

آخرين مطالب

خیال‌پردازِ خشت و خیال اجتماعي

خیال‌پردازِ خشت و خیال
  بزرگنمايي:

پیام فارس - - سالروز تولد شیخ بهایی، دانشمند بزرگ دوره صفوی، سوم اردیبهشت‌ماه به عنوان روز معمار در تقویم فرهنگی ایران شناخته می‌شود. روزی برای پاسداشت ذهن‌های خلاقی که فضا را نه فقط می‌سازند، بلکه معنا می‌بخشند. اولین‌بار سال 1383، روز سوم اردیبهشت در صفحه‌های روزنامه همشهری مطرح شد. در آن زمان پیشنهاد شد که در صورت موافقت ریاست‌جمهوری وقت، این روز به تقویم رسمی کشور افزوده و به‌عنوان روز معمار شناخته شود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این پیشنهاد هرچند با استقبال فکری روبه‌رو شد، به دلیل شرایط و موانع اجرایی، هرگز به مرحله تحقق نرسید و همچنان در فهرست رسمی تعطیلات ایران جایی نیافت. روزی که میان تقویم نرفت، اما نام رسمی گرفت این پیشنهاد گرچه در آن سال رسمی نشد، به نقطه شروع حرکتی فرهنگی تبدیل شد. همان سال انجمن مفاخر معماری ایران تصمیم گرفت که در تاریخ 3 اردیبهشت، هم‌زمان با سالروز تولد شیخ بهایی، مراسمی در بزرگداشت این معمار بزرگ ایرانی برگزار کند. این نخستین گام در راستای معرفی و ارج نهادن به مقام معماران در کشور بود.
بعدتر با درگذشت سیدهادی میرمیران، معمار برجسته ایرانی و یکی از پیشنهاددهندگان اصلی تعیین روزی به نام روز معمار، تصمیم گرفته شد تا روز 3 اردیبهشت، به‌عنوان روز ویژه برای اعطای «جایزه میرمیران» شناخته شود. این جایزه از سال 1386 به‌طور رسمی به معماران ایرانی اهدا می‌شود و از آن زمان تاکنون، تبدیل به یکی از مهم‌ترین رویداد‌های معماری کشور شده است.
یونسکو، روز معمار را رسمیت بخشید در سطح بین‌المللی، سال 2009 از سوی یونسکو به‌عنوان سال بزرگداشت شیخ بهایی نام‌گذاری شد. از آن زمان روز 3 اردیبهشت به‌طور نیمه‌رسمی در ایران به‌عنوان روز معمار پذیرفته شد، اگرچه در تقویم رسمی کشور همچنان با عنوان «روز کارآفرینی» درج شده است. امروز در ایران، دو روز معمار هم‌زمان در تقویم وجود دارد. یکی روز جهانی معماری و دیگری روز معمار ایرانی. این رویدادها، نه تنها به معرفی و ارتقای هنر معماری در ایران کمک می‌کند، بلکه فرصتی است برای تأمل در دنیای معماری و نقش آن در تحول فضا‌های زندگی انسان‌ها.
چرا شیخ بهایی؟ شیخ بهایی (935–1030 قمری)، تنها یک معمار نبود، بلکه چهره‌ای جامع‌الاطراف در فرهنگ و تمدن ایرانی-اسلامی بود. آنچه نام او را با «معماری» گره زده، نبوغی است که در پیوند میان دانش نظری و کاربرد عملی از خود به‌جا گذاشت. شیخ بهایی را باید از پیشگامان «معماری هوشمند» در دوران پیشاصنعتی دانست. طرح‌ریزی مسیر آب قنات زرین‌کمر به سمت مسجد امام در میدان نقش‌جهان، یکی از شگفتی‌های مهندسی آب در جهان پیشامدرن است. این سیستم آبرسانی، شاهکاری است که هنوز هم الهام‌بخش دانش‌آموختگان معماری و شهرسازی است. همچنین برخی منابع، طراحی اولیه مسجد امام (مسجد شاه) در اصفهان را به شیخ بهایی نسبت داده‌اند.
معماری ایرانی؛ حافظه یک تمدن معماری ایرانی تصویری زنده از حافظه یک تمدن کهن است. تمدنی که در آن زیبایی، کارکرد، معنا و محیط در گفت‌وگویی دائمی با یکدیگرند. روز معمار، نه فقط زمان بزرگداشت نقش معماران امروز، بلکه فرصتی است برای بازخوانی گنجینه‌ای بی‌بدیل. فرصتی برای نگریستن دوباره به سنت‌هایی که بر شانه‌هایشان ایستاده‌ایم و تامل در مسیر آینده. نسلی تازه از معماران، امروز در برابر پرسش‌هایی تازه ایستاده‌اند: چگونه می‌توان در جهانی صنعتی، هنوز به زبان اقلیم سخن گفت؟ چگونه می‌توان با مصالح جدید، روح سنت را حفظ کرد؟ چگونه می‌توان در هیاهوی معماری مصرف‌گرا، دوباره از معنا، فضا ساخت؟
چالش‌های امروز، چشم‌انداز‌های فردا در جهان پرتلاطم امروز، معمار ایرانی در میانه نبردی دشوار ایستاده است. نبردی میان هویت و بی‌هویتی، میان اصالت و تقلید، میان رویا‌های جمعی و پروژه‌های بی‌جانِ انبوه‌سازی. سیمای بسیاری از شهر‌های ما، به جای روایت تاریخ و فرهنگ، به تابلویی پر هرج و مرج از برج‌هایی بی‌روح و خیابان‌هایی بی‌نشانه بدل شده است. رشد عمودی بی‌برنامه، توسعه بی‌درنگ و بی‌طرح، و بی‌توجهی به بستر‌های اجتماعی و اقلیمی، از جمله چالش‌هایی است که معمار معاصر با آنها روبه‌روست. در چنین شرایطی، معماری دیگر تنها یک هنر یا فن نیست؛ بلکه نوعی کنش مسئولانه است، پاسخی به بحران زیست‌پذیری و گسست‌های فرهنگی.
بزرگداشت روز معمار، بزرگداشت رویا‌ها روز معمار، تنها فرصتی برای تجلیل از یک حرفه نیست، بلکه بزرگداشت رویا‌هایی است که این حرفه به تحقق رسانده است. این روز، فرصتی است تا به یاد بیاوریم که هر خیابان، هر میدان، هر کوچه و هر ساختمان، نه تنها بر پایه علم و فنون فنی ساخته شده، بلکه پشت هر یک از آنها رویای معمارانی نهفته است که می‌خواستند دنیای بهتر، زیباتر و انسانی‌تری بسازند. این روز، یادآوری است که معماری تنها یک فرایند فنی نیست، بلکه یک فرایند معنوی و فرهنگی است.
بزرگداشت روز معمار، به نوعی تجلیل از هنرمندان بی‌ادعایی است که در سکوت خود، به ساختن جهان‌هایی پرداخته‌اند که ما در آنها زندگی می‌کنیم. این روز فرصتی است تا به یاد آوریم که ساختمان‌ها و فضا‌های شهری تنها سازه‌هایی برای زندگی نیستند، بلکه آنها بخش‌های زنده‌ای از فرهنگ، تاریخ و هویت ما هستند. به همین دلیل، بزرگداشت روز معمار درواقع بزرگداشت رویا‌هایی است که به شهر‌ها و زندگی‌ها شکل می‌دهند؛ رویا‌هایی که نه تنها به ظاهر ساختمان‌ها بلکه به عمق انسان‌ها وارد می‌شود.
منبع: روزنامه هفت صبح

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/949168/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

باد موافق دیپلماسی

یک هفته پرحاشیه در صدا و سیما

اکونومیست: مذاکرات فنی نویدبخش است

شبکه ضدوفاق

اروپا در دو‌راهی؛ ابتکار ایران یا تکرار انسداد؟‌ ‌

محمدجواد لاریجانی: مذاکره غیرمستقیم، مذاکره‌ برای هیچ نیست

خلط پشت حلق را جدی بگیرید!

چطور دوباره گرسنه نشویم؟/ 5 راهکار سریع برای رفع گرسنگی کاذب

تامین 3.4 میلیارد دلار ارز مورد نیاز واردات و نیازهای خدماتی

تورم اقلام خوراکی اعلام شد

معاون وزیر تعاون: آرزو داریم افزایش حقوق را هر 6 ماه یک بار، متناسب با تورم، اعمال کنیم

ژاپن از بسته اقتصادی اضطراری رونمایی کرد

وزیر کار: برای ساخت مسکن کارگران برنامه داریم

پیش بینی قیمت دلار 7 اردیبهشت 1404

زرینکس، بهترین مرکز فروش و خرید آنلاین طلای بدون اجرت

سکه با در سراشیبی ریزش؛ طلا و دلار قطره چکانی رشد کردند

انفجار در بندرعباس؛ اعلام آماده‌باش مراکز درمانی در این استان‌ها/ اسامی

فرودگاه شیراز آماده پذیرش مصدومان حادثه بندرعباس

پالایشگاه ستاره خلیج فارس در شرایط ایمن قرار دارد

زنده نگه داشتن یاد شهدا، تداوم‌بخش حیات جامعه است

تقسیم نمایندگی ولی‌فقیه بنیاد شهید به هفت منطقه جغرافیایی صورت گرفته است

نشست اجرایی تفاهم‌نامه بنیاد شهید، کانون‌های مساجد و صداوسیما برگزار شد

رکاب‌زنی دوچرخه‌سواران شیرازی از خانه تا آرامگاه سعدی

روایتی دیگر از کشف آثار و بقایای تاریخی در شیراز

آماده باش فرودگاه شیراز برای پذیرش مصدومین اسکله شهید رجایی بندرعباس

رفع سنگ کلیه با آب سیب و کرفس؟!

خربزه بخور، اما مراقب لرزش باش!

اقدام به موقع صدا و سیما خداپسندانه بود؛ وحدت مسلمانان خلل ناپذیر است

تقدیر از برخورد صدا و سیما با عوامل برنامه وحدت شکن

بایرن در اندیشه فروش کیم/ مدافع کره‌ای‌ در رادار عربستانی‌ها

چه خبر از مذاکرات عراقچی با امریکایی‌ها در آنسوی خلیج فارس؟

شیراز آماده ارائه خدمات درمانی به مصدومان بندر شهید رجایی

مذاکرات در دور سوم «مستقیم» شد؟+ تصاویر | ماجرای گزارش صداوسیما و تحریف آن

برگزاری همایش ترویجی بازشناسی نخبگان شیراز و فارس

وحدت مسلمانان ضرورتی اجتناب‌ناپذیر برای مقابله با تفرقه است

ولادت حضرت معصومه (س) فرصتی برای ترویج سیره اهل بیت است

آمادگی مراکز درمانی پایتخت برای پذیرش مصدومان حادثه بندرعباس

صرف پرداخت تسهیلات خرد، راهگشای مشکل اشتغال نیست

سپاه در حفظ امنیت و خدمات رسانی شهرستان نقشی اثر گذار دارد

سرمایه‌گذاری بر سلامت امروز، ضامن شکوفایی فردای کشور است

سرمقاله اطلاعات/ سخنان محمود عباس و تأثیرات منفی آن

این آجیل به عنوان پادشاه مغزدانه‌های دنیا شناخته شده است

نوشیدنیِ میانِ غذا، میهمان ناخوانده‌ی کبد

بورس، هفته را صعودی آغاز کرد

سالمندی چالشی است که می‌توان آن را به فرصت تبدیل کرد

روایت خبرنگار مهر از وضعیت فعلی در نزدیکی محل انفجار در بندرعباس

برترین‌های پسر مسابقات اسکواش شیراز جونیور معرفی شدند

الهلال سنگین‌ترین شکست تاریخ کره‌ای‌ها را رقم زد

90 تخت در مراکز درمانی شیراز برای پذیرش مصدومان تخلیه شد

ایجاد اختلاف خط قرمز نظام؛ وحدت اسلامی مهم‌ترین سرمایه امت