پیام فارس

آخرين مطالب

روایت «فارن افرز» از مخاطرات توهم پیروزی در خاورمیانه سیاسی

روایت «فارن افرز» از مخاطرات توهم پیروزی در خاورمیانه
  بزرگنمايي:

پیام فارس - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
برای بسیاری در خارج از خاورمیانه، نبرد آمریکا و رژیم صهیونیستی با ایران همچون روایتی خطی و ساده به نظر می‌‌رسد: دو متحد قدرتمند با ارتش‌‌ها و دستگاه‌‌های اطلاعاتی پیشرفته، در برابر دشمنی که به‌زعم آنها تضعیف شده است. این تصور، ریشه در خاطرات تاریخی دارد؛ از شکست قاطع آلمان نازی گرفته تا تسلیم بی‌‌قیدوشرط ژاپن در پایان جنگ جهانی دوم. هواداران این نبرد، با استناد به چنین نمونه‌‌هایی، از «تسلیم دشمن» و «ایستادن در سمت درست تاریخ» سخن می‌‌گویند؛ گویی تاریخ در مسیری مستقیم و بدون بازگشت به پیش می‌رود و تنها کافی ا‌‌ست طرف درست را انتخاب کرد. اما برای آنان که خاورمیانه را می‌‌شناسند، چنین نگاهی نه‌‌تنها نادرست، بلکه گمراه‌‌کننده است.
حسین آقا و رابرت مالی 23 ژوئن در مجله فارن افرز با نقد دیدگاه‌‌های ساده‌‌انگارانه درباره پیروزی قاطع آمریکا و اسرائیل در جنگ با ایران و پیامدهای بلندمدت و غیرقابل‌‌پیش‌بینی آن در خاورمیانه نوشتند: خاورمیانه روایت‌‌های تاریخی خاص خود را دارد. در دهه 1970، سرکوب چریک‌‌های فلسطینی در اردن، به تولد گروه «سپتامبر سیاه» و کشته شدن ورزشکاران صهیونیست در المپیک مونیخ انجامید. در سال 1982، اشغال جنوب لبنان توسط رژیم صهیونیستی، سازمان آزادی‌‌بخش فلسطین را به تبعید در تونس واداشت، اما در نهایت راه را برای ظهور حزب‌‌الله هموار ساخت. در دهه 1980، حمایت آمریکا از مجاهدین افغان ارتش شوروی را بیرون راند، اما هم‌‌زمان، زمینه‌‌ساز پیدایش طالبان و القاعده شد؛ گروه‌‌هایی که آمریکا را دشمن شماره‌‌‌یک خود دانستند. پس از پیروزی آمریکا در جنگ خلیج فارس، اسامه بن‌‌لادن ایالات متحده را هدف اصلی خود قرار داد. حملات 11سپتامبر به حمله نظامی به افغانستان و سپس اشغال عراق منتهی شد. اما بیست سال بعد، طالبان دوباره به قدرت بازگشت و داعش نیز از دل ویرانی‌‌ها سر برآورد.
در فاصله سال‌های 2010 تا 2011، غربی‌‌ها با شوق و امید از «بهار عربی» استقبال کردند و آن را آغاز عصری نوین از دموکراسی در جهان عرب دانستند. اما آن رویاها خیلی زود فرو ریختند. در مصر، سرنگونی حسنی مبارک به استقرار دیکتاتوری‌‌ای خشن‌‌تر انجامید. در یمن، خیزش‌‌ها زمینه‌‌ساز نفوذ جنبش حوثی‌‌ها شد. در لیبی، سقوط معمر قذافی کشور را به بی‌‌ثباتی، آشوب و خشونت دائمی کشاند و در سوریه پسا‌بشار اسد کشور همچنان در برزخی بی‌‌پایان گرفتار مانده است. تاریخ در خاورمیانه نه‌‌تنها رو به جلو حرکت نمی‌‌کند، بلکه بارها از مسیر منحرف شده و به سوی آینده‌‌هایی غیرمنتظره روانه شده است. این روایت که از تاریخ به‌‌عنوان پیشرفتی مستقیم به‌‌سوی پیروزی نهایی یاد می‌کند، در غرب آسیا بی‌‌معنی است. این خوش‌بینی یک «خودستایی» است و منطقه از منطق متفاوتی پیروی می‌کند؛ جایی که پیروزی‌‌های ظاهری اغلب به نتایج معکوس و هرج‌‌ومرج منجر می‌‌شوند.
رژیم صهیونیستی ممکن است در جنگ با ایران یا در مواجهه با گروه‌‌های فلسطینی، لبنانی و سوری خود را پیروز تصور کند و در جایگاه قدرت مسلط منطقه ظاهر شود. ایران ممکن است پیروز جلوه نکند؛ متحدان منطقه‌ای‌اش تضعیف شوند یا برنامه هسته‌‌ای‌‌اش نابود شود. حتی اگر این آرزوهای محال محقق شوند، جایگزین آن برای خاورمیانه هرج‌‌ومرج است. اما این، تنها ظاهر ماجراست. ممکن است سال‌ها طول بکشد تا پیامدهای واقعی این ادعای «پیروزی» خود را نشان دهند. عبارت معروف «ماموریت انجام شد» شاید هفته‌‌ها، ماه‌‌ها و حتی سال‌ها در فضای رسانه‌‌ای طنین‌‌انداز باشد، تا آنکه دور تازه‌‌ای از مقاومت و واکنش شکل گیرد؛ چرا که زور، همواره ضدزور می‌‌آفریند. هرچه رژیم صهیونیستی به تصور خود به پیروزی نزدیک‌تر شود، احتمال واکنش‌‌های خشمگینانه و تلافی‌‌جویانه نیز بیشتر خواهد شد. واقعیت آن است که این نوع از پیروزی، هرگز بی‌‌خطر نبوده است.
ایران، حزب‌‌الله و حماس ممکن است به تاکتیک‌‌های قدیمی‌‌تر و نامتقارن جنگ چریکی بازگردند، که در آنها برتری داشتند. اتفاقات اخیر ممکن است آنها را به روش‌های سیال‌‌تر، مانند حملات غیرمتعارف، بازگرداند. رژیم صهیونیستی سال‌ها در تنش با دشمنان واقعی یا خیالی‌‌اش است. حالا خود را تنها محدود به ظرفیت نظامی‌‌اش می‌‌بیند. اما این آمریکا و متحدان اروپایی‌‌اش هستند که باید اندکی درنگ کنند. همان‌‌گونه که یهودیان، وعده موعود را پس از دو‌هزار سال فراموش نکردند، فلسطینی‌‌ها، لبنانی‌‌ها و ایرانی‌‌ها نیز کشتار غزه، بمباران شهرها، ترور رهبران، و دورویی و ریاکاری غرب را فراموش نخواهند کرد. حافظه تاریخی این ملت‌‌ها عمیق و ماندگار است و آنچه امروز سرنوشت‌‌ساز به نظر می‌‌رسد، ممکن است فردا به حاشیه رانده شود.
خطرات آینده لزوما شبیه آنچه در گذشته دیده‌‌ایم نخواهد بود. ایران ممکن است «محور مقاومت» را از نو بازسازی کند. حزب‌‌الله و حماس، در سال‌های گذشته ساختارهایی شبه‌‌دولتی با مسوولیت‌‌های مدنی و نظامی پدید آوردند. زمانی قدرت آنها در نامتقارن بودنشان نهفته بود، اما وقتی تلاش کردند با دشمن در یک سطح بجنگند، آسیب‌‌پذیر شدند. اکنون این احتمال وجود دارد که آنها دوباره به روش‌های چریکی و غیرمتعارف گذشته بازگردند. بسیاری از فلسطینی‌‌ها، لبنانی‌‌ها و ایرانی‌‌ها - کسانی که خانواده‌‌هایشان را در حملات از دست داده‌‌اند و انتقام را در دل می‌‌پرورانند - ممکن است به روش‌های جدیدتر متوسل شوند. بازگشتی قوی‌تر به گذشته، اما با چهره‌‌ای جدید. ابزارهایی که رژیم صهیونیستی از آنها برای ترور، حمله سایبری و کشتار غیرنظامیان بهره گرفت، ممکن است به الگویی برای دشمنانش بدل شود. نشانه‌‌های این روند، هم‌‌اکنون نیز قابل‌مشاهده است.
تاریخ غرب آسیا با برنامه‌‌های منظم یا سیاست‌‌های دقیق پیش نمی‌رود. تاریخ به‌‌آرامی حرکت می‌کند و در این مسیر بارها دچار انحراف می‌شود. سال‌های پیش رو، نه حاصل نقشه‌‌های دقیق و استراتژی‌‌های رسمی، بلکه زاییده موج‌‌های خشم، انتقام و عطش برای عدالت تاریخی خواهد بو - در جهانی که نه به دست آمریکایی‌‌ها ساخته شده و نه به‌‌سود آنها طراحی شده است. در این معرکه، آنها خود را بی‌‌پناه خواهند یافت. غرب در این منطقه مانند دریانوردی گم‌‌شده خواهد بود، ناتوان از پیش‌بینی یا مهار پیامدهای اقداماتش. پیروزی‌‌های امروز ممکن است به فجایع فردا منجر شوند و خودستایی کنونی جای خود را به پشیمانی خواهد داد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/964591/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کابوس ترامپ؛ جوان شیعه‌ای که در آستانه فتح نیویورک است

خدمت به خانواده های معزز شهدا و ایثارگران یک موهبت الهی است

دیدار استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران با خانواده دانشمند هسته ای شهید دکتر باکویی در ساری

دیدار استاندار و مدیر کل بنیاد مازندران با خانواده دانشمند هسته ای شهید دکتر باکویی در ساری

جمهوری اسلامی ایران پرچم حق را در جهان بر افراشته است/ اگر عاشورا نبود باطل بر حق غلبه پیدا می‌کرد

بازتعریف وحدت ملی و پذیرش نقد، کلید پایداری و موفقیت آینده ایران است

کالاهای خوراکی در خردادماه چقدر گران شدند؟

پیش بینی بورس چهارشنبه 11 تیر 1404

پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه چهارشنبه 11 تیر 1404

کاهش ساعت کاری ادارات فارس

پسر حاج‌خلیل؛ یادداشتی از زندگی حاج یونس

نگران زندانیان؛ بررسی وضعیت زندان اوین

عملیات نجات بورس

اندیشکده کارنگی مطرح کرد: نفوذ خطرناک نتانیاهو بر ترامپ

عصر ایران: آیا باید سلاح هسته ای بسازیم؟

ستاره نیویورکی دموکرات‌ها

توقف یا تاکتیک؛ آتش‌بس شکننده میان ایران و اسرائیل

این یک باور غلط است!

چه زمانی از عضله شل کن استفاده کنیم؟

استراحت های کمردرد به چه صورت باید باشد؟

نمرۀ قبولی به آرایش جنگی دولت

فرمانده بی‌هیاهو

حضور دولت پزشکیان یکی از دلایل اصلی شکل‌گیری انسجام درونی در کشور است

دیپلمات پیشین: بعید است حملات سنگین اسرائیل دوباره و به زودی رخ دهد

تشیع، مبنای مقاومت ایران

ایران سیاست «ابهام هسته‌ای» را آغاز می‌کند؟

آقارشید، فرماندهِ فرماندهان‌

التهاب زدایی، ضد سرطان و فشار خون و بهبود سلامت جنسی، همه در یک میوه تابستانی

از آرتروز زانو رنج می‌برید؟

9 نکته ضروری که هنگام ترجمه وب سایت باید در نظر بگیرید

جریمه‌های تاخیر وام‌های بانک سپه بخشیده می‌شود

خبر خوش شورای عالی بورس برای سهامداران؛ بانک مرکزی وارد فرآیند حمایت از بازار سرمایه شد

رجزخوانی دختر دهه نودی شهر در استان فارس

10 روز مانده به پایان مهلت دریافت معاینه فنی خودرو

کاهش ساعت کاری اداره‌های فارس

ملت ایران و نیرو‌های مسلح ، پیروز واقعی جنگ 12 روزه

آیین سینه زنی لاری با قدمت 100 ساله

سرمقاله سازندگی/ تقویت دیپلماسی عمومی

راز بقای ترامپ در سیاست آمریکا

وقتی علم، بدن را شفاف کرد؛ از اشعه‌ای مرموز تا نگاهی به درون بدن/ سیر تکامل تصویربرداری پزشکی

اضطراب واقعی چه نشانه‌هایی دارد؟/ راهکارهای تغذیه‌ای برای کاهش اضطراب

نقش مؤثر ویتامین‌ها در کاهش استرس

سخنگوی صنف جایگاه‌داران سوخت: باوحود جهش 50 درصدی مصرف بنزین عرضه پایدار بود

عارف: راهبرد دولت تقویت پرداخت تسهیلات برای اشتغال است

وزیر نیرو: قطعی برق شبانه را کاهش می‌دهیم

دبیر انجمن حبوبات ایران: قیمت حبوبات کاهش می یابد

وزیرصنعت: قیمت خودرو با ملاحظات تنظیم بازار تعیین شد

پیش‌بینی کاهش قیمت برنج با ورود محصول امسال و واردات

30 هزار میلیارد تومان مبادله اوراق بهادار و کالا در 4 بورس ایران

نرخ تورم صنعت به 32.9 درصد رسید