پیام فارس

آخرين مطالب

گزارش مهر؛

«دروازه تخت جمشید» به روی گردشگران گشوده شد فرهنگي

«دروازه تخت جمشید» به روی گردشگران گشوده شد
  بزرگنمايي:

پیام فارس - شیراز- «دروازه تخت جمشید» بعد از یک دهه کاوش باستان شناسی به روی گردشگران گشوده شد تا به عنوان جاذبه جدید گردشگری فارس در فهرست جاذبه‌های تاریخی و گردشگری ایران قرار گیرد.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: تل آجری یکی از محوطه‌های باستانی فارس است که یک دهه مورد کاوش‌های باستان شناسی قرار گرفت و طی این کاوش‌ها آثار متعدد فرهنگی مربوط به بیش از دو هزار و 500 سال کشف شد و دریچه‌ای تازه را برای باستان شناسان و محققان و پژوهشگران در حوزه میراث فرهنگی گشود. این محوطه هم اکنون به یک سایت موزه تبدیل شده است، سایت موزه‌ای که قرار است طی آئینی با حضور علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افتتاح شود.
این محوطه باستانی معروف به تل آجری رسماً به عنوان سایت موزه پردیس پارسه معرفی و به فهرست جاذبه‌های تاریخی و گردشگری استان فارس اضافه خواهد شد.
محوطه باستانی تل آجری در فاصله 3 کیلومتری شمال غرب تخت‌جمشید در محل معروف به باغ فیروزی قرار گرفته است ابعاد آن 30 در 40 متر است. تپه باستانی که به ارتفاع 3 متر از سطح زمین‌های اطراف که در حریم درجه یک تخت جمشید واقع شده است. در واقع این محوطه باستانی در 17 خرداد ماه سال 1385 با شماره 15530 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید وبه گفته علیرضا عسکری چاوردی سرپرست ایرانی گروه کاوش‌های باستان شناسی تل آجری، این محوطه در نتیجه یک دهه کاوش‌های باستان‌شناسی هیئت مشترک ایرانی - ایتالیایی در پارسه تخت جمشید در چارچوب پروژه از (کاخ تا شهر) چشم‌اندازی نو از کهن‌ترین شهر پارسی ایران باستان گشود.
وی در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: درواقع این افق تازه کشف دروازه شهر پارسه است ساختمانی با جهت شمال غربی جنوب شرقی اما حدود 20 درجه از محور شرقی غربی انحراف دارد این بنا ابعادی برابر با 29 متر در 39 متر داشته و از دیوار ستبری به عرض 10 متر تشکیل شده که فضای داخلی به ابعاد 8 متر عرض و 14 متر طول را احاطه شده و مسیر دسترسی به این اتاق از طریق دو راهرو وجود دارد.

پیام فارس


عسکری با بیان اینکه با کشف کتیبه میخی بابلی و عیلامی و با توجه به کارکرد بنا مشخص شد که این بنا یک دروازه یادمانی بوده است، افزود: است دروازه با شکوه در مقیاس وسیع‌تری طرح دروازه معروف ایشتار حدود 580 سال پیش از میلاد را تکرار می‌کند که پیش از ساخت تختگاه تخت جمشید در دوره یکی از دو پادشاه نخستین پارسیان بنا شده است به احتمال زیاد هدف از ساخت این دروازه برای نشان دادن فتح شهر بابل در سال 539 پیش از میلاد در دوره کوروش بوده است.
به گفته این باستان شناس این بنا به طور کامل از آجر و خشت ساخته شده است و نمای سرتاسر دیوارها و آجرهای لعابدار تزئین شده له طوری که تزئین بخش پایین دیوارها دارای نقوش هندسی و گل است و آجرهای لعابدار متعدد مکشوفه از آوارهای بنا نشان می‌دهد سرتاسر سطوح دیوارها به نقوش حیوانات اسطوره‌ای گاو نر و حیوان ترکیبی موشخوشو منقوش شده است.
وی در ادامه گفت: این بنای تاریخی امکان دسترسی به یک باغ سلطنتی پردیس را فراهم می‌کرد که شامل یک کاخ بزرگ بوده و اکنون ویرانه‌های آن موجود است این دروازه یادمانی در دوره هخامنشی متروک شد، سپس بر اثر زمین لرزه‌ای بزرگ تخریب و در دوره‌های بعد دیوارهای آن نیز به غارت رفت.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه این دروازه با آجر و خشت بنا شده است و سرتاسر نمای آن با آجرهای لعابدار رنگی مزین بوده است افزود: پارسه شکوهمند ترین شهر ایران باستان دارای دروازه زیبا هم‌تراز با دروازه بابل بوده است این دروازه در کهن‌ترین بخش شهر در فاصله در فاصله 3 کیلومتری غرب کاخ‌های تخت جمشید واقع است کیفیت ساخت هنری حجم ابعاد فنی و روش ساخت بنا بنا برابر با دروازه ایشتار بابل فاخر است.

پیام فارس


وی ادامه داد: این دروازه در مسیر کاخ‌ها و بناهای سلطنتی رخش که هر شهر در همان آغاز عصر هخامنشی بنا شده است این دستاورد بزرگ باستان شناسی حاصل یک دهه کاوش روشمند در یکی از مهمترین محوطه‌های باستانی شهر پارسه معروف به تل آجری است به رغم تخریب شدید این محوطه باستانی کاوش‌های روشمند به کار رفته در شناسایی سازه‌های معماری و مستندنگاری دقیق یافته‌ها و یافته‌است.
سرپرست ایرانی گروه باستان شناسی تل آجری در ادامه این گفت وگو گفت: در روند پیشرفت تکمیلی این پروژه بین المللی تلاش برای امکان بازدید گردشگران از دروازه پارسه به انجام رسید بدیهی است فراهم ساختن زیرساخت‌های گردشگری برای ایجاد سایت موزه گردشگری در شهر پارسه فرصتی مغتنم برای معرفی شهر ایرانی با رویکرد توسعه پایدار است. به گفته وی پروژه پوشش حفاظتی سایت طی سال‌های 1395 تا 1400 با پشتیبانی وزارت میراث فرهنگی انجام شده است.
این پروژه محصول همکاری‌های بین المللی بین دو کشور ایران و ایتالیا در حوزه میراث فرهنگی و روابط علمی بین دانشگاهی برای شناخت فرهنگ است.

پیام فارس


کاوش‌های باستان شناسی محوطه به سرپرستی دکتر علیرضا عسکری چاوردی از دانشگاه شیراز و دکتر پی یر فرانچسکو کالری از دانشگاه بولونیا ایتالیا انجام شد در این زمینه همکاری و پشتیبانی مؤسسات بین المللی هر دو کشور به ویژه وزارت میراث فرهنگی ایران و ارگان‌های وابسته به این وزارتخانه پژوهشگاه میراث فرهنگی پژوهشکده باستان شناسی وزارت امور خارجه معاونت میراث فرهنگی اداره کل پایگاه‌های میراث جهانی به ویژه پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با همکاری طرف ایتالیایی دانشگاه بولونیا ایتالیا مؤسسه بین‌المللی مطالعات مطالعات مدیترانه و شرق شناسی رُم، بنیاد فلامینا راونا ، شرکت آرته آکادی وزارت امور خارجه ایتالیا و همکاری‌های بین المللی رُم، شرکت لایت‌هاوی ، بولونیا دانشگاه اوربینو و دانشگاه شیراز است.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/212777/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فرارو بررسی کرد: توافق یا جنگ تمام‌عیار؟

علائم، پیشگیری و اقدامات اورژانسی در گرمازدگی

از کجا بفهمیم کبد چرب داریم؟!

تنفس مصنوعی در روزهای قرمز بورس

تغییر شکل پازل بازار کار ایران

فرودگاه‌های کشور به جز تبریز و اصفهان بازگشایی شد

نجات بیماران زیر سقف‌های ویران و شیشه‌های شکسته

آتش‌نشانی که پیکرهای خانواده‌اش را از زیر آوار بیرون آورد

آنها قهرمان بودند؛ روایتی از رنج پرستاران و جراحان بیمارستان شهدای تجریش

دین و ملیت از ایران ما در جهان مدرن مراقبت می کند

سفر معاون تعاون و امور اجتماعی بنیاد جهت پیگیری مشکلات ایثارگران به استان زنجان

حق ایران در دریافت خسارت از آمریکا

قدردان آورده «انسجام ملی» باشیم

سوءاستفاده ترامپ از سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا

حسادت کور وطن‌فروشان به محبوبیت محسن چاوشی

دربارۀ ساماندهی مهاجران افغانستانی

قهوه برای کبد خوبه؟!

پایان قیمت‌گذاری دستوری راه نجات بازار

قیمت گوشت قرمز در بازار

کوچ سرمایه به دارایی‌های امن

دستگیری متخلف قطع درختان در دشت برم کازرون

پول مسافران بلوکه شد

میان دو زندگی

ترکش‌‏ها حیوانات را کشتند

توصیه‌هایی برای جبران بدخوابی

نقص فنی قطار کرج _ مشهد حوالی سمنان؛ مشکل رفع شد

اجازه معامله پست‌ها را در فارس نمی دهیم

عزاداری ملی‌ ـ مذهبی

نماینده کلیمیان در مجلس: وطن 2700 ساله خود را به هیچ وعده‌ای نمی‌فروشیم

مدرسه موش‌ها

چه زمانی قهوه بخوریم؟!

گوشی دلخواه‌تان را امروز بردارید؛ تا 50 میلیون وام بدون ضامن و اقساط 12 ماهه

راه اندازی قطارهای فوق‌العاده برای زائران اربعین

اختلال اضطراب فراگیر چیست؟

وزیر نیرو: سرمایه‌گذاری در صنعت آب و برق باید جذاب شود

کشف لوازم پزشکی و خانگی میلیاردی فاقد مجوز در فیروزآباد

دپوی زنجبیل‌های ٢ میلیاردی فاقد مجوز لو رفت

چو ایران نباشد تن من مباد

گلباران محل شهادت مسافران پرواز 655 در خلیج فارس

دیدار معاون بهداشت و درمان بنیاد و مدیرکل بنیاد مازندران با خانواده شهیدان محمدرضا ذاکریان و محمد عرفان رمضانی

عاشورا در قاب هنر / برپایی موکب هنرمندان در فسا

خارج کردن توده 11 کیلویی از شکم بیمار 55 ساله

قهوه خوردن زیاد ضرر داره؟

بورس در دوراهی ریزش و بازگشت

تمدید مجدد لغو پروازهای داخلی و خارجی در شمال، جنوب و غرب کشور تا ساعت 14 فردا

علاج موقت خاموشی‌ها

*کسب رتبه نخست صنعت بیمه، توسط بیمه دی در فصل بهار /فروش سه ماهه بیمه دی بالاتر از سایر شرکت ها*

یک کشته در واژگونی خودرو در جاده دشت ارژن به شیراز

محرم 1447؛ جلوه گاه ایستادگی و انزجار از یزیدیان زمان

عاملین تیراندازی در شیراز دستگیر شدند