پیام فارس

آخرين مطالب

قطعنامه در وین، مذاکرات در مسقط سیاسی

قطعنامه در وین، مذاکرات در مسقط
  بزرگنمايي:

پیام فارس - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
روز پنجشنبه، شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قطعنامه‌ای پیشنهادی از سوی سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه، آلمان) علیه ایران به تصویب رساند که با 19 رأی موافق، 3 رأی مخالف (روسیه، چین، بورکینافاسو) و 11 رأی ممتنع همراه شد. این قطعنامه، برای اولین‌بار در دو دهه اخیر، ایران را به نقض تعهدات پادمانی متهم کرد و ادعا نمود که تهران از سال 2019 همکاری کامل با آژانس در خصوص مواد هسته‌ای اعلام‌نشده در سایت‌های ادعایی ارائه نکرده است.
با این حال، در میان این تنش‌ها، خبر برگزاری دور ششم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط، پایتخت عمان، در روز یکشنبه هفته آینده، امیدی تازه به احیای دیپلماسی هسته‌ای بخشیده است.
واکنش قاطع، اما سازنده ایران
در پاسخ به این قطعنامه، وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی ایران در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند که تهران ناچار به واکنش متقابل است. محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی، دستور راه‌اندازی یک مرکز جدید غنی‌سازی در مکانی امن و جایگزینی سانتریفیوژهای نسل اول در فردو با ماشین‌های پیشرفته نسل ششم را صادر کرد. این اقدامات، اگرچه نشان‌دهنده عزم ایران برای دفاع از حقوق هسته‌ای خود است، اما بیانیه مشترک تأکید کرد که این گام‌ها در چارچوب توسعه صلح‌آمیز هسته‌ای و با حفظ همکاری با آژانس انجام می‌شود. این رویکرد، نشانه‌ای از تعادل ایران بین دفاع از حقوق خود و آمادگی برای دیپلماسی است.
امیرسعید ایروانی، نماینده ایران در سازمان ملل، پیش‌تر با ارسال نامه‌ای به شورای امنیت، اتهامات اروپا را رد کرده و تروئیکای اروپایی را به نقض تعهدات برجامی، به‌ویژه عدم رفع تحریم‌ها پس از «روز انتقال» در اکتبر 2023، متهم نمود. این موضع نشان می‌دهد که ایران قطعنامه را سیاسی و فاقد مبنای حقوقی می‌داند، اما همچنان درهای گفت‌وگو را باز نگه داشته است.
فرصتی برای بازگشت به دیپلماسی
با وجود تصویب قطعنامه، اعلام برگزاری دور ششم مذاکرات در مسقط نشان‌دهنده اراده طرفین برای یافتن راه‌حل دیپلماتیک است. عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، پیش‌تر تأکید کرد که اگر تمرکز بر رفع مؤثر تحریم‌ها و اطمینان از ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران باشد، توافق نه‌تنها ممکن، بلکه به‌سرعت قابل‌دستیابی است. مذاکرات اخیر در رم (23 مه) نیز با پیشنهادات میانجی‌گرانه عمان همراه بود که به گفته عراقچی، می‌تواند موانع را برطرف کند.
در سایه تشدید تنش ها، اکنون بیش از هر زمان دیگری نقش میانجی‌گری عمان، به‌عنوان میزبان مذاکرات، حیاتی به نظر می رسد. وزیر خارجه عمان روز پنج‌شنبه تأیید کرد که دور ششم مذاکرات در مسقط برگزار خواهد شد، که نشان‌دهنده اعتماد طرفین به این میانجی بی‌طرف است. عمان پیش‌تر نیز با میزبانی پنج دور مذاکره، زمینه‌ساز پیشرفت‌هایی شده که می‌تواند به توافقی محدودتر از برجام 2015 منجر شود، توافقی که به گفته دیپلمات‌ها، ممکن است شامل محدودیت‌های جدید بر برنامه هسته‌ای ایران در ازای رفع بخشی از تحریم‌ها باشد.
چالش‌ها و امیدها
تصویب قطعنامه با حمایت تنها 19 کشور از 35 عضو شورای حکام، نشان‌دهنده فقدان اجماع جهانی است. میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه، این قطعنامه را فاقد «حمایت گسترده» خواند و هشدار داد که فشارهای یک‌جانبه غرب می‌تواند نتیجه معکوس داشته باشد. با این حال، ایران با حفظ همکاری با آژانس و تأکید بر دیپلماسی، نشان داده که آماده تعامل سازنده است، مشروط بر احترام به حقوقش.
مذاکرات مسقط فرصتی طلایی برای کاهش تنش‌ها و بازسازی اعتماد است. با توجه به اظهارات مقامات ایرانی و حمایت عمان، می‌توان امیدوار بود که این دور از گفت‌وگوها به پیشرفت ملموسی منجر شود، به‌ویژه اگر آمریکا و اروپا از رویکردهای سیاسی فاصله گرفته و به رفع تحریم‌ها متعهد شوند. ایران، با تکیه بر حقوق بین‌المللی و اصل برابری هسته‌ای، همچنان مسیر دیپلماسی را ترجیح می‌دهد و مسقط می‌تواند نقطه عطفی در این مسیر باشد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/962801/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«غول رسانه‌ای» که می‌خواهد از توافق ایران و آمریکا جلوگیری کند

فقط یک جهش کوچک تا «اپیدمی»؛ کروناویروسِ HKU5-CoV2 در کمین

امام جمعه اهل سنت اوز فارس:اکنون وظیفه ما پیگیری انتقام شهداست

کینه صهیونیست‌ها با دیانت ماست

سردار حاجی‌زاده به شهادت رسید

مشرق: فرزندان صدیقی چرا بازداشت‌ شده‌اند؟

مضرات سیب!

نشانه‌های اختلال در عملکرد تیروئید را بشناسید

کمپوت سیب هم عوارض داره؟

شهید فریدون عباسی دانشمند هسته ای مردی از تبار کازرون فارس

«کرامت شهادت»؛ نقطه عطف فرهنگ غدیر

سه فرمانده ارشد نیروهای مسلح با حکم فرمانده کل قوا منصوب شدند

روایت «المانیتور» از نقشه راه ترامپ در مواجهه با ایران

تاثیر خواب باکیفیت در نوجوانی بر سلامت قلب در بزرگسالی

عضو هیات نمایندگان اتاق تهران: بانک مرکزی باید ارز را تک نرخی کند

تهدید در کمین پایتخت؛ 40 هزار ساختمان بسیار پرخطر در تهران

جهش 10 درصدی قیمت نفت در بازار جهانی

تولید و فعالیت در شرکت پالایش نفت آبادان بدون وقفه ادامه دارد

احتمال اختلال موقت و کوتاه مدت در سامانه کدال

ایران‌خودرو به جای بهبود تولید، به جنگ قیمت رفت

کاهش بیش از یک درصدی بازارهای سهام آمریکا در پی حمله رژیم صهیونیستی

شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران: آسیبی به تاسیسات پالایشگاهی وارد نشده است

آغاز حملات ایران به اسرائیل

آژیر قرمز و جت دشمن بر فراز ایران بعد از 37 سال

محل شهادت سرلشگر سلامی و جمعی از همکاران و محافظان

رژیم صهیونیستی پاسخی دردناک و عذاب‌آور دریافت خواهد بود

برگزاری راهپیمایی ضدصهیونیستی در شیراز

تکریم مدیر کل بنیاد مازندران از هفت خانواده شهید و جانباز در تنکابن

اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی نشانه استیصال است

آیا مصرف بی‌رویه غذاهای تند به سلامت دستگاه گوارش کمک می‌کند؟

عصر ایران: دست‌بردار آقای صدیقی

چرا ماساژ برای همه کمر دردها خوب نیست؟

افزایش 48 دلاری قیمت طلا در بازار جهانی

رژیم صهیونیستی نفس‌های آخر را می‌کشد

ترامپ: از حملات اسرائیل به ایران مطلع بودم

هیچ آسیبی به تاسیسات نفتی کشور وارد نشده است

بازگشت کاروان ویژه جانبازان از حج تمتع به میهن اسلامی

آرامش در فارس حاکم است

تمامی پروازها در فرودگاه‌های کشور تا اطلاع ثانوی لغو شد

معنی توافق بهتر با ایران

تاثیر تخلف پسران بر اعتبار پدران

چرا چین نمی تواند به تایوان حمله کند؟

عذرخواهی نماوا

شبکه مالی ایران هدف قرار گرفت

یک نکته کمتر گفته شده درباره ناباروری که به مردان مربوط است

سیگار یکی از پر عارضه‌ترین عوامل خطر برای بیماران قلبی و عروقی است

نرخ سود بین‌بانکی همچنان در اوج

دستگیری متخلفان صید غیرمجاز در زرین‌دشت

دوگانه معیوب فشار و مذاکره!

ممنوعیت سگ‌گردانی در سایه تجارت بی‌ضابطه سگ‌فروشی