پیام فارس

آخرين مطالب

خانوارها در خرداد چقدر برای حداقل معیشت خرج کردند؟ اقتصادي

خانوارها در خرداد چقدر برای حداقل معیشت خرج کردند؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - اکو ایران /مخارج یک خانوار ایرانی در خرداد ماه سال جاری در مقایسه با تورم ماهانه و نقطه به نقطه افزایش بیشتری را تجربه کرده است.
در خرداد ماه امسال هزینه هر خانوار برای تامین مقادیر مشخصی از مواد خوراکی جهت جلوگیری از سو تغذیه و آسیب جسمی بیش از 10 میلیون و 500 هزار تومان برآورد شده که نسبت به خرداد سال گذشته 43.5 درصد افزایش را تجربه کرده است. همچنین میزان افزایش هزینه این سبد در مقایسه با ماه گذشته 5.4 درصد برآورد شده است. بنابراین افزایش هزینه سبد حداقل معیشت در خردادماه هم در مقایسه با تورم ماهانه و هم نقطه به نقطه بالاتر بوده است.
این‌ها درحالی است که حداقل حقوق کارگران در سال جاری نیز تقریبا برابر حداقل هزینه تامین مواد خوراکی بوده و از همین‌رو می‌توان گفت حداقل بگیران توانایی تامین نیازهای غیرخوراکی و افزایش کیفیت زندگی خود را ندارند.
در این گزارش سبد معیشتی اکوایران برای یک خانوار ایرانی و براساس اندازه این خانوار که معادل 3.1 است مورد محاسبه قرار گرفته است.
مختصری در مورد سبد معیشتی
 تأمین تغذیه سالم برای هر فرد مستلزم مصرف منظم گروه‌های متنوع غذایی است تا از ابتلا به بیماری‌های ناشی از سوءتغذیه جلوگیری شود. هزینه تهیه این اقلام غذایی، به دلیل ارتباط مستقیم با سلامت جسمی، حتی در شرایط کاهش درآمد نیز معمولا از سبد مصرفی خانوار حذف نمی‌شود. در همین راستا، مراکز علمی برجسته کشور از جمله انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی و دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران، الگویی تحت عنوان «سبد غذایی بهینه» طراحی کرده‌اند که ترکیبی استاندارد از گروه‌های غذایی ضروری برای تأمین نیازهای روزانه بدن ارائه می‌دهد. اکوایران با استفاده از کلیات این سبد و مقادیر توصیه‌شده آن، سبد معیشت اکوایران را طراحی کرده است.
با وجود سهم بالای خوراکی در سبد مصرف خانوار، بر اساس داده‌های اخیر دسترسی به الگوی تغذیه‌ای استاندارد برای بخش قابل توجهی از جامعه، با دشواری‌های فزاینده‌ای همراه شده است. افزایش ماهانه قیمت کالاهای اساسی و جهش هزینه‌های سبد غذایی در ماه‌هایی پایانی سال گذشته، فشار اقتصادی مضاعفی بر خانوارها وارد کرده است. اکوایران با تحلیل داده‌های رسمی منتشر شده توسط مرکز آمار ایران، شاخصی ویژه برای محاسبه «هزینه ماهانه تأمین سبد غذایی مطلوب» توسعه داده است که نشان می‌دهد در خرداد ماه سال جاری این هزینه برای هر خانوار بیش از 10 میلیون و 500 هزار تومان برآورد شده است.
سبد پیشنهادی اکوایران مشتمل بر 13 گروه کالایی است که با هدف پوشش نیازهای تغذیه‌ای با حداقل هزینه طراحی شده است. برای کاهش هزینه‌ها، اقلام اقتصادی‌تر و پرمصرف‌تر همچون برنج وارداتی و حبوباتی مانند عدس و لپه در اولویت قرار گرفته‌اند. گرچه این سبد می‌تواند با اقلام مغذی‌تر تکمیل شود، اما در راستای حفظ حداقلی بودن هزینه‌ها، چنین توسعه‌ای مدنظر قرار نگرفته است. بنابراین سبد اکوایران به لحاظ اقلام جزئی تفاوت‌هایی با سبد انستیتو تغذیه دارد. برای مثال، در سبد انستیتو گروه لبنیات و مقدار مصرف مطلوب آن ذکر شده در حالی که اکوایران لبنیات را به «شیر»، «ماست»، «پنیر» و «کره» تقسیم کرده و حجم مورد نیاز برای مصرف ماهانه لبنیات را بین این 4 مورد به شکل مساوی تقسیم کرده است.
تفاوت این سبد با «سبد شاخص قیمت مصرف‌کننده» مرکز آمار در دو بعد است: تمرکز بر تأمین حداقل نیازهای غذایی فردی و تفاوت در روند نوسانات قیمتی نسبت به تورم عمومی. این ویژگی‌ها، سبد غذایی اکوایران را به معیاری مستقل برای سنجش فشار اقتصادی بر تغذیه خانوارها تبدیل می‌کند.
جزئیات حداقل هزینه سبد خوراکی خانوار در خرداد 1404
براساس محاسبات اکوایران و بر اساس گزارش «متوسط قیمت خوراکی‌های منتخب در مناطق شهری» مرکز آمار، در خرداد سال جاری تهیه لبنیات برای یک خانوار بیش از 3 میلیون تومان هزینه داشته است. بر اساس آن چه که قبلا اشاره شد، اکوایران، گروه لبنیات در جدول انستیتو تغذیه را به 4 نوع کالای لبنی پرمصرف تقسیم کرده است. بر اساس این تقسیم‌بندی، هر فرد باید 4.5 لیتر شیر، 3 کیلوگرم ماست، 750 گرم پنیر و 750 گرم کره در طول یک ماه مصرف کند. حال اگر این مقادیر براساس اندازه خانوار مورد بررسی قرار دهیم، هزینه تامین دو مورد اول به ترتیب 677 هزار تومان و 633 هزار تومان بوده است. مبلغ مورد نیاز برای تامین پنیر و کره به مقدار اشاره شده نیز به ترتیب 405 هزار تومان و یک میلیون و 439 هزار تومان است. بنابراین از بین کالاهای لبنی مختلف، بیشترین هزینه به «کره» اختصاص دارد.
اما لبنیات تنها گروه خوراکی نبوده که در خرداد شاهد افزایش قیمت بوده و سهم بالایی از مخارج خوراکی را به خود اختصاص داده است؛ گوشت، میوه‌جات و برنج نیز نقش مهمی در تورم خوراکی خرداد سال جاری ایفا کرده‌اند.
براساس مقادیر توصیه شده، هر فرد باید در ماه 2 کیلو و 100 گرم برنج مصرف کند. اگر مبنا برنج خارجی درجه یک باشد، هزینه تامین این بخش از خوراک در مقیاس خانوار در خرداد به 550 هزار تومان رسیده است. گوشت گاو یا گوساله نیز برای هر خانوار یک میلیون و 728 هزار تومان هزینه ایجاد کرده است. از طرفی، هر خانوار برای تامین حداقلی از میوه‌جات که پرتقال و سیب هستند باید به ترتیب 635 هزار تومان و 922 هزار تومان هزینه کند.
با توجه به مقادیری که گفته شد، هر خانوار در خرداد امسال برای تهیه این سبد خوراکی باید 10 میلیون و 539 هزار و 830 تومان هزینه کند.
این رقم نسبت به اردیبهشت ماه 5.4 درصد و نسبت به خرداد سال گذشته 43.5 درصد رشد کرده است. بالاتر بودن رشد ماهانه قیمت این سبد نسبت به تورم ماهانه کل کشور (3.3 درصد) نشان می‌دهد که سرعت افزایش قیمت اقلام خوراکی اساسی و ضروری برای یک خانوار از سرعت افزایش قیمت کل اقلام سبد مصرف یک خانوار در خرداد امسال بالاتر بوده است.

پیام فارس

بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/965497/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله هم میهن/ دوگانه‌های جعلی

آیا بی دردی وجود دارد؟

آزادشدن واردات خودروهای لوکس پس از یک دهه

مناسبت روز/ پنج‌شنبه، 12 تیرماه

نجات فرد گرفتار در ارتفاعات سپیدان

واژگونی خودروی در جاده سپیدان - شیراز با سه مصدوم

سرمقاله دنیای اقتصاد/ شطرنج غبارآلود

نرخ بلیت اتوبوس افزایش نیافته است؛ گران‌فروشی را گزارش دهید

دبیر انجمن صنایع همگن: شورای سیاست‌گذاری خودرو احیا شود

جزئیاتی از چرایی تغییر آبونمان تلفن ثابت

واژگونی خودروی در جاده سپیدان - شیراز با 3 مصدوم

سرمقاله خراسان/ قدرت قلم از موشک‌های دشمن بیشتر است

کارهایی که می‌توان برای بهبود نارسایی قلبی انجام داد

ظرفیت تولید تجدیدپذیر تا پایان تیرماه به 3000 مگاوات می‌رسد

ارائه خدمات به خانواده شهدا رسالت سنگینی بر دوش ماست

انتصاب مدیرکل اشتغال و کارآفرینی بنیاد شهید و امور ایثارگران

تقدیر مدیرکل ارتباطات و مراجعات از تلاش‌های همکاران در پاسخگویی به ایثارگران از طریق خدمات سامانه تلفنی 1616

فارسی، زبان مقاومت و ظرفیت تمدنی ایران است

داستان سه برادر

تغییر قابل پیش‏‌بینی اروپا علیه ایران

مساله غرب با ایران، هندسه قدرت منطقه‌ای است

قصه زنی نخبه در صنعت برق ایران که شهید شد

ماسک و ترامپ دوباره به جان هم افتادند

چرا هند در جنگ 7 روزه آسمان را به پاکستان باخت؟

تحلیلگران آمریکایی: واشنگتن از مذاکره پس از جنگ چه می‏‌خواهد؟

ترکیب جادویی برای درمان درد زانو

مکان‌ها هم مزاج دارند

پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه پنجشنبه 12 تیر 1404

خدمات غیرحضوری و اینترنتی بانک سپه فعال شد

ارسال OTP در بله برای کسب‌وکارها رایگان شد

ممنوعیت ترخیص برنج لغو شد

دستگیری سارق حرفه‌ای باتری خودرو در جهرم

اجاره ملک به اتباع غیرمجاز در آباده ممنوع شد

باغ تاریخی نشاط لار به‌زودی برای استفاده عمومی بازگشایی می‌شود

روان‌های جنگ‌زده در روزهای پس از آتش‌‏بس

جریان‌سازی رسانه‌ای بدون تکیه به روزنامه‌نگاری تحلیلی میسر نیست

در مغازه ‏ات را ببند و برگرد آفریقای جنوبی

زندگی از این خانه‌ها رخت بسته است

5 صهیونیست اثرگذار بر تصمیمات ترامپ

اختلال اضطراب اجتماعی؛ از علائم تا بهترین روش‌های درمان

معاون بورس: مسیر حمایت از بازار سهام ادامه‌دار است

حمایت 60 همتی موتور بورس را روشن می‌کند؟

تحلیلی از وضعیت بازارهای مالی؛ مرز مقاومتی قیمت‌ها به سمت واگرایی منفی می رود؟

شیراز در جنگ 12 روزه

لزوم تعیین‌تکلیف بودجه جذب‌نشده دستگاه‌ها تا دو ماه آینده

70 هزار طرح نیمه‌تمام در کشور و ضرورت ورود بخش خصوصی

آری، درست عمل شد

مذاکرات مشروط؟!

پژوهشگر فلسطینی: ایران، آخرین سنگر ملت‌های خاورمیانه است

عملیات موفق فریب