پیام فارس

آخرين مطالب

دو کارشناس برجسته آمریکایی: برنامه هسته‌ای ایران هنوز برقرار است سیاسی

دو کارشناس برجسته آمریکایی: برنامه هسته‌ای ایران هنوز برقرار است
  بزرگنمايي:

پیام فارس - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
وح‌‏اله نخعی| بعد از حمله آمریکا به تأسیسات هسته‌ای ایران، سؤالات بسیاری مطرح شده است و تحلیلگران و ناظران در تلاش برای یافتن پاسخ به آن‌ها هستند، از واکنش ایران، تا تصمیم بعدی ایالات متحده و احتمال گسترش درگیری؛ اما رایج‌ترین سؤال در این زمینه که می‌تواند در پاسخ همه سؤالات دیگر نقش تعیین‌کننده داشته باشد، این است: دقیقاً چه آسیبی وارد شده است؟ طبعاً کمتر طرفی به جز ایران اطلاع دقیق و جزئی در این زمینه دارد اما برخی به مرور نشانه‌ها و داده‌های موجود پرداخته‌اند تا گمانه‌زنی‌هایی در این زمینه داشته باشند.
مهم‌ترین سوژه توجه هم طبعاً تأسیسات فردو است؛ همان تأسیساتی که به عنوان مستحکم‌ترین تأسیسات در ایران معروف است و از ابتدای جنگ گفته می‌شد که فقط آمریکا توان هدف‌گرفتن آن را دارد. برآیند این گمانه‌زنی‌ها به این سمت است: گرچه پرتابه‌ها به هدف خورده و آسیب وارد کرده‌اند و به لحاظ تاکتیکی عملیات انجام شده است، اما اگر هدف راهبردی، تخریب کلیت برنامه هسته‌ای ایران بوده است، خبری از تحقق آن نیست.
ان‌پی‌آر، رسانه آمریکایی در گزارشش در این باره می‌نویسد کارشناسان مستقل با تحلیل تصاویر ماهواره‌ای می‌گویند این ادعا که برنامه هسته‌ای ایران نابود شده باشد، بسیار با واقعیت فاصله دارد.
دیوید آلبرایت، فیزیکدان و کارشناس تسلیحات که سابقه همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را دارد، رئیس مؤسسه علوم و امنیت بین‌المللی است که سال‌هاست روی برنامه هسته‌ای ایران کار می‌کرده. جفری لوییس، مقام سابق وزارت خارجه ایالات متحده و استاد روابط بین‌الملل در مؤسسه میدلبری نیز از نام‌های برجسته در ایالات متحده، در زمینه تحلیل ایران و برنامه هسته‌ای‌اش است. این دو در اظهارنظرهایی مشابه، موفقیت راهبردی این حملات را از این جهت، زیر سؤال برده‌اند و اساساً انتخاب گزینه نظامی در مقابل گزینه دیپلماتیک را در این زمینه، نابجا می‌دانند.
آلبرایت در این باره می‌گوید طبق داده‌های موجود تصور این است که «هنوز میزان قابل‌توجهی از این اورانیوم غنی‌شده وجود دارد: یعنی موضوع به‌هیچ‌وجه تمام نشده است.» آلبرایت در گفت‌وگو با ان‌پی‌آر ادامه می‌دهد: «فکر می‌کنم هدف حمله از بین‌بردن سانتریفیوژها و زیرساخت‌ها بود و آن‌ها فکر می‌کنند موفق شده‌اند.»
اما او به تصاویر ماهواره‌ای مربوط به روزهای قبل اشاره می‌کند که نشان می‌دهند، ایران در حال بستن ورودی تونل‌هاست. او باور دارد در همین اقدام که با پیش‌بینی حمله آمریکا انجام شده، احتمال این هست که ذخایر اورانیوم غنی‌شده هم جابه‌جا شده باشند: «ماشین‌های باری در تصاویر دیده شدند که ظاهراً داشتند چیزی را از منطقه خارج می‌کردند. می‌توان تصور کرد که هر ذخیره اورانیوم غنی‌شده‌ای که آن‌جا بوده، به جای دیگری منتقل شده.»
آلبرایت می‌گوید گرچه به برنامه آسیب وارد شده اما می‌شود آن را بازسازی کرد. این کارشناس می‌افزاید ممکن است ایران هزاران سانتریفیوژ هم داشته باشد که اصلاً در نطنز و فردو نصب نکرده است. ضمن اینکه می‌تواند اورانیوم را به تأسیسات دیگری منتقل کند و در فاصله زمانی نسبتاً کوتاهی به غنی‌سازی 90 درصد هم برسد. به عقیده او، در نهایت تنها بازرسی بیشتر آژانس و همکاری ایران می‌تواند در این زمینه اثرگذار باشد و این از طریق توافقی دیپلماتیک محقق می‌شود.
لوییس نیز برخلاف ادعاهای بلندبالا در دولت آمریکا و حامیانش، در گفت‌وگو با ان‌پی‌آر روایت متفاوتی ارائه می‌کند: «در نهایت، نقاط بسیار مهمی بوده‌اند که ضربه‌ای نخورده‌اند. اگر این آخر ماجرا باشد، این واقعاً حمله ناقصی است.»
او می‌گوید حملات مشخصاً به ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران آسیبی نزده‌اند: «امروز آن‌ها هنوز این مواد را دارند و ما نمی‌دانیم کجا.» او درباره مسیر نظامی با آلبرایت موفق است: «حتی درخشان‌ترین کارزار بمباران هم احتمالاً نمی‌تواند ما را به نتیجه‌ای که می‌خواهیم برساند.»
عناصر اصلی برنامه آسیب ندیده‌اند
جفری لوییس، علاوه‌بر صحبت کوتاهش با ان‌پی‌آر، در صفحه خود در شبکه ایکس، به شرح مفصل تحلیل خود از این حمله و نتایجش پرداخته. ترجمه این تحلیل را در ادامه می‌خوانید:
چرا این حملات اصلاً چشم من را نگرفت؟ اسرائیل و ایالات متحده، به عناصر مهمی از مواد و زیرساخت تولید برنامه هسته‌ای ایران، نتوانسته‌اند آسیبی بزنند. عملیات اسرائیل و آمریکا به لحاظ تاکتیکی پیش رفته اما ممکن است به لحاظ راهبردی شکست از کار دربیایند. توجیه نتانیاهو برای این حملات این بود که «ایران به اندازه‌ای اورانیوم غنی‌شده سطح بالا تولید کرده که برای 9 بمب کافی باشد.» اشاره او به ذخایر ایران است، حدود 400 کیلوگرم اورانیوم یو235 که اگر بیشتر غنی‌سازی روی آن انجام شود، برای 9 تا 10 سلاح کافی خواهند بود. بیایید موضوع را بررسی کنیم:
این 400 کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده سطح بالا، عمدتاً در تونل‌های زیرزمینی نزدیک تأسیسات تبدیل اورانیوم اصفهان نگه‌داری می‌شدند. به‌‌رغم حملات گسترده اسرائیل و آمریکا به این تأسیسات، به نظر نمی‌رسد کاری برای نابودی این تونل‌ها یا موادی که در آن‌ها بود، شده باشد. اصلاً هیچ کس نمی‌داند این اورانیوم غنی‌شده سطح بالا کجاست! رافائل گروسی [دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی] می‌گوید ایران آن‌ها را جابه‌جا کرده. «مارکو کوچولو» [اشاره به لقبی که دونالد ترامپ در زمان رقابت‌های انتخاباتی به رقیب آن زمانش، مارکو روبیو داده بود.
روبیو حالا وزیر خارجه ترامپ است] می‌گوید هیچ چیز در ایران نمی‌تواند جابه‌جا شود؛ اما ماشین‌های باری در ایران در حال حرکت هستند. لااقل دو روز پیش، ماشین‌ها و تجهیزات سنگین آمدند که تونل‌ها را ببندند تا از آن‌ها حفاظت شود. ماشین‌ها روز قبل از حمله در تأسیسات غنی‌سازی سوخت فردو هم دیده شدند، احتمالاً برای جابه‌جایی تجهیزات حساس و علاوه‌براین، حتماً برای پوشاندن آن ورودی‌ها با خاک. در ایران الان اصلاً منطقه‌ای نیست که نشود در آن رانندگی کرد! البته منصفانه باید گفت، برخی از ترامپ‌دوستان اذعان می‌کنند که ایران هنوز موادش را دارد. جی‌دی‌ونس می‌گوید آن‌ها درباره این موضوع «با ایرانی‌ها صحبت خواهند کرد»! حرفی که قرار است رویش تأکید کنند، این است که ایالات متحده، توانایی ایران برای غنی‌سازی بیشتر و تبدیل به فلز را متوقف کرده، بنابراین اوضاع خوب است.
اما نیست! بله، حملات به تأسیسات غنی‌سازی در قم (تأسیسات غنی‌سازی سوخت فردو) و نطنز (تأسیسات آزمایشی غنی‌سازی سوخت و تأسیسات اصلی غنی‌سازی سوخت) به نظر موفق می‌آیند اما هیچ کاری برای زدن تأسیسات عظیم زیرزمینی نزدیک نطنز نشده؛ جایی که ایران می‌تواند سانتریفیوژهای بیشتری بسازد و شاید کارهای دیگری کند. در سال 2002، ایران یک خط تولید سانتریفیوژ را به «قلب کوه» در آن منطقه منتقل کرد. این تأسیسات عظیمی است. تخمین زده‌ایم که 10 هزار مترمربع یا بیشتر، مساحت داشته باشد.
واقعاً هم نمی‌دانیم چه چیز دیگری (از قبیل غنی‌سازی یا تبدیل) ممکن است آن‌جا باشد. ایران به تازگی هم «تأسیسات غنی‌سازی جدیدی در نقطه‌ای امن» اعلام کرده بود و به آژانس خبر داده بود که آماده است سانتریفیوژ نصب کند. قبل از بمباران، آژانس آماده بود که از این تأسیسات، در نزدیکی اصفهان بازرسی کند. تا جایی که من می‌دانم بمباران روی آن تأسیسات نشده.
بگذارید دوباره بگویم: ایران گفت تأسیسات غنی‌سازی تازه‌ای دارد. آژانس داشت می‌رفت که آن را ببیند؛ اما قبل از اینکه این اتفاق بیفتد، اسرائیل به تأسیسات دیگر در ایران حمله کرد، اما نه به این تأسیسات جدید. می‌بینید مشکل کجاست؟ این یعنی ایران با 400 کیلوگرم از اورانیوم غنی‌شده سطح بالای 60 درصدی، توانایی ساخت سانتریفیوژ و یکی یا شاید دو سایت زیرزمینی غنی‌سازی را حفظ کرده است.
تازه سایت‌های مخفی احتمالی به کنار که مخالفان برجام قبلاً دم‌به‌دقیقه حرفشان را پیش می‌کشیدند. بگذارید فرض کنیم ایران تصمیم بگیرد به سرعت به سمت ساخت بمب حرکت کند. ایران می‌تواند حدود 1/5 آبشار در هفته نصب کند. در شش هفته، می‌تواند 9 آبشار ماشین‌های آی‌ار6 را داشته باشد. این ماشین‌ها 60 روز زمان خواهند برد تا همه این 400 کیلوگرم را به اورانیوم در سطح تسلیحاتی تبدیل کنند. روی هم رفته این رویه حدود 5 ماه زمان خواهد خواست، گرچه در هر مورد خاص ممکن است این زمان متفاوت باشد.
ببینید من می‌فهمم. تماشای بمب‌افکن‌هایی که عملیات دقیقی بمباران را با بیش از 11 هزار کیلومتر فاصله اجرا می‌کنند، حال می‌دهد. من خودم آدم عجیبی هستم که با کمال میل 528 صفحه کتاب درباره حمله اول «بلک باک» در جنگ 1982 در جزایر فالکلند می‌خوانم. من واقعاً می‌فهمم.
اما دو نمونه از شگفت‌انگیزترین عملیات نظامی در حافظه تاریخی معاصر، باز هم نتوانستند برنامه هسته‌ای ایران را نابود کنند. این چه معنایی دارد؟ من فکر می‌کنم این ثابت می‌کند که درخشش تاکتیکی ممکن است در خدمت راهبردی احمقانه بوده. عملیات اسرائیل و عملیات آمریکا اصلاً به اندازه برجام در آرام‌کردن برنامه هسته‌ای ایران موفق نبوده‌اند. استانداردهای ما برای دیپلماسی بسیار بالاتر از بمباران است. همان کسانی که شکایت‌شان از «غروب» برجام تمامی نداشت، حالا خوشحالند که امکان رسیدن ایران به بمب را به میزانی بسیار کمتر از برجام، عقب انداخته باشند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/964255/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نشستن طولانی مدت باعث مشکلات عضلانی می‌شود

کارشناس اقتصادی: دامنه نوسانات ارز با توجه به شرایط کنونی قابل قبول است

مناسبت روز/ جمعه، 13 تیر ماه

شاخص پیتزا؛ نشانه جدید عملیات نظامی پنتاگون؟

«ولایت» بخش اصلی از ایمان و اعتقاد مردم ایران است

پیش‌بینی یک اقتصاددان از صادرات نفت ایران پس از مکانیسم ماشه

اعلام برنامه‌های حرم مطهر شاهچراغ (ع) در تاسوعا‌ و عاشورای حسینی

چگونه تعریق در تابستان را کاهش دهیم؟ راهکارهای تغذیه‌ای و کاربردی مؤثر

تولیت شاهچراغ: ولایت مداری و انسجام ملی کشور را مقابل هر تهاجمی بیمه می‌کند

توقیف نیسان حامل زغال قاچاق در سپیدان

فرارو بررسی کرد: توافق یا جنگ تمام‌عیار؟

علائم، پیشگیری و اقدامات اورژانسی در گرمازدگی

از کجا بفهمیم کبد چرب داریم؟!

تنفس مصنوعی در روزهای قرمز بورس

تغییر شکل پازل بازار کار ایران

فرودگاه‌های کشور به جز تبریز و اصفهان بازگشایی شد

نجات بیماران زیر سقف‌های ویران و شیشه‌های شکسته

آتش‌نشانی که پیکرهای خانواده‌اش را از زیر آوار بیرون آورد

آنها قهرمان بودند؛ روایتی از رنج پرستاران و جراحان بیمارستان شهدای تجریش

دین و ملیت از ایران ما در جهان مدرن مراقبت می کند

سفر معاون تعاون و امور اجتماعی بنیاد جهت پیگیری مشکلات ایثارگران به استان زنجان

حق ایران در دریافت خسارت از آمریکا

قدردان آورده «انسجام ملی» باشیم

سوءاستفاده ترامپ از سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا

حسادت کور وطن‌فروشان به محبوبیت محسن چاوشی

دربارۀ ساماندهی مهاجران افغانستانی

قهوه برای کبد خوبه؟!

پایان قیمت‌گذاری دستوری راه نجات بازار

قیمت گوشت قرمز در بازار

کوچ سرمایه به دارایی‌های امن

دستگیری متخلف قطع درختان در دشت برم کازرون

پول مسافران بلوکه شد

میان دو زندگی

ترکش‌‏ها حیوانات را کشتند

توصیه‌هایی برای جبران بدخوابی

نقص فنی قطار کرج _ مشهد حوالی سمنان؛ مشکل رفع شد

اجازه معامله پست‌ها را در فارس نمی دهیم

عزاداری ملی‌ ـ مذهبی

نماینده کلیمیان در مجلس: وطن 2700 ساله خود را به هیچ وعده‌ای نمی‌فروشیم

مدرسه موش‌ها

چه زمانی قهوه بخوریم؟!

گوشی دلخواه‌تان را امروز بردارید؛ تا 50 میلیون وام بدون ضامن و اقساط 12 ماهه

راه اندازی قطارهای فوق‌العاده برای زائران اربعین

اختلال اضطراب فراگیر چیست؟

وزیر نیرو: سرمایه‌گذاری در صنعت آب و برق باید جذاب شود

کشف لوازم پزشکی و خانگی میلیاردی فاقد مجوز در فیروزآباد

دپوی زنجبیل‌های ٢ میلیاردی فاقد مجوز لو رفت

چو ایران نباشد تن من مباد

گلباران محل شهادت مسافران پرواز 655 در خلیج فارس

دیدار معاون بهداشت و درمان بنیاد و مدیرکل بنیاد مازندران با خانواده شهیدان محمدرضا ذاکریان و محمد عرفان رمضانی