پیام فارس

آخرين مطالب

خروج فارس از بن بست ریلی با اتصال راه آهن به دریا مقالات

خروج فارس از بن بست ریلی با اتصال راه آهن به دریا
  بزرگنمايي:

پیام فارس - اهالی فارس هشت دهه انتظار کشیدند تا راه‌آهن به این استان بیاید و اکنون حدود یک دهه از ورود آن به این دیار می‌گذرد.
عملیات اجرایی پروژه راه‌آهن شیراز-بوشهر 14 سال پیش آغاز شد، اما چنان کند پیش رفت که امید مردم فارس برای افتتاح آن را ناامید کرد و این طرح تاکنون حدود 20 درصد پیشرفت فیزیکی را تجربه کرده است و تا یکی دو سال گذشته این تصور حاکم شده بود که انتظار 80 ساله اهالی فارس برای شنیدن صدای سوت قطار در این استان برای افتتاح خط ریلی شیراز-بوشهر نیز تکرار شود تا اینکه در سفر رییس جمهور دولت سیزدهم به این استان اعتبار مورد نیاز برای تکمیل این طرح عمرانی مهم جنوب کشور مصوب و تزریق شد.
  در سالیان گذشته تسریع در روند این پروژۀ زیرساختی خواسته اصلی مردم فارس و بوشهر بوده است تا رونق تولید و تجارت به این استان‌ها و جنوب ایران از مسیر ریل باشد.
طول این خط آهن ریلی از شیراز تا بوشهر حدود 500 کیلومتر است که به 11 قطعه اجرایی تبدیل شده است و از امتداد شهر‌های شیراز، زرقان، مرودشت، کوار، فیروزآباد، فراشبند، عسلویه، بایگان، بوشکان، کلمه، اهرم و بوشهر می‌گذرد.
آنطور که پیشتر برای راه آهن شیراز-بوشهر هدف‌گذاری شده، جابجایی سه میلیون تن بار در سال اول بهره برداری و افزایش تا 6 میلیون تن طی 10 سال، جابجایی یک میلیون مسافر در سال اول بهره برداری و افزایش تا 2 میلیون نفر طی 10 سال پیش‌بینی شده است که بی‌شک رونق اقتصادی و اجتماعی را برای فارس و بوشهر به ارمغان می‌آورد.
فارس پهناور و غنی از ظرفیت‌های مختلف بیش از 80 سال از زمانی که قطار و راه آهن به ایران آمد، هیچ عایدی از ورود آن نداشت و با ایجاد زیرساخت این ناوگان در این استان نیز هنوز هم قطار سهم قابل ملاحظه‌ای از توسعه این دیار را به خود اختصاص نداده و تاکنون راه آهن در فارس به بن بست ریلی رسیده است.
توسعه نیافتن خطوط ریلی در نقاط مختلف فارس موجب رشد فزآینده استفاده از خودرو برای حمل نقل و در پی آن سکانداری این استان طی سالیان متمادی در صدر جدول تلفات حاصل از تصادفات سالانه جاده‌ای شده است.
برای نخستین بار در سال 1305 فکر ساخت و ایجاد لوکوموتیو سراسری در مجلس شورای ملی ایران شکل گرفت و در 27 مردادماه 1317 با اتصال دو خط شمال و جنوب بسیاری از شهر‌های ایران به ریل متصل شدند که سهم فارس از این زیرساخت مهم هیچ بود.
بسیاری از کلانشهر‌های ایران از دهه 20 تا 60 رفته رفته به شبکه ریلی ایران متصل شدند، اما استان پهناور فارس با دارا بودن ظرفیت‌های اقتصادی، کشاورزی و صنعتی بسیار کماکان تا اواخر دهه 80 از این زیرساخت بسیار ضروری در توسعه بهره‌مند نبود که پاسخ آن را باید از مدیران ملی و مدیران این استان در دوران گذشته جویا شد.
تاثیر محروم ماندن فارس از شبکه ریلی در طول سالیان گذشته به نسبت سایر استان‌های کشور بر توسعه صنعتی این استان به وضوح قابل مشاهده است، زیرا دارا بودن شبکه ریلی نقش بسیار مهمی در رونق صنعتی و اقتصادی هر منطقه دارد.
تا سال‌های اخیر شنیدن این جمله که شیراز و فارس با دارا بودن نیمی از ظرفیت‌های گردشگری جهانی ایران که بی بهره از ریل است، برای بسیاری از گردشگران خارجی و ساکنان دیگر استان‌های کشور عجیب و باور نکردنی بود.
حدود 61 سال پیش این آرزوی اهالی فارس را به صورت مکتوب در نوشته‌ای از مرحوم محمد ابراهیم باستانی پاریزی تاریخ‌نگار شوخ طبع کرمانی می‌توان سراغ گرفت.
وی درمقاله‌ای که مربوط به اول خرداد 1337 است و در کتاب «زیراین هفت آسمان» درج شده، این آرزوی اهالی فارس را بازتاب داده است.
سرانجام در خرداد 1388 سوت قطار در ایستگاه راه آهن شیراز شنیده شد و انتظار 80 ساله اهالی پایان یافت هرچند که در ابتدای ورود این ناوگان به فارس حرف و حدیث‌های فراوانی در زمینه استاندارد پایین خط ریلی ایجاد شده در زبان‌ها افتاده بود.
طی 10 سال گذشته حدود 500 کیلومتر ریل آهن در این استان به بهره برداری رسیده که ظرفیت حمل حدود 500 هزار مسافر و 356 هزار تن بار در سال را دارد.
در حال حاضر راه آهن فارس از مبدا شیراز به 2 مقصد پایتخت و مشهد مقدس قطار دارد و هنوز مسیر حرکت لوکوموتیو از این استان به مقاصد جنوبی کشور که اهمیت زیادی در حمل بار صنعتی و تجاری دارند، باز نشده است و این استان بن بست خطوط ریلی است و با تداوم مسیر راه آهن تا بوشهر فارس از بن بست ریلی خارج خواهد شد و ریل از این سمت به دریا متصل می‌شود که این مساله نقش بارزی در توسعه و تجارت منطقه دارد.
ریل‌های در دست ساخت فارس مسیر‌های در حال احداث ریلی استان فارس مانند راه آهن شیراز-عسلویه-بوشهر، گلگهر-شیراز و اقلید-یزد از جمله طرح‌های کلان در دست اجرای ریلی این استان به شمار می‌رود که بهره برداری از این طرح‌های عمرانی که نیازمند منابع مالی ملی است می‌تواند زمینه رشد و توسعه این استان را محقق کند.
بسیاری از ساکنان شهر‌ها و روستا‌های جنوب غرب شیراز همچنان چشم انتظار گره گشایی در ساخت و تکمیل و بهره برداری از راه آهن شیراز - بوشهر هستند.
سفر سال گذشته رییس جمهور به استان فارس و بوشهر نوید بخش تسریع در ادامه عملیات پروژه خط ریلی بوشهر – شیراز بود و با وعده‌ای صادق اعتبار مورد نیاز تخصیص داده شد و اکنون همت مسئولان محلی و کشوری بر سرعت بخشی به تکمیل این پروژه مهم ریلی موثر خواهد بود.
تأمین مالی مهم‌ترین چالش پروژه راه‌آهن بوشهر-عسلوییه –شیراز بود که در سفر رییس جمهور کابینه سیزدهم مصوب و اعتبار مور نیاز تزریق شد.
خط ریلی شیراز-بوشهر یک ابر پروژه ملی است، هیچ گونه طرح ریلی به این مقیاس در سطح کشور در قالب یک پروژه اجرا نشده است و با تزریق اعتبار مورد نیاز این طرح در سفر رییس جمهور به این استان امید است با مدیریت کارآمد زمینه خروج استان فارس از بن بست ریلی، زمینه صدور کالا و خدمات این استان از طریق آب‌های آزاد خلیج فارس نیز فراهم شود و پیوند‌های دیرین مردمان دیار فارس و بوشهر نیز تقویت شود.
مدیرکل راه آهن استان فارس اعلام کرد: بعد از سفر رئیس جمهور دولت سیزهم و تزریق اعتبار به پروژه راه آهن شیراز-عسلویه-بوشهر پیمانکاران این طرح مشخص شده و بخشی از کار نیز در حال انجام است.
مهرداد انصاری مشکل اصلی معطل ماندن این پروژه مهم زیرساختی را منابع مالی دانست و گفت: با سفر رییس جمهور به استان فارس مشکل تامین مالی این پروژه حل شده است.
او گفت: مبلغ یک میلیارد و 200 میلیون دلار یا یک میلیارد یورور به پروژه احداث راه آهن شیراز-عسلویه –بوشهر تزریق شد و این طرح اکنون با جدیت در حال تکمیل است.
مدیرکل راه آهن استان فارس گفت: برای سرعت بخشی به تکمیل این پروژه مهم چندین پیمانکار برای تکمیل آن مشخص شده تا کار با سرعت بیشتری پیگیری شود.
احتمال تکمیل پیش از موعد راه آهن شیراز-عسلویه-بوشهر مدیرکل دفتر فنی، امور عمرانی و حمل و نقل ترافیک استانداری فارس نیز گفت: تکمیل راه آهن شیراز –عسلویه-بوشهر یکی از مصوبات مهم سفر‌های استانی آیت الله رئیسی به استان‌های فارس و بوشهر بوده است.
امیرحسین جمشیدی گفت: این پروژه بعد از تعطیلی چندین ساله در سال 1400 به مناقصه گذاشته شده که 2 قطعه از سمت شیراز و 2 قطعه از استان بوشهر در حال احداث است و پیمانکاران مابقی قطعه‌ها نیز در پایان سال 1401 با تامین منابع اعتباری مشخص شد که به زودی عملیات اجرایی این قطعات نیز آغاز خواهد شد.
او گفت: پیش بینی می‌شود که پروژه راه آهن شیراز-عسلویه-بوشهر ظرف چهار سال آینده به بهره برداری برسد، اما به نظر اگر کار با همین جدیت دنبال و اعتبارات به موقع تزریق شود امکان بهره برداری از این طرح مهم در سال 1404 نیز وجود دارد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/549569/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گردان‌های قسام پیام جدیدی از یک اسیر صهیونیست منتشر کرد

انعقاد تفاهمنامه تأمین مالی احداث 5 هزار مگاوات نیروگاه بین هلدینگ خلیج فارس و بانک های ملت و تجارت

مرگ راننده خودرو در تصادف محور بختگان - نی ریز

واکنش حوزه علمیه به یاوه‌گویی تغییر نام خلیج فارس

واکنش تند مهدی رسولی به ادعای ترامپ/ خلیج فارس تا آخرش خلیج فارس می ماند

دارو هم کالای لاکچری شد؟

کدام خلیج؟ کدام فارس؟

جریان‏‌شناسی اصول‏گرایان و لیدرهایشان

«پوست‌اندازیِ سعودی‌ها»؛ رپرتاژ مجله بریتانیایی برای بن‌سلمان

مرگ نظریه پرداز قدرت نرم

نتانیاهو در بن‌بست؛ تحلیل «کارشناسان اسرائیلی» از مذاکرات ایران و آمریکا

شمایل راست سنتی و نماد محافظه‌کاری

برچسب هوشمند؛ پزشک آینده روی پوست شما

خبر خوش وزیر کار برای مستمری‌بگیران تامین اجتماعی

مالک شریعتی، نماینده مجلس: 15 میلیارد دلار ارز در خانه‌های مردم است

زمان آغاز پیش‌فروش بلیت‌ قطارهای مسافری خرداد

ادعای یک خبرگزاری؛ به توصیه رییس جمهور، احتمال واگذاری مالکیت استقلال توسط هلدینگ خلیج فارس

واکنش کمدین آمریکایی به ادعای جعلی ترامپ در مورد خلیج فارس + فیلم

درخواست هادی چوپان برای عفو تتلو

احداث نیروگاه تجدیدپذیر خورشیدی 5 هزار مگاواتی در دستور کار قرار گرفت

قهرمانی بانوی کاراته‌کای فارس در رقابت‌های انتخابی تیم ملی ناشنوایان

انتظارات از سفر ترامپ به خلیج فارس

رصد آیزنهاور با مهاجر 6

از زیرزمین تا بالای سر دشمن

برای تندروها اهمیت ندارد مردم چقدر تحت فشار هستند!

سرطان سینه تا حد زیادی قابل درمان است

«اختلال اضطراب پس از سانحه» قابل درمان شد

پایان بورس 20 اردیبهشت 1404؛ فشار بازار سهام افتاد!

نماینده مجلس:‌ دو پتروپالایشگاهی که در دولت قبل قرار بود ساخته شود پیشرفت خاصی نداشت

از ونزوئلا تا تهران؛ وقتی نفت داریم ولی برق نداریم!

ارزشمندترین شرکت‌های جهان در ماه مه 2025

بابک زنجانی وارد می شود؛ نفت، خودرو، ریل و...

اتفاق جالبی که برای بانک‌های پر مصرف روی داد

صدور مجوز ورود و توزیع بنزین سوپر صادر شد

رمزارزهای غیرمجاز و فرسودگی شبکه؛ دلایل دیگر بحران برق از زبان نماینده مجلس

تصمیم با داده غلط، آتش زیر خاکستر نارضایتی را شعله‌ور می‌کند

اسیر اسرائیلی: چرا جنگ همچنان ادامه دارد؟+ فیلم

خلیج فارس؛ نامی که در دل مذاهب مختلف ایرانیان جای دارد

احداث نیروگاه تجدید پذیر خورشیدی 5هزار مگاواتی در دستور کار قرار گرفت

نتانیاهو منزوی می شود

توهم ترامپ در مورد خلیج فارس

خیمه‌شب‌بازی برای به هم زدن مذاکرات هسته‌ای

پاکستان و افغانستان، کریدورهای جدید در نقشه حمل‌ونقل منطقه‌ای ایران

توقف کانتینرها در گمرک بندر عباس به دلیل خرابی 2 ماهه سامانه جامع تجارت

دنا پلاس در بازار چقدر گران‌تر از کارخانه است؟

خلیج فارس، خلیج مکزیک نیست

هلدینگ خلیج‌فارس، صدای اوتیسم شد

صعود یزدانی به فینال تور جهانی تنیس

سفارت آمریکا از به کار بردن نام جعلی خلیج فارس ابراز تاسف کرد + سند تاریخی

حمله کمدین معروف آمریکایی به دونالد ترامپ به خاطر خلیج تا ابد فارس؛ نمی توانی نام چیزی که متعلق به خودت نیست را عوض کنی! +فیلم