پیام فارس

آخرين مطالب

مذاکره با آمریکا؛ مسیری شکننده پیچیده و بغرنج سیاسی

مذاکره با آمریکا؛ مسیری شکننده پیچیده و بغرنج
  بزرگنمايي:

پیام فارس - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
احمد زیدآبادی| مذاکراتی که قرار است روز شنبه بین ایران و آمریکا در مسقط آغاز شود، محدودیت زمانی دارد و آثار موفقیت یا شکست آن نیز خارج از حد تصور است. از این رو، این مذاکرات بسیار حساس، خطیر، پیچیده و در نهایتِ شکنندگی است!
واقعیت این است که مذاکرات مسقط، شبیه هیچکدام از مذاکرات پیشین بینِ دولت‌های جمهوری اسلامی و ایالات متحده از جمله مذاکرات منتج به توافقنامۀ برجام نیست. مذاکرات قبلی یا بر سر مسائل فنی و تاکتیکی و یا به قصد دفع‌الوقت برای عبور موقت از یک بحران خطرناک و یا با هدفِ آزمون عملکرد آتی طرف مقابل صورت گرفته است، حال آنکه مذاکرات بین سیدعباس عراقچی وزیر خارجۀ جمهوری اسلامی با استیو ویتکاف نمایندۀ ویژۀ رئیس‌جمهور آمریکا در خاورمیانه در پایتخت عمان، هدفی بسیار فراتر از موارد فوق دارد.
هدف اصلی دولت دونالد ترامپ از مذاکره با جمهوری اسلامی ظاهراً در دو سطح تعریف شده است. سطح نخست، رفع خصومت نیم قرنه بین تهران و واشنگتن و همکاری متقابل بین دو کشور است.
روشن است که دستیابی به این هدف به شرطی ممکن است که مقام‌های جمهوری اسلامی نیز خواهان آن باشند. اما در صورت اصرار جمهوری اسلامی بر مخالفت با عادی‌سازی و بهبود روابط دو طرف، سطح دومِ هدف آمریکا از مذاکره، خنثی‌سازی تمام ابزارهای تکنولوژیک و تسلیحاتی است که به زعم ترامپ، وجودشان در خاک ایران منافع ایالات متحده و متحدانش را بالفعل یا بالقوه به خطر می‌اندازد.
بعید است که طرف ایرانی از خواست ترامپ بی‌اطلاع باشد. با این حال، چرا آغاز مذاکره را پذیرفته است؟ آیا مقصود، تلاش برای جهت‌دهی به مذاکرات در قالب صورت‌های گذشته است؟ اگر چنین مقصودی در میان باشد، طرف آمریکایی مذاکره را ادامه نخواهد داد. آیا هدف، صرفاً خنثی کردن ژست گفت‌وگوطلبی ترامپ از طریق ورود صوری به مذاکره و سپس ترک میز گفت‌وگو بدون کوچکترین امید به نتیجه‌بخش بودن آن است؟ اگر هدف این باشد، اتلاف وقت است. یا اینکه منظور، گشایش فصل تازه‌ای از مناسبات با آمریکا و وداع با همۀ بحران‌هایی است که از تخاصم بین دو کشور حاصل شده است؟
اگر منظور همین باشد، روند مذاکرات با تنش‌های کمتر و شانس موفقیت بیشتری پیش خواهد رفت، اما روشن است که ورود به چنین مسیری، پیش نیازش، یک تجدیدنگاه اساسی و پیامدش، آمادگی برای آرایش سیاسی تازه‌ای در کشور است که می‌تواند عمیق‌ترین تحول در پایگاه اجتماعی حکومت را رقم بزند.
اگر این تجدیدنظر و آمادگی ذهنی وجود نداشته باشد و از طرفی، نگرانی از رویارویی نظامی، مذاکره‌کنندگان ایرانی را به سمت هدف سطح دوم آمریکا از مذاکرات میل دهد، در آن صورت، ماجرا مصداق «آش نخورده و دهان سوخته» می‌شود چراکه در آن وضعیت، کشور برای اجتناب از خطر بروز جنگ، پاره‌ای امتیازات را به طرف مقابل واگذار می‌کند بدون آنکه امتیازات لازم برای کمک به سرمایه‌گذاری و توسعۀ اقتصادی کشور را به دست آورد!
در هر حال، با هر نوع محاسبه‌ای، باید اذعان کرد که روند پرماجرا و بی نهایت پیچیده و سخت و دشواری در پیش است و پراکندگی نیروهای اجتماعی و نوع رفتار آنها بر بغرنجی کار می‌افزاید.
بخش بزرگی از نیروهای اصطلاحاً «پا به رکاب» حامی حکومت، مخالف مذاکره و بخصوص به نتیجه رسیدن آنند. آنها حتی حاضر به سکوت هم نیستند و در فضای مجازی تحریکات و نیش و کنایه‌های خود را آغاز کرده‌اند. در حقیقت آنها به جای اینکه به وقت بروز بحران «قاتق نان» حکومت باشند، «بلای جان» آن شده‌اند! از این رو، هر نوع سرکشی و طغیان و عمل خطرناک از جانب شماری از آنها دور از انتظار نیست.
رسانه‌های فارسی‌زبان آن سوی مرز هم اغلب گویی سخنگو و تریبون اپوزیسیون برانداز شده‌اند و منفعت خود را در بی‌نتیجه ماندن مذاکرات و آغاز جنگ می‌بینند و عملاً افکار عمومی داخلی را مسموم و گمراه و برانگیخته می‌کنند.
شماری از نیروهای اصلاح‌طلب و اعتدالی و تحول‌خواه نیز که در تئوری و نظر، مدافع مذاکره و خواهان نتیجه‌بخش بودن آن هستند، در عمل اما، به جای کمک به تسهیل مسیر و حل مشکل، زمان و زمینه را برای تسویه‌حساب سیاسی با رقبای خود مناسب یافته‌اند و بدین ترتیب، پیشبرد کاری را که به نفع کشور است برای تصمیم‌گیران پرهزینه‌تر می‌کنند.
مردم کوچه و بازار اما از آشکار کردن خوشحالی خود دریغ نمی‌کنند. امیدشان به گشایشی در حوزۀ اقتصاد است که فشار آن چون بختکی بر جانشان سنگینی می‌کند. صدای آنها اما در رسانه‌ها گم است. معمولاً یک ابتکار سیاسی بدیع، بدون حمایت یک نیروی مؤثر و گستردۀ سیاسی به سرانجام نمی‌رسد. از این جهت، زمانِ برداشتن یوغ‌های امنیتی از گردن نیروهای سیاسی منتقدی است که می‌توانند بخشی از راه‌حل برای عبور کشور از بحران‌های مهیبِ پیش رو باشند و جامعه را نیز در این مسیر بسیج کنند.
بدون بسیج بخش خاموش جامعه در این مسیر توسط نیروهای منتقد مسالمت‌جو، حکومت راهی جز باج دادن به پا به رکاب‌های خود ندارد و پا به رکاب‌ها نیز نه‌فقط مذاکره و موفقیت آن را نمی‌خواهند که خودآگاه یا ناخودآگاه، جنگ و نابودی کشور را آمال سیاسی و عقیدتی خود تعریف کرده‌اند!
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/942661/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بهمن صالح نیا درگذشت – ایسنا

بهمن صالح نیا درگذشت

«بهمن صالح نیا» درگذشت

پدر فوتبال گیلان و اسطوره باشگاه ملوان درگذشت

«بهمن صالح نیا» درگذشت – آفتاب نو | اخبار ورزشی

گرامیداشت روز ملی خلیج فارس در کنگان برگزار شد

دستور صریح استاندار مازندران برای پیگیری بحث مسکن ایثارگران

خطای خانم وزیر

اطلاعات: محموله خطرناک را چه کسی به بندر آورد؟

بازخوانی تاریخی مهم ترین فجایع رخ داده در بنادر دنیا

روایتی از پشت پرده حمله عراقچی به دولت بایدن و نتانیاهو

چرا اسرائیل از عادی شدن روابط ایران و آمریکا نگران است؟

ماموریت موفق تیم آتش‌نشانی شیراز به بندر شهید رجایی

پوست صاف کره ای ها در این غذاست

پاسداشت روز خلیج فارس، نشان‌ اهمیت این پهنه در حافظه تاریخی ملت ایران

سخنگوی وزارت خارجه: نام خلیج فارس نماد تعامل و تبادل فرهنگی است

گلزاری: خلیج فارس خانه ماست

بعد از اصفهان و تهران، نوبت به شیراز رسید/ پیامک حجاب+ عکس

ایرلاین هفت دست؛ هواپیما هیچی!

پاس گل ناخواسته ترامپ به لیبرال‌های کانادا

کدام کشورها به مردم ایران تسلیت نگفتند؟

کودکان غزه در مرز مرگ از گرسنگی

نان و ملیت؛ درباره پیشنهاد برداشتن یارانه مهاجران افغانستانی

رشد 42 هزار واحدی شاخص بازار سرمایه؛ عبور ارزش بورس تهران از 10 هزار همت

معامله گران بازار سهام و ارز دست به عصا شدند

صدور تمامی بیمه‌ها مشروط به استعلام از سامانه املاک و اسکان شد

آیا قیمت بیت کوین به 100 هزار دلار می‌رسد؟

اعلام ویژه برنامه‌های هفته شیراز

قهرمان امیدهای ایران به لیگ برتر برگشت

دهه کرامت فرصت مغتنمی برای تبیین و ترویج سبک زندگی اهل‌بیت است

هنوز ضایعات آتش‌سوزی به خلیج فارس وارد نشده است

اخباری: بازی با فولاد مثل شطرنج است/ رای استیناف؟ خوشحالم که قربانی نشدیم

اخباری: بازی با فولاد مثل شطرنج است / رأی استیناف؟ خوشحالم که قربانی نشدیم

عطایی برکنار و بابایی سرپرست چادرملو شد

وزیر دفاع از ادامه رفت‌وآمدهای دیپلماتیک مقامات کشورهای عربی خبر داد/ منطقه خلیج‌فارس در آینده افق روشنی خواهد داشت

مدارس یک شهر تعطیل شد | کنکور برگزار می‌شود

پازل بهارستانی ها برای استیضاح «صادق»

سقوط در دریای سرخ

چاقویی در چمدان؛ ماجرای قتل‏‌های خانگی زنان مهاجر ایرانی

قرص کلسیم نخر!

پوست تخم مرغ برای کاهش درد!

این میوه ترش برای سنگ کلیه معجزه می‌کند

زمان واریز کالابرگ اردیبهشت ماه مشخص شد

تخم‌مرغ 25 هزار تومانی درب مرغداری؛ تعطیلی گسترده مرغداری‌ها کلید خورد

واردات پارچه 2 برابر شد؛ 80 درصد واردات پوشاک از مناطق آزاد

متقاضیان تسهیلات بانکی بخوانند؛ پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری چه تغییری کرد؟

زنگ خطر بازگشت تورم‌های 3 رقمی؛ موج جدید تورمی در راه است

34 درصد واردات کشور با نرخ ارز 28500 تومان صورت گرفته است

خرید با کالابرگ‌های الکترونیکی تسهیل شد

واریز یارانه ویژه دولت برای بازنشستگان حداقل بگیر تامین اجتماعی