پیام فارس

آخرين مطالب

رازهای سر به مهر رصدخانه مراغه اجتماعي

  بزرگنمايي:

پیام فارس - به گزارش ایرنا در آن دوران استادالبشر «ابوجعفر محمدبن محمدبن حسن» ملقب به خواجه نصیرالدین طوسی با متقاعد کردن «هلاکوخان» به ساخت این بنا، مأمنی برای دانشمندان وحشت‌زده از حمله مغول ها ایجاد کرد که این مامن به مرکزیت مراغه بعدها یکی از دوره‌های باشکوه ایران در زمینه‌های علمی و هنری را رقم زد.
این عالم و متفکر نامی اولین جایگاه معظم و پایگاه استوار آموزش علم و حکمت را بعد از ائلغار مغول در شهر مراغه بنیاد نهاد و به جرات می‌توان گفت اولین کسی است که در سده هفتم در این سرزمین دانشگاه تأسیس کرد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
خواجه نصیرالدین نخستین فردی است که در سده هفتم در این سرزمین دانشگاه تاسیس کرد
این دانشگاه بزرگ‌ترین مرکز علمی ایران آن دوران به شمار می‌رفت و اساتید معروف عصر در آن به تدریس اشتغال داشتند؛ کتابخانه عظیمی هم که خواجه در آنجا فراهم آورد، متجاوز از 400 هزار جلد کتاب داشت که بی‌تردید خدمت بزرگی به تمدن و فرهنگ ایران و جهان اسلام بوده و او را در ردیف نامدارانی چون فارابی، ابوریحان بیرونی و ابوعلی‌سینا قرار می‌دهد.
تا جایی که «رضا منصوری» استاد بازنشسته فیزیک دانشگاه صنعتی شریف که از ابتدای شکل‌گیری طرح رصدخانه ملی تا سال 1394 مسئول طراحی و اجرای این طرح بوده است، در مقاله‌ای در جدیدترین شماره فصلنامه علمی مطالعات دانشگاه با بیان روند تاریخی تاسیس رصدخانه ملی ایران، فراز و فرودهای تحقق این طرح ملی را بیان می‌کند و می‌گوید: رصدخانه عبدالرحمن صوفی در شیراز (قرن چهارم) و رصدخانه مراغه (نیمه دوم قرن هفتم) شهرت جهانی دارند و تاثیرشان در علم نجوم شاخص بوده است.
اما اکنون از آن همه شکوه و جلال تنها یک تپه تاریخی با بناهایی مختصر قابل مشاهده است و بر همین اساس تا زمان تبدیل این تپه به پایگاه ملی و انجام پژوهش‌های باستان‌شناسی، رمز و رازهایش هم نهفته خواهد بود.
به ویژه آنکه همچنان تخریب بخش‌هایی از این تپه باستانی که اکنون آن را با عنوان رصدخانه مراغه می‌شناسیم، هرازچندگاهی به بهانه‌های بهسازی تکرار می‌شود و بیم آن می‌رود که بخش‌های مهمی از بناهای آن دوران که زیر تلی از خاک قرار دارد و می‌تواند قفل رازهای رصدخانه مراغه را بگشاید، برای همیشه از بین برود.
یک مدرس معماری و گردشگری و کارشناس حفاظت آثار باستانی در مورد اهمیت ایجاد پایگاه ملی در این رصدخانه می‌گوید: صیانت از یکپارچگی، اصالت، تمامیت و ارزش‌ برجسته آثار فرهنگی - طبیعی مراغه نخستین نتیجه ایجاد پایگاه ملی در این کهن‌شهر به ویژه در رصدخانه است.
به گفته «بابک نیلوفری» این پایگاه ملی در صورت ایجاد در چهارچوب مدیریت یکپارچه و نظام‌مند و با بهره‌مندی از ظرفیت‌ها و توان علمی و تخصصی، ضمن ارتقای حفاظت از آثار، زمینه‌ ترویج و انتقال آنها به نسل‌های آینده را فراهم خواهد کرد و به بسیاری از رازهای رصدخانه مراغه پاسخ خواهد داد.
وی به تخریب بخش‌هایی از این اثر در نتیجه آنچه که ساماندهی خوانده می‌شود، اشاره کرد و اظهار کرد: قسمت بیشتری از آب انبار مجموعه تاریخی رصدخانه و نیز تعدادی از قبور تدفینی مربوط به اقلیت‌های دینی گوردخمه‌های موجود که در جبهه‌ی جنوبی رصد داغی قبل و بعد از انقلاب کشف شده ، در سال 1376 و با یک مسیرگشایی بدون مجوز و مغایر با تمام ضوابط ملی و بین‌المللی تخریب شد.
«نیلوفری» ادامه داد: در جریان بهسازی اخیر محوطه رصدخانه که از لحاظ قانونی به دلیل تعیین نشدن کامل عرصه و حریم، از ابتدا با آن مخالفت شده بود نیز وضعیت به همین منوال است و متاسفانه در مراحل بهسازی، ماشین‌آلات سبک و سنگین در محوطه آن تردد کردند؛ محوطه‌ای که دانشگاهیان جهان چشم حسرت برای اکتشاف و پژوهش و کشف ناگفته‌های مرموزوار آن دوخته‌اند.
اذعان به ظرفیت ایجاد پایگاه ملی در رصدخانه مراغه
وزیر میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی که 16 اردیبهشت سال قبل مصادف با روز ملی مراغه به این کهن‌شهر سفر کرده بود، اذعان کرد که «ظرفیت ایجاد پایگاه ملی در رصدخانه مراغه وجود دارد و این موضوع در روزهای آینده پیگیری خواهد شد».
«عزت‌الله ضرغامی» این را هم گفت که «رصدخانه مراغه جزو 100 پایگاه اصلی کشور نیست اما معتقدم وقتی مراغه در ردیف 10 شهر برتر تاریخی ایران قرار دارد، رصدخانه‌اش در سطحی است که می‌تواند جزو پایگاه‌های ما باشد و امیدواریم بتوانیم یک پایگاهی را در اینجا مستقر کنیم».
PausePlay% buffered00:0000:00UnmuteMuteSettingsCaptionsDisabledQualityundefinedSpeedNormalCaptionsGo back to previous menuQualityGo back to previous menuSpeedGo back to previous menu0.5×0.75×Normal1.25×1.5×1.75×2×4×PIPExit fullscreenEnter fullscreenDownload «علی علیزاده» نماینده مردم مراغه‌ و عجب‌شیر در مجلس شورای اسلامی نیز در حاشیه سفر وزیر میراث فرهنگی به مراغه گفته بود که «ایجاد پایگاه ملی رصدخانه مراغه را پیگیری خواهیم کرد و در سفر وزیر میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به شهرستان نیز با ایجاد پایگاه ملی رصدخانه به صورت شفاهی موافقت کردند» اما در ادامه آنچه که از منابع رسمی و غیررسمی به گوش رسید، این بود که «ظرفیت ایجاد پایگاه ملی در کشورمان پر شده است».
به گزارش ایرنا به نقل از کارشناسان تا زمانی که پایگاه ملی رصدخانه ایجاد و کاوش‌های باستان‌شناسی در این اثر فاخر انجام نشود، رمز و رازهای مربوط به رصدخانه‌ای با شهرت جهانی، بزرگترین مکتب علمی و هنری قرن هفتم و چند و چون نخستین دانشگاه ایجاد شده در این سرزمین سر به مهر خواهد بود.
رصدخانه مراغه به شماره 1675 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و نه تنها کامل‌ترین رصدخانه‌ای است که در زمان خود ایجاد شده، بلکه نخستین رصدخانه مجهز قبل از کشف دوربین به شمار می‌رود؛ به طوری که تا 300 سال بعد رصدخانه‌ای با آن امکانات در غرب به وجود نیامد.
به گواه تاریخ این مجموعه تا سال 703 هجری قمری یعنی تا زمان سلطان محمد خدابنده فعال بود اما پس از آن بر اثر عوامل متعدد همچون تغییر پایتخت و بی‌توجهی حکام رو به ویرانی رفت و در حال حاضر آثاری اندکی از بناهای متعلق به آن باقی مانده است.
استان‌ها آذربایجان شرقی 0 نفر علی رضا فولادی برچسب‌ها رضا منصوری ایرنا عزت الله ضرغامی مراغه رصدخانه بنای تاریخی خواجه نصیرالدین طوسی

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/475865/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انحراف خودرو در محمور برازجان - کنارتخته 3 مصدوم برجا گذاشت

مراسم سالگرد امام خمینی(ره) با حضور 600 دانشجو برگزار شد

روضه‌ حجت‌الاسلام میثم علی‌پناه بر مزار حضرت ام‌البنین(س)+فیلم

انقلاب اسلامی بزرگترین انقلاب جهان است

نهضت و مکتب امام خمینی (ره) تا قیامت ادامه دارد

ادعای «فارس»: خاتمی، نقشه اطلاعاتی «سپاه قدس» علیه طالبان را از کانال ظریف به آمریکا داد

تقویم و اوقات شرعی شیراز پانزدهم خرداد

مرکز جهادی «قرار» در دانشگاه علوم پزشکی شیراز راه‌اندازی می‌شود

راه‌اندازی مرکز جهادی «قرار» در دانشگاه علوم پزشکی شیراز

مکتب امام (ره) بر پایه «عقلانیت، معنویت و عدالت» استوار است

قطعی گاز درصدرا

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد مازندران با جامعه معزز ایثارگری بهشهر

حضور پرشور جانبازان و خانواده معظم شهدا در مراسم ارتحال امام خمینی(ره )

برپایی ایستگاه صلواتی بنیاد تهران بزرگ به مناسبت سالگرد ارتحال امام خمینی(ره )

افزایش ظرفیت سحرگاهی اتوبوس‌های بی‌.آر.تی از 16 خرداد/ ساعت آغاز به کار اتوبوس‌ها؛ 5 صبح

جزییات تغییر ساعت خدمات‌دهی حمل و نقل عمومی در پی تغییر ساعت کاری ادارات

اولین کاروان حجاج فارس عازم سرزمین وحی شد

ادعای «فارس»: خاتمی، نقشه اطلاعاتی «سپاه قدس» علیه طالبان را از کانال ظریف به آمریکا داد / سردار سلیمانی گفت، این مشارکت ایران را «بدون باخت» می‌دیدم

برپایی نمایشگاه عکاسان استان در شیراز

بمان رهرو پیر جماران/ دیوارنگاره میدان امام حسین(ع) شیراز به مناسبت سالگرد رحلت امام

برداشت 230 هزار شاخه گل گلایول در کازرون

ثبت ملی سه صنایع دستی استان فارس

تصاویر اختصاصی مهر از آتش‌سوزی مهیب انبار لوازم خانگی در مشهد

تولید محصول سالم با مبارزه بیولوژیک

فارس من| نرخ واحدهای مجتمع رفاهی فرهنگیان بجنورد پایین‌تر از مراکز مشابه است

دستگیری عامل تیراندازی در جهرم

اعلام ساعت بازدید از اماکن فرهنگی و تاریخی فارس

گزارش ویدئویی مهر از محل آتش سوزی گسترده در مشهد

ویکتور اوسیمن نخستین آقای گل اهل آفریقای سری آ

تصاویر اختصاصی مهر از آتش‌سوزی انبار لوازم خانگی مشهد

پاسخگویی مدیریت شهری شیراز در سامانه ارتباطات مردمی 137

جوانان کشتی گیر مازندرانی در اردو

لزوم بکارگیری شیوه‌های نوین اطلاع‌رسانی در جامعه

پیگیری ویژه پلیس برای دستگیری عاملان سرقت مسلحانه

برخورد با تخلفات در سامانه نظارت بر عملکرد مهندسین ناظر

پُر بازدید‌های چهاردهم خرداد خبرگزاری صدا و سیمای فارس

مرکز "قرار" در شیراز راه‌اندازی شد

حضور فعال تشکل‌های قرآنی فارس در مسابقات قرآن

دومین محک مربی‌ کره‌ای قبل از بازی‌های آسیایی

مراسم سالروز ارتحال امام خمینی(ره) در گناوه

برنامه پیاده روی و پاکسازی باغ ارم شیراز

احمد خاتمی: باید مقاومت را از امام خمینی بیاموزیم/ رهبران هوشیار دنیا می‌گویند که مقام معظم رهبری دوراندیش‌ترین رهبر جهان است/ مردم با وجود گرانی‌ها، دارای تحلیل هستند و در راهپیمایی 22 بهمن به صورت گسترده حضور یافتند

هندبال باشگاه‌های آسیا؛ فردا، مصاف‌های تعیین کننده برای سپاهان و شهید شاملی

آغاز برداشت جو در نی ریز

جابجایی زائران حرم امام خمینی(ره) با هزار و 100 دستگاه اتوبوس

مراسم سالگرد ارتحال امام با حضور دانشجویان خارجی

مهار آتش سوزی واحد تولید لبنیات در داراب

امام (ره) هر چه داشت از قرآن و اهل بیت (ع) گرفته بود /هجمه دشمن بر تضعیف ایمان و گرفتن امید از ملت است

ساعت بازدید از اماکن فرهنگی و تاریخی فارس اعلام شد

سم پاشی اماکن دامی در فارس بر علیه تب کریمه کنگو