پیام فارس

آخرين مطالب

امضا در کرملین، انتظار در تهران سیاسی

امضا در کرملین، انتظار در تهران
  بزرگنمايي:

پیام فارس - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
وحیده کریمی| با امضای ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، زیر سند معاهده جامع مشارکت راهبردی با ایران، حالا این توافق پس از طی مراحل قانونی در دوما و شورای فدراسیون، وارد فاز اجرائی در ساختار حقوقی روسیه شده است. این معاهده، که روز جمعه 28 دی‌ماه 1403 در جریان سفر مسعود پزشکیان به مسکو و در کاخ کرملین از سوی رؤسای جمهور دو کشور امضا شد، گامی مهم در تثبیت سطح روابط راهبردی تهران و مسکو تلقی می‌شود. خبرگزاری تاس روسیه، سند امضاشده را در سامانه رسمی اطلاعات حقوقی این کشور منتشر کرده و به‌ نقل از منابع رسمی، آن را چارچوبی حقوقی برای توسعه بلندمدت همکاری‌ها میان دو کشور معرفی کرده است. این سند حوزه‌هایی مانند امنیت، انرژی، حمل‌ونقل، مالی، کشاورزی، فرهنگ، فناوری، مبارزه با تروریسم و همکاری‌های دفاعی را در بر می‌گیرد و به‌ عنوان نقشه راهی 20ساله، با قابلیت تمدید، برای روابط تهران و مسکو تعریف شده است.
سندی به‌روزشده‌ اما ریشه‌دار
معاهده‌ای که امروز از آن به‌ عنوان «جامع و راهبردی» یاد می‌شود، در‌واقع نسخه به‌روزشده توافقی است که نخستین‌ بار در اواخر دهه 1370 میان دو کشور منعقد شد و از سال 1381 لازم‌الاجرا بوده است. به گفته اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه، سند جدید با توجه به تحولات منطقه‌ای و گسترش مناسبات، با تفصیل بیشتری تنظیم شده و از اوایل تابستان 1403 به تأیید طرفین رسیده بود. بقایی همچنین گفته این معاهده، در ادامه مذاکراتی است که از سال 2020 آغاز شد. در آن زمان، سرگئی لاوروف پس از دیدار با محمدجواد ظریف، از توافق دو کشور برای تدوین سندی جدید متناسب با تغییرات بنیادین جهان خبر داده بود. این روند در دوره ریاست‌جمهوری سید‌ابراهیم رئیسی پیگیری و پیش‌نویس اولیه آن توسط طرف ایرانی تنظیم و به مسکو ارائه شد.
این فقط یک سند سیاسی نیست
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان، در مصاحبه‌ای با راشاتودی و همچنین در یادداشتی برای مجموعه رسانه‌ای «راسیا سیوودنیا»، معاهده را چیزی فراتر از یک توافق سیاسی خوانده و آن را «نقشه راه آینده» توصیف کرده است. به گفته عراقچی، این معاهده هم‌زمان پایه‌های روابط موجود را تقویت می‌کند و هم افق‌های درازمدتی برای تهران و مسکو ترسیم می‌کند. او تأکید کرده‌ همکاری‌های پیشین بین دو کشور پیش از این سند آغاز شده و اکنون در شرایط مطلوبی قرار دارد. عراقچی همچنین تصریح کرد‌ این معاهده پیامی آشکار به دیگران است: «ایران و روسیه به دنبال همکاری‌های درازمدت هستند و مسائل مقطعی نمی‌تواند این رابطه را خدشه‌دار کند». او همچنین درباره زمان اجرائی‌شدن معاهده به راشاتودی گفته است: «مجلس ایران هم در روزهای آینده این معاهده را تصویب خواهد کرد و فکر می‌کنم در هفته‌های آینده این معاهده اجرائی خواهد شد».
توازن و احترام به تمامیت ارضی ایران در متن گنجانده شده
یکی از محورهای مهم و پرسش‌برانگیز این توافق، بحث رعایت توازن در مفاد آن بود؛ موضوعی که کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه، به‌صراحت درباره‌اش موضع گرفته است. او در گفت‌وگویی تأکید کرد توازن کامل در نگارش سند رعایت شده و با استناد به ظرفیت کارشناسی حقوقی ایران، توضیح داد: «نه مانند گذشته در موضع ضعف بودیم، نه بدون بصیرت‌. [حاکمان وقت] برخی اوقات بعد از جنگ‌ها توافق‌نامه‌ها را نوشتند و برخی مواقع از استقلال یا از بصیرت در حاکمیت برخوردار نبودند؛ امروز موضع ما متفاوت است. امروز ایران و روسیه در بسیاری از حوزه‌ها همگرا و شریک هستند و ما نیز در موضع ضعف نیستیم». جلالی حتی فاش کرد‌ پیش‌نویس اولیه توافق را ایران نوشته و پیشنهاد داده است. در واکنش به نگرانی‌های اخیر درباره مواضع برخی مقامات روس در زمینه جزایر سه‌گانه ایرانی، سفیر ایران تصریح کرد‌ در ماده سوم معاهده، احترام به تمامیت ارضی ایران به‌روشنی گنجانده شده است و انتظار می‌رود «کشورهای شریک و رفیق ما» به این اصل بنیادین احترام بگذارند.
تفاوت این توافق با همکاری‌های امنیتی روسیه با دیگر کشورها
جلالی در پاسخ به این پرسش که آیا این توافق مشابه قراردادهای راهبردی روسیه با بلاروس و کره‌ شمالی است، گفت: «جنس این توافق متفاوت است». او با تأکید بر استقلال ایران در سیاست خارجی و پرهیز از عضویت در اردوگاه‌های قدرت، افزود: «45 سال است برای استقلال هزینه داده‌ایم و وارد‌شدن به ترتیبات وابسته به دیگران با اصول ما سازگار نیست».
سندی شفاف، به دور از محرمانگی
به گفته سفیر ایران در روسیه، معاهده اخیر هیچ بند محرمانه‌ای ندارد و پس از تبدیل‌شدن به لایحه و ارائه به مجلس شورای اسلامی، روندی مشابه بررسی و تصویب موافقت‌نامه قبلی میان دو کشور در سال 2001 را طی خواهد کرد. او همچنین توضیح داد‌ معاهده شامل 47 ماده و یک مقدمه است و برای ایجاد مسیرهای متوازن همکاری در حوزه‌های مختلف و همچنین هماهنگی دو کشور در مجامع بین‌المللی طراحی شده است.
ابعاد اجرائی و منطقه‌ای توافق
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، هم در گفت‌وگویی با خبرگزاری اسپوتنیک، ابراز امیدواری کرده که علاوه بر امضای سند، همکاری‌های دو کشور در کریدور شمال - جنوب و همچنین طرح انتقال گاز روسیه به ایران نیز با سرعت بیشتری دنبال شود؛ محورهایی که پیش ‌از ‌این هم در دستور کار روابط تهران و مسکو بوده‌اند، اما حالا با پشتوانه حقوقی جدی‌تری پیگیری خواهند شد. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، نیز در واکنش به امضای این معاهده، آن را تجلی خواست دو ملت دانسته و تصریح کرد‌ سند جدید، روابط دو کشور را به سطح مشارکت راهبردی ارتقا خواهد داد.
موضع‌گیری ضد‌هژمونی؛ از تهران تا مسکو
لئونید اسلوتسکی، رئیس کمیته امور بین‌الملل دوما (پارلمان) روسیه، نیز با بیان اینکه معاهده مشترک جامع همکاری‌های این کشور و جمهوری اسلامی، نقشه راهی برای توسعه مناسبات دوجانبه است، به ایرنا گفته: «با امضای این سند، توجه دو کشور به توسعه همکاری اقتصادی از جمله در حوزه‌های حمل‌ونقل، انرژی و فناوری متمرکز خواهد شد». به گفته او، معاهده مشترک جامع راهبردی روسیه و ایران گام مهمی هم در چارچوب روابط دوجانبه و هم در دستور کار منطقه‌ای و بین‌المللی از‌ جمله در مسائل امنیتی و همکاری متوازن خواهد بود». اسلوتسکی می‌گوید: «روسیه و ایران هر دو با هژمونی آمریکا، جهان تک‌قطبی، تلاش غرب برای دیکته سیاست‌ها به دیگران، تحریم‌های غیرقانونی و دخالت در امور داخلی دیگر کشور‌ها مخالف هستند. همکاری روسیه و ایران ریشه‌های بسیار عمیقی دارد و می‌توان به ‌عنوان نمونه‌ای واقعی از یک شراکت مبتنی بر احترام متقابل از آن یاد کرد».
یک گام تا نهایی‌شدن
با امضای پوتین، فرایند تصویب معاهده در روسیه به پایان رسیده، اما اجرای نهایی آن منوط به طی‌شدن مراحل قانونی در ایران است. به گفته وزیر امور خارجه، مجلس شورای اسلامی نیز به‌زودی این سند را بررسی و تصویب خواهد کرد، بنابراین پاستور در انتظار تصمیم بهارستان است تا گام جدی خود برای اجرای این معاهده را بردارد. اگر این اتفاق در هفته‌های آینده رخ دهد، معاهده راهبردی 20‌ساله میان ایران و روسیه رسما وارد مرحله اجرا خواهد شد؛ با نگاهی به آینده، اما ریشه‌دار در گذشته‌ای پر از تجربه.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/948032/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ایران از لحاظ بحران فرونشست در رتبه سوم جهانی قرار دارد

توافقنامه هجدهمین کمیسیون همکاری‌های اقتصادی ایران و روسیه امضا شد

واژگونی مرگبار خودروی سواری در جاده خاوران/ 2 نفر فوت شدند

با کارت سوخت خداحافظی کنید | تاریخ دقیق اعلام شد + جزئیات

اهانت به مقدسات اهل سنت خلاف سیره ائمه است

45 پروژه عمرانی و 4 میلیارد تومان کمک‌های بنیاد برکت به نیازمندان فارس

واکنش تند امام جمعه اهواز به توهین صدا و سیما به اهل سنت

واکنش تند امام جمعه تهران به توهین به مقدسات اهل‌ تسنن در صداوسیما/ ماجرا چه بود؟

محرومیت‌زدایی در فارس با پروژه‌های عمرانی و بسته‌های معیشتی

ابوترابی: راهبرد ما در مذاکره شفافیت هسته‌ای و رفع تحریم‌هاست

جسارت و توهین به مقدسات اهل سنت بهانه ای برای سوءاستفاده دشمنان اسلام است

اهانت اخیر به مقدسات اهل سنت،ابعاد پیچیده تری دارد که نیاز بررسی دارد

«شیراز جونیور» الگویی برای ترویج اسکواش در غرب آسیا

نکات جالب در مورد بیماری آسم

تاریخ دقیق حذف کارت سوخت اعلام شد

فعالیت ٢4 ایرلاین داخلی در ایران با ١4٠ هواپیمای فعال

خطای تاسف‌بار چگونه رخ داد؟؛ 4 نفر در بازداشت و بازجویی هستند

آغاز عملیات قطعه هفتم آزادراه اصفهان ـ شیراز تا 2 ماه دیگر

کرمان در تکاپوی صید دومین سهمیه هندبال آسیا

استفاده از روش‌های نوین در ترویج فرهنگ ایثار و شهادت لازم است

واکنش معنادار امام جمعه تهران به توهین اهل سنت در صداوسیما

حق‌آبه دماوند از سدهای ماملو و لار باید تعیین شود

واکنش ابوترابی امام جمعه موقت تهران به توهین به مقدسات اهل‌سنت در برنامه تلویزیون

واکنش امام جمعه تهران به توهین به اهل سنت در صداوسیما

واکنش امام جمعه تهران به توهین به اهل سنت در صداوسیما و درگذشت پاپ/ تضمین های حقوقی مسیر مذاکرات ایران و آمریکا را هموار می کند

تصاویر/ نخستین جلسه شورای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت استان فارس در سال ١4٠4

آغاز عملیات قطعه هشتم آزادراه اصفهان ـ شیراز تا 2 ماه دیگر

جایگاه دختران در جمهوری اسلامی ایران بی نظیر است

آیا ویتکاف معنای راستی‌آزمایی را می‌داند؟

آلزایمر از پدر به ارث می‌رسد یا مادر؟

قیمت سیب‌زمینی کاهش یافت؛ ورود محصولات بهاره به بازار

ادامه افزایش قیمت طلای جهانی در سومین هفته متوالی

روایت معاون سیما از پشت‌پرده برنامه جنجالی تفرقه‌افکنانه

دیدار دکتر جبلی با خانواده شهید اهل سنت

گل محمدی میمند در قاب عکس؛ افتتاح نمایشگاه شنبه

جزئیات تعطیلی مدارس استان فارس فردا شنبه 6 اردیبهشت 1404 / آیا مدارس شیراز شنبه ششم اردیبهشت 1404 تعطیل است؟

خانواده شهیده کرباسی، مفتخر به دریافت نشان شهید شاخص سال

کلسیم و پتاسیم، جلوگیری از پوکی استخوان

سقوط قیمت دلار ادامه دارد

مقاومت بازار خودرو در برابر ریزش نرخ ارز

عقب‌ماندگی دستمزد از دلار؛ دستمزد 34 درصد دیر افزایش یابد

معامله 119 میلیون دلار در بازار ارز تجاری

اهدای نشان شهید شاخص سال به خانواده شهیده کرباسی

زمان قطعی برق شیراز امروز جمعه 5 اردیبهشت 1404

پیام معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به جشنواره موسیقی نواحی

واکنش رسایی به توهین به مقدسات اهل سنت در صداوسیما

مراسم گرامیداشت شهید مدافع حرم، صادق شیبک برگزار شد

بازار دروازه کازرون شیراز در کش و قوس جابجایی

چرا حضور محسن افشانی در تلویزیون خسارت محض است؟

میوه‌هایی که بیشترین میزان آهن را دارند