پیام فارس

آخرين مطالب

استقلال‌خواهی و استثناگرایی؛ نگاهی به دویست و پنجاه سالگی آمریکا مقالات

استقلال‌خواهی و استثناگرایی؛ نگاهی به دویست و پنجاه سالگی آمریکا
  بزرگنمايي:

پیام فارس - اطلاعات /متن پیش رو در اطلاعات منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
سید محمدکاظم سجادپور| ایالات متحده آمریکا، در 4 ژوئیه (13 تیرماه) وارد دویست‌وپنجاه سالگی تأسیس خود به عنوان کشوری مستقل شد. در چهارم ژوئیه که به روز استقلال معروف است، آمریکایی‌ها، هر ساله آن را جشن می‌گیرند. اما جشن امسال، که توأم با راهپیمایی‌ها و رژه‌های نظامی بود، با سال‌های پیشین تفاوت‌های قابل ملاحظه‌ای داشت.
یکی از تفاوت‌ها، نمایش هواپیماهای نظامی بود که در عملیات تجاوزکارانه ایالات متحده علیه تأسیسات هسته‌ای کشور ما شرکت داشت. کاخ سفید از خلبانان آمریکایی که در عملیات مشترک رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه ایران شرکت کرده بودند، به همراه خانواده‌های آنها دعوت کرده بود و ترامپ در سخنرانی هیجانی خود به آن عملیات که علیه استقلال کشور ما بود پرداخت و آن را نشانه بازیابی عظمت آمریکا توصیف کرد. اعلامیه استقلال آمریکا که در 4 ژوئیه 1776، در میان جنگی سنگین که از آن با عنوان جنگ‌های انقلابی یاد می‌شود، آمریکا از امپراتوری انگلیس، اعلام جدایی کرد و به استقلال خود بها داد و بالید. 
حال نقض استقلال کشوری مانند ایران را در روز استقلال خود را مایه مباهات می‌داند. این تناقض کمی نیست. چگونه می‌توان این موضوع و دوگانگی را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد؟ در پاسخ باید ابتدا استقلال‌گرایی آمریکا در حدود دویست و پنجاه سال پیش را مرور کرد و سپس به استثناگرایی حاکم بر آمریکا پرداخت و سپس آنچه که از آن می‌توان با عنوان استثناگرایی مضاعف نامید یعنی توهم استثنایی بودن ترامپ از خودش، مورد بررسی قرار داد.
انقلاب آمریکا علیه سلطه انگلیس در دویست و پنجاه سال پیش و به پیروزی رسیدن آن در 1776، از دیدگاه پژوهشی،‌ انقلابی جدی، استقلال‌گرایانه و البته خونین بود. داستان از این قرار بود که سیزده مستمره‌نشین انگلیسی در شرق آمریکا، علیه لندن شوریدند. شورش علیه پادشاه انگلیس بود. 
در اعلامیه استقلال آمریکا از او به عنوان طاغوت یاد شده است. هرچند که فرانسه، کمک‌هایی به انقلابیون آمریکایی در چارچوب تنش‌ها و رقابت‌های خود با انگلیس کرد، اما تنش اصلی بین این سیزده مستعمره‌نشین بود که جدایی و استقلال از لندن را طلب می‌کردند و البته پادشاه انگلیس به راحتی به خواست آنها تن نداد و در حقیقت در روندی از زد و خودروهای نظامی، مستعمره‌نشین‌ها توانستند خواست خود را بر انگلیس تحمیل کنند.
اعلامیه استقلال آمریکا حاوی نکات مهم حقوقی منجمله حقوق اولیه انسانی و حق تعیین سرنوشت و حق اداره امور به دست مردمان و نه بیگانگان است. تاریخ انقلاب آمریکا، بسیار پرنشیب و فراز و البته آموزنده می‌باشد. اما آنچه در این 250 سال، در صحنه عملی در رفتار آمریکا رخ داده حائز اهمیت می‌باشد. آمریکای مستعمره‌نشین، به مرور سیر افزایش قدرت را طی کرد و با انواع نبردها و کشمکش‌ها از 13 ایالت به 50 ایالت و نهایتاً از قدرتی محدود، ابتدا به قدرتی قاره‌ای و بعد از جنگ دوم جهانی، تبدیل به قدرتی بین‌المللی شد.آنچه که در سیر قدرت‌گیری آمریکا قابل توجه می‌باشد، باور به استثناگرایی است. البته هر کشوری، به لحاظ تاریخی، جغرافیایی، انسانی، سیاسی و سایر ابعاد زندگی اجتماعی، دارای ویژگی‌های استثنایی می‌باشد
اما آنچه که استثناگرایی آمریکایی را متفاوت از استثناگرایی عمومی می‌کند، آن است که چون آمریکا، قدرتمندتر از دیگران می‌باشد، لذا از قواعد، قوانین و هنجارها و رعایت آنها در عرصه بین‌المللی مستثنی است و جالب آنکه قواعد و هنجارهایی که خود آمریکا، چه از نظر داخلی و منعکس شده در اعلامیه‌ استقلال و چه از نظر بین‌المللی که در منشور سازمان ملل، در پیدایش و پرورش آن‌ها نقش داشته، توسط آن کشور زیر پا گذاشته شده و می‌شود. باور به این استثناگرایی، البته برای آمریکا، بسیار پرهزینه بوده و به فرسایش توان همه‌جانبه آن کشور، مخصوصاً از نظر احترام و اعتبار بین‌المللی انجامیده است. از بمباران‌های گسترده ویتنام در دهه 60 و 70 میلادی، تا اشغال نظامی افغانستان و عراق در آغاز هزاره بیست‌ویکم میلادی، باور بر استثناگرایی، علیرغم تخریب‌های فراوان، حتی به باور پژوهشگران آمریکایی، تأمین‌کننده منافع آمریکا نبوده است. 
در کنار این باوری که بدان اشاره شد، در حال حاضر، آمریکا، دارای رئیس جمهوری است که در نظر کارشناسان آمریکایی، خود را استثنایی می‌بیند. باوری دارد که او کارهای کرده و می‌کند که از عهدۀ هیچ رئیس جمهوری در تاریخ آمریکا برنیامده است. استیفن والتز، استاد علوم سیاسی دانشگاه‌ هاروارد، در ستون هفتگی خود در درگاه «سیاست خارجی» نوشت که آنچه که ترامپ با همکاری نتانیاهو علیه ایران انجام داد، برای ارضای حس خودبزرگ‌بینی است.
باور و پندار استثنایی بودن به معنای گذر از چارچوب‌های متعارف، بی‌تردید یکی از چالش‌ها و کاستی‌های اساسی آمریکاست که نه فقط در تضاد با ارزش‌های جهانی قرار دارد، بلکه با متن و روح، بیانیه‌ها و اعلامیه‌های انقلابیون آمریکایی در 250 سال پیش در تعارض است.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/966132/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تیغ زدن یا مکیدن محل گزش مار و عقرب ممنوع

کافئین در خواب هم مغز را بیدار نگه‌ می‌دارد

پیش‌ بینی بورس شنبه 21 تیر 1404

پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه شنبه 21 تیر 1404

مخالفان مذاکره یا درکی از واقعیت ندارند یا منافع گروهی را بر منافع ملی ترجیح می‌دهند

بیت‌کوین با عبور از 118 هزار دلار رکورد زد

پیش‌بینی دبیر کانون صرافان از آینده بازار ارز و طلا

یارانه سیاه و رانت، صنعت خودرو را به کدام سو می برد؟

این ترکیب غذایی سبب تقویت مغز می‌شود

چک‌های 2 بانک هک شده پاس نمی‌شوند؟

بهترین نوشیدنی‌ها برای کوچک کردن شکم

رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران: با دقت معامله کنید

داستان ضرب سکه در کانادا

بزرگداشت شهدای دفاع مقدس و جنگ 12 روزه در شهر بهمن

حرکت نمادین کاروان اسرای کربلا در فسا برگزار شد

آیا چین به ایران اسلحه می فروشد؟

بدنسازها به چه مواد معدنی و ویتامین‌هایی نیاز دارند؟

چراغ کسب و کارها در جنگ 12 روزه خاموش نشد

تسکین فوری دردهای مفصلی در خانه؛ بدون نیاز به دارو یا جراحی!

قیمت خودرو در بازار آزاد جمعه 20 تیر ماه

*مدیرعامل بیمه دی: شهدای اخیر گلستان، نماد وحدت و همبستگی اقوام و مذاهب مختلف کشورند

آیا بازی شطرنج در پیشگیری از آلزایمر نقش دارد؟

سقوط صادرات فرش ایرانی در یک دهه اخیر

برگزاری آزمون ورودی مدارس سمپاد در آباده

واژگونی خودرو در محور شیراز - سروستان 6 مصدوم برجا گذاشت

چرخش بزرگ واشنگتن در برابر پوتین

چه زمانی شام بخوریم که چاق نشویم؟

قیمت برنج رکورد زد؛ چرا بازار برنج به تلاطم افتاد؟

فاصله شیراز - بندر عباس کوتاه می‌شود

بهترین ویتامین‌ها برای تقویت استخوان‌ کدامند؟

سخنگوی سازمان مالیاتی کشور: مالیات ابرازی صاحبان مشاغل 19 برابر شد

شکست افسانه‌های صهیونیستی با انسجام ملی و ایستادگی ملت

کشف 8 دستگاه استخراج رمز ارز قاچاق در جهرم

بسته حمایت از تولید چه ویژگی هایی دارد؟

آغاز برداشت گندم از مزارع اقلید

این مواد غذایی سرشار از امگا 3 هستند

پروازهای دوشنبه به تهران از سر گرفته می‌شود

اختصاص 10 همت اعتبار برای رفع تنش آب روستایی و عشایری

راز سلام نظامی قهرمان کشتی آسیا روی سکو

تایمز: آیا رابطه صمیمی ترامپ و پوتین به پایان رسیده است؟

با خواص معجزه آسای فیبر بیشتر آشنا شوید

تشدید رکود بازار طلا با ورود به محرم و صفر

پرواز رشت بغداد از سر گرفته شد

کشف بزرگترین مزرعه استخراج رمزارز در نی‌ریز

خبر خوب برای بازنشستگان صنعت نفت

طرح معاینه فنی در شیراز/از لزوم اجرای طرح تا دردسرهای شهروندان

واژگونی خودرو تیبا با 5 مصدوم

کاهش 22 درصدی خطر آلزایمر با دوچرخه‌سواری منظم

تکریم معاون توسعه مدیریت و منابع بنیاد شهید و امور ایثارگران از خانواده های شهدای مازندران

دیپلماسی چاپلوسی؛ جهان قلق ترامپ را پیدا کرده است؟